Glycerine voor de huid 

Alles wat je moet weten voordat je glycerine aanbrengt op je huid

Gemiddelde leestijd: 13 minuten
Glycerine voor de huid

Glycerine wordt ook wel het wondermiddel voor de droge huid genoemd. Veel mensen hebben nog nooit van het ingrediënt gehoord, maar de kans is zeer groot dat je het wel eens gebruikt hebt.

Het is namelijk één van de meeste gebruikte ingrediënten voor huidverzorging. Glycerine is naast hyaluronzuur de populairste hydraterende stof in huidverzorgingsproducten. Dat is niet zo gek, want het is een hartstikke fijn ingrediënt.

We gaan je in deze blog alles vertellen over het gebruiken van glycerine voor de huid, wat het doet en welke producten je het beste kunt gebruiken. 

Wat is glycerine precies?

Glycerine wordt ook wel glycol of glycerol genoemd.

Glycerine is een humectant, ook wel een wateraantrekkende stof genoemd. De stof kan er dan ook voor zorgen dat water vanuit de diepere lagen van je huid naar de buitenste laag van je huid getrokken wordt. Door deze eigenschap wordt glycerine voornamelijk gezien als hydrator.

Je kunt het zien alsof elke huidcel zijn eigen zwembadje krijgt na het aanbrengen van glycerine. Daarom wordt het ook wel eens vergeleken met een spons.

Pure glycerine is een kleur- en geurloze stof die afkomstig is van plantaardig en dierlijk vet of synthetisch gemaakt is.

Iedereen heeft baat bij een gehydrateerde huid. Het zal je huid er jeugdiger, stralender en voller uit laten zien. Ook kan glycerine werken tegen zichtbare lijntjes en rimpels. Je kunt dus ook profiteren van een anti-aging effect. Maar glycerine heeft nog veel meer voordelen!

De belangrijke voordelen van glycerine

Aangezien glycerine in staat is te hydrateren en het vochtgehalte in je huid vast te houden, heeft het vele voordelen. Zo is een product met glycerine ideaal om je huid te hydrateren, maar ook om je huid te herstellen en te verbeteren. Lees verder om erachter te komen wat de grootste voordelen van glycerine zijn voor je huid. 

Hydrateren 

Allereerst natuurlijk hydrateren. Dit is waar glycerine om bekend staat en het meest voor gebruikt wordt.

Het is een lichaamseigen stof die voorkomt in de bovenste laag van je huid, ook wel de hoornlaag genoemd. Daardoor wordt glycerine snel opgenomen door je huid. Vervolgens verbindt het zich aan het water wat zich in je huid bevindt. Zo wordt je huid optimaal gehydrateerd. 

Glycerine is voor elke huidtype te gebruiken. Maar vooral voor de extra droge of vochtarme huid is een gezichtscrème met glycerine aan te raden. Het hydrateert de droge huid en zal zorgen dat de huid ook langer gehydrateerd blijft. Het geeft als het ware een extra beschermlaagje aan je huid die vocht langer vasthoudt.

Glycerine is licht van structuur en zal je poriën niet doen verstoppen. Het is daarom ook goed te gebruiken voor de vettere of acne-gevoelige huid. Dit is ook de reden waarom het vaak in crèmes en andere verzorgingsproducten voorkomt. Het is een lichtgewicht ingrediënt dat makkelijk door de huid opgenomen wordt, effectief hydrateert en veilig in gebruik is.

Naast crèmes komt glycerine ook voor in andere verzorgingsproducten zoals zeep, bodylotion en shampoo. Dit zorgt ervoor dat de producten niet droog aanvoelen en tegelijkertijd de huid wordt gehydrateerd. Ook wordt glycerine zelfs gebruikt in voedsel en medicijnen.

Verbeteren

Doordat glycerine ultiem hydraterend is, betekent dit ook dat het de huidstructuur kan verbeteren.

Dankzij het vocht dat wordt vastgehouden, kan de huid op meerdere vlakken verbeteren. Zeker een droge huid zal minder droog worden en soepeler aanvoelen, maar ook zal het de huid voldoende hydrateren om bestaande fijne lijntjes en rimpels minder zichtbaar te maken. Daardoor is glycerine ook een perfect anti-aging ingrediënt. 

Glycerine kan het watervolume tussen cellen verhogen en kan collageen stabiliseren, waardoor je een jonger en vollere uitziende uitstraling kunt krijgen.

Onderzoek heeft aangetoond dat het gebruik van glycerine op de huid zelfs voor verbetering kan zorgen bij terugkerende huidaandoeningen zoals acne, eczeem of psoriasis. Glycerine kan namelijk gunstig zijn voor de celvernieuwing.

Herstellen

Omdat glycerine zo’n goede vocht inbrenger is, kan het je ook helpen met het herstellen van je huid. Als je een zeer droge huid hebt, dan gaat dit vaak samen met een schilferige en geïrriteerde huid. Door de huid te verzorgen met een crème waar glycerine inzit, kan de huid worden geholpen met herstellen en kunnen schilfers verminderen.

Ook zorgt glycerine ervoor dat de huid weer soepel gemaakt en gehouden wordt. Zo zal het ook helpen gebarsten lippen of hielen te herstellen. Door zulke plekken in te smeren met glycerine zal je zien dat de huid sneller zal herstellen en snel weer soepel aan zal voelen. 

Vaak als je ergens een allergische reactie op krijgt is de huid erg droog. Zodra de huid gehydrateerd wordt, zal de huid sneller kalmeren en herstellen.  

Bovendien kan glycerine je huidbarrière verbeteren. Dit kan gunstig zijn voor kou op je huid of andere invloeden van buitenaf. Daarom is het gebruik van een glycerine gezichtscrème zeker aan te raden als het kouder weer wordt. Ook is het daardoor een goede optie om de huid te kalmeren.

Hoe gebruik je glycerine en welke producten?

Natuurlijke pure glycerine is afkomstig van planten of dieren en kan daardoor altijd veilig gebruikt worden. Ook als je zwanger bent of een gevoelig huid hebt kun je gewoon glycerine gebruiken. Natuurlijk kan het altijd voorkomen dat je een allergische reactie krijgt op een product. In dat geval stop je direct met het gebruik ervan en neem je contact op met je huisarts. 

Pure glycerine is makkelijk te verkrijgen, maar we raden niet aan de pure glycerine op je huid te gebruiken. Glycerine heeft zo’n hoge concentratie aan hydraterend vermogen dat je huid de hoge dosis niet goed kan verwerken. Als gevolg hiervan kan het tegenovergestelde gebeuren en droogt de huid juist uit. Daarom is een mengsel of een basis glycerine gezichtscrème aan te raden. Hierbij is de glycerine gecombineerd met water of andere ingrediënten waardoor het wel optimaal je huid kan hydrateren.  

Als je zelf met pure glycerine aan de slag wil, dan is het belangrijk dat je het altijd met genoeg water vermengd. Het heeft namelijk een dikke textuur. Meng in de verhouding 1 deel glycerine en 4 delen water. Zo kun je zelf een fijne verfrissende en hydraterende body- of gezichtsspray maken door bijvoorbeeld de 4 delen water te vervangen door rozenwater of aloë vera sap. 

Ook kun je pure glycerine kopen om het zelf aan producten toe te voegen. Heb je bijvoorbeeld een fijne douchegel of shampoo, maar kun je wat meer hydratatie gebruiken? Voeg dan wat druppels pure glycerine toe aan de fles en schud deze goed om te mengen. Zo maak je zelf een meer hydraterend product. Ook in dit geval moet je rekening houden met de juiste verhoudingen, zodat het niet averechts kan gaan werken voor je huid.

Pure glycerine voor de huid
100% natuurlijke glycerine voor de huid
Dag- en nachtcrème met glycerine
Glycerine dag- en nachtcrème

Is het gebruik van glycerine veilig?

Glycerine kan verkregen worden uit verschillende oliën en vetten. Het is meestal een bijproduct dat ontstaat bij verschillende extractiemethoden. Zo is er plantaardige glycerine, dierlijke glycerine, synthetische glycerine en biologische glycerine. Het komt vaak voor dat deze soorten gemixt worden. 

Alle soorten glycerine hebben dezelfde hydraterende werking en worden op dezelfde manier in verschillende verzorgingsproducten gebruikt. Wel zit er natuurlijk verschil in de kwaliteit van de glycerine. Als de glycerine van een lagere kwaliteit is, zal het minder hydraterend werken dan een glycerine van een hoge kwaliteit. 

Het gebruik van glycerine is voor iedereen veilig, mits je geen allergie hebt. Het wordt verwerkt in heel veel verschillende producten. Bekijk een fles zeep of shampoo in de douche maar eens en hoogstwaarschijnlijk zie je glycerine tussen de ingrediënten staan. Je gebruikt het dan ook hoogstwaarschijnlijk al dagelijks. 

Glycerine is ook te gebruiken voor de gevoelige huid of als je zwanger bent. Juist als je een allergische reactie of geïrriteerde huid hebt kan een crème op basis van glycerine je helpen. Vaak wordt glycerine gecombineerd met het ingrediënt ureum. Deze combinatie zorgt voor de ultieme hydratatie, hersteld de huid en zal ook eventuele irritatie en roodheid kunnen verminderen. 

Samenvatting

Al met al is glycerine dus echt een wonderproduct voor hydratatie. Het is een spons te noemen die ervoor kan zorgen dat je huid langer gehydrateerd blijft na gebruik. Het is dan ook niet zo gek dat glycerine in veel verschillende verzorgingsproducten terugkomt.

Glycerine dringt door tot dieper in de huid en trekt daar als een spons vocht aan uit onder gelegen lagen van de huid. Hierdoor zal het vochtgehalte in de huid ook beter op peil gehouden kunnen worden. Ideaal voor de droge huid dus. 

Glycerine is naast het gebruik voor hydratatie ook in te zetten als anti-aging ingrediënt. Het zal de fijne lijntjes en rimpels kunnen verminderen. Ook is het te gebruiken voor de gevoelige of geïrriteerde huid om te kalmeren en te herstellen. Juist door zijn hydraterende vermogen wordt glycerine ook vaak ingezet bij producten die gebruikt worden om je huidbarrière te verbeteren. 

Het is een veilig product dat voor elke huidsoort en huidtype te gebruiken is. Ook als je een gevoelige huid hebt of zwanger bent, kun je glycerine gewoon gebruiken. Pure glycerine kun je niet direct op de huid gebruiken, dit zal averechts werken namelijk en je huid juist uitdrogen. Maar in combinatie met verschillende ingrediënten zul je een juist een mooie, zachte en stralende huid kunnen krijgen.

Misschien was je hier naar op zoek?

Lotte
Vrijwel elke Nederlander heeft in meer of mindere mate last van huidproblemen. Op Huid Tips.nl bespreek ik de verschillende huidaandoeningen. Denk aan informatie over de échte oorzaken en de beste behandelingen. Bovendien krijg je veel tips voor je eigen huidverzorgingsregime.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *