Helpt het aanbrengen van yoghurt op een verbande huid?

Een goed of gevaarlijk idee?

Gemiddelde leestijd: 6 minuten
Yoghurt op verbrande huid

Was je verdwaald in je boek terwijl je pal in de zon zat? Ben je op vakantie en lijkt het bewolkt, maar schijnt de zon door de wolken heen? Dat zijn zeker verraderlijke situaties die ervoor kunnen zorgen dat je huid verbrandt.

Als je huid is verbrandt, dan wil je daar natuurlijk zo snel mogelijk van af komen. Het is immers vervelend om straks met een rode neus op je werk te verschijnen of nog lang rond te lopen met de pijn van een verbande huid.

Het is best grappig hoe sommige natuurlijke middelen de genezing van de huid kunnen bevorderen. Een voorbeeld van een bekend middel tegen een verbrande huid is biologische aloë vera.

Echter, er wordt ook gedacht dat het aanbrengen van yoghurt op een verbande huid effectief kan zijn. Dit zal dan beteken dat er een veel goedkopere oplossing bestaat dan het kopen van een duur huidverzorgingsproduct. Om je hier meer duidelijkheid over te geven, schrijf ik vandaag met alle plezier een nieuwe blog.

Begrijp dat yoghurt geen specifiek huidverzorgingsproduct is. Zorg daarom dat je eerst contact opneemt met een zorgverlener voordat je yoghurt aanbrengt op de huid.

De potentiele gevaren van de zon voor de huid

Zojuist benoemde ik al even hoe makkelijk en snel je huid verbrandt kan raken door de zon, ookal heb je het misschien zelf niet eens in de gaten gehad. Natuurlijk is er niets mis mee om plezier te hebben in de zon. Het hebben van weinig stress kan immers bijdragen aan het krijgen van een schonere huid.

Wel is het opletten geblazen als je in de zon gaat. De zon brengt namelijk enkele gevaren met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan huidproblemen, zoals acne en rosacea die kunnen verergeren en de jeuk en pijn die kunnen ontstaan. Daarnaast kun je jezelf schamen door een verbrande huid. Veel mensen willen zich immers niet vertonen, wanneer zij eruitzien als een soort kreeft.

Bovendien gaat de zon gepaard met een aanzienlijk groter risico op het krijgen van huidkanker op een latere leeftijd. Om je even gerust te stellen: huidkankers kunnen veelal goed worden behandeld als zij op tijd worden ontdekt, maar dit soort ziekten en behandelingen wil je natuurlijk liever voorkomen. Let dus eens meer op je huid als je in de zon gaat, door bijvoorbeeld je gezicht en lichaam in te smeren met een goede SPF en de huid meer te bedekken met kleding.

Yoghurt smeren op een verbande huid

Helaas bestaat er geen middel waarmee een verbrande huid direct kan worden genezen. Toch kun je wel degelijk een aantal dingen doen om de huid te kalmeren en de pijn van de huid te verlichten. Yoghurt is een middel waarmee deze effecten mogelijk kunnen worden bereikt. Veel mensen smeren dan ook yoghurt op hun verbrande huid.

De reden waarom je yoghurt kunt smeren op je verbrande huid is dat yoghurt eiwitten en melkzuur bevat. Melkzuur heeft de werking van een exfoliant. Dit betekent dat het kan bijdragen aan het verwijderen van huidresten en de bovenste huidlagen. Hierdoor kan de vorming van blaren worden vermindert. Ook kan dankzij yoghurt de roodheid en ontsteking van de verbrande huid afnemen.

Je kunt dus eens proberen wat yoghurt op een washandje te doen en dit vervolgens aan te brengen op je verbande huid.

Veelgestelde vragen over yoghurt en een verbrande huid

Breng de yoghurt aan op de verbande huid en laat het 15 minuten intrekken. Na de yoghurt 15 minuten te laten intrekken, kun je het weer afspoelen met koud water. Heb je hierna nog veel last van pijn en jeuk? Dan kun je de stap herhalen om de 2 of 4 uur.

Als je yoghurt op je verbande huid wilt aanbrengen, dan dien je koude, vetvrije yoghurt te gebruiken. De beste yoghurt voor de verbrande huid is natuurlijke Griekse yoghurt zonder smaak, conserveermiddelen en additieven. Griekse yoghurt is namelijk dikker en bevat meer melkzuur. Ook bevat het meer probiotica, waarvan wordt gedacht dat het de roodheid op de huid kan verminderen.

Het kan natuurlijk zo zijn dat je momenteel geen yoghurt in huis hebt, of alleen een yoghurt hebt met een (fruit)smaak waar bijvoorbeeld veel suikers inzitten die de huid plakkerig of geïrriteerd kunnen maken. Je kunt dan overwegen om gekoelde, magere koemelk te gebruiken. Gebruik in ieder geval geen sojamelk of amandelmelk.

Lotte
Vrijwel elke Nederlander heeft in meer of mindere mate last van huidproblemen. Op Huid Tips.nl bespreek ik de verschillende huidaandoeningen. Denk aan informatie over de échte oorzaken en de beste behandelingen. Bovendien krijg je veel tips voor je eigen huidverzorgingsregime.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *