Viola tricolor tegen eczeem

Is viola tricolor een effectieve plant tegen eczeem?

Gemiddelde leestijd: 8 minuten
Viola tricolor tegen eczeem

In het verleden heeft iemand aangetoond dat het verwerken van verse wilde viooltjes aan het voedingspatroon kon helpen om van eczeem af te komen.

Sindsdien wordt gedacht dat het eten van viola tricolor kan helpen tegen verschillende huidaandoeningen, waaronder dus eczeem.

In het verleden werd viola tricolor ook al gebruikt om gifstoffen te verwijderen, pijn te verminderen en kwaaltjes te bestrijden.

Viola tricolor bevat een aantal stoffen waarvan wordt gedacht dat ze kunnen helpen tegen eczeem. Denk bijvoorbeeld aan antioxiderende, ontstekingsremmende en antimicrobiële eigenschappen, waardoor klachten van eczeem kunnen verminderen.

Blijf verder lezen om alles te ontdekken over het gebruiken van viola tricolor tegen eczeem. Je zult erachter komen of viola tricolor het proberen waard is!

Wat is viola tricolor?

Viola tricolor is een bloem die groeit in Europese landen. De bloem komt voor in de Violaceae familie, oftewel de viooltjes familie.

In de volksmond wordt viola tricolor ook wel driekleurig viooltje genoemd, omdat de bloem 3 kleuren heeft, namelijk wit, paars en geel. Een andere benaming is wild viooltje.

Soms wordt viola tricolor gezien als effectief kruid waarmee verschillende kwaaltjes kunnen worden bestreden.

Wel is viola tricolor een natuurlijk product. Om deze reden is er meer onderzoek nodig naar de werking van viola tricolor op eczeem, huidproblemen en andere kwaaltjes.

Het is bekend dat er een aantal stoffen zitten in de steeltjes, bladeren en bloemen van viola tricolor.

Slijmstoffen zouden eigenschappen hebben die de huid met eczeem kunnen verbeteren. Denk ook aan het heilzame vitamine C, tannines, fenolzuren, anthocyanines, vele soorten flavonoïden en mineralen.

Waarom kan viola tricolor helpen bij eczeem?

Er zijn verschillende manieren waarop viola tricolor je mogelijk kan helpen van eczeem af te komen. Hieronder zet ik de belangrijkste op een rijtje.

Antioxiderend

In viola tricolor komen bijvoorbeeld polyfenolen, flavonoïden en vitamine E voor. Dit zijn antioxidanten. Mogelijk kan je een afname merken aan je eczeem door meer antioxidanten in je lichaam en huid te krijgen. Antioxidanten kunnen namelijk je lichaam helpen beschermen tegen vrije radicalen die bijvoorbeeld het huideigen herstellende vermogen belemmeren.

Ontstekingsremmend

Ook kan viola tricolor helpen tegen eczeem, omdat het mogelijk ontstekingsremmende eigenschappen heeft. Er was bijvoorbeeld eens getest wat viola tricolor kon doen tegen brandwonden. Viola tricolor bleek een antionociceptief (pijnstillend) en ontstekingsremmend effect te hebben. Waarschijnlijk heeft viola tricolor dit effect mede te danken aan zijn salicylaten. Ook kan mogelijk worden geprofiteerd van een verzachtende werking op de eczeem-gevoelige huid door slijmstoffen die het bevat.

Ontgiften

Dankzij stoffen in viola tricolor kan het lichaam worden ontgift. Aangezien eczeem het gevolg kan zijn van een ophoping aan gifstoffen en toxines in het lichaam kan het gunstig zijn je lichaam te reinigen. Door viola tricolor kan mogelijk de ontgifting via de nieren en huid worden bevorderd. Tevens zou viola tricolor de werking van de lever kunnen bevorderen. Dit kan gunstig zijn voor eczeem, omdat je lever hormonen en afvalstoffen afbreekt. Voorkom ontstekingen die leiden tot eczeem en probeer viola tricolor!

Antimicrobieel

Tevens kan worden geprofiteerd van antimicrobiële effecten van viola tricolor. Het is namelijk bekend dat aangeboren eczeem wordt veroorzaakt door een bacteriesoort genaamd S. aureus. Viola tricolor kan helpen bij het remmen van de activiteit van S. aureus. Hierdoor kunnen klachten van eczeem zoals jeuk en roodheid afnemen.

Wonden helen

Bovendien zou viola tricolor een goede optie kunnen zijn voor mensen die last hebben van wonden door eczeem. Door alle eigenschappen van viola tricolor wordt gedacht dat de unieke combinatie kan helpen bij het helen van wonden.

Hoe gebruik je viola tricolor tegen eczeem?

Viola tricolor wordt zowel oraal als plaatselijk gebruikt tegen eczeem. Je kunt het dus binnenkrijgen via je mond of rechtstreeks aanbrengen op de eczeem die op je hoofdhuid en armen zit. Er zijn bijvoorbeeld kant-en-klare toners met viola tricolor te koop.

Dankzij het slijm kan viola tricolor inderdaad een geschikte keuze zijn voor mensen met eczeem, wat veelal gepaard gaat met een droge huid.

Naast dat je kan profiteren van voordelen voor eczeem kan het ook een goede manier zijn om je huid in het algemeen gezond te houden.

Mijn voorkeur gaat uit naar orale inname van viola tricolor door middel van supplementen.

Huidverzorgingsproducten bevatten naast viola tricolor vaak nog meer stoffen die helemaal niet gunstig zijn voor eczeem. Mensen met eczeem zullen weten hoe heftig de huid hierop kan reageren en eczeem kan verergeren.

Het volgende product is een aanrader voor mensen met eczeem die viola tricolor willen uitproberen, omdat deze capsules bestaan uit 100% werkzame plantaardige bestanddelen in plaats van extra toegevoegde stoffen.

Capsules met Driekleurig Viooltje tegen eczeem

Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen met viola tricolor. Heb jij ooit het driekleurig viooltje gebruikt om eczeem te bestrijden of je huid te verbeteren? Laat dan onderaan deze pagina een reactie achter, zodat we van elkaars ervaringen kunnen leren!

Om viola tricolor te gebruiken als behandeling voor eczeem moet contact worden opgenomen met een arts of dermatoloog. Dit geldt altijd voor het beginnen met supplementen en het aanbrengen van natuurlijke producten op de huid. Ook kunnen sommigen mensen gevoelig zijn voor een ingrediënt in viola tricolor.

Misschien was je hier naar op zoek?

Lotte
Vrijwel elke Nederlander heeft in meer of mindere mate last van huidproblemen. Op Huid Tips.nl bespreek ik de verschillende huidaandoeningen. Denk aan informatie over de échte oorzaken en de beste behandelingen. Bovendien krijg je veel tips voor je eigen huidverzorgingsregime.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *