Sudocrème gebruiken tegen huidproblemen

Werkt dat wel?

Gemiddelde leestijd: 13 minuten
Sudocrème tegen huidproblemen en huidaandoeningen

Bij het zien van een pot sudocrème zal je niet direct denken aan een “populair beauty product”. Het is namelijk een relatief goedkope crème en de verpakking ziet er nogal saai en grijs uit. Toch kan sudocrème mogelijk veel voordelen bieden voor de huid.

Oorspronkelijk werd sudocrème ontwikkeld om luieruitslag te behandelen. Dit werd bereikt met onder andere de ingrediënten: zinkoxide, lanoline en benzylalcohol. Samen kunnen de stoffen ervoor zorgen dat de gevoelige huid wordt beschermd door de huidbarrière te verstevigen en te beschermen en de huid gehydrateerd te houden. Daarnaast heeft de verdovende benzylalcohol als functie de pijn te verzachten.

Hoewel sudocrème dus het meest wordt gebruikt om luieruitslag bij baby’s tegen te gaan, is in een onderzoek naar voren gekomen dat de crème ook effectief kan zijn tegen een aantal huidaandoeningen en huidproblemen bij volwassenen. Zo zou sudocrème mogelijk kunnen helpen tegen rosacea, eczeem, puistjes, fijne lijntjes en littekens. Dit komt bijvoorbeeld door de hydraterende, ontstekingsremmende, schimmelwerende en antibacteriële eigenschappen.

Waarschijnlijk twijfel jij momenteel nog om sudocrème te gaan gebruiken voor de onzuivere plekken op je eigen huid. Je bent tenslotte op deze pagina terecht gekomen. In dit artikel ga ik je dan ook meer vertellen over de manieren waarop sudocrème kan worden gebruikt voor de huid.

Klik hier om sudocrème het goedkoopst te bestellen op bol.com >>

Bij het lezen van dit artikel dien je rekening te houden dat sudocrème oorspronkelijk eigenlijk niet bedoeld is voor anderen huidaandoeningen dan luieruitslag. Er kunnen bijwerkingen, zoals een jeukerig, branderig of prikkend gevoel optreden als je gevoelig bent voor één of meerdere bestanddelen in sudocrème.

Kun je steelwratjes en waterwratjes verwijderen met sudocrème?

Op het internet zijn ervaringen te vinden van mensen die sudocrème op hun steelwratjes en waterwratjes hebben gesmeerd. Al na enkele dagen werden de wratjes aanzienlijk kleiner en verminderde de jeuk. Door vol te houden met smeren, zijn de steelwratjes en waterwratjes volledig verdwenen, zonder rare vlekken achter te laten. Wel wordt aangegeven dat de wratjes weer terugkomen op andere plekken. Toch kunnen mensen dit fijner vinden dan een bezoek aan de huisarts. Hoewel ik het zelf niet aanraad sudocrème te gebruiken voor dit soort plekjes, en de effectiviteit ook niet wetenschappelijk is bewezen, wordt op het internet dus beweerd dat het wel degelijk effectief kan zijn.

Helpt sudocrème tegen puisten en acne?

Sudocrème zou inderdaad kunnen helpen tegen het bestrijden van puisten en acne. Dit komt waarschijnlijk, omdat er zinkoxide en benzylalcohol in de crème zit. Wanneer een voedingsmiddel met zink wordt gegeten, dan kan deze voedingsstof je lichaam helpen ontstekingen tegen te gaan. Onderzoek moet nog uitwijzen of het rechtstreeks aanbrengen van zink op de huid net zo goed helpt tegen ontstoken puistjes en roodheid van puistjes. Echter, in veel producten tegen acne wordt al zink verwerkt als een toevoeging. Voor pijnlijke, cystische acne zou de benzylalcohol in sudocrème kunnen helpen door pijn te verlichten en de puistjes uit te drogen. Bovendien kunnen de hydraterende eigenschappen de talgproductie verminderen, waardoor poriën minder snel verstoppen.

Is sudocrème effectief voor eczeem en psoriasis?

Net als acne gaan eczeem en psoriasis veelal gepaard met ontstekingen op de huid. Veel huidverzorgingsproducten die gericht zijn op de behandeling van eczeem en psoriasis bevatten zink, en sudocrème bevat dat dus ook. Dankzij de antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen zouden de symptomen van eczeem op de handen, zoals jeuk en roodheid kunnen afnemen. Voor psoriasis geldt dat sudocrème waarschijnlijk kan helpen bij het kalmeren van de ontstoken huid, het tegenhouden van bacteriën en het beschermen tegen vochtverlies.

Werkt sudocrème tegen een koortslip?

Een andere manier waarop sudocrème kan worden gebruikt, is het behandelen van een koortslip. Dit moet dan wel gebeuren in een vroeg stadium. Door het aanbrengen van sudocrème op een koortslip zouden de symptomen milder worden en een minder lange tijd aanhouden.

Sudocrème gebruiken tegen rimpels en wallen

Ook kan sudocrème worden gebruikt om de zichtbaarheid van rimpels en wallen te verminderen. Volgens een studie uit 2009 zou zinkoxide in sudocrème namelijk gunstig zijn voor de hoeveelheid elastine in de huid. Het bindweefsel elastine zorgt ervoor dat je huid terugrekt. Ook zou sudocrème gunstig zijn voor de elastische vezels die rimpels minder zichtbaar kunnen maken.

Sudocrème en aambeien

Aambeien kunnen vervelend, ongemakkelijk en pijnlijk zijn. Gelukkig vormt sudocrème waarschijnlijk een effectieve manier uitwendige aambeien tegen te gaan, omdat de ingrediënten kunnen bijdragen aan het verminderen van pijn en tegelijkertijd het behandelen van aambeien door irritatie, ontsteking en zwelling te verminderen. Door een beschermende laag sudocrème aan te brengen op je billen kunnen de aambeien en bijbehorende klachten dus waarschijnlijk verminderen.

Sudocrème tegen waterpokken

Net zoals voor de andere huidaandoeningen en huidproblemen geldt dat er niet voldoende bewijs is om te weten of sudocrème een groot effect kan hebben en volledig veilig is om aan te brengen op elk plekje van de huid. Op een Engelstalig forum zie ik een moeder schrijven dat haar dochter baat heeft gehad bij sudocrème voor haar waterpokken. Ook zou het de jeuk van waterpokken verminderen waardoor de behoefte om te krabben verminderd.

Sudocrème en littekens

Het is tot op heden onbewezen of sudocrème werkt tegen littekens, striemen en striae. Toch is sudocrème een populair product onder mensen met sommige typen littekens. Zo proberen veel mensen met ondiepe acnelittekens sudocrème in te zetten als een behandeling. Volgens een onderzoek zou de zinkoxide in sudocrème in staat zijn hypertrofische littekens (dikke, brede littekens na een snee of verwonding) ten goede te komen bij het genezingsproces en het uiterlijk. In het onderzoek werd aangegeven dat het gebruiken van sudocrème na zes weken een effect kan laten zien.

Sudocrème gebruiken tegen rosacea

Rosacea gaat gepaard met ontstekingen. Veel van de symptomen, zoals roodheid, jeuk en puistjes-achtige bultjes worden dan ook veroorzaakt door de bacterie Staphylococcus Aureus. Een huid met rosacea is erg gevoelig. Daarom raad ik je af sudocrème te gebruiken tegen rosacea. Er bestaat immers een kans dat de droge en rode huid nog erger wordt door de benzylalcohol in sudocrème.

Mag sudocrème worden aangebracht op een (open) wond?

Sudocrème kan inderdaad worden ingezet als een behandeling voor kleine snijwonden, schaafwonden en brandwonden. Dankzij de beschermende barrière die sudocrème vormt bij de wond krijgen bacteriën geen kans een infectie te veroorzaken. Ook zouden de helende eigenschappen van zink kunnen kunnen bijdragen aan een sneller herstel. Tevens kan de benzylalcohol bijdragen aan het verminderen van pijn. Bij een grotere wond of snee kun je natuurlijk het beste naar de huisarts gaan.

Sudocrème gebruiken bij een droge of schrale huid

Regelmatig hebben mensen last van droge plekjes op hun huid. Denk ook aan de winter waarin veel mensen last krijgen van ruwe, schrale handen. De ingrediënten in sudocrème, zoals lanoline en paraffine kunnen bijdragen aan het vasthouden van water en dus de hydratatie van de huid. Sudocrème zou dus kunnen worden gebruikt als een gezichtsbevochtiger of een hydraterende crème voor andere droge, schrale en geprikkelde plekken op het lichaam.

Sudocrème tegen kloven

Heb je last van kloven op je voeten? Door een laag sudocrème op je voeten en hielen te smeren voordat je daar bed gaat, zullen je voeten misschien al de volgende dag zachter en gladder aanvoelen. ‘S nachts kan je huid zich het beste herstellen, en daarom wordt dit tijdstip aangeraden.

Waar kun je sudocrème goedkoop aanschaffen?

Er zijn genoeg plekken waar je een pot sudocrème kunt kopen. Je hebt geen doktersrecept nodig om het te mogen gebruiken.

Enkele plekken waar je sudocrème kunt kopen zijn:

  • Kruidvat
  • Etos
  • Action
  • Albert Heijn

Het makkelijkste is een pot online te bestellen. Op bijvoorbeeld bol.com kun je sudocrème goedkoop bestellen. Daarnaast heb je het dan dezelfde of de volgende dag nog in huis, zodat je het snel op je huid kunt gaan smeren.

Pot met sudocrème voor de huid

Is sudocrème goed voor je gezicht?

Zoals besproken kan sudocrème waarschijnlijk effectief zijn voor tal van huidaandoeningen. Hieronder vallen ook huidproblemen die op het gezicht voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan acne en puistjes op het gezicht.

Sudocrème mag worden gesmeerd op bepaalde plekjes op het gezicht, maar je kunt het zelfs gebruiken als een gezichtsmasker. Op deze manier kunnen de zwellingen en ontstekingen verminderen. Houd er wel rekening mee dat de ingrediënten in sudocrème logischerwijs niet bij iedereen dezelfde resultaten zullen opleveren. In het geval van een zeer gevoelige huid of een hardnekkige huidaandoening kun je het beste contact opnemen met een arts of dermatoloog.

Conclusie & gebruiken

Volgens sommige onderzoeken zou sudocrème kunnen worden gebruikt voor meer huidproblemen dan alleen luieruitslag. Dit komt door de beschermende barrière die sudocrème kan vormen op de huid. Ook kan het bijvoorbeeld bijdragen aan een betere hydratie, verzachten van pijn en mogelijk zelfs het bestrijden van bacteriën die gepaard gaan met huidaandoeningen.

Er moet meer wetenschappelijk onderzoek worden gedaan naar de daadwerkelijke effecten van sudocrème voor bijvoorbeeld de huid, acne, eczeem en rimpels. We weten dan pas of het veilig en effectief genoeg is om het aan te brengen op je huid.

Ben jij al overtuigd van sudocrème? Schaf dan een pot aan bij een plaatselijke drogisterij of bestel eenvoudig online. Vervolgens kun je een dunne laag sudocrème aanbrengen op je huid door middel van kleine, cirkelvormige bewegingen. Blijf die bewegingen maken totdat de crème niet meer zichtbaar is. Je zult merken dat sudocrème makkelijk uitsmeert en niet plakt aan de huid.

Misschien was je hier naar op zoek?

Lotte
Vrijwel elke Nederlander heeft in meer of mindere mate last van huidproblemen. Op Huid Tips.nl bespreek ik de verschillende huidaandoeningen. Denk aan informatie over de échte oorzaken en de beste behandelingen. Bovendien krijg je veel tips voor je eigen huidverzorgingsregime.

Één reactie op “Sudocrème gebruiken tegen huidproblemen

  1. Had een steelwratje op een ooglid,na 3x Sudocream werd hij zwart.2 dagen later viel hij met mijn gezicht wassen,van mijn ooglid af,werkt dus uitstekend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *