Niacinamide (vitamine B3) voor de huid

12 voordelen van niacinamide voor de huid

Gemiddelde leestijd: 17 minuten
Vitamine B3 en niacinamide voor de huid

Niacinamide staat ook wel bekend als vitamine B3. Het wordt vaak gebruikt als ingrediënt in huidverzorgingsproducten zoals reinigers, crèmes en serums. Ook populaire merken verwerken het in hun producten. Daarnaast kan vitamine B3 als supplement worden ingenomen.

Het gebruiken van vitamine B3 voor de huid kan een goede keuze zijn. Er wordt namelijk gedacht dat deze stof een aantal gunstige voordelen kan bieden voor de gezondheid van de huid en specifieke huidaandoeningen. Het zou onder andere kunnen helpen bij rimpels, fijne lijntjes, acne en het krijgen van een glow.

Als je actief bent op sociale media, dan heb je misschien de ervaringen voorbij zien komen van personen die hun huid aanzienlijk zagen verbeteren door niacinamide. Ook zijn veel dermatologen, oftewel huidspecialisten erg te spreken over niacinamide.

Op deze pagina ga je erachter komen wat niacinamide kan betekenen voor jouw huid. Ook ga ik toelichten waar je rekening mee kunt houden bij het uitkiezen van niacinamide huidverzorgingsproducten. Bovendien ga ik enkele opties geven om te overwegen.

Wat is niacinamide?

Niacinamide wordt ook wel nicotinamide genoemd. Het is een vorm van vitamine B3.

Niaciname is een belangrijke stof voor het lichaam waar je voldoende van moet hebben. Wanneer iemand niet genoeg vitamine B3 in zijn of haar lichaam heeft, dan kunnen klachten ontstaan met betrekking tot de huid, nieren en hersenen.

De voedingsstof niacinamide kan erg gunstig zijn voor de huid in het algemeen. Maar ook huidaandoeningen, zoals acne en eczeem kunnen worden verbeterd door het gebruik van niacinamide.

De naam niacinamide lijkt erg op niacine. Hoewel ook beide stoffen gunstig kunnen zijn voor de huid zijn ze niet hetzelfde. Het zijn namelijk twee verschillende soorten vitamine B3. In dit artikel ga ik in op niacinamide, omdat dit vaker wordt gebruikt voor de huid.

Voordelen van niacinamide (vitamine B3) voor de huid

Niacinamide is een bekend ingrediënt. Net als vitamine C en retinol kan niacinamide meerdere voordelen hebben voor de huid.

Er zijn enkele onderzoeken gedaan naar de voordelen van niacinamide voor de huid. Om zeker te weten wat niacinamide en vitamine B3 kunnen betekenen voor de huid is meer onderzoek nodig. Om deze reden is het niet toegestaan specifieke gezondheidsclaims te maken en raad ik aan zelf voldoende onderzoek te doen.

Wel kan ik met je bespreken wat de mogelijke voordelen zijn van niacinamide en waar het bekend om staat. De geweldige ervaringen van gebruikers spreken immers voor zich.

Zier hieronder de mogelijke voordelen van niacinamide voor de huid op een rijtje.

1. Aanmaak van keratine

Ten eerste kan niacinamide gunstig zijn voor de aanmaak van keratine. Dit is een soort van eiwit die voorkomt in de buitenste huidlaag. Je huid gebruikt het om stevig en gezond te blijven.

2. Hydrateren

Ook kan niacinamide gunstig zijn voor de natuurlijke barrière van de huid door ceramiden (lipiden), oftewel vetten aan te maken. Hierdoor kan de huid beter vocht vasthouden. Vitamine B3 kan dus gunstig zijn als je last hebt van een droge of schilferige huid.

3. Ontstekingen verminderen

Tekenen van ontstekingen op de huid kunnen erg vervelend zijn. Denk bijvoorbeeld aan een rode huid. Dankzij het vermogen van niacinamide om tekenen van ontstekingen te verminderen, kunnen verschillende symptomen van ontstekingen verminderen.

4. Poriegrootte verminderen

Heb je last van zichtbare poriën, bijvoorbeeld op je neus? Overweeg dan een sterke concentratie niacinamide te gebruiken om de grootte van je poriën te verkleinen. Niacinamide heeft namelijk een normaliserend vermogen op de poriewand. Ook kan het de huid glad en gehydrateerd houden en de huid in het algemeen gezonder houden wat allemaal gunstig kan zijn voor de grootte van je poriën.

5. Talgproductie reduceren

Een vette huid komt veel voor. Vaak glimt een vette huid. Ook is een vette huid vatbaarder voor onzuiverheden, zoals mee-eters. Een vette huid wordt veroorzaakt door een overmatige aanmaak van talg door de talgklieren. Dankzij het reguleren van de talgproductie wordt de huid minder vet.

6. Aanmaak van collageen

Collageen is een erg belangrijke, huideigen stof waar je van nature steeds minder van gaat aanmaken naarmate je ouder wordt. Het zou onder andere een gunstige stof zijn voor de sterkte en elasticiteit van je huid. Zelfs littekens zouden kunnen vervagen door collageen.

7. Huidveroudering verminderen en tegengaan

Bij huidveroudering kun je denken aan rimpels en fijne lijntjes. Niet heel aantrekkelijk dus. Door niacinamide zou de hydratatie en collageenaanmaak kunnen verbeteren. Deze processen worden vaak in verband gebracht met een verbetering van rimpels en fijne lijntjes. Tegelijkertijd kan je met vitamine B3 voorkomen dat er meer tekenen van huidveroudering ontstaan.

Vitamine B3 tegen huidveroudering
Vitamine B3 en huidveroudering

8. Beschermen tegen beschadiging door de zon

Een ander voordeel van niacinamide is het beschermen van de huid tegen huidbeschadigingen door de zon. Door het herstellen van huidcellen en het bieden van bescherming tegen UV-stralen kan niacinamide helpen. Overigens kan vitamine B3 niet worden gezien als vervanging voor zonnebrandcrèmes.

9. Hyperpigmentatie verminderen

Volgens onderzoeken zou een niacinamide concentratie van 5 procent kunnen helpen bij het verbeteren van het uiterlijk van hyperpigmentatie, oftewel donkere vlekken. Dit komt omdat niacinamide de overdracht remt van gemelaniseerde melanosomen naar omringende keratinocyten. Hierdoor kunnen pigmentvlekken vervagen als nieuwe, gezonde cellen hun plaats innemen.

10. Huid bescherming

Aangezien niacinamide het antioxidant niveau in je huid kan verhogen, kan je de huid helpen beschermen tegen schadelijke invloeden uit de omgeving. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zonnestraling, milieuvervuiling en gifstoffen die de huid tot last kunnen zijn. Denk ook aan een versterkte huidbarrière wat bescherming biedt tegen bacteriën, virussen en dergelijke zaken die de huid verslechteren.

11. Acne behandelen

Niacinamide kan gunstig zijn voor huidaandoeningen, waaronder dus ontstoken en niet-ontstoken acne. Een verbetering van acne kan worden opgemerkt door onder andere de ontstekingsremmende, hydraterende en talg reducerende effecten van niacinamide. Door het verminderen van de talgproductie zullen poriën minder snel verstoppen, en dus minder mee-eters ontstaan. Denk ook aan puistjes die minder rood, gezwollen en pijnlijk worden. Ik kan hierover spreken uit ervaring.

Niacinamide om acne te behandelen
Niacinamide en acne

12. Eczeem behandelen

Eczeem gaat veelal gepaard met een droge, schilferige, jeukende en ontstoken huid. Zoals je nu weet kan niacinamide droge plekjes verwijderen en ontstekingen tegengaan. Tevens kan de beschermende functie van niacinamide tegen schadelijke stoffen gunstig zijn voor de extreem gevoelige huid van eczeem. Dit komt, omdat de huid snel geïrriteerd kan raken en schadelijke stoffen het vermogen van de huid om te herstellen kunnen belemmeren. Er zijn dus genoeg redenen om niacinamide te proberen als je last hebt van eczeem.

Hoe gebruik je vitamine B3 voor de huid?

Om meer niacinamide in je lichaam en huid te krijgen, kan je simpelweg extra voedingsmiddelen eten die vitamine B3 bevatten. Denk aan vlees, groenten, eieren, bonen en vis die vitamine B3 bevatten en die je kunt verwerken in je dieet.

Ook supplementen die niacinamide bevatten kunnen een mogelijk tekort opvullen. Supplementen mogen echter alleen worden gebruikt nadat hierover is gesproken met een arts.

Bij de voorgaande manieren omtrent het gebruiken van niacinamide bestaat er geen garantie dat het effect heeft op je huid. Vandaar kan het beste worden gekozen voor een huidverzorgingsproduct welke niacinamide bevat.

Door niacinamide zowel ’s ochtends als ’s avonds rechtstreeks aan te brengen op een huidprobleem kan dus het beste resultaat worden verkregen.

Tip: Er wordt gedacht dat een product met hyaluronzuur de opname van niacinamide kan verhogen.

Vitamine B3 niacinamide supplementen voor de huid
Ik raad huidverzorgingsproducten aan in plaats van vitamine B3 supplementen

Wanneer gebruik je een huidverzorgingsproduct in je skincare routine?

Niacinamide wordt meestal verwerkt in serums. Een serum is een zeer geconcentreerd huidverzorgingsproduct. In de veel gevallen is een serum gericht op specifieke huidproblemen.

Wannneer je besluit een niacinamide serum te gebruiken voor je huid, dan moet je erop letten welke plaatst het product krijgt in je huidverzorgingsroutine.

Een serum wordt altijd gebruikt na een toner, maar vóór een hydraterend product.

Mocht je een gezichtsreiniger met niacinamide gebruiken, dan kan je deze als eerste gebruiken. Dus ook vóór de toner. Hydraterende crèmes vormen meestal de laatste stap in je skincare routine.

Bovendien bevatten sommige gezichtsmaskers niacinamide. Deze worden aangebracht op de huid en na enkele minuten weer afgespoeld.

Voor het gebruiken van een huidverzorgingsproduct met niacinamide kan je het beste even kijken op de verpakking van het desbetreffende product, zodat je het op de juiste manier gebruikt.

Zijn er dingen om op te letten bij niacinamide producten?

Producten met niacinamide kunnen verschillende concentraties hebben. Vaak heeft een product een formulering van 5 of 10 procent niacinamide. De formuleringen kunnen ook hoger of lager zijn. Er zijn zelfs 20% niacinamide boosters verkrijgbaar.

In onderzoeken is naar voren gekomen dat een formule van 5% gunstig kan zijn bij hyperpigmentatie en huidschade door de zon.

In het geval van een gevoelige huid kan je wellicht beter kiezen voor een lager percentage. Een product met 2% niacinamide kan dan ook gunstig zijn voor iemand met acne, eczeem of een soortelijke huidaandoening. Let wel op de overige verwerkte ingrediënten, zodat de huidaandoening niet verergerd.

Welke niacinamide producten voor de huid kan je overwegen?

Er zijn zowel niacinamide supplementen als huidverzorgingsproducten verkrijgbaar in grote getallen.

De volgende niacinamide producten zijn geschikt voor de huid. Ik raad aan een keuze te maken uit de volgende opties:

  • Differin Dark Spot Correcting 4% Niacinamide Serum: Dit product met niacinamide en andere huidverhelderende plantaardige ingrediënten is geschikt voor hyperpigmentatie, vlekken, ouderdomsvlekken en zelfs sproeten. Ook kan het worden gebruikt de algehele teint en helderheid van de huid te verbeteren.
  • Paula’s Choice 10% Niacinamide Booster Serum: Dit product met een iets sterker percentage niacinamide is geschikt voor grove poriën, fijne lijntjes en pigmentatie vlekjes. Ook kan de huidbarrière versterken, de huid gladder worden en er egaler uit komen te zien.
  • Paula’s Choice Clinical 20% Niacinamide Treatment: Dit hooggeconcentreerde niacinamide product is voornamelijk geschikt voor vergrote poriën, huidveroudering, littekens en zonneschade. Gebruik het om een zachtere, stralende en verfijnde look te krijgen.
  • Biodermal Pure Balance Skin Boosting Serum Met Hyaluronzuur en Niacinamide: Dit dermatologisch geteste product is zeer geschikt voor mensen die last hebben van onzuiverheden en oneffenheden. Denk aan mensen die last hebben van acne. De huidtextuur kan verfijnen, de hydratatie kan verbeteren en de huidteint kan verbeteren.

Vind je het lastig een keuze te maken: Kies dan voor een middenweg en ga voor het hoogwaardige 10% Niacinamide Booster Serum.

Kan vitamine B3 bijwerkingen opleveren?

Wanneer niacinamide plaatselijk wordt aangebracht op de huid levert dit waarschijnlijk geen bijwerkingen op. Alle huidtypes inclusief de (rosacea) gevoelige huid kunnen er baat bij hebben. Ook kan het eenvoudig worden gebruikt met andere ingrediënten, zoals vitamine C, retinol, zink en hyaluronzuur.

Uiteraard kan een allergische reactie ontstaan door niacinamide, zoals eigenlijk geldt voor alle ingrediënten in huidverzorgingsproducten. Echter, niacinamide kan ervoor zorgen dat je lichaam histamine afgeeft wat de kans op een allergische reactie vergroot.

In het geval van roodheid, jeuk of een andere vorm van irritatie na het gebruiken van een product met niacinamide raad ik aan te stoppen met het gebruiken ervan.

Om te weten of je overgevoelig bent voor niacinamide of een vitamine B3 product die het bevat als ingrediënt kan je een kleine test uitvoeren. Simpelweg breng je een klein beetje van het product aan op je onderarm, wacht je 24 uur en controleer je je huid op bijwerkingen.

Hoe snel kunnen verbeteringen aan de huid worden opgemerkt?

Voor alle nieuwe huidverzorgingsproducten die je gebruikt geldt dat in de eerste weken waarschijnlijk geen grote verbeteringen zullen worden opgemerkt.

Toch kunnen de eerste resultaten al zichtbaar worden in de eerste 2 weken door niacinamide twee keer per dag aan te brengen.

In verschillende onderzoeken kwamen de resultaten na 4 weken. Echter, resultaten van anderen kunnen anders zijn dan wat jij zult ervaren. Onze huiden en huidproblemen zijn nou eenmaal verschillend.

Na 8 tot 12 weken zullen er meer veranderingen zichtbaar kunnen zijn. De huid kan gladder, strakker en gehydrateerder zijn, maar verwacht dus geen plotselinge, enorme wonderen.

Mochten maanden verstreken en geen veranderingen zichtbaar worden, dan kan je eens nadenken over het raadplegen van een dermatoloog. Door te kijken naar je huidige huidverzorgingsroutine kunnen dermalotogen tips geven omtrent geschikte producten. Ook je voedingsgewoonten kunnen een rol spelen bij de gezondheid van je huid.

Samenvatting

Door niacinamide of vitamine B3 aan te brengen, kan de gezondheid van je huid op verschillende vlakken verbeteren.

Dankzij niacinamide kunnen ontstekingen, donkere vlekken en puistjes verminderen. Ook kan de huid versterken, opfleuren en de huidtextuur gladder worden.

Eigenlijk kan het gebruiken van niacinamide tal van voordelen hebben voor de huid. Het kan wel even duren voordat de resultaten zichtbaar worden. Vandaar is geduld van belang als je je huid goed wilt verzorgen.

Misschien was je hier naar op zoek?

Lotte
Vrijwel elke Nederlander heeft in meer of mindere mate last van huidproblemen. Op Huid Tips.nl bespreek ik de verschillende huidaandoeningen. Denk aan informatie over de échte oorzaken en de beste behandelingen. Bovendien krijg je veel tips voor je eigen huidverzorgingsregime.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *