Ashwagandha voor de huid

6 voordelen van ashwagandha voor de huid

Gemiddelde leestijd: 10 minuten
Ashwagandha voor de huid

Personen die het beste willen voor hun huid gebruiken veelal pure, natuurlijke producten. Je moet namelijk het contact met chemische ingrediënten willen vermijden. Dergelijke ingrediënten kunnen de gevoelige huid erg tot last zijn.

Wanneer je op zoek bent naar een middel uit de natuur, dan kan je ashwagandha zijn tegengekomen. Dit is een kruid waarvan wordt gedacht dat het bijvoorbeeld kan helpen tegen acne, huidveroudering, huidaandoeningen, huidirritatie en andere huidproblemen.

Eigenlijk wordt ashwagandha al eeuwen gebruikt om kwaaltjes tegen te gaan. Ashwagandha zou namelijk het lichaam op verschillende manieren gezonder kunnen houden.

Blijf verder lezen om alles te ontdekken over de potentiele voordelen van ashwagandha voor de huid en hoe je het kunt gebruiken.

Wat is ashwagandha?

Ashwagandha is een plantensoort die komt uit de Nachtschadefamilie. In de volksmond wordt ashwagandha ook wel Indiase ginseng genoemd. Het is een groene struik die tot wel anderhalve meter hoog kan worden. Het groeit bijvoorbeeld in Afrika en Azië.

In ashwagandha komen verschillende stoffen voor. Denk bijvoorbeeld aan alkaloïden, zoals anaferine, anahygrine, cuscohygrine en whitaferine A. De belangrijkste stof in ashwagandha is withanolide. Dit is een flavonoïde, oftewel een antioxidant.

Het gebruiken van ashwagandha kan verschillende voordelen hebben voor de huid, het lichaam en de mentale gezondheid. Ashwagandha zou bijvoorbeeld schadelijke vrije radicalen bestrijden, ontstekingen afremmen, adaptogene eigenschappen hebben en een rustgevende werking hebben.

Er zijn verschillende theorieën over de naam ashwagandha. Het kruid heeft deze naam misschien gekregen, omdat de ashwagandha wortel naar paard ruikt. ‘Ashwa’ staat immers voor paard en ‘Gandha’ voor geur. Daarnaast zou je de kracht van een paard krijgen.

De voordelen van ashwagandha voor de huid

Er wordt gedacht dat ashwagandha de gezondheid van de huid en lichaam ten goede kan komen. Hier moet meer wetenschappelijk onderzoek naar worden gedaan, maar dat geldt voor vrijwel alle natuurlijke producten.

Hoewel in dit artikel dus enkel mag worden uitgegaan van mogelijke voordelen van ashwagandha zijn er gelukkig veel goede ervaringen te vinden en zijn er wel degelijk een aantal studies en onderzoeken gedaan rondom het effect van ashwagandha.

Denk aan mogelijke antimicrobiële, antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen van ashwagandha die de huid kunnen helpen.

Hieronder zet ik de potentiële voordelen voor de huid van huidverzorgingsproducten en supplementen die ashwagandha bevatten voor je op een rijtje.

1. Donkere vlekken

Wanneer er teveel melanine in de huid wordt geproduceerd, door bijvoorbeeld een zwangerschap, de zon of een slechte levensstijl kunnen er donkere vlekken op de huid ontstaan. Men noemt dit ook wel hyperpigmentatie. Volgens onderzoekers zou de melanineproductie kunnen worden beheerst dankzij ashwagandha.

2. Huidproblemen

Psoriasis, eczeem en acne zijn voorbeelden van huidaandoeningen die gepaard gaan met ontstekingen. Dankzij het onderdrukken van C-reactieve eiwitniveaus, het remmen van ontstekingen, het beschermen tegen huidontsteking en het bevorderen van genezing kunnen mensen met verschillende huidproblemen ashwagandha proberen. Ashwagandha kan zelfs een krachtig tegengif zijn tegen arseen-geïnduceerde toxiteit wat gepaard gaat met melanose, keratose en huidkanker.

3. Acne

Ashwagandha kan mogelijk een doorbraak zijn voor acne patiënten. Dat komt, omdat ashwagandha de talgproductie kan reguleren en de poriën kan reinigen. Ook kan ashwagandha bijvoorbeeld overtollige gifstoffen in huidweefsel bestrijden. Denk ook aan de mogelijke antimicrobiële eigenschappen van ashwagandha. Bovendien zouden acnelittekens effectief kunnen worden verzorgd. Voornamelijk de werking van withanoliden in ashwagandha kan de huid met acne ten goede komen.

Ashwagandha en acne
Ashwagandha en acne

4. Huidveroudering

Aangezien ashwagandha vele antioxidanten bevat, kan het worden gezien als een krachtig anti-verouderingsmiddel. Ook wordt gedacht dat ashwagandha de aanmaak van collageen kan bevorderen, waardoor je huid soepel en sterk blijft. Deze voordelen van ashwagandha kunnen beteken dat ashwagandha een hulpmiddel kan zijn voor fijne lijntjes, rimpels en andere tekenen van (vroegtijdige) huidveroudering.

5. Huidcellen

Een ander mogelijk voordeel van ashwagandha is het verhogen van de activiteit van telomerase, waardoor huidcellen langer gezonder kunnen blijven. Daarnaast kunnen huidcellen beter herstellen en vernieuwen door het bevorderen van de collageenproductie.

6. Hydrateren

Voor mensen met droge plekken op hun huid kan ashwagandha effectief zijn door het verbeteren van de hydratatie. Een goed gehydrateerde huid is gladder, zachter en steviger.

Bovendien staat ashwagandha het meest bekend om zijn mogelijke voordelen voor de algemene gezondheid van het lichaam. Gebruikers beweren bijvoorbeeld dat ashwagandha kan helpen bij stress, angst, slaapgebrek en een hormonale onbalans. Door deze problemen op te lossen, kan je huid een enorme boost krijgen van binnenuit.

Hoe gebruik je ashwagandha voor de huid?

Er zijn drie manieren waarop je ashwagandha kunt gebruiken voor je huid.

Ten eerste kan worden gekozen voor een huidverzorgingsproduct. Er bestaan namelijk kant-en-klare crèmes die ashwagandha bevatten. Mijn voorkeur gaat hier echter niet naar uit, omdat er vaak chemische ingrediënten aan zijn toegevoegd.

Ten tweede kan worden gekozen voor ashwagandha poeder. Je kunt een pasta maken door 1 lepel ashwagandha poeder te mengen met water. Dit mengsel kan worden aangebracht op het gezicht.

Als laatste kan worden gekozen voor ashwagandha poeder, capsules of een andere supplement vorm. Op deze manier kan ashwagandha oraal worden ingenomen.

Ikzelf maak tot op heden gebruik van het volgende ashwagandha supplement om mijn huid zuiver te houden en mijn lichaam gezonder te houden van binnenuit.

Ashwagandha capsules product voor de huid

Bij het gebruiken van ashwagandha is het belangrijk te vermelden dat contact op moet worden genomen met een arts voordat je het inneemt of aanbrengt op je huid.

Bijwerkingen van ashwagandha

Ashwagandha kan gepaard gaan met verschillende bijwerkingen, zoals hoofdpijn en maagklachten. Echter, in de meeste gevallen zullen weinig mensen last krijgen van bijeffecten mits het in kleine doses wordt gebruikt.

Tevens kan ashwagandha een allergische reactie veroorzaken, omdat het een natuurlijk product is.

Aangezien ashwagandha niet mag worden gebruikt door bepaalde personen, zoals vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven, is het belangrijk dat een arts wordt geraadpleegd.

Mochten er bijwerkingen ontstaan nadat je bent begonnen met het gebruiken van ashwagandha voor je huid, dan kan je het beste direct contact opnemen met een arts.

Laatste woorden

Ashwagandha kan een geweldige oplossing zijn tegen acne, donkere vlekken, een droge huid en andere huidproblemen. Er wordt namelijk gedacht dat ashwagandha reinigende, hydraterende en kalmerende effecten kan bieden. Veel mensen houden van ashwagandha, omdat het een natuurlijk product is.

Je kunt ashwagandha op verschillende manieren gebruiken. De meeste mensen slikken gewoon een tablet waarin de ashwagandha in is verwerkt. Eventueel kan je ook kiezen voor een eigen gemaakt huidverzorgingsproduct van ashwagandha poeder of een kant-en-klaar huidverzorgingsproduct.

Naast dat ashwagandha voordelen kan bieden voor de huid wordt gedacht dat het ook kan bijdrage aan de gezondheid van het lichaam in het algemeen.

Misschien was je hier naar op zoek?

Lotte
Vrijwel elke Nederlander heeft in meer of mindere mate last van huidproblemen. Op Huid Tips.nl bespreek ik de verschillende huidaandoeningen. Denk aan informatie over de échte oorzaken en de beste behandelingen. Bovendien krijg je veel tips voor je eigen huidverzorgingsregime.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *