Vitamine B5 en de huid

Alle voordelen voor de huid op een rij

Gemiddelde leestijd: 8 minuten
vitamine B5 voor huid

Het is belangrijk dat jij je huid goed verzorgt. Immers, je huid heeft veel te verduren gedurende de dag. Denk bijvoorbeeld aan hoe vaak je gedurende de dag je gezicht aanraakt, de kracht van de wind op je huid of het vuil in de lucht dat op je huid terecht komt.

Een goede huidverzorging zorgt ervoor dat al deze invloeden de huid niet kunnen beschadigen. De huid voelt dan zacht aan en ziet er glad uit. Niet alleen invloeden van buitenaf kunnen de huid beschadigen.

De huid heeft ook voldoende voedingsstoffen, zoals vitamine B5, mineralen en aminozuren nodig om te kunnen herstellen van de beschadigingen of om de goede kwaliteit te bewaren.

Een tekort aan bijvoorbeeld vitamine B5 kan ook huidklachten geven. Daarom is het belangrijk om de vitaminen in de huid voldoende aan te vullen. Dit kan met behulp van diverse voedingsmiddelen, supplementen en huidverzorgingsproducten.

Een belangrijke vitamine voor de huid is vitamine B5. In dit artikel ga ik je alles vertellen over de invloed van vitamine B5 op de huid en huidproblemen, zoals acne. Ook ga je ontdekken hoe je zorgt dat je voldoende vitamine B5 krijgt in je lichaam.

Wat doet vitamine B5 voor de huid?

Wellicht heb je wel vaker gehoord van vitamine B. Er zijn veel verschillende soorten vitamine B welke elk hun eigen voordelen en specifieke invloeden hebben op het lichaam.

Vitamine B5 staat ook wel bekend als pantotheenzuur. De vitamine wordt door het lichaam gebruikt voor het verbeteren van het metabolisme en het verkrijgen van energie met behulp van voedingsstoffen als koolhydraten, eiwitten en vetten.

Daarnaast draagt de vitamine bij aan het aanmaken van rode bloedcellen en bepaalde hormonen. Ook werkt vitamine B5 remmend voor ontstekingen, bevordert het de wondgenezing en helpt het bij hydratatie. Al deze eigenschappen zijn belangrijk voor het herstel en het onderhoud van de huid.

Welke voordelen biedt B5 de huid?

Als volwassene dien je elke dag 5 mg vitamine B5 binnen te krijgen. Door dit te realiseren, kun je profiteren van verschillende voordelen voor je huid of huidaandoening.

Hieronder bespreken we alle voordelen.

1. Een goede vochthuishouding

Wanneer je een gladde en veerkrachtige huid wilt, is het belangrijk dat de vochthuishouding van je huid op orde is. Immers, je kent vast wel het gevoel van een droge en schrale huid tijdens winderige winterdagen. Vitamine B5 helpt bij het hydrateren van de huid en verbetert het vermogen om vocht te behouden in de huid. Je kunt de vochthuishouding aanvullen door bijvoorbeeld gebruik te maken van een vitamine B5 serum in je dagelijkse huidverzorgingsroutine.

2. Vermindert lijntjes

Wanneer je in de drogist loopt dan zul je vitamine B5 vaak vinden in crèmes die bedoeld zijn om rimpels weg te werken of zogenaamde ‘anti-aging’ crèmes. Dit komt omdat vitamine B5 ervoor zorgt dat de bovenste huidlagen voller worden. Hierdoor krijg je een ‘plumping’ effect en verdwijnen rimpels of andere lijntjes op de huid.

3. Een snellere genezing en kleinere littekens

Een ander voordeel van vitamine B5 is dat deze stof ervoor zorgt dat de huid sneller geneest na een beschadiging. De vitamine heeft niet alleen een effect op de genezing van de huid. Ook de rest van het lichaam herstelt sneller bij gebruik van vitamine B5. Door deze positieve werking op genezing van de huid zullen littekens ook kleiner worden. Genezing komt vaak van binnenuit het lichaam waardoor veel mensen voor dit doel van de vitamine eerder vitamine tabletten slikken dan crèmes gebruiken.

4. Vitamine B5 tegen acne

Een vrij effectieve, maar nog onbekende behandeling tegen acne is vitamine B5. Wanneer de hormonen in het lichaam schommelen, heeft je huid meer baat bij vitamine B5. Bij veel mensen ontstaat daardoor een tekort. Je lichaam geeft hier een reactie op door meer talg te produceren. Het gevolg is dat het overtollige talg de poriën laat verstoppen en er meer acne ontstaat. Om dit te voorkomen is voldoende vitamine B5 van belang.

5. Vitamine B5 tegen eczeem

Vitamine B5 kan helpen bij het verlagen van de hoeveelheid talg die wordt aangemaakt. Hierdoor kunnen mensen met een droge huid, wat vaak gepaard gaat met eczeem, een hoge dosis aan vitamine B5 vermijden. Zorg dus dat je de gewoon de normale aanbevolen hoeveelheid vitamine B5 binnenkrijgt als je last hebt van eczeem.

Huidverzorgingproducten met vitamine B5

Er zijn veel verschillende manieren om meer vitamine B5 in de huid te krijgen. Zoals hierboven al genoemd zijn er verschillende huidverzorgingsproducten waar de vitamine in wordt verwerkt. Op de verpakking of de website van het product staat deze vitamine vaak tussen de ingrediënten genoemd als deze in het product verwerkt zit.

Vitamine B5 huidverzorgingsproducten zijn bijvoorbeeld:

 • Serums
 • Supplementen
 • Crèmes
 • Moisturiser
 • Body lotion

Voedingsmiddelen en supplementen met vitamine B5

Maar vitamine B5 zit niet alleen verwerkt in producten en supplementen. Er zijn ook meer natuurlijke manieren om het vitamine B5 gehalte in het lichaam te verhogen. Dit kan door bijvoorbeeld bepaalde voedingsmiddelen meer te consumeren.

Voorbeelden van voedingsmiddelen waar veel vitamine B5 in verwerkt zit zijn:

 • Vlees: varkensvlees, rundvlees, kip
 • Vis: kreeft, zalm en schaaldieren
 • Granen: volkoren producten en niet-gemalen granen
 • Zuivelproducten: eieren, melk en yoghurt
 • Peulvruchten: spliterwten, sojabonen en linzen
 • Groenten: champignons, zoete aardappelen, bloemkool, broccoli en tomaten

De voedingsmiddelen die hierboven genoemd staan vormen slechts een selectie van producten waar veel vitamine B5 in verwerkt zit. Het zit dan ook in ontzettend veel natuurlijke soorten voeding.

Wanneer je veel vitamine B5 uit je voeding wilt halen is het ook belangrijk dat je kijkt naar de manier waarop je de voedingsmiddelen bereidt. Zo kan het koken van geraffineerde voedingsmiddelen ervoor zorgen dat er vitamine B5 verloren gaat. Op het internet zijn genoeg tips te vinden voor de optimale bereiding voor het behoud van vitamine B5.

Voor het gebruiken van supplementen met B5 dien je wel een arts te raadplegen.

Misschien was je hier naar op zoek?

Lotte
Vrijwel elke Nederlander heeft in meer of mindere mate last van huidproblemen. Op Huid Tips.nl bespreek ik de verschillende huidaandoeningen. Denk aan informatie over de échte oorzaken en de beste behandelingen. Bovendien krijg je veel tips voor je eigen huidverzorgingsregime.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *