Is varkensvlees slecht voor je huid?

Welke huidproblemen kun je krijgen door het eten van varkensvlees?

Gemiddelde leestijd: 7 minuten
krijg je puistjes door varkensvlees

Veel mensen vragen het zich af: is het eten van varkensvlees slecht voor je huid? Vaak denken personen dan ook dat ze opeens meer last ondervinden van een onzuivere huid na het eten van een stuk varkensvlees.

Varkensvlees is één van de meest gegeten vleessoorten in de hele wereld. Het lijkt waarschijnlijk een beetje op sigaretten, het is overal te koop, maar het is niet goed voor je huid en gezondheid.

In dit artikel ga ik je vertellen waarom varkensvlees mogelijk slecht is voor je huid. Ook ga ik je vertellen of je er bijvoorbeeld puistjes, jeuk en andere uitslag van kunt krijgen. Lees dus snel verder om er alles over te ontdekken.

Waarom is varkensvlees slecht voor je huid?

Helaas zijn er nog geen grote onderzoeken gedaan naar het verband tussen varkensvlees en verschillende huidproblemen. Artsen beweerden zelfs lange tijd dat er geen verband was tussen een slechte huid en voeding. Toch zijn er meerdere redenen te bedenken waarom het consumeren van varkensvlees mogelijk slecht kan zijn voor je huid, namelijk:

  • Aangezien een varken geen zweetklieren heeft, kan het dier moeilijker gifstoffen verwijderen. Daarom blijven er meer gifstoffen in varkens aanwezig.
  • Een varken eet alles wat het dier kan vinden en verteert het heel snel. Dit resulteert in meer toxines in hun vetweefsels.
  • Varkens bevatten een hoog vetgehalte, cholesterol. Dit is slecht voor je bloedvatwanden en slagaders.
  • Varkens bevatten meerdere parasieten in hun lichaam, die soms moeilijk kunnen worden gedood.
  • De zwavelhoudende mucopolysacchariden zouden het bindweefsel kunnen laten opzwellen.
  • Aangezien de eiwitstructuur van het varkensvlees op die van mensen lijkt, reageert je immuunsysteem verkeerd. De slechte stoffen kunnen zo terecht komen in het bloed en de lymfe.
  • Varkens dragen vele griepachtige virussen bij zich, zoals het Hepetitis E-virus.

Het vermijden van varkensvlees voor de huid

Als we kijken naar de stoffen die in varkens zitten, kan het mogelijk slecht zijn voor onze huid om het vlees te eten.

Mensen proberen bijvoorbeeld hun lichaam te ontgiften, door bijvoorbeeld met drankjes gifstoffen uit hun lichaam te spoelen. Het kan echter een hoop schelen om bij voorbaat al te zorgen dat die gifstoffen niet je lichaam binnen komen.

De gifstoffen kunnen slecht zijn voor je huid. Ze komen namelijk in je huid terecht, en willen ook weer een weg naar buiten vinden. Daarom komen ze via de poriën naar buiten. Vervolgens uit dit zich in lelijke plekjes op je huid, zoals acne, mee-eters en puistjes.

Waarschijnlijk is dit ook de reden waarom moslims en joden geen varkensvlees eten. Ook andere religies en culturen vermijden varkensvlees. Mensen uit culturen die geen varkensvlees eten, hebben vaak minder last van huidproblemen.

Welke huidproblemen kun je krijgen door varkensvlees?

Mocht je even geen varkensvlees hebben gegeten, dan kun je na een aantal dagen merken dat het weer raak is. Dit geldt alleen niet voor alle personen. Sommigen mensen hebben namelijk een meer gevoelige huid of een allergie. Hieronder bespreek ik de verschillende huidproblemen die je kunt krijgen door het eten van varkensvlees.

Jeuk en onzuivere huid

De verschillende slechte stoffen in varkens en het vlees dat we hiervan eten, worden in verband gebracht met een onzuivere huid met. Daarbij kan er ook jeuk ontstaan.

Puistjes en acne door varkensvlees

Er wordt veel gezocht door mensen naar de vraag of je puistjes kunt krijgen door het eten van varkensvlees. Dit gebeurt vaak alleen als je al last hebt van acne en gevoelig bent voor het krijgen van puistjes.

Puistjes en steenpuisten zouden door varkensvlees kunnen ontstaan, omdat het je insulinespiegels en pH-waarde in je lichaam negatief beïnvloedt. Hierdoor zouden er meer hormonen kunnen worden aangemaakt door je lichaam. Dit veroorzaakt een overproductie van het huidsmeer, waardoor verstoppingen en ontstekingen in de poriën kunnen ontstaan.

Fleur heeft een compleet e-book geschreven, genaamd ‘Leven Zonder Acne’. Haar doel is om samen met jou stap-voor-stap de problemen van acne bij de wortel aan te pakken. Op deze manier kun je eenvoudig en voor een langere tijd puistjes verminderen.

Blijven puistjes terugkomen?

Je puistjes worden door meer beïnvloed dan wat je erop smeert. Ontdek de top 10 gezonde gewoonten om je huid te verbeteren van binnenuit, in hele korte tijd. 

Ja! Ik wil van mijn puistjes af

Huiduitslag en allergie

Uitslag ontstaat wanneer je allergisch bent voor varkensvlees of één van de stoffen in het vlees, zoals histamine. Vaak zijn mensen die allergisch zijn voor katten ook allergisch voor varkensvlees. Allergie door varkensvlees kun je herkennen aan de rode, jeukerige plekken met ontstoken bultjes. Ook kun je een verstopte neus hebben en misselijk zijn. Om uitslag door je allergie voor het varkensvlees te voorkomen dien je simpelweg het eten van deze voeding over te slaan.

Eczeem door varkensvlees

Bovendien zou eczeem kunnen worden veroorzaakt door varkensvlees. Dit heeft te maken met de gezondheid van je darmen. Als je darmen gezond zijn, zie je dit vaak ook terug aan het feit dat je huid er beter uit ziet.

Stoppen met varkensvlees eten

Hoewel het dus nog niet bekend is of varkensvlees daadwerkelijk slecht is voor je huid, zijn er wel meerdere punten die kunnen leiden tot huidirritatie, puistjes en andere onzuiverheden. Het kan daarom een poging waard zijn eens te proberen te stoppen met het eten van varkensvlees. Ook kun je een eigen voedingsdagboek bijhouden. Hierin kun je opschrijven en bijhouden wat de resultaten zijn na het stoppen en beginnen met het binnenkrijgen van bepaalde voedingsmiddelen.

Als je veel last hebt van onzuiverheden op je huid zijn er veel middeltjes verkrijgbaar waarmee je de symptomen kunt bestrijden. Je zult dan wel moeten weten weten of je bijvoorbeeld te maken hebt met jeuk, ontstekingen, eczeem of acne door het eten van varkensvlees. Houd ook rekening met jouw huidtype als je huidverzorgingsproducten wilt gebruiken.

Als laatste tip zijn er ook veel voedingsmiddelen die je huid een boost kunnen geven. Probeer eens voedingsmiddelen met een lage glychemische index en producten die veel ontstekingsremmende omega-3-vetzuren bevatten te eten. Zorg ook dat je voldoende groente en fruit binnenkrijgt om aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid voedingsstoffen, vitamines en mineralen te komen. Tevens zou in het wild gevangen, vette vis gunstig kunnen zijn bij het krijgen van een betere huid. Bovendien helpt het drinken van water om je huid gehydrateerd te houden en gifstoffen te verwijderen. Dat is dus in ieder geval beter dan varkensvlees!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *