Azelaïnezuur tegen pigmentvlekken

Is azelaïnezuur de oplossing voor jouw donkere vlekken?

Gemiddelde leestijd: 10 minuten
Azelaïnezuur tegen pigmentvlekken en hyperpigmentatie

Veel mensen willen graag een gladder huidoppervlakte en egalere huidteint hebben. Daar passen pigmentvlekken en huidverkleuringen niet bij.

Bepaalde ingrediënten in huidverzorgingsproducten krijgen niet genoeg aandacht, terwijl ze je juist hiermee zouden kunnen helpen. Azelaïnezuur is hier een goed voorbeeld van.

Uit veel onderzoeken is gebleken dat azelaïnezuur een groot verschil kan maken bij het verminderen van bijvoorbeeld pigmentvlekken, maar ook andere huidproblemen.

We gaan je alles vertellen over azelaïnezuur, de werking ervan op de huid, hoe je het kunt gebruiken en welk product je het beste kunt gebruiken.

Wat is azelaïnezuur? 

Chemisch gezien bestaat azelaïnezuur uit dicarbonzuur. Dit is een goed soort zuur. Het wordt gewonnen uit granen zoals tarwe, rogge en gerst.

Voor huidverzorgingsproducten had men een stabielere vorm nodig van azelaïnezuur. In producten wordt dan ook voornamelijk kunstmatig verkregen azelaïnezuur gebruikt. Dit is namelijk beter te verwerken in huidcrèmes. 

Azelaïnezuur is voornamelijk te vinden in de beste crèmes en serums tegen pigmentvlekken.

De werking van azelaïnezuur op de huid

Azelaïnezuur weekt het buitenste laagje van je huid los, ook wel de hoornlaag genoemd.

Het remt ook de groei van bepaalde bacteriën, zoals de acnebacterie Propionibacterium acnes en het remt de aanmaak van melanine in de huid. De melanine is de kleurstof in je huid die pigmentvlekken veroorzaakt. 

Azelaïnezuur heeft de werking van een milde exfoliant op de huid. Het helpt bij het reinigen en verfijnen van de huidoppervlakte. Het is een zeer effectieve antioxidant die ook bultjes op je huid en de gevoeligheid van je huid kan verminderen. 

Voor welke huidproblemen gebruik je azelaïnezuur?

Niet alleen als je pigmentvlekken hebt, kun je baat hebben bij het gebruiken ervan. Ook in andere gevallen kan het je helpen een mooiere huid te krijgen. We vertellen hieronder wanneer je azelaïnezuur kunt gebruiken.

Acne

Als je last hebt van acne, dan is dit vaak omdat poriën verstopt geraakt zijn. De talgkliertjes in de huid produceren dan te veel talg. Ook kunnen puistjes ontstaan door acne bacteriën. Het lichtjes exfoliëren van de huid en het bestrijden van bacteriën met azelaïnezuur kan hierbij een groot verschil maken.

Ook maakt azelaïnezuur het bovenste laagje van de huid los, wat voorkomt dat de poriën zullen verstoppen met dode huidresten.

De eerste 3 á 4 weken dat je azelaïnezuur gebruikt kan je huid verergeren. Daarna zullen de puistjes geleidelijk aan verdwijnen in enkele maanden. Je zult er dus even geduld mee moeten hebben, maar uiteindelijk bestaat een goede kans op verbetering.

Rosacea

Rosacea is een huidaandoening die voornamelijk voorkomt in het gezicht. Meestal komt het in de vorm van een felrode kleur op de wangen, voorhoofd, kin en het puntje van de neus. Ook komt rosacea vaak in combinatie met puistjes. 

Rosacea is niet geheel te genezen, maar wel aanzienlijk te verminderen. Dit kan al gebeuren door te letten op je voeding, het klimaat in huis en bepaalde verzorgingsproducten niet te gebruiken. Om irritaties op de huid te voorkomen is het belangrijk om milde producten te gebruiken. 

Als je de huid begint te behandelen met azelaïnezuur, dan kan je verschillende verbeteringen opmerken. Denk bijvoorbeeld aan vermindering van roodheid, gevoeligheid, puskoppen. Daarnaast zou azelaïnezuur werken als antioxidant, waardoor je huid beter wordt beschermt tegen zaken die het genezingsproces van je huid verstoren.

Bekijk ook eens: ervaringen met azelaïnezuur van rosacea patiënten

Hyperpigmentatie en pigmentvlekken

Melanine (pigment) is de stof in je huid die zorgt voor je huidteint. Het wordt bijvoorbeeld aangemaakt op het moment dat je bloot wordt gesteld aan zonlicht of dat je huid ouder wordt. Als er een ophoping van melanine in de huid plaatsvindt, dan zal er op die ene plek veel melanine zijn, of te wel veel kleur. Dit veroorzaakt de pigmentvlek. 

Het azelaïnezuur kan werken in de toplaag van de huid, het melanine in de huid doen afremmen en de groei van huidcellen die de huid donker kleuren doen afremmen. Op deze manier heeft het een blekende werking op de huid.

Je moet de gezichtscrème dun aanbrengen op je droge en schone huid. Na gemiddeld 2 á 3 maanden kunnen de pigmentvlekken lichter worden. 

Als je last hebt van hyperpigmentatie is het naast het behandelen nog belangrijker om het te voorkomen. Dit kun je doen door altijd een beschermingsfactor te dragen. Zo bescherm je je huid en zul je minder snel pigmentvlekken krijgen.

Is het aanbrengen van azelaïnezuur op pigmentvlekken veilig?

Voordat je azelaïnezuur aanbrengt op je pigmentvlekken is het belangrijk dat je je huid goed reinigt met een milde reiniger. Laat de huid goed drogen voordat je het azelaïnezuur aanbrengt om irritatie te voorkomen. Breng het product aan op de huid, maar houd rekening dat je ruime afstand houdt van ogen, neus, mond of beschadigde huid. In het geval van pigmentvlekken breng je het alleen op de vlekken aan.

Houd ook rekening dat azelaïnezuur effect heeft op de bovenste laag van je huid. Hij maakt de huid dus dunner. Breng het azelaïnezuur daarom in de avond aan en gebruik overdag een goede zonnebrandcrème om je pigmentvlekken te beschermen tegen verergering. 

In het geval van azelaïnezuur kun je last hebben van een bijwerking. In sommige gevallen wordt de huid namelijk eerst wat slechter voordat je een gladde en egale huid krijgt. Het komt dan wel eens voor dat je als je net begint met het gebruik, je een klein beetje last kan hebben van jeuk of een branderige huid. 

Azelaïnezuur producten voor jouw pigmentvlekken (onze voorkeur)

Producten met azelaïnezuur van 10% of minder zijn niet makkelijk te vinden. Vaak is het percentage in gezichtsverzorging hoger en alleen te verkrijgen op recept bij de apotheek. Het is een lastig te formuleren ingrediënt. Vandaar werken nog niet veel huidverzorgingsmerken ermee.

Als azelaïnezuur niet goed geformuleerd is kan het juist huidproblemen veroorzaken in plaats van ze te verhelpen. 

Als je last hebt van hardnekkige huidproblemen is het aan te raden om naar een dermatoloog of huidtherapeut te gaan. Ze zullen samen met je naar je huid kijken en je een recept voorschrijven voor een product met hogere concentratie aan azelaïnezuur, zoals 20%.

Als je geen heftige pigmentvlekken hebt, dan zal een lager percentage azelaïnezuur al kunnen werken. Je zult na gebruik al snel verschil zien in de structuur van je huid en in je huidteint. 

Onze voorkeur gaat uit naar de “Paula’s Choice” Azelaic Acid Booster met 10% azelaïnezuur. Gebruik dit product om pigmentvlekken te vervagen en huidverkleuringen te verminderen.

Azelaïnezuur van Paula's Choice tegen pigmentvlekken

Misschien was je hier naar op zoek?

Lotte
Vrijwel elke Nederlander heeft in meer of mindere mate last van huidproblemen. Op Huid Tips.nl bespreek ik de verschillende huidaandoeningen. Denk aan informatie over de échte oorzaken en de beste behandelingen. Bovendien krijg je veel tips voor je eigen huidverzorgingsregime.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *