Is yoghurt goed voor de huid?

5 voordelen van yoghurt voor de huid

Gemiddelde leestijd: 7 minuten
Is yoghurt goed voor de huid

Aangezien yoghurt veel gunstige voedingsstoffen bevat, kan yoghurt mogelijk goede invloeden uitoefenen op je huid. Denk bijvoorbeeld aan de vitamines A, B en E, eiwitten, calcium, zink, kalium, vetzuren en magnesium in yoghurt. Griekse yoghurt bevat zelfs een dubbele hoeveelheid eiwitten in vergelijking met gewone yoghurt.

Een andere gunstige stof in yoghurt is probotica. Deze stof zou de gezondheid van de darmen kunnen verbeteren, de werking van de spijsvertering kunnen verbeteren en het immuunsysteem kunnen stimuleren. Onthoud het gezegde “je bent wat je eet”.

Yoghurt wordt niet alleen gegeten om te genieten van de voordelen voor de huid. Sommige mensen brengen yoghurt namelijk ook rechtstreeks aan op hun huid. Er worden dan ook zelfs professionele huidverzorgingsproducten verkocht die yoghurt bevatten. Dit komt bijvoorbeeld, omdat yoghurt melkzuur en andere gunstige voedingsstoffen bevat. Deze stoffen zijn bijvoorbeeld in staat de huid te ontdoen van dode huidcellen en de hydratatie van de huid te verbeteren.

Doe een pleistertest op je elleboog om allergieën op te sporen voordat je yoghurt aanbrengt op de gevoeligere huid van je gezicht. Bovendien moet je zelf onderzoek doen en een arts raadplegen voordat je begint met het aanbrengen van yoghurt op de huid of grote aanpassingen maakt in je dieet.

Waarom is yoghurt goed voor de huid?

De verschillende stoffen in yoghurt kunnen er dus mogelijk voor zorgen dat de gezondheid van de huid verbetert. Hieronder zet ik alle voordelen van yoghurt voor de huid op een rijtje wanneer het wordt gegeten of wordt aangebracht op de huid. Hierbij moet je wel onthouden dat er meer onderzoek moet worden gedaan naar de exacte werkingen van yoghurt voor de huid om betrouwbare conclusies te trekken. Laten we beginnen.

1. Hydratatie bieden aan de droge huid

De eerste reden waarom yoghurt voor de huid zou kunnen helpen, is omdat het kan helpen de huid gehydrateerd te houden. De vitamines B2, B5 en B12 en calcium kunnen namelijk de hydratatie en genezing van de huid bevorderen. Daarnaast heeft vitamine B2 antioxiderende eigenschappen, waarmee wordt bedoelt dat yoghurt kan helpen de huid te beschermen tegen vrije radicalen die de huid vroegtijdig ouder laten lijken. Overigens kan het hydrateren van de huid ook helpen tegen vroegtijdige huidveroudering.

2. Huidcellen in de poriën verbeteren

Wanneer dode huidcellen opstapelen in de huid kan dat ervoor gaan zorgen dat de poriën verstoppen. Men gebruikt dan professionele exfoliërende zuren om de huidcellen te verwijderen en de aanmaak van nieuwe, gezonde huidcellen te bevorderen. Aangezien yoghurt melkzuur bevat, kan het ook helpen bij de exfoliatie van de huid. Hierdoor zouden fijne lijntjes en rimpels kunnen vervagen en kan de huid een glad uiterlijk krijgen. Daarnaast kan de calcium in yoghurt gunstig zijn voor de aanmaak van nieuwe huidcellen.

3. Zonschade voorkomen

Yoghurt is ook goed voor de huid, omdat het zink bevat. Deze voedingsstof kan helpen ontstekingen af te remmen. Dit betekent onder andere dat je minder snel last zult krijgen van een droge huid. Dankzij de zink kan schade door de zon dan ook worden voorkomen. Wanneer mensen verbrandt zijn door de zon smeren zij ook weleens yoghurt op de huid, wegens de ontstekingsremmende eigenschappen, het verminderen van pijn en het afnemen van roodheid. Zink kan overigens ook helpen bij het verminderen van de zichtbaarheid van huidporiën en huidvlekken.

4. Acne en andere huidproblemen behandelen

Ook heeft yoghurt een antibacterieel en antischimmel effect. Om deze redenen zou het aanbrengen van yoghurt wellicht kunnen helpen bij het behandelen van acne, eczeem en andere huidaandoeningen die gepaard gaan met bacteriën. Dankzij de ontstekingsremmende eigenschappen van zink kunnen ontstekingen, zoals ontstoken puistjes verder afnemen. Aangezien in yoghurt probiotica zit, kan de gezondheid van de darmen verbeteren en kunnen andere voedingsstoffen beter worden opgenomen door je lichaam. Dit kan ook gunstig zijn voor huidproblemen. Echter, yoghurts kunnen hormonen waardoor bij sommige acne patiënten de klachten juist verergeren na het eten van yoghurt. Als alternatief voor het binnenkrijgen van probiotica via yoghurt kun je ook kiezen voor augurken en zuurkool.

5. Huidskleur en wallen egaliseren

Andere redenen waarom mensen yoghurt prijzen, is het egaliseren van de huidskleur en wallen onder de ogen. De melkzuur die yoghurt bevat is namelijk in staat de aanmaak van melanine tegen te gaan. Dit is een stofje die de huid donkerder laat worden. De natuurlijke blekende eigenschappen en de vitamine B12 zijn verantwoordelijk voor het verminderen van hyperpigmentatievlekjes.

Wil je yoghurt eten om te profiteren van de voordelen voor de huid? Kies dan voor biologische, gras gevoerde koeienyoghurt zonder toevoegingen, zoals smaakjes, suikers en chemicaliën. Als je yoghurt wilt aanbrengen op de huid, dan dien je te kiezen voor biologische, vette yoghurt zonder toevoegingen.

Is het aanbrengen van yoghurt veilig voor je huid?

Door alle gunstige voordelen van yoghurt voor de huid denken sommige mensen dat zij het elke dag of zelfs meerdere malen per dag yoghurt mogen aanbrengen op de huid. Hoewel je misschien elke dag een beetje yoghurt mag eten, is het niet verstandig om het dagelijks rechtstreeks aan te brengen op de huid. Er kan namelijk huidirritatie ontstaan bij veelvuldig gebruik. Er wordt aanbevolen om maximaal twee keer per week een masker van yoghurt aan te brengen op de huid, maar hierover kun je het beste even een arts raadplegen. Stop in ieder geval met het gebruiken van yoghurt wanneer er irritatie aan de huid ontstaat door het gebruiken van een masker met yoghurt.

Lotte
Vrijwel elke Nederlander heeft in meer of mindere mate last van huidproblemen. Op Huid Tips.nl bespreek ik de verschillende huidaandoeningen. Denk aan informatie over de échte oorzaken en de beste behandelingen. Bovendien krijg je veel tips voor je eigen huidverzorgingsregime.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *