Welk wasmiddel bij eczeem?

Wij onthullen het beste wasmiddel bij eczeem

Gemiddelde leestijd: 8 minuten
Welk wasmiddel bij eczeem

Niks is zo vervelend als eczeem. Je hebt de gehele dag door jeuk, je huid wordt overgevoelig en je huid droogt volledig uit. Dit gaat bij sommigen ook nog eens gepaard met bijvoorbeeld bloeden.

Om iets tegen eczeem te doen, moet je de juiste medicatie en middelen gebruiken. Ook is het van belang dat je naar allerlei randzaken kijkt, waaronder naar het wassen van je kleding. Als je last van eczeem hebt, moet je je kleding namelijk met speciaal wasmiddel wassen. Anders kan je last krijgen van eczeem door je wasmiddel.

In dit artikel gaan we toelichten welk wasmiddel het beste is voor mensen met eczeem. De naam van het product wordt dan ook onthuld.

Wat is het beste wasmiddel voor eczeem?

In normaal wasmiddel zitten verschillende allergenen, waaronder parfum en chemische stoffen. Het is goed mogelijk dat deze allergenen voor de vorming of stimulatie van eczeem zorgen.

Het advies is daarom om altijd voor speciaal wasmiddel te kiezen. Dit wasmiddel moet aan onder meer onderstaande eisen voldoen:

  • Het wasmiddel moet vloeibaar zijn
  • Het wasmiddel mag geen geurstoffen of allergene stoffen bevatten. Hierbij kun je denken aan etherische oliën
  • Beperk het gebruik van wasverzachters en gebruik alleen het pure wasmiddel

Kun je dan blind vertrouwen op wasmiddel met het predicaat ‘hypoallergeen’? Nee, dat is niet het geval. Zelfs deze wasmiddelen kunnen nog verschillende allergenen bevatten.

Het is, volgens ons, niet altijd mogelijk om één goed soort wasmiddel aan te wijzen. Wat het beste wasmiddel bij eczeem is, is namelijk van meerdere factoren afhankelijk. Daarover vertellen we je hieronder graag iets meer. Ook doen we een voorstel voor één specifiek product.

Probeer meerdere wasmiddelen uit

Het lastige van eczeem is dat dit niet bij iedereen hetzelfde is. De manier waarop jij last van eczeem hebt, is mogelijk niet te vergelijken met de manier waarop andere mensen hier last van hebben.

Dit heeft puur met de unieke gevoeligheid van je huid te maken. Mogelijk is jouw huid een stuk gevoeliger voor bepaalde allergenen dan iemand anders huid. Je doet er daarom verstandig aan om meerdere wasmiddelen uit te proberen. Per wasmiddel kun je vervolgens beoordelen hoe je huid hierop reageert.

Belangrijk is dat deze wasmiddelen dus aan bovenstaande eisen voldoen. En een andere optie is om zeepvlokken of zogeheten Marseille-zeep te gebruiken. Deze zeep heeft een antibacteriële werking en is uiterst geschikt voor een droge huid. Dit lijkt dus perfect te passen bij eczeem.

Verder is het een kwestie van proberen, proberen en nog eens proberen. Wil je het uitproberen van meerdere wasmiddelen niet al te duur uit te laten vallen? Kies dan voor kleine flacons. Mocht het wasmiddel je niet bevallen, heb je er immers niks meer aan.

Overige tips voor het wassen van je kleding

Voor een eczeempatiënt is het belangrijk dat de kleding goed gewassen wordt. Houd daarom onderstaande tips aan bij het wassen van de kleding:

  • Was kleding zo min mogelijk met de hand. Met de hand kleding wassen is duurzaam, maar het effect is minder grondig dan bij het wassen van de kleding in een wasmachine. Met de hand ben je niet in staat om dusdanig veel allergenen te verwijderen, terwijl dit voor een wasmachine geen probleem is.
  • Kies eventueel voor een dubbele spoelcyclus. Als je wasmachine deze optie biedt, is het aan te raden om altijd voor een dubbele spoelcyclus te kiezen. Hiermee worden eventuele resten door de wasmachine nog verwijderd.
  • Je hoeft geen grote hoeveelheden wasmiddelen te gebruiken. Sommige hebben er een handje van om veel wasmiddel te gebruiken, aangezien dat beter zou werken tegen de allergenen. Niks is echter minder waar. Onderzoek wijst uit dat er een grotere hoeveelheid wasmiddel gebruiken het was resultaat niet ten goede komt.  
  • Was altijd nieuwe kleding. Nieuwe kleding die gekocht is, zou eerst goed gereinigd moeten worden. Stop de nieuwe kleding dus éérst in de wasmachine, gebruik het juiste wasmiddel en trek de kleding vervolgens voor de eerste keer aan.

Volg je deze tips op? En gebruik je het juiste wasmiddel? Dan is de kans groot dat je huid een stuk minder heftig reageert op de allergenen van de kleding. En daarmee krijg je minder last van eczeem.

Om nog minder last van eczeem te krijgen, is het ook aan te raden om onderstaande tips op te volgen:

  • Draag zoveel mogelijk kleding van natuurlijke en zachte materialen. Onder meer katoen, zijde, fleece, badstof en linnen zijn goed voor een huid die gevoelig is voor eczeem. Daarentegen moet je heel erg oppassen met wol. Mocht je wel wollen kleding willen dragen, doe je hier het beste een katoenen T-shirt onder aan.
  • Hang je kleding niet buiten op. Het is belangrijk om je kleding niet buiten op te hangen om te laten drogen. Buiten kunnen er veel allergenen op de kleding terechtkomen, waardoor je extra/veel last van eczeem kunt krijgen.

Onze favoriete wasmiddel voor mensen met eczeem

Als wij een wasmiddel voor mensen met eczeem aanraden, dan gaan we voor de hoogwaardige van het merk “Pipper“. Dit wasmiddel is een bekend product onder mensen met eczeem. Het gaat hier namelijk om een hypoallergeen, irritatievrij en parfumvrij wasmiddel zonder schadelijke chemicaliën.

Heb jij een gevoelige huid en krijg je last van eczeem door je huidige wasmiddel? Bekijk dan zeker eens de voordelen van het onderstaande product!

Pipper wasmiddel tegen eczeem

Misschien was je hier naar op zoek?

Lotte
Vrijwel elke Nederlander heeft in meer of mindere mate last van huidproblemen. Op Huid Tips.nl bespreek ik de verschillende huidaandoeningen. Denk aan informatie over de échte oorzaken en de beste behandelingen. Bovendien krijg je veel tips voor je eigen huidverzorgingsregime.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *