Huid hydrateren van binnenuit

8 tips om je huid gehydrateerd te houden van binnenuit

Gemiddelde leestijd: 9 minuten
Huid hydrateren van binnenuit

Door de huid gehydrateerd te houden, kan deze er jonger en voller uitzien. Je kunt bijvoorbeeld een vochtinbrengende crème gebruiken om vocht naar de huidcellen te trekken.

Sommigen mensen denken dat je de huid alleen gehydrateerd kunt houden door dagelijks een vochtinbrengende crème aan te brengen en voldoende water te drinken.

Een optimale hydratatie van de huid komt zowel van binnen als van buiten. In dit artikel ga ik dan ook dieper in op het hydrateren van de huid van binnenuit.

8 manieren om je huid te hydrateren van binnenuit

Hieronder staan 8 manieren om te overwegen wanneer je regelmatig last hebt van een droge, schilferige, jeukende of geïrriteerde huid.

Door de huid te hydrateren van binnenuit kan deze weer gaan stralen en zullen er minder snel tekenen van huidveroudering zichtbaar worden.

1. Neem een satijnen kussensloop

De eerste manier om je huid te hydrateren van binnenuit is door op een satijnen kussensloop te slapen.

Een normaal kussensloop kan vocht uit de huid zuigen, waardoor je met een droge huid wakker wordt.

Anderzijds kan slapen op een satijnen kussensloop ervoor zorgen dat je huid blijft ademen, koel blijft en gehydrateerd blijft.

Eigenlijk kan een satijnen kussensloop tal van voordelen hebben voor de huid. Denk onder andere aan de gladde structuur voor het voorkomen van rimpels door wrijving.

Bekijk ook: “satijnen kussensloop voor de huid

2. Vermijd hete temperaturen

Douchen met heet water kan verleidelijk zijn, maar het zal je huid niet ten goede komen.

Het hete water kan ervoor zorgen dat de huid uitgedroogd en geïrriteerd raakt. Ook hoge temperaturen kunnen je huid laten uitdrogen.

Zorg dus dat je in de toekomst hete temperaturen vermijdt als je je huid wil hydrateren van binnenuit. Het kan beter zijn voor de hydratatie van de huid om te douchen met lauw warm water.

Huid hydrateren van binnenuit met hete zon
Het hydrateren van de huid van binnenuit door zon te vermijden

Wist je dat talg de natuurlijke vochtinbrenger van je huid is? Als je dus meerdere keren per dag het talg van je huid wegspoelt, moet de huid meer talg aanmaken om het verwijderde talg te compenseren. Om deze reden kan je overwegen je gezicht minder vaak te wassen. Of was je gezicht alleen met water in plaats van meerdere keren per dag met een agressieve reiniger.

3. Gebruik een vochtinbrengende crème

Je kunt het beste een hydraterende crème aanbrengen nadat je je huid hebt gewassen. Dit voelt geweldig aan op de huid. Ook kan een crème helpen water vast te houden in de huid om deze gehydrateerd te houden.

Om te voorkomen dat de huid verder uitdroogt, is het van belang dat je de juiste vochtinbrengende crème gebruikt. Agressieve producten met ingrediënten, zoals alcohol kunnen mogelijk je huid verder uitdrogen.

Voor het uitkiezen van huidverzorgingsproducten kan je eventueel een specialist raadplegen.

Vaak worden producten met ceramiden, lipiden en vetzuren aangeraden die kunnen helpen bij het vasthouden van vocht en het herstellen van de vochtbarrière.

4. Koop een luchtkoeler

Hete temperaturen kunnen funest zijn voor de hydratatie van je huid, maar een zeer lage temperatuur is ook niet cool.

Vandaar kan je in de een luchtkoeler gebruiken voor een normale temperatuur en het vochtiger maken van een ruimte. Een luchtkoeler koelt een ruimte minder sterk af dan bijvoorbeeld een airco.

Het kopen van een luchtkoeler kan een eenvoudige manier zijn om je huid te verzorgen terwijl jij iets anders kunt doen.

5. Overweeg hyaluronzuur en collageen

Het nemen van een supplement met hyaluronzuur en/of collageen kan een uitstekende manier zijn om de huid te hydrateren van binnenuit. Deze huideigen stoffen staan er namelijk om bekend een bijdrage te leveren aan de hydratatie van de huid.

Er bestaan verschillende supplementen die hyaluronzuur en collageen bevatten. Voor het hydrateren van de huid kan je misschien het beste kiezen voor een combinatie van hyaluronzuur en collageen. Denk aan een poeder of tablet.

6. Probeer een hydraterend slaapmasker

In de nacht kan je huid zich het beste herstellen. Hierdoor bestaan er zowel dag- als nachtcrèmes. Ook bestaan er hydraterende slaapmaskers.

Voldoende slapen is belangrijk om een mooie huid te behouden. Voor een echt ‘schoonheidsslaapje’ kan je een hydraterend slaapmasker aanbrengen voordat je naar bed gaat. Je zult de volgende ochtend wakker worden met een diep gehydrateerde huid en een glow.

Hydraterend slaapmasker voor binnenuit
Het hydrateren van de huid van binnenuit door een slaapmasker aan te brengen

7. Drink veel water als je alcohol of cafeïne drinkt

Het lijkt erop dat cafeïne en alcohol de neiging hebben al het water uit je cellen te halen. Waarschijnlijk heb je zelf ook weleens gemerkt dat je zin hebt in water na drie bakjes koffie of na een feest waar je alcohol hebt gedronken.

Ik kan me echter voorstellen dat je alcohol en cafeïne niet volledig wil verbannen uit je leven. Daarom raad ik je aan voldoende water te drinken voor, tijdens, en na het drinken van alcohol en cafeïne. Daarnaast kan het verstandig zijn alcohol en cafeïne meer te vermijden.

Bekijk ook: “wat doet alcohol met je huid

Het drinken van voldoende water kan om meerdere redenen gunstig zijn voor je gezondheid. Denk aan het wegspoelen van gifstoffen die anders via de huid naar buiten zullen komen. Ook kan je het zien aan de huid wanneer je lichaam een tekort aan vocht heeft.

8. Eet meer vitamines, mineralen en gezonde vetten

Het binnenkrijgen van bepaalde vitamines, mineralen en gezonde vetzuren kan de hydratie van de huid ten goede komen van binnenuit.

Dankzij bepaalde voedingsmiddelen kan namelijk de natuurlijke vochtbarrière van de huid worden versterkt. Ook kan een tekort aan voedingsstoffen een droge huid veroorzaken.

Je kunt bijvoorbeeld meer voedingsmiddelen met zink en vitamine C gaan eten of drinken. Zink en vitamine C kunnen namelijk de collageen productie in de huid bevorderen.

Enkele voedingsmiddelen die kunnen helpen bij het hydrateren van de huid van binnenuit zijn:

  • Zoete aardappel
  • Runderlever
  • Kiwi’s
  • Zonnebloempitten
  • Avocado
  • Groene thee
  • In het wild gevangen zalm
  • Witte kool
  • Broccoli

Heb jij nog vragen over het hydrateren van je huid van binnenuit? Of heb je zelf unieke ideeën om je huid gehydrateerd te houden? Aarzel dan niet hieronder een reactie achter te laten en het te delen!

Misschien was je hier naar op zoek?

Lotte
Vrijwel elke Nederlander heeft in meer of mindere mate last van huidproblemen. Op Huid Tips.nl bespreek ik de verschillende huidaandoeningen. Denk aan informatie over de échte oorzaken en de beste behandelingen. Bovendien krijg je veel tips voor je eigen huidverzorgingsregime.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *