Wondermiddel tegen psoriasis

11 wondermiddelen tegen psoriasis om te overwegen

Gemiddelde leestijd: 18 minuten
Wondermiddel tegen psoriasis

Je kunt veel dingen proberen om van psoriasis af te komen. Vaak grijpen psoriasis patiënten direct naar medicijnen of middelen, waarna geringe resultaten optreden.

Veel mensen vergeten dat er wellicht enkele manieren zijn om psoriasis bij de bron te bestrijden. Dit is dus eigenlijk het tegenovergestelde wat de meeste artsen je zullen zeggen “leer er mee leven, want je zult psoriasis je hele leven bij je dragen, en anders hebben we medicijnen om het te verminderen”.

Waarschijnlijk vraag je jezelf nu af of er een wondermiddel tegen psoriasis bestaat. Daarin moet ik je teleurstellen, want helaas bestaan wondermiddelen niet.

Gelukkig zijn er een aantal middelen en methoden, waarvan je misschien nog nooit gehoord. Door jarenlang onderzoek te doen en kennis te delen op huidverzorgingswebsites ben ik dan ook achter een aantal dingen gekomen.

Lees snel verder om één of meerdere wondermiddelen tegen psoriasis te ontdekken.

Oplichting omtrent wondermiddelen tegen psoriasis

Op de markt zijn verschillende vrij verkrijgbare middelen verkrijgbaar om klachten van psoriasis te verlichten. Ook zijn er meerdere medicijnen en behandelingen beschikbaar tegen psoriasis. Bovendien zijn er oplichters actief die inspelen op de emoties en het verlangen van mensen om binnen enkele dagen van psoriasis af te komen.

Magische middelen, supplementen en pillen tegen psoriasis bestaan niet. Producten die op deze manier worden aangeprezen, zullen niet bijzonder effectief zijn en kunnen zelfs nadelige bijwerkingen opleveren of de klachten van psoriasis verergeren. Hierdoor wordt de pijn van psoriasis alleen maar erger.

Aangezien er zoveel nep behandelingen tegen psoriasis worden aangeboden, raad ik je aan altijd de keuze te overleggen met een arts of dermatoloog, voordat je besluit iets te gebruiken tegen psoriasis. Voor supplementen geldt immers altijd dat deze alleen mogen worden gebruikt in overleg met een arts.

Wondermiddel tegen psoriasis en oplichting
Wees alert voor zogenaamde wondermiddelen tegen psoriasis

Waarom ontstaat psoriasis écht?

Voordat ik met je ga bespreken waarom psoriasis kan verbeteren door het gebruiken van een aantal zogenaamde “wondermiddelen” en “wondermethoden”, zal ik je kort iets meer vertellen over het ontstaan van psoriasis.

Bij psoriasis patiënten groeien hun huidcellen ongeveer vijf keer sneller dan normale huidcellen. Dit is moeilijk bij te houden voor je lichaam. Daarom beginnen huidcellen op te hopen. Dit resulteert in dikke, schilferige en jeukende plekken op de huid.

Waarom psoriasis ontstaat? Artsen zijn het er tot op heden niet over eens waarom psoriasis precies ontstaat. Dit is dus nog steeds een mysterie. Volgens verschillende onderzoekers heeft het waarschijnlijk te maken met een overactieve werking van het immuunsysteem, in combinatie met risicofactoren en triggers. Je immuunsysteem kan namelijk overdreven signalen afgeven op mogelijke indringers, waardoor je huidcellen op scherp worden gezet.

Enkele triggers waarvan wordt gedacht dat ze psoriasis veroorzaken, en zorgen dat psoriasis moeilijker geneest zijn:

 • Hormonen
 • Alcohol
 • Sigaretten
 • Emotionele spanning
 • Zonlicht en koude lucht
 • Krabben
 • Lichaamsgewicht

Er is een kans dat jouw psoriasis een verband heeft met meerdere triggers. Je hormonen hebben bijvoorbeeld invloed op allerlei functies van het lichaam. Anderzijds kan de hormonale balans worden beïnvloed door veel factoren uit je leefstijl.

Soms wordt gedacht dat psoriasis een verband kan hebben met onderliggende ziektes, zoals artritis psoriatica, darmziekte en suikerziekte.

Zogenaamde “wondermiddelen” en “tovermethoden” tegen psoriasis

Houd er rekening mee dat elk geval van psoriasis uniek is. Er bestaat dus niet één wondermiddel die iedere psoriasis patiënt kan gebruiken om een verbetering op te merken. Wel zijn er een aantal methodes, middelen en huismiddeltjes die veelbelovende resultaten hebben opgeleverd. Voor een medisch advies kun je terecht bij je huisarts.

1. Zoutbaden

Om te beginnen kun je overwegen in een bad met zout te gaan liggen. Dit kan rustgevend zijn voor mensen met psoriasis op hun huid. Espom zout (magnesiumzout) en Dode Zeezout zouden mogelijk kunnen zorgen voor een verlichting van psoriasis klachten, zoals het verminderen van de hoeveelheid schubben.

Het Dode Zeezout water is een stuk zouter dan het water van de oceaan. Ook bevat Dode Zeezout een stuk meer mineralen.

Er werd bijvoorbeeld eens een klinische proef uitgevoerd onder mensen met eczeem. Zij moesten 3 weken elke dag 20 minuten een bad nemen met Dode Zeezout. Hierdoor bleken de klachten van psoriasis af te nemen. Ook was een bad met Dode Zeezout een stuk effectiever dan een normaal zoutbad.

Nadat je in bad bent gegaan met magnesiumzout of Dode zeezout, raad ik je aan de plekken met psoriasis in te smeren met een vochtinbrengende crème, zodat de huid niet uitdroogt.

Bekijk meer over: “magnesium tegen psoriasis en eczeem

2. Aloë vera

Het tweede zogenaamde wondermiddel tegen psoriasis is aloë vera. Deze plant bevat een gel die vaak wordt aangebracht op de huid wegens de vele mogelijke voordelen voor de huid. Aloë vera kan dan ook gunstig zijn tegen roodheid, schilfers, jeuk en ontsteking.

Klinische onderzoeken omtrent aloë vera crèmes tegen psoriasis hebben afwisselende resultaten opgeleverd. Hoewel er meer onderzoek nodig is, kan dit dus mogelijk een wondermiddel zijn voor een deel van de psoriasis patiënten. Er is immers wel degelijk tijdens een onderzoek met aloë vera-extract ontdekt dat psoriasis sterk verminderde.

Wondermiddel aloë vera tegen psoriasis

3. Omega-3 vetzuren

Het binnenkrijgen van meer omega-3-vetzuren kan een mogelijke wondermethode zijn tegen psoriasis symptomen. Dat komt, omdat omega-3-vetzuren ontstekingsremmend zijn. Hierdoor kan mogelijk de bijbehorende roodheid en jeuk van psoriasis verminderen.

Verschillende bronnen bevatten omega-3-vetzuren. Denk bijvoorbeeld aan:

 • lijnzaadolie
 • noten
 • zaden
 • soja
 • Vette vissoorten, zoals makreel en zalm

Eventueel kun je visolie nemen als voedingssupplement.

Aangezien de resultaten uit onderzoeken wederom gemengd waren, zal dit niet voor iedereen de oplossing zijn. Toch bleek uit 12 van 15 onderzoeken dat omega-3-vetzuren een gunstig effect kunnen hebben op psoriasis. Ook in anderen onderzoeken bleken veel mensen een groot effect te merken.

4. Zonlicht

Eerder gaf ik aan dat zonlicht een mogelijke oorzaak kan zijn voor het krijgen of verergeren van psoriasis.

Toch kan tijd doorbrengen in buitenlicht ervoor zorgen dat psoriasis wordt bestreden dankzij de ultraviolette B-stralen. Je kunt bijvoorbeeld dagelijks 5 of 10 minuten doorbrengen in de zon om te kijken wat het effect is op je psoriasis.

Vergeet geen zonnebrandcrème te smeren op de plekken die niet bedekt zijn met psoriasis, omdat teveel zon het risico op huidkanker kan verhogen.

5. Kurkuma

Ook kurkuma wordt soms gezien als een wondermiddel tegen psoriasis. Hoewel er geen grote klinische onderzoeken bekend zijn, hebben kleinere onderzoeken naar kurkumagels veelbelovende resultaten opgeleverd.

Er was bijvoorbeeld eens een onderzoek gedaan onder 34 personen met milde tot matige psoriasis. Zij moesten negen weken twee keer per dag een gel van kurkuma aanbrengen op hun huid. Dit resulteerde in minder grote, rode, dikke en schilferige psoriasis plekken.

Tijdens een andere klinische proef werd ontdekt dat een combinatie van het oraal innemen van kurkuma-extract en fototherapie kon zorgen voor een vermindering van klachten. Anderzijds werd aangetoond dat er geen grote verbeteringen konden worden gerealiseerd bij personen met matige tot ernstige psoriasis door het innemen van kurkuma-capsules. Een kurkumagel het overwegen waard zijn.

Bekijk meer over: “kurkuma en psoriasis

Wondermiddel kurkuma tegen psoriasis

6. Tea tree olie

Tea tree olie wordt gewonnen van een inheemse plant in Australië. Gelukkig hoef je niet niet naar Australië te reizen om dit potentiele wondermiddel te gebruiken. Het is namelijk wereldwijd verkrijgbaar en wordt verwerkt in verschillende huidverzorgingsproducten.

Shampoos die tea tree olie bevatten kunnen wellicht zorgen voor een verbetering van psoriasis op de hoofdhuid. Lotions en crèmes met tea tree olie kunnen ervoor zorgen dat psoriasis op het lichaam verminderd.

Volgens wetenschappelijk onderzoek kan tea tree olie helpen tegen acne. Aangezien tea tree olie ook wordt gezien als iets effectiefs tegen nagelinfecties en ontstekingen, denken veel mensen dat het evenzo kan zorgen voor verlichting van psoriasis.

Helaas moet er meer onderzoek worden gedaan naar de specifieke voordelen van tea tree olie voor psoriasis. Denk jij dat tea tree olie wel het wondermiddel kan zijn om van psoriasis af te komen? Zorg dan in ieder geval dat je pure tra tree olie verdund met een dragerolie, zoals amandelolie. Ook zijn er kant- en klare huidproducten beschikbaar.

Wondermiddel tea tree olie tegen psoriasis

7. Oregon-druif

Oregon-druif wordt ook wel Mahonia aquifolium genoemd. Het is een antimicrobieel kruid uit de berberisfamilie. Mensen gebruiken het bijvoorbeeld om maagklachten te verminderen, infecties te bestrijden en de darmen te reinigen. Ook wordt het aangebracht op de huid.

Volgens onderzoek kan een crème met een extract van oregon-druif helpen psoriasis te verminderen. Er werd bijvoorbeeld eens een studie gedaan, waarin 433 mensen met psoriasis de crème 12 weken lang aanbrachten op hun huid. Na deze 12 weken bleek dat ongeveer 80% van de patiënten een verbetering had opgemerkt. Daarnaast bleek Mahonia aquifolium veilig en goed te verdragen voor de huid. Ook een ander onderzoek leverde ongeveer dezelfde resultaten op.

8. Lichaamsgewicht verminderen

Aangezien overgewicht één van de mogelijke risicofactoren kan zijn van psoriasis kan het verstandig zijn te streven naar een gezond lichaamsgewicht. Dit kan sowieso verstandig zijn voor je algehele gezondheid.

Afvallen kan op tal van manieren, waaronder:

 • het meer eten van gezond voedsel, zoals fruit en groenten
 • het meer eten van mager vlees
 • het minder eten van suikerrijke en vette voeding
 • het vermijden van bewerkt voedsel
 • veel sporten

9. Een luchtbevochtiger gebruiken

Wellicht hangt er regelmatig een droge lucht in je huis, waardoor psoriasis langdurig blijft aanhouden. Het gebruiken van een luchtbevochtiger in huis kan in dat geval worden gezien als wondermethode. Door het toevoegen van vocht in de lucht zal de huid namelijk minder snel uitdrogen en geïrriteerd raken.

10. Het verminderen van stress

Aangezien stress psoriasis kan veroorzaken of verergeren kan het verminderen van de hoeveelheid stress die je ervaart een manier zijn om psoriasis te bestrijden bij de bron. Dit kan tevens helpen bij het voorkomen van psoriasis.

Je kunt het volgende proberen om stress te verminderen:

 • meditatie
 • yoga
 • ademhalingsoefeningen
 • aromatherapie
 • massage

Zoek naar meer ontspannende activiteiten. Denk bijvoorbeeld aan het lezen van een boek over mindfullnes. Ook kun je vaker een stuk wandelen. Sporten kan helpen, maar dan moet je niet te hard trainen. Anders kan het fysieke stress opleveren.

11. In balans brengen van hormonen

Het laatste “wondermiddel” tegen psoriasis is het in balans brengen van je hormonen. Ik heb deze tip voor het laatst bewaard, omdat het mogelijke de beste manier is om van psoriasis af te komen, of in ieder geval de klachten een tijdje te verminderen.

Bedenk maar eens dat hormonen bijvoorbeeld je immuunsysteem beïnvloeden.

Misschien denk je dat hormonen alleen actief zijn of uit balans raken bij pubers of zwangere vrouwen. Dat is echter niet het geval. Veel meer factoren kunnen invloed uitoefenen op hormonen, zoals oestrogeen, progesteron, testosteron, insuline, groeihormoon, cortisol en melatonine. Denk bijvoorbeeld aan bepaalde voeding, stress en slaapgebrek, wat ervoor kan zorgen dat bepaalde hormonen worden aangemaakt.

Om de hormonen weer in balans te brengen dien je dus bijvoorbeeld stress te vermijden. Ook kan het vermijden of juist eten van bepaalde voeding ervoor zorgen dat jouw hormonen weer in balans komen en een verbetering van je psoriasis opmerkt.

Is een wondermiddel tegen psoriasis altijd oplichterij?

Wanneer iets wordt aangeduid als wondermiddel, dan gaat het bijna altijd om iets dat te mooi is om waar te zijn. Huidverzorgingsbedrijven weten hoe erg psoriasis iemands zijn of haar leven kan beïnvloeden. Ook weten bedrijven dat veel mensen met psoriasis er zo snel mogelijk van af willen komen.

Kijk daarom uit met teksten zoals “neem dagelijks deze pil, die nu voor het eerst in Europa verkrijgbaar is, en zie hoe jouw psoriasis volgende week voor 40% als sneeuw voor de zon verdwijnt. Kijk ook uit met een zogenaamde gratis proefaanbieding, een bedrieglijk retourbeleid en ongeoorloofde kosten.

Overweeg je een zogenaamd nieuw wondermiddel of andere methode te gebruiken tegen psoriasis? Maak dan gewoon een afspraak met je huisarts om het te bespreken en de risico’s in kaart te brengen. Ook kun je melding maken van nep psoriasis behandelingen.

Zelf vind ik dat je altijd zelf onderzoek moet doen voordat je zomaar iets op internet aanneemt of koopt. Echter, sommigen bedrijven gebruiken fancy marketingmethodes met omgekeerde psychologie, waardoor producten niet de resultaten opleveren zoals is geadverteerd. Dit maakt het gebruiken van wondermiddelen tegen psoriasis een lastige kwestie.

Conclusie

De meeste psoriasis patiënten smeren enkel een middeltje op hun huid of gebruiken voorgeschreven behandelingen van artsen. Een alternatief wondermiddel mag nooit worden gezien als vervanging van een voorschrift van je arts.

Verschillende middelen en methoden kunnen mogelijk worden gezien als wondermiddel tegen psoriasis. Denk bijvoorbeeld aan zoutbaden in Dode zeezout, Oregon-druif, visolie supplementen en het in balans brengen van hormonen.

Er moet meer onderzoek worden gedaan om te weten hoe effectief wondermiddelen en wondermethoden daadwerkelijk zijn tegen psoriasis. Toch hebben sommigen onderzoeken veelbelovende resultaten opgeleverd. Dat wil niet zeggen dat jij dezelfde effecten zult ervaren.

Ik hoop in ieder geval dat jij iets hebt geleerd van dit artikel en je snel je psoriasis ziet verminderen. Wil je één van de besproken wondermiddelen tegen psoriasis uitproberen? Overleg dit dan eerst met je huisarts.

Lotte
Vrijwel elke Nederlander heeft in meer of mindere mate last van huidproblemen. Op Huid Tips.nl bespreek ik de verschillende huidaandoeningen. Denk aan informatie over de échte oorzaken en de beste behandelingen. Bovendien krijg je veel tips voor je eigen huidverzorgingsregime.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *