Tea tree olie tegen psoriasis

Is tea tree olie de oplossing voor jouw psoriasis of niet?

Gemiddelde leestijd: 5 minuten
Tea tree olie en psoriasis

De meest gehoorde klachten van personen met psoriasis zijn plekken met schilfers en jeuk op de huid. De symptomen kunnen optreden op de huid, hoofdhuid, nagels en soms worden zelfs de gewrichten slachtoffer.

Bij psoriasis groeien huidcellen in een abnormaal tempo. Deze ophoping resulteert in platte, zilverachtige vlekken en schilferige, rode vlekken op de huid. Deze klachten kunnen gepaard gaan met pijn en bloed. Volgens specialisten kampen mensen met psoriasis de rest van hun leven met psoriasis en moeten zij leren leven met deze nare huidziekte.

Persoonlijk denk ik echter dat je veel kunt doen tegen psoriasis. Naast vrij verkrijgbare huidverzorgingsproducten en voorgeschreven behandelingen heb ik veel gelezen over verhalen van mensen die door levensstijl veranderingen psoriasis symptomen zagen verminderen. Denk aan het verminderen van stress, het drinken van minder alcohol en het kiezen voor goede voeding.

Vandaag gaan we het hebben over natuurlijke huidverzorgingsproducten. In dit artikel ga ik dan ook toelichten of tea tree olie kan helpen tegen psoriasis.

Wat kan je doen tegen psoriasis?

Helaas bestaat er tot op heden geen “tovermiddel” waarmee je psoriasis van de ene op de andere dag voorgoed kan laten verdwijnen.

Personen met psoriasis kunnen last ondervinden van klachten zoals jeuk wat natuurlijk behoorlijk vervelend is. Mensen kunnen zelfs een slecht zelfbeeld krijgen, onzeker worden en depressief worden door een huidaandoening.

Aangezien psoriasis je leven in grote mate kan beïnvloeden, raad ik je aan op zoek te gaan naar een oplossing. Mogelijk kan tea tree olie effectief zijn. Als dit niet werkt, dan kan je altijd contact opnemen met een arts of dermatoloog.

Artsen kunnen medicijnen voorschrijven die je immuunsysteem beïnvloeden en ontstekingen verminderen. Ook bestaan er middelen om de hoeveelheid schilfers op de huid te verminderen en de huidvernieuwing te vertragen.

Kan tea tree olie helpen bij psoriasis?

Tea tree olie is een natuurlijke, gele olie die vaak wordt gebruikt in huidverzorgingsproducten, omdat het rijk is aan heilzame verbindingen. De olie wordt gewonnen uit de bladeren van de Australische Melaleuca alternifolia, ook wel Theeboom genoemd.

Hoewel er meer wetenschappelijk onderzoek moet worden gedaan naar het gebruiken van tea tree olie voor psoriasis wordt de olie al vele jaren gebruikt door Australische stammen. Sommige mensen denken dat het kan helpen bij huidaandoeningen, zoals psoriasis.

Tea tree olie heeft waarschijnlijk een ontstekingsremmende werking, waardoor jeuk, roodheid en zwelling kunnen verminderen. Daarnaast heeft tea tree olie waarschijnlijk antimicrobiële eigenschappen om bacteriën, schimmels en virussen te doden. Bovendien wordt tea tree olie allang gebruikt bij schimmelinfecties op de nagels en voeten. Mogelijk zou tea tree olie zelfs kunnen helpen bij het verwijderen van opgehoopte huidcellen. Om deze redenen kan tea tree olie mogelijk de klachten die horen bij psoriasis verminderen.

Aangezien er nog geen gepubliceerde onderzoeken zijn die het gebruik van tea tree olie tegen psoriasis ondersteunen, moet je voorzichtig zijn. Het is in ieder geval belangrijk dat pure tea tree olie wordt verdund met een dragerolie, omdat het anders te heftig is.

In plaats van tea tree olie te gebruiken, kan je misschien beter een kijkje nemen tussen de beste crèmes en zalven tegen psoriasis en de beste shampoos tegen psoriasis.

Is trea tree geschikt voor mensen met psoriasis?

Helaas is er nog geen wetenschappelijk of klinisch bewijs beschikbaar over het genezen van psoriasis met tea tree olie. Op deze vraag is dus geen goed antwoord te geven.

Mogelijk merk je geen effect van tea tree olie en verergerd je psoriasis. Ook kan er een allergische reactie ontstaan. Stop er dan mee.

Mocht jij wel een verbetering opmerken door het aanbrengen van tea tree olie op je psoriasis zonder bijwerkingen te ervaren, dan kan je het gebruiken.

Aangezien tea tree olie gepaard gaan met bijwerkingen en gevaarlijk kan zijn voor mensen met een medische achtergrond of mensen die zich bevinden in een specifieke situatie, raad ik je aan contact op te nemen met een arts voordat je psoriasis probeert te bestrijden met tea tree olie.

Misschien was je hier naar op zoek?

Lotte
Vrijwel elke Nederlander heeft in meer of mindere mate last van huidproblemen. Op Huid Tips.nl bespreek ik de verschillende huidaandoeningen. Denk aan informatie over de échte oorzaken en de beste behandelingen. Bovendien krijg je veel tips voor je eigen huidverzorgingsregime.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *