Tea tree olie tegen eczeem

Waarom en hoe kun je tea tree olie gebruiken bij eczeem?

Gemiddelde leestijd: 14 minuten
Tea tree olie eczeem

Zowel jongeren als ouderen kunnen te maken krijgen met de huidaandoening eczeem. Bij eczeem kunnen verscheidene klachten zich voordoen. Denk bijvoorbeeld aan een ontstoken, jeukende, droge of rode huid. Onderzoekers moeten nog erachter komen wat de exacte oorzaken zijn van eczeem. Toch kun je zelf al veel dingen doen om klachten van eczeem te verminderen en verergering te voorkomen.

Mensen die kampen met eczeem proberen vaak van alles om er van af te komen. Eczeem kan namelijk een groot impact hebben op je leven. Soms werken reguliere huidverzorgingsproducten of medische behandelingen niet en gaan mensen op zoek naar producten uit de natuur die zij thuis kunnen gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan het gebruiken van tea tree olie tegen eczeem. Deze olie wordt gezien als één van de meest effectieve oliën.

Tea tree olie is een essentiële olie. In de volksmond noemen we het gewoon een pure olie die wordt gewonnen van een plant. Tea tree olie wordt dan ook gewonnen uit de bladeren van de Melaleuca Alternifolica struik of boom, ook wel de Australische theeboom genoemd. Voorheen gebruikten mensen tea tree om thee te maken. Tegenwoordig wordt tea tree ingezet om tal van huidaandoeningen en klachten te behandelen, waaronder de symptomen van eczeem.

Waarom helpt tea tree olie tegen eczeem?

Om te beginnen zal ik alvast vermelden dat er meer onderzoek moet worden gedaan naar de specifieke voordelen van tea tree olie op eczeem. Hoewel er onderzoeken zijn geweest naar het verband tussen tea tree olie en de huid en daar veel positieve resultaten uit zijn gekomen, is er niet veel bekend over de exacte werking tegen eczeem. Er was wel een onderzoek gedaan in 2011. Hieruit bleek dat tea tree olie meer effect kan hebben op eczeem dan sommige reguliere behandelingen, zoals zinkoxide en ichthammol.

Verschillende soorten eczeem kunnen mogelijk worden behandeld door het gebruiken van tea tree olie. Een beschadigde, geïrriteerde, gezwollen of droge huid kan bijvoorbeeld baat hebben bij tea tee olie, omdat de olie een antibacteriële, antivirale en ontstekingsremmende werking heeft. Hierdoor kunnen de klachten van eczeem verminderen en infecties of verdere ontstekingen worden voorkomen. De ontstekingsremmende eigenschappen heeft tea tree olie te danken aan het bestanddeel terpinen-4-ol.

Bij eczeem werkt de beschermende barrière van de huid minder goed. Daarom kun je de huid een handje helpen door er tea tree olie op te smeren. Het is fijn om bijvoorbeeld jeuk te verlichten, omdat je dan minder snel de behoefte hebt om eraan te krabben. Dit kan immers leiden tot verergering van eczeem, littekens, infecties en een bloedende huid. Tevens zou tea tree olie bijdragen aan het verbeteren van kleine wondjes die zijn ontstaan na het openkrabben van plekken met eczeem.

Mensen met seczeem kunnen de schilferige plekken op hun hoofdhuid behandelen met tea tree olie. Dit wordt bijvoorbeeld gedacht door het verminderen van de jeuk. Daarnaast zouden bepaalde gisten een rol spelen bij seborrhoïsch eczeem waar de schimmelwerende eigenschappen van tea tree olie gunstig voor kunnen zijn.

Een ander voordeel van tea tree olie is de antioxiderende werking. Dit betekent dat de olie kan helpen beschadiging aan de huid door vrije radicalen te voorkomen. De vrije radicalen kunnen anders de eczeem pijnlijker maken en klachten langer laten aanhouden.

Veel mensen hebben aangegeven dat tea tree olie een positief effect heeft gehad op hun eczeem. Voornamelijk in Australië gebruiken mensen al sinds honderden jaren tea tree olie tegen eczeem. Denk bij effecten bijvoorbeeld aan het verminderen van jeuk, zwelling en de zichtbaarheid van eczeem plekken op de huid. Wanneer je tea tree olie wil gebruiken, dan kun je ook nog eens profiteren van andere voordelen van tea tree olie voor de huid.

Een video over tea tree olie bij eczeem

Hoe gebruik je tea tree olie tegen eczeem?

Je hebt geen recept nodig om tea tree olie te gebruiken, maar je moet wel contact op hebben genomen met een arts voordat je het gaat gebruiken. Zij kunnen je namelijk inlichten over de bijwerkingen en hoe je het kunt gebruiken in combinatie met je huidige eczeem medicijnen of behandelplan. Hierover vertel ik je zo iets meer.

Tea tree olie kan op verschillende manieren worden gebruikt voor eczeem. Er zijn dan ook verschillende soorten producten met tea tree olie die je kunt gebruiken. Er is bijvoorbeeld pure, onverdunde tea tree olie te koop. Dit type is erg sterk. Daarnaast zijn er tal van huidverzorgingsproducten, zoals vochtinbrengende crèmes, zalven, shampoos, gezichtsreinigers en lichaamszepen verkrijgbaar die trea tree olie bevatten. Deze producten zijn al verdund, zodat je er zeker van bent dat de tea tree olie niet te sterk is voor je eczeem. Het is in ieder geval belangrijk om te kiezen voor producten die biologische, 100% pure tea tree olie bevatten.

Je kunt tea tree olie verkrijgen op verschillende manieren. Het wordt bijvoorbeeld verkocht in natuurvoedingswinkels, drogisterijen en online webwinkels. Mijn favoriete huidverzorgingsproducten met tea tree olie komen van het merk “Australian Bodycare“. Zij zijn immers gespecialiseerd in het ontwikkelen van producten met tea tree olie. Australian Bodycare biedt onder andere shampoos voor eczeem op de hoofdhuid en hydraterende crèmes voor eczeem op de rest van het lichaam aan.

Pure, onverdunde tea tree olie aanbrengen op eczeem

Aangezien de huid met eczeem gevoelig is, is het in het geval van pure, onverdunde tea tree olie raadzaam de olie eerst zelf te verdunnen met een dragerolie. Je voorkomt dan huidirritatie door niet te sterke pure tea tree olie aan te brengen. Kies bijvoorbeeld voor een dragerolie, zoals kokosolie of amandelolie. Dit zijn goede drageroliën om te gebruiken tegen eczeem. Je neemt 12 druppels van een dragerolie voor elke druppel tea tree olie. Na het verdunnen, kun je het mengsel aanbrengen met je schone vingers op de plekken van je eczeem. Mocht je huid er overgevoelig voor zijn en ervaar je irritaties, zoals een branderig of prikkend gevoel, verwijder het dan weer van de huid.

Mocht je onverdunde tea tree olie willen kopen, dan dien je erop te letten dat het een 100% pure tea tree olie is en deze wordt geleverd in een donker flesje. Er is dan namelijk een kleinere kans op oxidatie en vermindering van de werkzaamheid van tea tree olie. Een goede pure tea tree olie wordt aangeboden door het merk “Berivita“.

Lees ook eens over de drageroliën die je gebruikt om tea tree olie te mengen: amandelolie tegen eczeem en kokosolie tegen eczeem.

Op welke delen van het lichaam met eczeem kun je tea tree olie aanbrengen?

Tea tree olie kan worden aangebracht op verschillende lichaamsdelen. Vaak kiezen mensen ervoor hun hoofdhuid, voeten, armen en handen te behandelen met tea tree olie. Je kunt het dan ook eigenlijk gebruiken voor vrijwel elk uitwendig lichaamsdeel. Wel moet je dit altijd doen op een veilige manier.

Wil je een huidverzorgingsproduct met tea tree olie aanbrengen op je gezicht? Bekijk dan op de verpakking of de tea tree olie inderdaad geschikt is om gebruikt te worden op het gezicht. De hoofdhuid is immers gevoeliger dan de dikkere huid van de rug.

De geschiktheid en veiligheid omtrent het aanbrengen van tea tree olie

Zoals eerder vermeld dien je eerst contact op te nemen met een arts voordat je eczeem gaat proberen te behandelen met tea tree olie. Dit is vooral belangrijk als je momenteel ook andere voorgeschreven behandelingen tegen eczeem ondergaat. Tea tree olie mag ook niet worden gezien als een vervanger voor de huidige behandeling die je ondergaat.

Aangezien de pure tea tree olie zeer geconcentreerd en krachtig spul is, is het voor eczeem patiënten niet geschikt om dit rechtstreeks aan te brengen op de huid. Zorg daarom dat je altijd eerst mengt met een dragerolie.

Sommige mensen met eczeem kunnen last krijgen van bijwerkingen door het gebruiken van tea tree olie. Daarom kun je het beste eerst wat tea tree olie aanbrengen op een klein stukje van je huid en hier een pleister op plakken. Men dit ook wel een pleistertest of spottest. De binnenkant van je onderarm is bijvoorbeeld een geschikte plek. Mocht er geen jeuk, zwelling of een andere vorm van irritatie zijn ontstaan na 24 uur, dan kun je het waarschijnlijk ook op de rest van de eczeem aanbrengen. In het geval van huidirritaties door tea tree olie, moet je het uiteraard niet meer gebruiken.

Zorg in ieder geval dat je de tea tree olie niet gaat drinken of eten. Dit kan flinke bijwerkingen veroorzaken, omdat het giftig kan zijn. Houd het dus ook uit de buurt van je kinderen of huisdieren. Het is voor mij niet duidelijk geworden of tea tree olie mag worden gebruikt tijdens de zwangerschap of het geven van borstvoeding, en daarom denk ik dat je dit beter niet kunt doen. Tevens zijn er geen bekende risico’s over het gebruiken van tea tree olie in combinatie met andere eczeem behandelingen. Je zou tea tree olie bijvoorbeeld kunnen combineren met een vochtinbrengende of steroïden crème. Praat hier wel over met een arts. Gebruik bovendien alleen pure tea tree olie of producten die tea olie bevatten waarvan de houdbaarheidsdatum niet is verstreken.

Hoewel de bovenstaande punten een beetje eng kunnen overkomen, kunnen de meeste mensen verdunde tea tree olie prima verdragen zonder ergere klachten te krijgen.

Tea tree olie kan zeer geschikt zijn voor mensen met eczeem. Om de beste resultaten te halen, kun je ook aanpassingen doen aan je levensstijl. Een tijdje gelden schreef ik bijvoorbeeld uitgebreide artikelen over de relatie tussen eczeem en voeding en eczeem en stress.

Tea tree olie en dragerolie bij eczeem
Tea tree olie moet worden verdund met een dragerolie als je last hebt van eczeem

Conclusie

Volgens deskundigen is het niet mogelijk volledig en voor altijd van veel inflammatoire huidaandoeningen, zoals eczeem af te komen. Gelukkig zijn er wel degelijk veel dingen die je kunt doen om minder last te hebben van eczeem. Het kan al veel schelen om minder last te hebben van de jeuk die je krijgt van de droge plekken met eczeem.

Het inzetten van tea tree olie kan een goede manier zijn eczeem klachten te verminderen door bijvoorbeeld de ontstekingsremmende, antibacteriële en antivirale eigenschappen. Houd hierbij rekening dat de resultaten kunnen verschillen per persoon. Daarnaast verschilt het erg hoe snel tea tree olie werkt op eczeem. Daarom moet je niet vreemd opkijken als er in de eerste dagen nog niets gebeurt. Mochten er na een tijdje geen verbeteringen plaatsvinden, dan zijn er ook andere essentiële oliën die je kunt proberen.

Naast eczeem zou tea tree olie mogelijk ook gunstig zijn voor andere huidklachten. Dit is dus een extra voordeel als je aan de gang gaat met tea tree olie!

Lotte
Vrijwel elke Nederlander heeft in meer of mindere mate last van huidproblemen. Op Huid Tips.nl bespreek ik de verschillende huidaandoeningen. Denk aan informatie over de échte oorzaken en de beste behandelingen. Bovendien krijg je veel tips voor je eigen huidverzorgingsregime.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *