Eczeem in de winter

8 manieren om eczeem te beheersen in de koudere maanden

Gemiddelde leestijd: 8 minuten
Eczeem in de winter

De winter is een knusse en koude periode waar veel mensen wel van houden. Toch kan de gevoeligere huid minder blij zijn met de wintermaanden.

Merk je dat je huid opeens begint te jeuken, erg droog wordt of zelfs ontstoken raakt in de winter? Dut soort uitslag kan dan duiden op eczeem in de winter. Sommige mensen krijgen zelfs uitsluitend tijdens de winter last van eczeem.

Voornamelijk baby’s en jonge kinderen krijgen te maken met eczeem. Hoewel bij veel kinderen eczeem vanzelf afneemt of verdwijnt, neemt dit niet weg dat ook veel volwassen last hebben van eczeem.

Aangezien tijdens de winter bijvoorbeeld de lucht droger is, kunnen er sneller eczeem uitbarstingen ontstaan dan tijdens andere seizoenen. Ook zijn er veel andere triggers te bedenken voor de winter die kunnen leiden tot eczeem. In deze blog ga ik een aantal oorzaken en tips geven rondom eczeem in de winter.

Al meer dan 100.000 levens veranderd

“We hebben al duizenden mensen met eczeem geholpen. Veel van onze tevreden klanten hebben al meer dan tien producten geprobeerd, voordat ze Gladskin ontdekten. Gladskin vormt een nieuwe categorie in de verlichting van eczeem.”

Lees meer

Waarom ontstaat eczeem in de winter?

Vaak merken personen dat het uiterlijk van hun huid tijdelijk verbetert of dat er juist een periode meer eczeem ontstaat. De winter is een voorbeeld van een periode waarin de mate van eczeem kan toenemen.

In de winter is de lucht droger, staat er meer wind, staat de verwarming op een hogere temperatuur, douchen mensen op een hogere temperaratuur en trekken mensen meerdere lagen kleding aan. Dit zijn allemaal zaken waarop de huid een reactie kan geven waardoor eczeem ontstaat.

Vooral de handen en het gezicht worden getroffen in de winter. Deze lichaamsdelen worden immers het meeste blootgesteld aan koude lucht.

Wat kun je doen tegen wintereczeem?

Er zijn veel dingen die je kunt om wintereczeem te kalmeren en te voorkomen dat het überhaupt zover komt eczeem te moeten behandelen. Hieronder ga ik 8 tips geven voor het beheersen van eczeem in de winter.

Mocht je last hebben van erge eczeem adviseer ik je contact op te nemen met een arts voor een passend medisch advies en een professionele behandeling.

Laten we beginnen.

1. Niet te warm douchen of baden

Heet water en temperatuurschommelingen kunnen ervoor zorgen dat de huid gaat uitdrogen, barsten en jeuken. Kort gezegd wordt de huidbarrière verder verstoord. Om deze redenen is het belangrijk een goede douchegewoonte te hebben als je last hebt van eczeem. Vooral in de winter hebben mensen neiging de temperatuur van het douchewater steeds hoger te draaien om vervolgens weer uit de douche in de koude lucht te stappen.

Zorg dus dat je niet te heet water gebruikt tijdens het douchen. Ook kun je een hydraterend badproduct toevoegen aan het water in bad. Denk bijvoorbeeld aan een hydraterend havermout product. Voor mensen met eczeem wordt in ieder geval aangeraden niet langer te douchen dan 10 minuten en het liefst zo kort mogelijk. Zorg bovendien na het douchen of baden dat je je huid deppend afdroogt in plaats van wrijvend. Anders kan de handdoek over de huid schuren en kunnen de symptomen van eczeem verergeren.

Lees verder over het belang van douchen en eczeem in het artikel “douchen met eczeem“.

2. Vermijd irriterende huidverzorgingsproducten

Voor mensen met eczeem geldt dat zij extra goed moeten letten op de huidverzorgingsproducten die zij gebruiken. De huid van een eczeem patiënt is namelijk een stuk gevoeliger dan iemand met een normale huidtype. Irriterende ingrediënten kunnen dus veel makkelijker de huid binnendringen en irritaties veroorzaken. Vermijd daarom bepaalde huidverzorgingsproducten, zoals irriterende lichaamszepen, shampoos en badproducten die agressieve ingrediënten, zoals alcohol, kleurstoffen of geurstoffen bevatten. Ook bepaalde wasmiddelen kunnen eczeem verergeren. Je moet dus op zoek gaan naar (natuurlijke) producten die kunnen worden gebruikt voor een gevoeligere huid zonder tot irritaties te leiden.

3. Smeer de eczeem in met een vochtinbrengende crème

De huid met eczeem heeft behoefte aan voldoende hydratatie en bescherming. Daarom is het van belang minimaal één keer per dag een vochtinbrengende crème te gebruiken. Persoonlijk ben ik fan van het hydraterende ingrediënt “sheabutter”. Het beste moment om een vochtinbrengende crème aan te brengen is direct na het douchen.

4. Houd de huid gehydrateerd van binnenuit

Het rechtstreeks aanbrengen van een vochtinbrengende crème helpt je huid gehydrateerd te houden, maar je kunt je huid hier nog een handje bij helpen. Je lichaam en huid hydrateren kan door voldoende water te drinken.

5. Vermijd stoffen die eczeem uitlokken

Een dikke trui en meerdere lagen kleding aantrekken in de kou van de winter kan lekker zijn. Toch moeten eczeem patiënten uitkijken wanneer zij dit besluiten te doen. De hitte, het zweet en bepaalde stoffen kunnen namelijk eczeem klachten laten toenemen. Denk bijvoorbeeld aan wol, nylon en vezels waarvan wordt gedacht dat ze eczeem kunnen uitlokken. Beter is het kiezen voor katoenen of andere ademende stoffen. Hetzelfde geldt voor je beddengoed.

Natuurlijk is het verstandig voor eczeem patiënten hun huid te beschermen tegen kou en temperatuurveranderingen met bijvoorbeeld handschoenen, sjaals en mutsen, maar overdrijf hier dus niet in.

Bovendien kun je het beste je kleding direct uitrekken als je in de winter thuiskomt en in een sneeuw- of regenbui terecht bent gekomen, omdat de vochtigheid kan leiden tot eczeem.

6. Houd thuis de lucht vochtig

Naast het nemen van een warme douche of het aantrekken van een warme trui kiezen mensen er ook voor de verwarming hoger te zetten. Echter, ook deze gewoonte kan een probleem zijn voor iemand met eczeem. Een temperatuur van ongeveer 20 graden in huis is voldoende. In plaats van te zitten in de warme lucht thuis kun je ervoor kiezen een luchtbevochtiger te gebruiken om vocht in de lucht te brengen. Er zijn zelfs luchtbevochtigers die rechtstreeks een verbinding kunnen maken met de verwarming. Je moet de luchtbevochtiger wel voorzien van voldoende schoon water en het apparaat goed schoonhouden om te voorkomen dat er bacteriën en schimmels op gaan groeien. Jij moet de lucht in je huis ook inademen en schone lucht is dus belangrijk.

7. Let op je dieet

In de wintermaanden komen een aantal feestdagen voor, zoals sinterklaas, kerst en oudjaar. Op deze dagen wordt vaak meer slechte voeding gegeten en alcohol gedronken. Eczeem patiënten moeten letten op hun voedingspatroon, omdat sommige voedingsmiddelen en voedselallergieën mogelijk eczeem kunnen verergeren. Zorg ook dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt, zodat lichaamsprocessen die een verband hebben met de huid, zoals het immuunsysteem en de spijsvertering hun werk optimaal kunnen blijven uitvoeren. In de winter wordt bijvoorbeeld minder vitamine D aangemaakt, omdat de zon minder schijnt. In de winter blijft het belangrijk zonnebrandcrème te smeren, omdat zonnestralen ook in deze periode de eczeem verder kunnen irriteren.

8. Vermijd het krabben of aanraken van eczeem

Een droge huid kan erg jeuken. Toch is het zeer onverstandig aan eczeem te gaan zitten krabben of pulken. De huidbarrière van een eczeem patiënt is al verslechterd en door te krabben vererger je dit alleen maar meer. Door te krabben geef je de eczeem veroorzakende staphylococcus aureus bacterie dan ook meer ruimte om te groeien, waardoor de ontstekingen en jeuk zullen toenemen. Houd dus in ieder geval je nagels kort. Sommige mensen met eczeem krabben onbewust aan eczeem in hun slaap. Voor hen kan het slapen met eczeemhandschoenen in de winter de oplossing zijn.

Gladskin eczeem gel

Wil jij meer informatie over de Gladskin Eczeem Gel?

  • Kalmeert de huid
  • Voorkomt ontstekingen
  • Vermindert roodheid en jeuk
  • Laat de goede bacteriën met rust
  • Werkt meestal binnen enkele dagen
  • Al meer dan 100.000 levens veranderd
Ja! Ik wil meer informatie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *