Zwavel voor de huid

Helpt zwavel tegen acne, eczeem, psoriasis, rosacea, roos en meer?

Gemiddelde leestijd: 12 minuten
Zwavel voor de huid

Zwavel is een vrij populair middel voor de huid. Het is één van de oudste en veiligste ingrediënten voor het verzorgen van de huid.

Zwavel wordt bijvoorbeeld gebruikt voor het verbeteren van bepaalde huidaandoeningen. Denk bijvoorbeeld aan een milde tot matige vorm van acne, rosacea, eczeem, psoriasis, folliculitis en schimmelinfecties.

Waarschijnlijk vraag jij jezelf momenteel af hoe effectief zwavel is voor de huid, omdat je het ook wil smeren op je huid.

In dit artikel ga ik je dan ook meer vertellen over het gebruiken van zwavel voor de huid en huidaandoeningen. Ook vertel ik je over de beste producten en de mogelijke bijwerkingen.

Wat is zwavel?

Zwavel is een element die van nature voorkomt in de natuur. Het heeft een kenmerkende geur, welke wordt omschreven als rotte eieren. Daarom slaan veel mensen het over. Als jij echter bekend bent met de voordelen, dan zal je waarschijnlijk dit populaire ingrediënt heroverwegen.

Planten hebben bijvoorbeeld zwavel nodig om te kunnen groeien. Ook komt het veel voor in gesteenten. Bij de mens speelt het een belangrijke rol in de fysiologie van het lichaam. Het wordt dan ook aangetroffen in aminozuren, vitamines, huid en haar van het menselijk lichaam

Zwavel kan ook worden aangetroffen in vrij verkrijgbare huidverzorgingsproducten. Je kunt het dus eenvoudig zelf aanschaffen in een winkel of online. Eventueel kan een zwaarder middel met zwavel worden voorgeschreven door een arts.

Vroeger werd gedacht dat zwavel voornamelijk effectief kon zijn bij acne. Nu blijkt dat meer huidaandoeningen, zoals roos, psoriasis, eczeem en rosacea kunnen verbeteren door zwavel. Bovendien zou de zwavel in haarproducten kunnen helpen bij de soepelheid, glans en textuur van het haar.

Waarom kan zwavel helpen tegen acne, rosacea, eczeem en psoriasis?

Er zijn veel huidaandoeningen die mogelijk kunnen verbeteren door het gebruiken van een product met zwavel. Door het bestrijden van bacteriën en het remmen van ontstekingen, wordt het bijvoorbeeld gebruikt bij acne, maar ook bij andere huidaandoeningen.

Denk bijvoorbeeld aan de volgende gunstige eigenschappen van zwavel voor de huid:

 1. Keratolytisch: door de exfoliërende of keratolytische werking van zwavel kan het helpen de hoeveelheid dode huidcellen op de huid te verminderen. Hierdoor wordt de huid zachter, dunner en verstoppen de poriën minder snel.
 2. Talg reducerend: door het verwijderen van talg ontstaan er minder snel ophopingen in de poriën. Hierdoor kunnen acne en andere huidaandoeningen verbeteren.
 3. Antibacterieel: door het bestrijden van bacteriën kunnen acne, rosacea en eczeem mogelijk verbeteren. Na het doden van bacteriën kunnen namelijk bestaande klachten afnemen en nieuwe onzuiverheden worden voorkomen.
 4. Antiparasitaire stof: door het doden van de huidparasiet Demodex folliculorum kan rosacea verminderen.
 5. Schimmeldodend: door het verminderen van de hoeveelheid schimmels op de huid kunnen schimmelacne en eczeem verbeteren.
 6. Ontstekingsremmend: door het remmen van ontstekingen kunnen klachten van veel huidaandoeningen afnemen. Denk bijvoorbeeld aan het verminderen van roodheid op de huid.
Zwavel bij acne, eczeem, psoriasis en rosacea
Zwavel kan onder andere worden gebruikt bij acne, eczeem, psoriasis en rosacea

Bijwerkingen van zwavel

Aangezien zwavel de huid kan uitdrogen en irritaties kan veroorzaken op de gevoeligheid huid, dien je voorzichtig te zijn met het gebruiken van zwavelhoudende producten.

Wel is zwavel zachter dan veel andere vrij verkrijgbare producten, voorgeschreven medicijnen of behandelingen voor de huid. Daarom is het misschien juist een goede keuze voor alle huidtypes, inclusief de gevoelige huid. Dat komt misschien verwarrend over. Daarom kun je wellicht overwegen advies in te winnen bij een dermatoloog.

Als zwavel daadwerkelijk erg hard zal zijn voor de huid, dan zouden niet zoveel mensen zwavel gebruiken. Er wordt bijvoorbeeld regelmatig aangeraden aan mensen met eczeem in een bad met zwavel te gaan liggen om de huid te kalmeren en het genezingsproces te bevorderen.

Op Huidziekten.nl staat bijvoorbeeld dat er weinig problemen zijn, zoals resistentievorming of overgevoeligheid.

Welke producten met zwavel zijn het beste voor de huid?

Op de markt zijn talloze producten met zwavel verkrijgbaar, dus welke moet je gebruiken? Natuurlijk kun je een product met zwavel het beste afstemmen op de behoefte van je huid.

Zoek je bijvoorbeeld een product om acne en verstopte poriën onder controle te houden, dan kun je een reinigingsmiddel met zwavel gebruiken. Daarbij is het belangrijk dat je geen andere anti-acneproducten gebruikt die de huid reinigen. Door teveel producten te gebruiken, kan de huid namelijk uitgedroogd en ontstoken raken.

Enkele opties waarvoor je kunt kiezen zijn:

 • Zwavelcrème: een zwavelcrème mag vaak de hele nacht op je huid blijven zitten. Aangezien crèmes met zwavel onaangenaam kunnen ruiken, kan je een crème het beste in de nacht aanbrengen op je huid.
 • Zwavelproduct met meer ingrediënten: kies voor een huidverzorgingsproduct die meer ingrediënten bevat dan enkel zwavel, zodat je kunt profiteren van nog meer voordelen voor de huid. Daarnaast kun je op deze manier de onaangename geur ontwijken, omdat andere ingrediënten de geur neutraliseren.
 • Zwavelzeep: de gevoelige en vette huidtypes kunnenbaat hebben bij zwavelzeep, omdat het de hoeveelheid verontreinigheden op de huid kan verminderen zonder irritatie te veroorzaken. Zwavelzeep is bijvoorbeeld een goede keuze voor mensen met acne en rosacea.
 • Zwavelmasker: door het gebruiken van een zwavelmasker kunnen ingrediënten lang aanwezig blijven op de huid. Een masker wordt doorgaans één of twee keer per week aangebracht op de huid. Het wordt voornamelijk gebruikt voor het reinigen van de huid.
 • Zwavelspottreatment: een zogeheten spottreatment kan plaatselijk worden aangebracht op puistjes en rosacea plekken om het genezingsproces te bevorderen.
Zwavel product voor de huid
Het aanbevolen zwavel product

Na het aanbrengen van een product met zwavel kun je een vochtinbrengende of hydraterende crème aanbrengen om uitdroging tegen te gaan.

Het is in ieder geval belangrijk dat het zwavelgehalte in een product voldoende geconcentreerd is. Anders verliest het de mogelijkheid effecten te kunnen realiseren op de huid. Een vrij verkrijgbaar schoonheidsproduct met zwavel bevat meestal een concentratie van 3 tot 10 procent.

Zwavelsupplementen

Tevens kun je ervoor kiezen een zwavelsupplement te gebruiken. Je kunt dan profiteren van de voordelen voor de huid van binnenuit. Door het zwavel kunnen namelijk functies in het lichaam worden ondersteund.

Er is echter weinig onderzoek gedaan naar de voordelen van zwavelsupplementen voor acne en andere huidaandoeningen. Je kunt waarschijnlijk dus beter een zwavelhoudend huidverzorgingsproduct gebruiken.

Het is wel zo dat de darmen in verband worden gebracht met huidaandoeningen, maar dan kun je misschien beter probiotica gebruiken. Het gebruiken van een supplement moet altijd gebeuren in overleg met een arts.

Veelgestelde vragen over zwavel voor de huid (FAQ)

Hieronder som ik een aantal van de veelgestelde vragen op over het gebruiken van zwavel voor de huid.

Hoe lang moet je zwavel gebruiken om resultaten op te merken?

Zoals bij de meeste effectieve verzorgingsproducten of behandelingen is het nodig minimaal één maand zwavel te smeren op de huid om de grootste verbetering op te merken. Dit is natuurlijk onder andere afhankelijk van het type product dat je gebruikt en de ernst van je klachten die je ervaart. Voor snellere resultaten kun je eventueel zwavel combineren met andere huidverzorgingsproducten.

Hoe vaak mag je zwavel gebruiken?

Het verschilt per huidtype en type zwavelproduct hoe vaak je het mag gebruiken. Een masker mag bijvoorbeeld vaak maar één of twee keer per week worden gebruikt. Anderzijds mogen reinigers en crèmes met zwavel vaak één of twee keer per dag worden gebruikt.

Kan zwavel worden gebruikt voor een huidinfectie?

Mogelijk kan zwavel helpen tegen verschillende huidproblemen, zoals schurft, rosacea en eczeem. Je kunt echter het beste een dermatoloog of arts raadplegen als je hierover twijfelt.

Krijg je een zuivere huid door zwavel?

Je huid kan er inderdaad beter uit komen te zien door het gebruiken van zwavel. Dat komt, omdat er bijvoorbeeld dode huidcellen van de huid worden verwijderd. Je kunt echter ook vervellen of een geïrriteerde huid krijgen.

Maakt zwavel je huid jonger?

Aangezien zwavel helpt bij de aanmaak van het huideigen collageen kan de huid er jonger uit komen te zien.

Wat zijn de belangrijkste voordelen van zwavel voor de huid?

Zwavel wordt voornamelijk aangebracht op de huid en huidaandoeningen, omdat bacteriën kunnen worden gedood, de hoeveelheid talg kan worden verminderd, dode huidcellen kunnen worden verwijderd en schimmels kunnen worden tegengegaan.

Misschien was je hier naar op zoek?

Lotte
Vrijwel elke Nederlander heeft in meer of mindere mate last van huidproblemen. Op Huid Tips.nl bespreek ik de verschillende huidaandoeningen. Denk aan informatie over de échte oorzaken en de beste behandelingen. Bovendien krijg je veel tips voor je eigen huidverzorgingsregime.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *