
Sinds duizenden jaren wordt zwarte komijn gebruikt, omdat wordt gedacht dat dit natuurlijke product een aantal gunstige voordelen zou hebben voor onze gezondheid.
Het gebruiken van zwarte komijn olie voor het gezicht is erg populair in de Islamitische gemeenschap, maar wordt ook steeds meer gebruikt door anderen.
Zwarte komijn olie zou bijvoorbeeld antibacteriële, antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen hebben die de huid ten goede zouden kunnen komen. Denk ook aan het hoofdbestanddeel thymoquinon, waar veel van de voordelen aan worden gekoppeld.
Meer wetenschappelijk onderzoek bij mensen in plaats van dieren of cellen moet uitwijzen wat de exacte voordelen zijn van zwarte komijn olie voor de huid. Echter, veel voordelen van zwarte komijn olie zijn reeds bevestigd na kleinschaliger wetenschappelijk onderzoek.
Blijf verder lezen om te ontdekken wat zwarte komijn olie voor het uiterlijk van je gezicht en huid kan betekenen, en voor welk product je het beste kunt kiezen.
Inhoudsopgave
Wat is zwarte komijn olie?
Zwarte komijn olie wordt ook wel zwarte komijn zaad olie, zwartzaadolie, nigella olie en black seed oil genoemd. De olie wordt gewonnen door de kleine zaden uit de vruchten van de Nigella sativa plant, oftewel de Zwarte Komijn, te drogen en persen.
De Zwarte Komijn groeit in Oost-Europa, West-Azië en het Midden-Oosten.
In zwarte komijn olie komen verschillende stoffen voor. Denk bijvoorbeeld aan onverzadigde vetzuren, aminozuren, flavanoïden, vitaminen en antioxidanten. Denk ook aan de verbinding thymoquinone.
Aangezien steeds meer mensen op zoek zijn naar natuurlijke en biologische skin care producten, begint zwarte komijn olie populariteit te winnen in de markt.
De voordelen van zwarte komijn olie voor het gezicht
Zwarte komijn olie zou tal van voordelen kunnen bieden voor je gezicht en huid. Hieronder zet ik de belangrijkste potentiele voordelen voor de huid op een rijtje.
1. Acne bestrijden
Dankzij antibacteriële en antischimmel effecten van thymoquinone in zwarte komijn olie wordt gedacht dat het kan helpen bij acne. Deze huidaandoening kan immers gepaard gaan met verschillende typen bacteriën, zoals C. acnes en S. aureus.
2. Ontstekingen remmen
Dankzij ontstekingsremmende effecten van thymoquinone in zwarte komijn olie kunnen ontstekingen op de huid verminderen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan roodheid, zwelling, jeuk en andere vormen van huidirritatie die kunnen verminderen.
3. Droge huid hydrateren
Plantaardige en essentiële vetzuren kunnen helpen de lipidebarrière van de huid te behouden, vocht vast te houden en dus de kans op een schilferige, uitgedroogde huid te verminderen.
4. Eczeem bestrijden
In een studie kwam naar voren dat handeczeem snel verbeterde door zwarte komijn olie vier weken lang twee keer per dag aan te brengen op de eczeem plekken.
5. Psoriasis bestrijden
In een ander onderzoek bij muizen met psoriasisachtige plekken bleek dat zwarte komijn olie kon helpen ontstekingen te verminderen en de genezing van de huid te bevorderen.
6. Collageenaanmaak bevorderen
Collageen wordt gezien als dé anti-aging stof van dit moment. Daarnaast zou collageen gunstig kunnen zijn voor de hydratatie van de huid en het verminderen van littekens en wonden. Van niacine in zwarte komijn olie wordt dan ook door sommige mensen gedacht dat het de aanmaak van collageen kan bevorderen.
7. Tekenen van huidveroudering verminderen
Zwarte komijn olie is rijk aan stoffen die de huid kunnen voeden en huidveroudering kunnen tegengaan. Vitamine A, B en C zouden bijvoorbeeld de huid kunnen helpen vocht vast te houden, de huidelasticiteit te behouden en schadelijke vrije radicalen te bestrijden die je huid sneller verouderen en verslappen. Ook zouden bestaande tekenen van veroudering kunnen verminderen door antioxiderende effecten van vitamine A, aminozuren, vetzuren en thymoquinone. Aangezien het gezicht en de hals erg gevoelig zijn voor huidveroudering, zoals fijne lijnen en rimpels, zijn dit goede gebieden om zwarte komijn olie aan te brengen.
Hoe breng je zwarte komijn olie aan op je huid?
Zwarte komijn olie kan voorkomen in supplementen, ingrediënt in skin care en een pure huidolie. Hiervan gaat mijn voorkeur uit naar pure zwarte komijn olie, omdat hier geen chemische stoffen aan zijn toegevoegd.
Zorg allereerst dat je huid is gereinigd. Gebruik hierbij een milde reiniger voor jouw huidtype of lauw water. Vervolgens kan je een paar druppels zwarte komijn olie opwarmen met je vingers en het deppend aanbrengen op je huid. Dit kan zowel in de ochtend als in de avond.
Na de komijn olie in te laten trekken in je huid kunnen eventuele andere huidverzorgingsproducten of make-up worden aangebracht.
De onderstaande zwarte komijn olie van “Berivita” is puur en bevat dus geen bewerkte stoffen die de huid negatief beïnvloeden. Daarnaast is de huidolie koudgeperst, waardoor de werkzaamheid maximaal is gebleven.

Veelgestelde vragen over zwarte komijn olie
Hieronder zijn een aantal van de veelgestelde vragen over zwarte komijn olie weergegeven.
Kan zwarte komijn olie bijwerkingen opleveren?
Zwarte komijn olie kan over het algemeen een geschikte keuze zijn voor personen met alle huidtypes. Momenteel zijn geen bijwerkingen bekend van zwarte komijn olie. Voor alle natuurlijke oliën en andere huidverzorgingsproducten geldt echter dat altijd een kans bestaat op het krijgen van huidirritatie of een allergische reactie.
Hoe maak je een eigen huidverzorgingsproduct met zwarte komijn olie?
Zwarte komijn olie hoeft niet verdund of vermengd te worden met andere ingrediënten. Enkele druppels is vaak al voldoende om het gezicht te verzorgen. Eventueel kan je zwarte komijn olie mengen met wat shea butter en kokos- en rozenbottelolie om roodheid te bestrijden met een “doe het zelf huidverzorgingsproduct”.
Is zwarte komijn olie veilig voor het gezicht?
Mocht je een erg gevoelige huid hebben, dan kan je proberen eerst wat zwarte komijn olie aan te brengen op een klein stukje van je huid in plaats van op je gezicht. Houd in de gaten hoe je huid hierop reageert. Na 24 uur zonder irritatie kan je overwegen de zwarte komijn olie aan te brengen op je gezicht of andere plekken waar de huid behoefte heeft aan extra verzorging. Bovendien kan je langzaam opbouwen met het gebruik ervan om huidirritatie te voorkomen.