Wat doet alcohol met je huid?

Tips voor het drinken

Gemiddelde leestijd: 9 minuten
wat doet alcohol met je huid

Alcohol drinken kan leuk zijn. Je lichaam en huid zijn echter minder blij als je regelmatig en veel alcohol drinkt. De gezondheid van je huid kan dan ook worden aangetast door het drinken van alcohol. Het kan daarom beter zijn om niet teveel alcohol te drinken.

Door alcohol te drinken, vermindert bijvoorbeeld de kwaliteit van je slaap. Hierdoor kun je de volgende dag wakker worden met donkere kringen onder je ogen, een rodere huid en meer verstopte poriën. Daarnaast heeft het drinken van alcohol invloed op veel processen in je lichaam. Hierdoor kunnen de dagen na het drinken van alcohol enkele huidproblemen, zoals acne, rosacea, eczeem en psoriaris ontstaan.

In deze blog ga ik met je bespreken wat alcohol doet met je huid, of alcohol slecht is voor de huid, welke soorten alcohol het ergst zijn en wat je kunt doen om de huid weer mooier te maken.

Dit doet alcohol met je huid en huidproblemen

Alcohol kan op veel manieren de huid beïnvloeden. De twee manieren die waarschijnlijk het meeste invloed uitoefenen op de huid zijn uitdroging en ontstekingen.

Uitgedroogde huid door alcohol

Ten eerste kan alcohol ervoor zorgen dat de huid uitdroogt. Alcohol kan het vocht uit je huid halen, omdat het een diureticum is. Ook kan alcohol de opname en werking van voedingsstoffen verslechteren. Deze zaken hebben meerdere gevolgen, namelijk:

 • Verstoppen van de poriën en het ontstaan van mee-eters puistjes
 • Minder elastische huid waardoor rimpels ontstaan en de huid slapper wordt
 • Droge plekken op de huid en een slechtere huidbarrière
 • Een huid die er vroegtijdig ouder uit begint te zien

Een langdurige droge huid kan er bijvoorbeeld toe leiden dat de huid gaat barsten, rimpels ontstaan en meer talg wordt aangemaakt waardoor de poriën verstoppen.

Ontstekingen door alcohol

Als eerste kan het drinken van alcohol de bloedvaten en poriën verwijden wegens het stofje histamine dat vrijkomt door de alcohol.

Ook kan alcohol ervoor zorgen dat je lichaam en huid gevoeliger worden voor ontstekingen. Dit komt door de invloed van alcohol op je immuunsysteem. Ook zitten dranken met alcohol, en dan vooral cocktails, mixdrankjes en wijn, bomvol suikers. De slechte suikers in de alcohol hebben invloed op het IGF-1 hormoon. Door de hormonale onbalans kan de talgproductie stijgen en zullen puistjes en mee-eters ontstaan. De ontstekingen zullen huidproblemen opleveren, zoals:

 • Roodheid en blozen
 • Wallen en vlekken
 • Acne
 • Rosacea
 • Eczeem
 • Psoriasis

Het drinken van alcohol kan dus huidaandoeningen die gepaard gaan met ontstekingen, zoals cystische acne en rosacea verergeren.

Tevens kan het misbruiken van alcohol leiden tot een jeukende huid, pigmentveranderingen, netelroos, haar- en nagelverandering en spraakgebrek. Bovendien vergroot je de kans op huidkanker en infecties. Genoeg redenen om alcohol met mate te drinken, of het natuurlijk helemaal niet meer te drinken.

Wat zijn de slechtste alcoholische dranken voor je huid?

Er zijn enkele onderzoeken geweest naar specifieke dranken en de invloed op de gezondheid van de huid. Om betrouwbare antwoorden te geven is echter meer onderzoek nodig. Het is in ieder geval zo dat hoe meer alcohol je drinkt, en hoe hoger het alcoholgehalte is, hoe groter het effect is op je huid. Als je voortaan nog één of twee drankjes wilt drinken, dan kun je misschien het volgende in gedachten houden:

 • Wiskey, cognac en donkere rum: Deze dranken veroorzaken vaak de ergste katers, omdat ze bepaalde chemicaliën en een hoger alcoholgehalte bevatten. Het zijn dan ook waarschijnlijk de slechtste dranken voor de huid.
 • Rode wijn: Er wordt weleens gedacht dat rode wijn goed is voor het lichaam en de huid, omdat er antioxidanten inzitten die vrije radicalen die de huid kunnen beschadigen worden bestreden. Echter, rode wijn is vaak ongefilterd waardoor je lever en nieren het moeilijk vinden om de drank te verwerken.
 • Cocktails: Cocktails zijn slecht voor de huid, omdat ze veelal een aanzienlijk suikergehalte hebben. Hierdoor kan de collageen in je huid worden aangetast, kunnen de huidcellen beschadigen en ontstekingen ontstaan.
 • Witte wijn: Ook in witte wijn zitten veel slechte suikers. Hierdoor kunnen nogmaals de collageen en elastine in je huid worden afgebroken. Als je een doffe huid met wallen wil voorkomen, kun je dus beter wegblijven van witte wijn.
 • Bier: In vergelijking met de andere dranken kan het drinken van bier misschien een betere keuze zijn. Natuurlijk is het drinken van bier niet ideaal, omdat de zout ook sterk uitdrogende effecten heeft. Wel kan bier je maag vullen, waardoor sommige mensen minder drinken. Ook heeft bier geringe antioxiderende eigenschappen.

De beste keuze voor je huid kan het drinken van wodka, gin, tequila of witte rum zijn. Dit zijn de dranken met een witte kleur. Deze dranken zijn de beste keuze voor je huid, omdat ze minder toevoegingen bevatten en sneller door je lichaam worden verwerkt. Gin is bijvoorbeeld gemaakt van jeneverbessen, oftewel zogenaamde “superfoods”. Vodka schijnt gunstig te zijn voor de zichtbaarheid van je mee-eters en poriën.

Slim alcohol drinken voor de huid

Er zijn enkele dingen die je kunt doen om de kans op een onzuivere huid na het drinken van alcohol te voorkomen.

Zoals ik je net vertelde kun je het beste kiezen voor sommigen dranken met een witte kleur, zoals wodka. Eventueel kun je kiezen voor niet-alcoholische dranken zonder suiker. De laatste tijd komt hier steeds meer aandacht voor. In veel bars kun je dan ook heerlijke cocktails zonder alcohol en suiker bestellen.

Daarnaast dien je gehydrateerd te blijven om uitdroging door alcohol tegen te gaan. Drink dus genoeg water voor, tijdens en na het drinken van alcohol. Eventueel kun je de volgende dag een voedingsmiddel toevoegen aan het water, zoals komkommer, om te profiteren van antioxidante voordelen.

Zorg ook dat je voldoende beweegt. Dankzij lichaamsbeweging kan de doorbloeding van je huid verbeteren en kunnen je poriën worden gezuiverd.

Aangezien alcohol invloed heeft op de opname en werking van bepaalde voedingsstoffen kan het raadzaam zijn, in overleg met je arts, een supplement in te nemen voor de huid. Voedingstoffen, zoals A, B3, B6, C, E en omega-3 zouden bijvoorbeeld goed zijn voor de huid. Wanneer je lichaam de nodige voedingsstoffen binnenkrijgt, is deze beter in staat de huid te herstellen.

Zorg bovendien dat je na een avondje stappen je blijft houden aan je huidverzorgingsregime. Was dus even je gezicht met water en eventueel een milde reiniger, en breng daarnaast een hydraterende crème aan op de huid.

Slapen is belangrijk voor je huid. Zorg daarom dat je één of twee uur voordat je gaat slapen, geen alcohol meer hebt gedronken om de kwaliteit van je slaap te verbeteren. Bevorder bijvoorbeeld je slaap door het raam op een kier te zetten en frisse lucht naar binnen te brengen. Ook schijnt dat het slapen op een extra kussen de kans op wallen van alcohol kan verminderen.

Houd er rekening mee dat alcohol je huid vatbaarder maakt voor de zon. Als je overdags alcohol gaat drinken in de zon, dien je dus voldoende zonnebrand te smeren.

Conclusie & kan de huid nog herstellen?

Alcohol kan dus op veel manieren een slechte invloed uitoefenen op de huid, en zelfs huidproblemen opleveren. Het kan daarom zeer verstandig zijn alcohol met mate te drinken. Neem contact op met een arts als je kampt met een alcoholprobleem voor passende hulp.

Door op tijd te stoppen met het drinken van alcohol, te letten op overige factoren uit je levensstijl en het verbeteren van je huidverzorgingsregime kan de schade aan de huid van de alcohol worden verbetert. Er zijn dus zeker mogelijkheden om rimpels, acne en verstopte poriën te verminderen. Minderen of helemaal stoppen met alcohol drinken kan hoogstwaarschijnlijk veel gunstige voordelen voor je huid en lichaam.

Lotte
Vrijwel elke Nederlander heeft in meer of mindere mate last van huidproblemen. Op Huid Tips.nl bespreek ik de verschillende huidaandoeningen. Denk aan informatie over de échte oorzaken en de beste behandelingen. Bovendien krijg je veel tips voor je eigen huidverzorgingsregime.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *