Eczeem bij anus

Oorzaken, Behandelingen en Ernst

Gemiddelde leestijd: 10 minuten
eczeem bij anus

Wanneer je denkt aan eczeem dan zal je denken aan rode plekken op armen, de benen of op het gezicht. Echter, eczeem is een huidaandoening welke niet gebonden is aan bepaalde plekken op de huid. Daarom kan eczeem ook ontstaan rondom de anus.

Eczeem rond de anus is erg vervelend. Mensen ondervinden er enorm veel last van. Dit komt omdat het eczeem vaak zorgt voor jeuk. En zeg nou eerlijk, het is niet heel charmant om de hele dag aan je anus te krabben. Wat dat betreft is het soms toch wat makkelijker om eczeem te ervaren op je armen of benen.

Maar wat is anaal eczeem precies? Eczeem is een aandoening van de huid waarbij de huid ontstoken raakt. Het zorgt voor rode, droge plekken en veroorzaakt dus veel jeuk. Eczeem kan veel verschillende oorzaken hebben. Er zijn ook bepaalde factoren die het jeukende gevoel rond de anus kunnen verergeren. Gelukkig zijn er ook behandelingen mogelijk voor eczeem rond de anus.

Wat is eczeem rond de anus?

Eczeem rond de anus, in medische termen ook wel perianale dermatitis, perianaal eczeem of anaal eczeem genoemd, is een huidaandoening die zich manifesteert rond de anus. Het veroorzaakt huidklachten zoals jeuk, pijn of een branderig gevoel. Soms zijn de klachten van korte duur maar in andere gevallen kunnen ze langer duren of terugkerend zijn.

Er zijn drie soorten eczeem rond de anus te onderscheiden. Deze soorten zijn:

 1. Irriterend-toxisch eczeem
 2. Atopisch eczeem
 3. Allergisch contactdermatitis.

In sommige gevallen lijkt er meer dan één soort eczeem aanwezig te zijn rond de anus. Het vaststellen van het soort eczeem kan helpen om een passende behandeling te kiezen. Een adequate behandeling vereist een nauwe opvolging van de instructies en meestal ook het gebruik van bepaalde geneesmiddelen.

De manier waarop anale eczeem vaak wordt onderscheiden van andere huidaandoeningen rond de anus is de ontwikkeling van afscheiding in de zweetklieren rond de anus. Dit is een symptoom van een verstoorde vochthuishouding en daarmee van eczeem.

Oorzaken van eczeem rond de anus

Het ontstaan van eczeem rond de anus is ontzettend vervelend. Daarom is het belangrijk dat je erachter komt wat het eczeem heeft veroorzaakt. Op die manier zal je namelijk de trigger kunnen verminderen, waardoor de kans op terugkeer van het eczeem afneemt. Maar waar begin je met het vinden van de oorzaak?

Vaak adviseert een arts om een dagboek bij te houden en hierin te beschrijven wanneer je eczeem ervaart. Is dit in een periode van stress? Een periode van slechte hygiëne? Wat is er anders in je leven op het moment dat je wel eczeem ervaart ten opzichte van het moment waarop je er geen last van hebt?

Wanneer je een dagboek bijhoudt kun je op den duur een patroon zien ontstaan welke jou vertelt waardoor het eczeem rond de anus wordt getriggerd. Veel voorkomende oorzaken van eczeem rond de anus zijn:

 • Overmatig wassen of slechte hygiëne van de anus
 • Ophoping van zweet bij de anus
 • Zepen of geparfumeerde stoffen die gebruikt worden rond de anus
 • Infecties van de huid rond de anus
 • Systemische aandoeningen zoals een voedselallergie, SOA of andere inflammatoire aandoening
 • Incontinentie, oftewel ongewenste ontlasting
 • Achterblijven van ontlasting door het behaarde gebied rond de anus
 • Onderbroeken en slipjes van stoffen die de huid irriteren, zoals latex
 • Ondergoed dat strak zit en wrijving veroorzaakt
 • Verkeerd afvegen, te ruw, na een toiletbezoek waardoor wrijving ontstaat
 • Toiletpapier en vochtige, hygiënische doekjes 

Behandeling van eczeem rond de anus

Wanneer je last hebt van eczeem rond de anus dan wil je hier uiteraard iets aan doen. Het kan raadzaam zijn een professional te informeren en naar je plekken te laten kijken. Soms is er sprake van een andere huidaandoening dan eczeem.

Ook kun je zelf verschillende stappen zetten en middelen gebruiken om de bijbehorende klachten van eczeem te verlichten.

Raadpleeg een arts of dermatoloog

Het belangrijkste is dat je bij de eerste symptomen al naar de huisarts gaat. Op deze manier kun je vroegtijdig beginnen met een goede behandeling. Zo voorkom je dat het eczeem zich gaat verspreiden of dat de klachten erger worden.

De precieze behandeling die je zult krijgen is afhankelijk van het soort eczeem dat zich heeft ontwikkeld rond de anus. Echter, vaak is het een combinatie van zalven welke meerdere keren per dag aangebracht moeten worden. Begin je niet op tijd met de behandeling van het eczeem dan kun je andere schimmelinfecties of bacteriële infecties ontwikkelen rond de anus welke lastiger te behandelen zijn.

Probeer de anus niet te irriteren en schoon te houden

Uiteraard kun je zelf ook wat doen om het eczeem rond de anus te verminderen of de symptomen te verlichten. Als eerste is het belangrijk om je persoonlijke hygiëne eens goed te bekijken. Betekent dit dat je hygiëne per se slecht is op het moment dat je eczeem rond de anus hebt? Zeker niet.

Het kan zijn dat je hygiëne goed is maar dat je de anus op een verkeerde manier schoonmaakt. Of dat je de anus juist te veel schoonmaakt. Gebruik bijvoorbeeld zacht toiletpapier en wees niet te ruw tijdens het schoonvegen van de anus. Daarnaast kan het reinigen met lauw water bijdragen aan het verminderen van het eczeem rond de anus. Ga in ieder geval geen douchegel gebruiken om de anus te wassen.

Voorkom irritatie aan de anus door ademend, loszittend, katoenen ondergoed met natuurlijke vezels te dragen. Ook kan het helpen om gezonde voeding te eten, voldoende water te drinken, voldoende je lichaam te bewegen, zodat de spijsvertering en stoelgang verbetert.

Breng vrij verkrijgbare middelen aan rond de anus

Ook bij de drogist worden verschillende producten verkocht die je kunt gebruiken om eczeem rond de anus te bestrijden. Zo kun je bijvoorbeeld zinkzalf kopen. Deze zalf beschermt de huid tegen irriterende stoffen van binnen en buiten het lichaam. Het is belangrijk dat je hygiëne op orde is bij het gebruik van deze zalf. Het te lang laten zitten van de zinkresten van de zalf kan namelijk huidirritatie veroorzaken.

Een andere crème of zalf die je kunt kopen is cetomacrogol. Deze voorkomt uitdroging van de huid rond de anus. Een droge huid kan namelijk jeuk en pijn van de huid rond de anus verergeren. Een middel dat je nooit op de huid rond je anus moet smeren als je last hebt van eczeem is vaseline. Ook mogen geen middelen in de anus worden gesmeerd.

Voorkom dat je gaat krabben aan de eczeem

Het symptoom dat als meest vervelend wordt ervaren dat behoort tot eczeem rond de anus is toch wel de jeuk. Toch is het belangrijk dat je niet gaat krabben. Immers, krabben kan het eczeem verspreiden, wondjes veroorzaken en beschadigt de huid meer. Dit betekent dat het herstel van de huid langer duurt waardoor het eczeem langer aanhoudt.

Het kan soms lastig zijn om niet te krabben. Veel patiënten gaan toch onbewust krabben aan hun kont als ze liggen te slapen. Daarom kan het verstandig zijn om ’s nachts bamboe handschoenen aan te trekken.

Een zalf die de jeuk zal verminderen is vaak ook de eerste vorm van medicatie welke de arts adviseert of voorschrijft. Wil je weten welke zalf hier het beste voor werkt? Neem dan contact op met je huisarts. Vaak wordt de vrij verkrijgbare zalf met antihistaminica ingezet om jeuk te verminderen.

Conclusie

Eczeem rond de anus kan ongemakkelijk zijn. Misschien ervaar je de hele dag last van jeuk en kun je het niet laten om te krabben. Het gevolg is echter dat de eczeem alleen maar erger wordt en langer aanhoudt. Daarnaast kun je jezelf schamen voor je partner.

Gelukkig zijn er verschillende behandelingen mogelijk voor anaal eczeem. Raadpleeg altijd een arts of dermatoloog voor de beste adviezen. Niet alle vrij verkrijgbare middelen zijn namelijk geschikt voor het gebied rond de anus.

Bij een goede behandeling van het eczeem rond de anus verdwijnt het doorgaans na 1 tot 3 weken. Na een goede behandeling en effectieve aanpak van de triggers van het eczeem zal deze huidaandoening minder snel terugkeren.

Gladskin eczeem gel

Wil jij meer informatie over de Gladskin Eczeem Gel?

 • Kalmeert de huid
 • Voorkomt ontstekingen
 • Vermindert roodheid en jeuk
 • Laat de goede bacteriën met rust
 • Werkt meestal binnen enkele dagen
 • Al meer dan 100.000 levens veranderd
Ja! Ik wil meer informatie!

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *