
Waarschijnlijk vraag je jezelf af wat de beste huidverzorgingsoliën zijn. Er zijn immers een enorm aantal keuzes beschikbaar op de markt.
De meeste oliën helpen bij het verzachten en hydrateren van de huid. Toch kunnen oliën elk hun eigen unieke eigenschappen hebben. Daarom kan een huidolie worden afgestemd op je specifieke huidtype, huidaandoening of huidprobleem.
Het gebruiken van teunisbloemolie voor de huid kan bijvoorbeeld een goede keuze zijn.
In dit artikel gaan we onder andere bespreken wat teunisbloemolie kan betekenen voor jouw huid. Ook zullen we bespreken waar het vandaan komt, wat de risico’s zijn en waar je op moet letten bij het uitkiezen van een teunisbloemolie product.
Inhoudsopgave
Wat is teunisbloemolie?
Teunisbloemolie is een plantaardige olie. Het wordt dan ook verkregen uit de zaden van de teunisbloemplant. Deze kleine plant met gele bloemen wordt in het latijns Oenothera biennis genoemd. Opmerkelijk is dat deze plant opbloeit zodra de zon ondergaat.
Teunisbloemolie ziet eruit als een lichtgele, heldere olie. Het heeft bijna geen geur en kan snel trekken in de huid. De natuurlijke olie wordt gedrukt uit de zaden van de teunisbloem. Deze manier van bereiden is gewenst, omdat dan de stoffen in teunisbloem werkzaam kunnen blijven.
Oorspronkelijk komt de teunisbloem uit Noord- en Zuid-Amerika. Sinds vele jaren gebruiken mensen de teunisbloem om tal van kwaaltjes te verhelpen. Indianen gebruikten het bijvoorbeeld tegen kneuzingen, aambeien, huidirritaties en kleine wonden.
Hedendaags wordt teunisbloemolie verwerkt in tal van huidverzorgingsproducten en supplementen. Hoewel er nog niet genoeg wetenschappelijk onderzoek is uitgevoerd naar veel natuurlijke producten, zoals teunisbloemolie, wordt gedacht dat het wel degelijk een aantal gunstige effecten kan hebben voor de huid.
Er is bijvoorbeeld onderzoek gedaan naar het vermogen van teunisbloemolie om een droge huid en oneffenheden te verminderen. Dit komt waarschijnlijk door de vele meervoudig en onverzadigde vetzuren die teunisbloemolie bevat. Daarnaast komen antioxidanten voor in teunisbloem die gunstige effecten kunnen hebben op de huid.
In teunisbloem olie komen bijvoorbeeld linolzuur, gamma-linoleenzuur, stearinezuur, omega-6-vetzuren, vitamine E, flavonoïden, vezels en mineralen voor die kunnen bijdragen aan het krijgen van een betere huid.
Voordelen van teunisbloemolie voor de huid
Aangezien teunisbloemolie verschillende stoffen bevat, gebruiken mensen het voor het bevorderen van de gezondheid van hun huid. Daarnaast wordt het zelfs gebruikt bij huidaandoeningen.
Hieronder zetten we de belangrijkste voordelen omtrent het aanbrengen van teunisbloemolie op de huid op een rijtje.
1. Verminderen van ontstekingen en irritaties
Dankzij ontstekingsremmende eigenschappen van linolzuur en gamma-linoleenzuur in teunisbloemolie wordt gedacht dat het ontstekingen op de huid kan verminderen. Denk bijvoorbeeld aan het verminderen van roodheid en het verzachten van huidirritatie. Denk ook aan het verminderen van huidaandoeningen die gepaard gaan met ontstekingen, zoals acne en psoriasis.
2. Hydrateren van de huid
Teunisbloemolie kan geweldig zijn voor mensen met een droge huid, omdat het een diepe hydrator is. Dit betekent dat teunisbloemolie het vochtgehalte van de huid kan verbeteren en transepidermaal waterverlies kan verminderen. Ook kan teunisbloemolie helpen bij het verzachten van de huid. Het resultaat is dat de algehele textuur van de huid verbetert. Met andere woorden kan de huid er gladder en zachter uit komen te zien.
3. Verminderen van de zichtbaarheid van littekens, striae en donkere vlekken
Er wordt soms gedacht dat teunisbloemolie kan helpen bij littekens, striae en donkere vlekken op de huid. Dit komt door het hoge gehalte linolzuur in teunisbloemolie. Het resultaat is dat de huidtint wordt geëgaliseerd en de huidskleur verbetert. Deze effecten worden waarschijnlijk bereikt met linolzuur in teunisbloemolie.
4. Beschermen tegen huidveroudering
Het is belangrijk om je huidvochtbarrière op peil te houden. Deze beschermt je huid namelijk tegen schadelijke omgevingsfactoren, zoals milieuvervuiling en zonnestralen. Schadelijke invloeden kunnen antioxidatieve stress veroorzaken en tekenen van huidveroudering, zoals fijne lijntjes en rimpels laten ontstaan.
Stoffen in teunisbloemolie kunnen je huidbarrière voeden en versterken, waardoor deze optimaal kan werken en je huid kan beschermen. Ook kan teunisbloemolie de elasticiteit en zachtheid van de huid bevorderen, wat bij kan dragen aan het voorkomen van vroegtijdige huidveroudering. Bovendien hebben oliezuren in teunisbloemolie antioxiderende eigenschappen.
5. Bestrijden van acne, rosacea, psoriasis en andere huidaandoeningen
De algemene voordelen van teunisbloemolie voor de huid kunnen ook gunstig zijn voor huidaandoeningen, zoals acne, rosacea, eczeem en psoriasis. Denk bijvoorbeeld aan het tegengaan van een droge, schilferige huid. Denk ook aan een talgproductie die in balans wordt gebracht, zodat er minder snel verstopte poriën en puistjes ontstaan. Dankzij het remmen van ontstekingen kunnen klachten van rosacea en psoriasis verminderen. Klachten die gepaard gaan met verschillende huidaandoeningen, zoals roodheid en ontstekingen kunnen dus afnemen.

6. Reinigen van de huid
Stearinezuur in teunisbloemolie kan helpen bij het reinigen van de huid. Denk bijvoorbeeld aan make-up, zweet, overtollig talg en andere verontreinigheden die anders kunnen ophopen in de poriën. Gebruik daarom teunisbloemolie om de huid schoon te houden.
Bovendien wordt gedacht dat teunisbloemolie de natuurlijke glans van de huid en de effectiviteit van andere huidverzorgingsproducten kan verbeteren.
Hoe kan je teunisbloemolie gebruiken voor je huid?
Teunisbloemolie kan op verschillende manieren worden gebruikt voor je huid.
Wegens de toenemende populariteit van teunisbloemolie besluiten steeds meer bedrijven in te spelen op de vraag. Daarom zijn er veel verzorgingsproducten verkrijgbaar die teunisbloemolie als ingrediënt bevatten. Je kunt dus bijvoorbeeld een serum of vochtinbrengende gezichtscrème gebruiken.
Een betere keuze kan zijn pure teunisbloemolie te gebruiken, omdat er dan geen andere slechte ingrediënten in zijn verwerkt die de huid juist kunnen verergeren.
Berivita is een veilige keuze, omdat deze 100% natuurlijk is, en dus volledig vrij is van schadelijke toevoegingen.

Is het veilig om teunisbloemolie aan te brengen op je gezicht en huid?
Teunisbloemolie wordt over het algemeen beschouwd als veilig. Het kan daarom dagelijks worden aangebracht op de huid. Eventueel kan teunisbloemolie worden vermengd met andere oliën.
Zoals voor alle natuurlijke producten geldt dat een allergische reactie en huidirritatie kan optreden. Daarom kun je teunisbloemolie aanbrengen op de binnenkant van je onderarm en de reactie even afwachten voor 24 uur.
Sommige mensen kunnen last krijgen van verstopte poriën door de vettige substantie van teunisbloemolie. Daarom moeten mensen met een vette huidtype of acne-gevoelige huid oppassen met het gebruiken van teunisbloemolie. Verder onderzoek moet echter uitwijzen of teunisbloemolie daadwerkelijk geen goede keuze is voor iemand met acne. Professionals geven namelijk aan dat teunisbloem wel degelijk geschikt kan zijn voor alle huidtypes, inclusief de zeer gevoelige huid en acne-gevoelige huid.
Wanneer teunisbloemolie wordt gebruikt in supplementvorm, moet contact worden opgenomen met een arts.
Samenvatting
Teunisbloemolie is een plantaardige olie die wordt gewonnen uit de zaden van de teunisbloemplant.
Het gebruiken van teunisbloemolie voor de huid en het gezicht kan een goede keuze zijn. Je kunt namelijk profiteren van verschillende voordelen door slechts één product te gebruiken. Dit komt voornamelijk door antioxidanten en essentiële vetzuren, zoals linolzuur in de olie.
Teunisbloemolie kan bijvoorbeeld tekenen van huidveroudering tegengaan, de droge huid hydrateren, ontstekingen remmen, oneffenheden verminderen en huidaandoeningen bestrijden. Wetenschappelijk onderzoek moet uitwijzen wat de werkelijke voordelen van teunisbloemolie zijn.
Alle potentiele voordelen van teunisbloemolie maakt het een geschikt product voor de droge, geïrriteerde of ontstoken huid.