Eczeem op hoofdhuid

De oorzaken en oplossingen voor eczeem op je hoofdhuid

Gemiddelde leestijd: 10 minuten
Eczeem op de hoofdhuid

Eczeem kan ontstaan op verschillende lichaamsdelen. Het is dus ook mogelijk dat je last krijgt van eczeem op je hoofdhuid. Hierdoor kunnen verschillende klachten optreden, zoals een schilferige, droge, ontstoken en jeukende huid.

Hoofdhuideczeem kan verschillende oorzaken hebben. Seborroïsch eczeem is het type eczeem dat vaak ontstaat op de hoofdhuid, omdat dit gedeelte vettig is.

Aangezien eczeem op de hoofdhuid een onprettige huidaandoening kan zijn, gaan we in dit artikel kijken naar de oorzaken en de beschikbare producten en behandelingen. Op deze manier proberen we van eczeem op de hoofdhuid af te komen en het probleem in de toekomst te voorkomen.

Wat is de oorzaak van eczeem op de hoofdhuid?

Wanneer je last hebt van eczeem op je hoofdhuid, dan gaat het vaak om seborroïsch eczeem. Dit type milde eczeem mild ontstaat vaak in gebieden waar veel talg (huideigen olie) wordt geproduceerd door talgkliertjes in je huid. Het gezicht, de rug en de hoofdhuid zijn voorbeelden van dergelijke plekken.

Helaas is tot op heden nog niet zoveel bekend over de oorzaak van seborroïsch eczeem. Misschien heeft te maken met Malassezia. Dit is een gist die een reactie van je immuunsysteem kan uitlokken. Het resultaat is een ontstoken en jeukende huid.

Naar schatting heeft 5% van de bevolking last van seborroïsch eczeem, en dan voornamelijk baby’s en volwassen mannen.

Soms wordt seborroïsch eczeem verward met roos. Deze huidaandoening is echter milder en treft naar schatting ongeveer de helft van de bevolking.

Bovendien kan sprake zijn van een andere vorm van eczeem op de hoofdhuid zoals atopisch eczeem (meest voorkomende vorm) of contacteczeem. Door een afspraak te maken met een arts kan worden vastgesteld van welk type eczeem jij last ervaart.

Wat zijn triggers voor hoofdhuideczeem?

Hoewel nog niet precies bekend is wat de exacte oorzaken zijn van alle typen eczeem wordt soms gedacht dat de volgende dingen als triggers kunnen worden gezien:

 • een vette of droge huid
 • erg koude of droge klimaten
 • een verzwakt immuunsysteem
 • een bepaalde neurologische of psychische aandoening
 • gebruik van bepaalde medicijnen
 • ziekte
 • hormonale schommelingen
 • bepaalde voedingsmiddelen
 • stress en slaapgebrek
 • alcoholgebruik
 • zweten
 • contact met chemicaliën of stoffen die irritatie of een allergische reactie veroorzaken

Heb je last van eczeem of roos?

Aangezien roos en eczeem op de hoofdhuid op elkaar lijken, is het goed om te weten wat de verschillen zijn.

Roos en eczeem kunnen allebei gepaard gaan met schilfers en jeuk. Ook wordt soms gedacht dat beide huidaandoeningen gepaard gaan met schimmels of gisten, zoals Malassezia. Echter, bij eczeem zijn vaker ontstoken plekken te zien op de huid.

Doorgaans is roos milder dan echte hoofdhuideczeem.

Hoofdhuideczeem kan ook worden verward met psoriasis. Malassezia kan namelijk ervoor zorgen dat cellen sneller vervangen worden en dus schilfers en ontstekingen ontstaan. Een klein verschil is dat psoriasis plekken vaak sneller bloeden.

Hoe kan je eczeem op je hoofdhuid herkennen?

Wanneer je last hebt van hoofdhuideczeem, dan ontstaan jeukende, branderige, ontstoken en droge plekken op je huid. Deze plekken kunnen een andere vorm aannemen of groter worden. Tevens kan de huid vetter worden, afschilferen en rood of geel kleuren.

Voornamelijk delen van je huid die rijk zijn aan talg producerende klieren worden getroffen. Denk naast de hoofdhuid ook aan andere gebieden waar veel talg wordt aangemaakt en dus kunnen worden getroffen door seborroïsch eczeem:

 • neus
 • oogleden
 • wenkbrauwen
 • oren
 • rug
 • oksels
 • lies
 • geslachtsdelen

Eczeem op de hoofdhuid is niet besmettelijk.

Hoofdhuideczeem professioneel behandelen

Aangezien je eczeem het beste kunt behandelen door af te stemmen op het type en de hevigheid van je eczeem, kan je overwegen contact op te nemen met je huisarts of dermatoloog.

Wanneer je last hebt van seborroïsch eczeem, dan kan een product gericht zijn op het verminderen van de groei van gist, het verzachten van de ontstoken huid en het verwijderen van schilfers.

Voor eczeem is het ook belangrijk de huid voldoende te hydrateren en schoon te houden. Zorg dat je shampoos met agressieve ingrediënten vermijdt, omdat je hoofdhuid met eczeem gevoelig is. Je kunt beter kiezen voor zachte, pH gebalanceerde shampoos.

Tevens kan een arts aanbevelen een antischimmelcrème, spray, shampoo of andere behandeling te gebruiken voor je hoofdhuid. Bekende ingrediënten zijn onder andere salicylzuur en zwavel om ontstekingen en schilfering te verminderen en zinkpyrithion en seleniumsulfide om de groei van schimmels en gisten te verminderen.

Mochten dergelijke behandelingen niet werken, dan kan in overleg met de arts worden overgegaan op een andere professionele behandeling. Denk bijvoorbeeld aan corticosteroïde tegen de symptomen van ontstekingen. Denk ook aan medicijnen om het immuunsysteem te onderdrukken of schimmels tegen te gaan.

Zelf eczeem op de hoofdhuid verzorgen

Ingrediënten die worden voorgeschreven in professionele producten zijn soms terug te vinden in vrij verkrijgbare producten zoals crèmes, lotions, zalven en (roos)shampoos. Denk bijvoorbeeld aan koolteer om jeuk te verminderen en salicylzuur om de schilferige huid te exfoliëren.

Sommige volwassenen hebben ook baat gehad bij het enkele keren per week gebruiken van een shampoo met tea tree olie. Helaas moet meer onderzoek worden gedaan naar het gebruiken van natuurlijke ingrediënten, zoals tea tree olie, aloë vera en kokosolie om achter het werkelijke effect te komen.

Bekijk ook eens: de top 5 beste psoriasis shampoos in 2022

Wanneer je baby last heeft van hoofdhuideczeem, dan kan je het beste vragen naar een milde lotion bij de huisarts.

Eczeem op je hoofdhuid voorkomen in de toekomst

Zoals aangegeven moeten experts er nog achter komen wat de exacte oorzaak is voor de ontwikkeling van eczeem op je hoofdhuid. Echter, sommige mensen kunnen verlichting krijgen of de kans op nieuwe hoofdhuideczeem voorkomen door:

 • Vermijden van agressieve shampoos, styling crèmes, gels, haarverf en allergenen die in contact komen met je hoofdhuid
 • Beschermen van je hoofdhuid in koude en droge klimaten
 • Gebruiken van een luchtbevochtiger om de lucht in huis minder droog te maken
 • Wassen van je hoofdhuid nadat je hebt gezweet
 • Regelmatig wassen van je haren
 • Regelmatig hydrateren van je hoofdhuid
 • Zoeken naar oplossingen voor stress en slaapgebrek, zoals lichaamsbeweging, meditatie of ademhalingsoefeningen
 • Versterken van je immuunsysteem
 • Niet douchen met te heet water of föhnen met te hete lucht
 • Niet teveel shampoo gebruiken om uitdroging te voorkomen

Wellicht kan je testen of het helpt risicofactoren te vermijden en je huid goed te verzorgen.

Samenvatting

Eczeem op je hoofdhuid is onaangenaam en redelijk moeilijk om te behandelen, omdat de exacte oorzaak nog niet is vastgesteld. Sommigen artsen denken dat het te maken kan hebben met het immuunsysteem en de gist genaamd Malassezia.

Hoofdhuideczeem gaat voornamelijk gepaard met plekken die jeuken en ontstoken en schilferig zijn.

Je kunt ervoor kiezen contact op te nemen met een dermatoloog om vast te stellen welk type eczeem zich bevindt op je hoofdhuid. Samen kan worden gezocht naar de beste producten of behandelingen op recept. Ook kan een vrij verkrijgbare crème of shampoo helpen bij de ontstekingen, gist en het hydrateren van je huid.

Ga in ieder geval zo snel mogelijk naar een arts wanneer je last hebt van heftige hoofdhuideczeem met bijvoorbeeld vocht, pus, korsten, zwelling, blaren of pijn.

Misschien was je hier naar op zoek?

Lotte
Vrijwel elke Nederlander heeft in meer of mindere mate last van huidproblemen. Op Huid Tips.nl bespreek ik de verschillende huidaandoeningen. Denk aan informatie over de échte oorzaken en de beste behandelingen. Bovendien krijg je veel tips voor je eigen huidverzorgingsregime.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *