Vitamine B5 acne ervaringen

Dit zegt mijn acne-gevoelige huid over vitamine B5 (pantotheenzuur)

Gemiddelde leestijd: 10 minuten
Ervaringen met vitamine B5 en acne

Wist je dat ik een super acne-gevoelige huid heb? Wanneer ik maar een klein beetje stress of slaapgebrek heb of een dag slechte voedingsmiddelen eet, breek ik al uit. De mee-eters en puistjes zijn geboren.

Het internet staat bomvol adviezen over acne. Als we hierin zouden geloven, dan zouden we misschien wel honderden tot duizenden euro’s uitgeven aan gekke acnebehandelingen.

Iets waar ik de laatste tijd veel onderzoek naar heb gedaan, is het gebruiken van vitamine B5 tegen acne. Dit komt, omdat ik veel goede ervaringen zie van acne patiënten over vitamine B5. De werking is zelfs klinisch bewezen.

Ik haalde 2 pakjes met 90 vitamine B5 tabletten in huis om het effect op mijn acne te testen. Blijf verder lezen om mijn vitamine B5 acne ervaringen te ontdekken.

Wat is acne?

Acne is de naam die de huidaandoening met mee-eters, puistjes en cysten heeft gekregen. De klachten kunnen ontstaan op het gezicht, de rug en de borst, maar eigenlijk op vrijwel het hele lichaam.

De onaangename plekjes ontstaan door een combinatie van factoren. Het begint in de talgklieren. Deze kliertjes kunnen door bepaalde redenen meer talg gaan produceren. Talg, huidresten en ander vuil kan dan ophopen in een porie. De verstopping wordt in de volksmond een mee-eter genoemd.

Naast vuil in de poriën kunnen ook bacteriën terecht komen bij de verstopping. Hierdoor kan de mee-eter ontsteken, waarna een puist ontstaat. De puist kan boven- of onderhuids groeien.

Men denkt dat bijna alle vormen van acne worden veroorzaakt door hormonale schommelingen in het lichaam. Er zijn ontzettend veel factoren die hormonen beïnvloeden, wat acne een hardnekkige huidaandoening maakt waar je moeilijk van af lijkt te komen.

“Eén probleem in je lichaam kan een domino-effect hebben op de rest van je lichaam.” – Lotte

Wat is vitamine B5?

Vitamine B5 wordt ook wel pantotheenzuur genoemd. Het is één van de acht vitamines B, maar misschien wel de bekendste van de reeks. Vitamine B5 heeft namelijk een aantal belangrijke functies voor je gezondheid.

Pantotheenzuur wordt door het lichaam gebruikt om energie te krijgen. Ook helpt vitamine B5 bij de opbouw en afbraak van eiwitten en vetten uit voeding. Tevens kan vitamine B5 je haar, huid en ogen gezond houden. Bovendien schijnt vitamine B5 gunstig te kunnen zijn voor personen met ADHD, hoofdpijn en depressie.

Je kunt een inname van 5mg vitamine B5 per dag aanhouden.

Vitamine B5 wordt aangeboden in supplementen. Dit is de makkelijkste manier om er meer van binnen te krijgen. Ook bevatten natuurlijke voedingsmiddelen vitamine B5. Denk aan:

 • eieren
 • linzen
 • avocado
 • broccoli
 • zoete aardappelen
 • volkoren granen
 • zonnebloempitjes
 • champignons
 • lever
 • noten
 • bonen

Door bijvoorbeeld allergieën of andere redenen krijgen sommigen mensen er dagelijks niet genoeg van binnen. Dit leidt tot een tekort aan vitamine B5 in het lichaam. Anderzijds kunnen problemen ontstaan door een te grote hoeveelheid vitamine B5 in het lichaam, maar dat is vrij zeldzaam.

Bekijk ook eens: “vitamine B5 en de huid

Het gebruiken van vitamine B5 tegen acne

Om meerdere redenen wordt gedacht dat vitamine B5 kan helpen bij acne.

Ten eerste zou een tekort aan vitamine B5 ervoor zorgen dat je lichaam moeite heeft met het verwerken van vetten. Hierdoor zou het overtollige vet door de huid worden geduwd in de vorm van talg. Je huid is immers één van de plekken die je lichaam gebruikt om zich te ontgiften van slechte stoffen.

Ook beweerde een dermatoloog dat vitamine B5 het co-enzym A verhoogt en je lichaam dit kan gebruiken voor het afbreken van vetzuren en triglyceriden. Hierdoor kan overtollig talg uit de kliertjes worden verwijderd, want talg bestaat voornamelijk uit vetzuren en triglyceriden! Een tekort aan co-enzym A zou dan ook kunnen leiden tot een vette huid, verstopte poriën en acne. Om deze reden wordt gedacht dat vitamine B5 acne bij de echte bron kan aanpakken.

Andere voordelen van vitamine B5 zijn de mogelijke ontstekingsremmende en immuunsysteemversterkende effecten. Hiermee wordt bedoelt dat tekenen van ontstoken puistjes kunnen verminderen. De roodheid en pijn van een puistje kan dus verminderen. Anderzijds kan een beter functionerend immuunsysteem effectiever de acne-veroorzakende bacteriën genaamd S. aureus uit je lichaam opruimen.

Bovendien wordt gedacht dat vitamine B5 kan helpen stress te verminderen. Aangezien stress kan leiden tot de aanmaak van bepaalde hormonen kan hormonale acne ontstaan. Daarom kan het verminderen van stress een andere goede manier zijn om acne bij de wortel op te ruimen.

Hoewel er meerdere onderzoeken zijn gedaan, vond ik één studie erg opvallend. Er was vitamine B5 toegediend aan een groep gezonde volwassenen. Hieruit bleek dat acne tot wel 68% kan verminderen binnen 12 weken dankzij vitamine B5.

Mijn acne ervaringen na het gebruiken van vitamine B5

Als we kijken naar de bijzondere effecten van vitamine B5, dan is het vrij logisch dat acne écht kan verminderen. Daarnaast zijn tal van goede ervaringen van acne patiënten gedeeld op internet en in video’s. De werking van pantotheenzuur op acne is zelfs klinisch bewezen.

Gezien de algemene voordelen van vitamine B5 voor acne en de ervaringen van acne patiënten besloot ik het zelf eens te testen. Ik heb immers regelmatig last van puistjes op mijn gezicht, rug, borst en armen, omdat mijn huid hier erg gevoelig voor is. Hieronder deel ik mijn acne ervaringen met vitamine B5.

Ik begon met het nemen van 1 tablet vitamine B5 per dag. De week erna ben ik overgegaan op 2 tabletten per dag. De laatste weken van de eerste maand nam ik zelfs 3 tabletten per dag. De maanden daarna ben ik terug gegaan naar 1, 2, 3 of zelfs 4 per dag. Ik heb dit drie maanden volgehouden, omdat dit tijdsbestek ook werd genoemd in de veelbelovende studie.

Mijn ervaringen met vitamine B5 zijn erg goed. De puistjes die ik had, zijn vrijwel allemaal verdwenen of minder opvallend geworden. Mijn huid blijft rustiger en ik krijg hier zelfs complimenten over op werk. Vitamine B5 heeft zowel mijn acne, huid als zelfvertrouwen een enorme boost gegeven. Ik blijf vitamine B5 zeker gebruiken in de toekomst.

Ik gebruik zelf het vitamine B5 supplement van ProtectAir. Ik was al bekend met producten van dit merk, omdat ProtectAir meer producten heeft ontwikkeld die zijn gericht op het bestrijden van acne. De kersensmaak van deze vitamine B5 zuigtabletten vind ik lekker.

Vitamine B5 tabletten van ProtectAir tegen acne

Conclusie: kan je goede acne ervaringen krijgen met vitamine B5?

Acne kan een complex probleem zijn, omdat er verschillende oorzaken een rol kunnen spelen. Toch ontstaat acne altijd door een ophoping van talg.

Om van acne af te komen, kan een keuze worden gemaakt uit veel opties die vaak duur, tijdrovend of gewoon vervelend zijn. Vitamine B5 kan echter een goede optie zijn.

Je lichaam heeft vitamine B5 nodig om gezond te blijven. Ook wordt vitamine B5 steeds vaker gezien als effectief hulpmiddel bij acne. Het kan bijvoorbeeld helpen bij het ontstoppen van de poriën door talg te bestrijden. Dit kan leiden tot een afname van acne en puistjes.

Vitamine B5 zou nog veel meer voordelen kunnen hebben voor mensen met acne. Eigenlijk spreken mijn persoonlijke ervaringen en de resultaten uit klinische onderzoeken voor zich. Mijn acne-gevoelige huid is daadwerkelijk opgeknapt door vitamine B5. Verbeteringen waren al te merken in de eerste weken door acne van binnenuit aan te pakken.

Goede acne ervaringen met vitamine B5 zijn er genoeg, maar deze gaan jou niet van je acne afhelpen. Je zult actie moeten ondernemen om van acne af te komen. Daarom raad ik je aan het gebruiken van vitamine B5 te overwegen.

Misschien was je hier naar op zoek?

Lotte
Vrijwel elke Nederlander heeft in meer of mindere mate last van huidproblemen. Op Huid Tips.nl bespreek ik de verschillende huidaandoeningen. Denk aan informatie over de échte oorzaken en de beste behandelingen. Bovendien krijg je veel tips voor je eigen huidverzorgingsregime.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *