Suiker en acne

Dit is de echte oorzaak

Gemiddelde leestijd: 11 minuten
suiker en acne

Een hoop mensen vragen zich af of acne kan ontstaan door suiker. Er heerst dan ook nogal wat onduidelijkheid over acne en voeding. Ik kan in ieder geval alvast verklappen dat het totale onzin is dat je een voedselallergie voor suiker kunt hebben.

Iedereen krijg in zijn leven wel eens een puistje. De één krijgt enkele puisten en de ander juist heel veel. Het verschilt erg hoeveel last iemand ondervindt van puistjes.

Sommige mensen worden er heel erg onzeker van en doen er alles aan om de puistjes te laten verdwijnen. Anderen proberen heel erg de puistjes te voorkomen door bijvoorbeeld suiker te vermijden. Ook zijn er mensen die weinig last ondervinden van puistjes en die ze gewoon laten komen en gaan. Wanneer jij meer last ondervindt van puistjes dan wil jij uiteraard ontdekken hoe je ze kunt laten verdwijnen of hoe je ze kunt voorkomen.

Er zijn heel veel verschillende factoren die kunnen bijdragen aan het ontstaan van puistjes. Het gaat dan om bijvoorbeeld hygiëne, allergieën of hormonen. Daarnaast speelt voeding ook een grote rol bij het ontstaan van puistjes. Het gaat dan niet alleen over voedsel allergieën. Er zijn ook voedingsstoffen waarvoor je niet allergisch hoeft te zijn om er puistjes van te krijgen. Eén van deze voedingsstoffen is suiker.

In dit artikel ga ik je alles vertellen wat je moet weten over suiker en acne.

Veroorzaakt suiker acne?

Voordat je gelijk alle suikers uit je dieet verwijdert is het belangrijk om te begrijpen dat het suiker zelf niet per se de acne veroorzaakt. Echter, er zijn wel veel manieren waarop suiker het ontstaan van acne kan bevorderen.

Maar hoe werkt dat dan precies? Hiervoor moeten we kijken naar bepaalde eigenschappen van suiker. Deze eigenschappen worden ook wel oxidatieve eigenschappen genoemd.

Wanneer een voedingsmiddel suiker bevat dan heeft deze een zogenaamde glycemische index. Deze index geeft aan hoe snel de suiker uit het voedingsmiddel omgezet wordt in glucose. Deze omzetting wordt gefaciliteerd door het lichaam om de insuline- en bloedsuikerspiegel op peil te houden en te voorkomen dat je last krijgt van een welbekende ‘suikerdip’ of ‘flauwte’. Het geeft cellen in je lichaam dan ook de nodige energie.

Wanneer er sprake is van een hoge glycemische index, stijgt de bloedsuikerspiegel en de aanmaak van insuline snel. De glucose komt dan niet meer in de juiste cellen terecht en wordt door je lichaam gezien als vet. Het gevolg is dat de cellen niet genoeg energie krijgen en dit veroorzaakt kleine ontstekingen door het hele lichaam.

Suiker heeft helaas een hele hoge glycemische index. Voedingsmiddelen waarin veel suiker, geraffineerde koolhydraten en verzadigde vetten zitten verwerkt, zoals witte bolletjes, chinees eten, energydrank, taart en toetjes hebben dus een hoge glycemische lading. Zij veroorzaken dergelijke ontstekingen in het lichaam, de acne is geboren.

Wil je snel je puistjes verminderen?

Ontdek de echte onderliggende oorzaken in plaats van symptomen te bestrijden

Ja! Ik wil van mijn puistjes af!

Meer verbanden tussen suiker en acne

Denk ook aan een insulinepiek veroorzaakt door suiker. Deze piek zorgt er op zijn beurt voor dat hormonen gaan schommelen en de huid meer olie gaat aanmaken. Wanneer je gevoelig bent voor puistjes is dit ongewenst. Als er een overproductie van olie is dan zal deze hoeveelheid olie de follikels verstoppen. Ze zullen ontstoken raken en er zullen puistjes ontstaan.

Meer verbanden tussen suiker en acne zijn:

  • Suiker beïnvloedt je immuunsysteem waardoor er sneller ontstekingen door acne veroorzakende bacteriën kunnen ontstaan.
  • Suiker beïnvloedt je bloedsomloop, waardoor bloed en essentiële voedingstoffen moeite hebben om alle delen van je lichaam te bereiken.
  • Suiker verwijdert goede mineralen, zoals collageen en elastine uit je lichaam.

Er zijn dus veel manieren waarop suiker kan bijdragen aan het ontstaan van puistjes. Echter, er is geen direct oorzaak-gevolg verband tussen suiker en puistjes.

Moet ik dan stoppen met het eten van suiker?

Nee! Natuurlijk moet jij niet helemaal stoppen met het eten van suiker. Dit zal op veel manieren negatief zijn voor het lichaam omdat we als mens ook gewoon een bepaalde hoeveelheid suiker en glucose nodig hebben om te kunnen blijven functioneren.

Echter, mensen die veel last hebben van puistjes als gevolg van hun suikerinname eten en drinken vaak te veel suiker. Daarom kan het in sommige gevallen wel verstandig zijn om wat meer natuurlijke suikers in plaats van geraffineerde suikers te nemen en een laag-glycemisch dieet te volgen.

Maar werkt een laag-glycemisch dieet echt? Er zijn diverse kleine studies gedaan naar het effect van een vermindering van de suikerinname op het ontstaan van puistjes. De exact gehanteerde diëten verschilden per studie, maar ze bestonden grotendeels uit verse groenten, fruit, bonen en haver. De studies zijn daarnaast ook uitgevoerd in verschillende landen.

Uit deze onderzoeken is gebleken dat een laag-glycemisch dieet zeker een positieve invloed kan hebben op het verminderen van acne. Dit komt omdat het aantal ontstekingsreacties in het lichaam afneemt en ook de productie van talg zal gaat zakken. Dit kan dus worden verklaard door de verbeterde bloedsuikerspiegel en hormonale balans.

Wat je kunt doen tegen acne door suiker

Het zal je niet altijd lukken om laag-glycemisch te eten. Het kan namelijk zo zijn dat je in een situatie terecht komt, bijvoorbeeld in een restaurant, waar geen mogelijkheid is tot voeding dat voldoet aan jouw dieet. Daarnaast kan je natuurlijk ook per ongeluk een snoepje eten. En dat moet ook zeker kunnen!

Als je af en toe wat suiker eet dan zal dit niet gelijk leiden tot een enorme uitbraak van puistjes. Eet je een paar dagen achter elkaar iets te veel suiker? Dan kun je hieronder een aantal tips vinden die mogelijk de kans op een uitbraak verminderen.

Bij acne is het belangrijk dat je de insulinespiegel en bloedsuikerspiegel weer op peil gaat brengen.

Tip 1: Lichaamsbeweging

De eerste tip is om te gaan bewegen. Als je gaat bewegen, en zelfs lichtjes sporten, dan zal je lichaam extra suikers gaan verbranden. Deze suikers zullen dan niet meer in staat zijn om puistjes te veroorzaken.

Tip 2: Onverzadigde vetten, mineralen en vezels

Er is een manier om de vertering van suiker te vertragen. Dit kun je doen door juist iets meer vet te eten op het moment dat je veel suiker hebt gehad. Vet zit bijvoorbeeld veel verwerkt in noten of pindakaas. Let er op dat je voornamelijk onverzadigde vetten eet. Verzadigde vetten kunnen op hun beurt de acne weer verergeren.

Daarnaast kunnen mineralen, zoals zink, chroom en magnesium helpen bij het op peil houden van je bloedsuikerspiegel en het aanmaken van hoge kwaliteit insuline.

Vezels zijn gunstig voor de gezondheid van je darmen. Gezonde darmen zijn ook voordelig voor je insulinegevoeligheid.

Tip 3: Water

Een andere manier om het ontstaan van puistjes door suiker mogelijk te verminderen is door veel water te drinken. Water komt namelijk net als suiker ook terecht in het bloed. Hierdoor zullen de stoffen in het bloed verdund worden en zal je bloedsuikerspiegel dalen. Als gevolg hiervan zal je minder puistjes krijgen.

Ook zal je vaak naar het toilet moeten en op die manier de suiker je lichaam uit werken. Belangrijk is om te voorkomen dat je te veel drinkt. Dit kan namelijk levensgevaarlijk worden.

Tip 4: Houd je aan je dieet

Wanneer je veel suiker hebt gegeten dan is het belangrijkste dat je de volgende dag gewoon je dieet weer oppakt. Op die manier voorkom je mogelijke uitbraken in de toekomst.

Laatste woorden over suiker & probeer Leven Zonder Acne

Het kan dus zeker het overwegen waard zijn om een tijdje onnatuurlijke suikers en geraffineerde koolhydraten te vermijden, om de kans op acne te verkleinen op natuurlijke wijze.

Wanneer jij je voedingspatroon gaat aanpassen, en bijvoorbeeld minder suiker gaat eten, om acne of puistjes te bestrijden dan is het uiterst belangrijk dat je dit doet in overleg met je huisarts of diëtist.

Immers, voor alle andere functies van het lichaam is het belangrijk dat zij voldoende voedingsstoffen blijven ontvangen tijdens je dieet.

Aangezien er nog veel meer voedingsmiddelen en lichamelijke processen een verband hebben met acne kan het slim zijn je hier in te verdiepen. Om het makkelijk voor je te maken, heb ik een compleet e-book over acne gemaakt, namelijk “Leven Zonder Acne”.

Via de onderstaande knop krijg je meer informatie.

Succes!

ONTHULD: De Leven Zonder Acne Methode om snel van puistjes af te komen

Wist je dat het elimineren van acne in 4 stapjes kan? Jij hebt nu de kans om hoe jij je voelt en eruit ziet, compleet te veranderen.

Ja! Ik wil van mijn puistjes af
Lotte
Vrijwel elke Nederlander heeft in meer of mindere mate last van huidproblemen. Op Huid Tips.nl bespreek ik de verschillende huidaandoeningen. Denk aan informatie over de échte oorzaken en de beste behandelingen. Bovendien krijg je veel tips voor je eigen huidverzorgingsregime.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *