Tea tree olie tegen rosacea

Is tea tree werkelijk effectief bij rosacea klachten?

Gemiddelde leestijd: 9 minuten
Tea tree olie en rosacea

Waarschijnlijk heb je weleens gehoord van tea tree olie. Dit is één van de natuurlijke producten die bekend staat het vermogen te hebben huidaandoeningen te behandelen. Eeuwenlang gebruiken mensen het dan ook al voor de huid.

Tea tree olie heeft een aantal eigenschappen voor de huid die ook in verband worden gebracht met een verbetering van rosacea. Denk bijvoorbeeld aan het afremmen van ontstekingen en het doden van demodex-mijten. Hierdoor zouden klachten van rosacea kunnen verminderen. Je zou dus kunnen merken dat de huid minder jeukerig, rood en droog is na het gebruiken van tea tree olie.

Wat tea tree olie kan betekenen voor rosacea klinkt allemaal erg mooi. Je moet echter begrijpen dat er nog geen grote wetenschappelijke onderzoeken zijn gedaan naar de effecten die tea tree olie specifiek kan hebben op rosacea. Eigenlijk weten we tot op heden dus nog niet precies hoe goed tea tree olie kan helpen tegen rosacea. Er is wel onderzoek gedaan naar het gebruiken van tea tree olie voor andere huidklachten. Als we daar naar kijken, dan zou tea tree olie wellicht ook verlichting kunnen bieden voor de huid met rosacea!

Het verband tussen tea tree olie en rosacea

Tea tree olie is gemaakt van de bladeren van een boom uit Australië, namelijk de Melaleuca Alternifolia boom. De olie ruikt vrij krachtig en bevat een aantal unieke stoffen die je niet zomaar kunt vinden. Eén van de belangrijkste hoofdbestanddelen heet terpineen-4-ol. Hier heeft tea tree olie ook zijn kracht aan te danken demodex-mijten te kunnen doden. Dit kan gunstig zijn voor rosacea. Maar waarom dan hoor ik je denken.

Er is aangetoond dat bij rosacea patiënten meer demodex-mijten aanwezig zijn op de huid. Je kunt ze allemaal niet met je blote ogen zien, maar naast bacteriën en gisten leven er dus ook mijten op de huid. Hoewel de “beestjes” ook kunnen leven op de huid van iemand met een normale huid, lijken ze het fijner te vinden op een huid met rosacea. Aangezien demodex-mijten bepaalde bacteriën bij zich kunnen dragen, zouden er ontstekingen kunnen optreden op de huid. Ook worden de mijten in verband gebracht met een rode huid en rode, droge ogen. Demodex-mijten zijn dan ook één van de boosdoeners van rosacea.

Tea tree olie wordt geprezen, omdat dit één van de essentiële oliën is die de hoeveelheid demodex-mijten in de haarzakjes en talgkliertjes omlaag kan brengen. Dit komt onder andere vanwege de antimicrobiële en ontstekingsremmende eigenschappen van terpineen-4-ol in tea tree olie.

Meer effecten van tea tree olie op rosacea

Naast het bestrijden van demodex-mijten die in verband worden gebracht met de symptomen van rosacea zou tea tree olie mogelijk nog meer kunnen betekenen voor de huid met rosacea. Weer geldt dat verder onderzoek bij mensen moet uitwijzen wat hier daadwerkelijk van waar is.

Er wordt bijvoorbeeld gedacht dat eigenschappen van tea tree olie een gunstige bijdrage kunnen leveren aan de beschermende barrièrefunctie van de huid. Hierdoor zouden tevens klachten, zoals jeuk en droogte kunnen verminderen. Dit kan veel betekenen voor iemand met rosacea, omdat plekken nogal kunnen jeuken. Door de neiging om te krabben aan de jeuk, zouden er wondjes en littekens kunnen vormen. Een andere mogelijke functie van tea tree olie is het behandelen van kleine wondjes.

Bovendien heeft tea tree olie een antioxiderend effect. Hiermee wordt bedoeld dat tea tree olie gunstig kan zijn de huid te beschermen tegen veroorzaakte schade van vrije radicalen. De zon kan anders bijvoorbeeld ervoor zorgen dat de huid zichzelf minder goed kan herstellen. Dit zou betekenen dat het langer duurt voordat rosacea overgaat.

Zo kun je tea tree olie gebruiken tegen rosacea

Door de vele effecten van tea tree olie ben je misschien verleid om zelf tea tree olie te smeren op je rosacea. Voordat je dit besluit neemt, dien je echter eerst je huisarts of dermatoloog op de hoogte te brengen. Zij kunnen je namelijk verder informeren over tea tree olie, de werkzaamheid, mogelijke bijwerkingen die kunnen optreden en de combinatie met je huidige behandeling.

Om rosacea te behandelen met tea tree olie kun je een keuze maken uit verschillende behandelvormen. Sommige mensen kiezen ervoor pure, onverdunde tea tree olie te kopen. Wanneer je dit op een gevoelige huid, zoals de huid met rosacea wil aanbrengen, dien je het eerst te vermengen met een dragerolie. Een dragerolie zorgt er namelijk voor dat de pure tea tree olie beter kan worden verdragen door de huid. Tea tree olie is immers erg sterk spul. Kies bijvoorbeeld voor een dragerolie, zoals kokosolie. Sommigen gebruiken zelfs alleen kokosolie tegen rosacea zonder het te mengen met tea tree olie. Maak dus een mengsel van één druppel tea tree olie en twaalf druppels kokosolie. Dit kun je eerst aanbrengen op je pols om even de reactie af te wachten. Als er geen vorm van irritatie ontstaat, dan kun je de plekken met rosacea insmeren met het mengsel.

Anderzijds zijn er ook ontzettend veel huidverzorgingsproducten ontwikkeld die tea tree olie bevatten. Dit lijkt mij zelf een veiligere optie. Goede producten zijn namelijk al verdund in de juiste verhouding, waardoor je tea tree olie op de juiste manier kunt gebruiken. Je zou dus bijvoorbeeld een huidverzorgingsproduct met tea tree olie kunnen gebruiken die is afgestemd voor de rosacea-gevoelige huid van het gezicht.

Overweeg de gezichtstonic met tea tree olie van “Australian Bodycare“. Dit is een alcoholvrij product met 100% natuurlijke Australische tea tree olie. Aangezien deze tea tree olie tonic kan worden gebruikt voor alle huidtypes, wordt aangeraden door dermatologen. en effectief is tegen rode vlekken in het gezicht zou het mogelijk veel kunnen betekenen voor je rosacea!

Wanneer mag je geen tea tree olie gebruiken voor rosacea?

De meeste mensen zullen geen last ondervinden aan de huid door het gebruiken van tea tree olie, maar zoals aangegeven dien je altijd eerst een arts te raadplegen voordat je tea tree olie gaat inzetten als een behandeling voor rosacea. Ook dien je eerst een test te doen op een kleiner stukje van je huid dan direct je volledige gezicht in te smeren.

Logischerwijs mag je geen tea tree olie opdrinken of opeten. Dit kan erg gevaarlijk zijn voor je gezondheid. Daarom moet je het ook zeker uit de buurt houden van je kinderen of huisdieren.

Aangezien het gebruik van tea tree olie mogelijk invloed kan hebben op de hormoonhuishouding mag hier geen gebruik van worden gemaakt als je zwaner bent.

Waarschijnlijk kan tea tree olie prima worden gebruikt in combinatie met andere huidverzorgingsproducten tegen rosacea. Dit staat ook vaak aangegeven op de verpakkingen van huidverzorgingsproducten. Controleer dit dus zelf.

Vergeet niet dat demodex-mijten slechts één oorzaak kunnen zijn van rosacea. Er zijn dus meer factoren die kunnen leiden tot de symptomen van rosacea die niet kunnen worden verholpen door enkel het smeren van tea tree olie. Daarom zou je ook kunnen zoeken naar manieren om rosacea van binnenuit te behandelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het verminderen van stress en het letten op je voedingspatroon. Een natuurlijke behandeling van rosacea in combinatie met levensstijl veranderingen kan mogelijk het effectiefst zijn.

Lotte
Vrijwel elke Nederlander heeft in meer of mindere mate last van huidproblemen. Op Huid Tips.nl bespreek ik de verschillende huidaandoeningen. Denk aan informatie over de échte oorzaken en de beste behandelingen. Bovendien krijg je veel tips voor je eigen huidverzorgingsregime.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *