Teunisbloemolie tegen eczeem

Werkzaam of niet?

Gemiddelde leestijd: 5 minuten
Teunisbloemolie tegen eczeem

Eczeem gaat veelal gepaard met schilfers, blaasjes en een droge, bloedende of rode huid. Dit komt waarschijnlijk door het overactieve immuunsysteem van kinderen en volwassenen die zichzelf aanvalt.

Het vinden van een goede manier om eczeem te behandelen kan lastig zijn. Er zijn namelijk heel veel huidverzorgingsproducten en supplementen. Ook kunnen producten verschillend reageren op de huid van iemand met eczeem. Bovendien kan het lang duren voordat producten hun effecten laten zien op de huid.

Er wordt weleens gedacht dat teunisbloemolie kan helpen tegen eczeem, omdat er een aantal gunstige stoffen inzitten. In deze blog ga ik toelichten waarom teunisbloemolie mogelijk effectief kan zijn tegen eczeem en wat de ervaringen zijn.

Neem in ieder geval altijd contact op met een arts als je zelf eczeem wil gaan behandelen met een natuurlijk product, zoals teunisbloemolie.

Wat is teunisbloemolie?

Oorspronkelijk komt de teunisbloem uit Noord-Amerika, maar tegenwoordig groeit de plant ook in veel delen van Europa.

Teunisbloemolie wordt gemaakt van de zaden van de teunisbloem. Door antioxidanten, omega-6-vetzuren en gamma-linoleenzuur in deze natuurlijke olie zou het mogelijk gunstige effecten kunnen hebben voor de huid met eczeem.

Teunisbloem kan via de mond worden ingenomen met capsules. Soms wordt teunisbloemolie verwerkt in crèmes en voedingsmiddelen. Bovendien kan pure teunisbloemolie worden gebruikt.

Voordelen van teunisbloemolie voor eczeem

Sinds vele jaren wordt de teunisbloem gebruikt om verschillende gezondheidsklachten tegen te gaan. De stengel en sappen van de teunisbloem zouden bijvoorbeeld worden gebruikt om ontstekingen en zwellingen tegen te gaan.

Sinds de 20e eeuw wordt de teunisbloem soms aangewezen als een manier om klachten van eczeem te verminderen. Misschien klinkt dit raar, maar het is vrij gebruikelijk dat men eczeem probeert te behandelen met kruidensupplementen.

Vroeger werd teunisbloem in het Verenigd Koninkrijk gezien als een officiële behandeling tegen eczeem. Echter, in 2002 werd hier toch vanaf gezien, omdat zij vonden dat er eerst meer onderzoek moet worden gedaan naar de werkelijke effectiviteit.

Kort gezegd kan teunisbloemolie klachten van eczeem verminderen om de volgende redenen:

  • het hydrateren van de huid, zodat droogheid en jeuk kunnen verminderen
  • het verminderen van tekenen van ontsteking die horen bij eczeem
  • het beschermen van de huid tegen vrije radicalen, zodat de huid zich beter kan herstellen van eczeem

Bekijk hier de aanbevolen teunisbloemolie producten voor eczeem:

Teunisbloemolie voor de huid

Is het gebruiken van teunisbloemolie tegen eczeem gevaarlijk?

In sommige gevallen mag teunisbloemolie niet worden gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven die risico’s lopen door het gebruiken van teunisbloemolie. Denk ook aan mensen die bepaalde medicijnen gebruiken of een epileptische aandoening hebben.

Raadpleeg dus altijd een arts voordat je teunisbloemolie of supplementen gaat proberen om eczeem of iets anders te behandelen. Dit geldt altijd voor het gebruiken van nieuwe producten voor de huid.

Bijwerkingen, zoals huidirritatie en een allergische reactie kunnen optreden na het gebruiken van een natuurlijk product, zoals teunisbloemolie. Hoewel veel mensen geen bijwerkingen zullen ervaren door het gebruiken van teunisbloemolie voor een korte periode.

Hedendaags is dankzij onderzoeken bekend geworden dat teunisbloemolie helemaal niet zo effectief blijkt te zijn tegen eczeem. Volgens een ander onderzoek is teunisbloem juist wel effectief tegen eczeem. Dit maakt simpelweg, dat het moeilijk is om te bepalen of het verstandig is teunisbloemolie in te zetten.

Er is dus meer onderzoek nodig om te weten of je er iets aan zult hebben voor eczeem.

Misschien was je hier naar op zoek?

Lotte
Vrijwel elke Nederlander heeft in meer of mindere mate last van huidproblemen. Op Huid Tips.nl bespreek ik de verschillende huidaandoeningen. Denk aan informatie over de échte oorzaken en de beste behandelingen. Bovendien krijg je veel tips voor je eigen huidverzorgingsregime.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *