Slakkengel ervaringen

Wat deed slakkengel voor mijn huid?

Gemiddelde leestijd: 16 minuten
Slakkengel ervaringen

Slakkenslijm of slakkengel, hoewel het een beetje vies kan klinken, wordt het gebruikt in veel huidverzorgingsproducten. Slakkengel zou namelijk meerdere voordelen kunnen bieden voor de huid.

Oorspronkelijk bedachten de Grieken voor het eerst slakkenslijm te gaan gebruiken voor de huid. Echter, door de vele goede gedeelde ervaringen met slakkengel wordt het ook gebruikt in veel andere werelddelen, zoals Europa.

Voordat je slakkengel gaat gebruiken voor de huid, wil je waarschijnlijk eerst weten waarom dit voordelig kan zijn en wat de ervaringen zijn. Denk bij de voordelen van slakkengel bijvoorbeeld aan het verminderen van ontstekingen, bevorderen van de huidvernieuwing, hydrateren van de huid en het krijgen van een gezonde glow op de huid.

Lees verder om mijn persoonlijke ervaringen en die van anderen te ontdekken.

Wat is slakkengel?

Een slak is een klein, buikpotig weekdier dat vaak in de tuin leeft. Ze kunnen overleven op het land en in water. Slakken gebruiken hun slijm om makkelijker vooruit te komen. De mucine in de slakken werkt als een natuurlijke beschermer tegen takjes, stenen en andere zaken die de slakken kunnen verwonden.

Slakkengel wordt gemaakt van het slijm van een slak. Zoals de naam al aangeeft ziet slakkengel eruit als een gel. Andere benamingen voor slakkengel zijn slakkenslijm en slakkenmucine.

Slakkengel bevat bijvoorbeeld water, hyaluronzuur, glycolzuur, allantoïne, glycoproteïnen en enzymen. Denk ook aan collageen, elastine en de vitamines A, C en E. Als je een beetje bekend met huidverzorging dan zal je deze stoffen vast herkennen of weleens voorbij hebben zien komen op een etiket van een huidverzorgingsproduct.

Als je het vies vindt dat er slakkenslijm zit in een huidverzorgingsproduct, dan kan het volgende je misschien enigszins gerust stellen. Slakkenslijm wordt namelijk pas verzameld nadat een slak een spoor van slijm heeft achtergelaten en dit wordt eerst volledig gezuiverd voordat het uiteindelijk in een huidverzorgingsproduct wordt verwerkt. Dit wordt op deze manier gedaan, zodat het veilig kan worden aangebracht op de huid.

Vraag je je af of het dieronvriendelijk is om slakkengel te gebruiken? Daar kan ik je het volgende over vertellen. Aangezien slakken nachtdieren zijn worden de dieren geplaatst in een donkere en stille kamer. Hier kunnen de slakken een half uur over een gaasnet kruipen die geen elektrische schokken afgeeft. Via het gaasnet wordt de slakkenslijm en mucine opgevangen. Op deze manier zijn de verzamelaars van slakkenslijm de slakken dus niet tot last. Immers, slakken geven pas mucine af als ze volledig ontspannen zijn. Dit wil echter niet zeggen dat elk product met slakkenslijm diervriendelijk is.

Waarom kan slakkengel voordelig zijn voor de huid?

Het aanbrengen van slakkengel zou op verschillende manieren voordelen kunnen bieden voor de huid.

De allantoïne in slakkengel zou bijvoorbeeld kunnen helpen bij het genezen van wonden door de huid een seintje te geven om nieuwe weefsels te verbeteren. Dit komt waarschijnlijk door een reactie van het immuunsysteem. Om deze reden wordt gedacht dat slakkengel ook bij littekens en acnelittekens kan worden gebruikt.

De hyaluronzuur in slakkengel is gunstig voor de hydratatie van de huid, oftewel het behouden van voldoende vocht in de huid. Tevens zou de huid voller kunnen lijken en tekenen van huidveroudering worden tegen gegaan.

Ook de glycolzuur in slakkengel zou meerdere voordelen hebben voor de huid en huidaandoeningen. Dit wordt gedacht door de ontstekingsremmende, antioxiderende en exfoliërende werking. Met exfoliëren wordt bedoelt dat slakkengel in staat is om dode huidcellen te verwijderen en de aanmaak van nieuwe, gezonde huidcellen te bevorderen. Hierdoor kan de huid gladder en helderder lijken. Ook zullen hierdoor verstopte poriën worden voorkomen, omdat de huidcellen hierin niet gaan opstapelen. Dit kan gunstig zijn voor mensen die last hebben van acne en puistjes, of een schoner ogende huid willen krijgen.

Slakkenslijm zou zelfs een antibacteriële werking hebben waardoor huidaandoeningen die worden veroorzaakt door bacteriën, zoals acne, eczeem en rosacea kunnen worden aangepakt.

Aangezien slakkengel meerdere werkingen heeft, kunnen veel soorten huidtypes er baat bij hebben.

Wat zijn de ervaringen met slakkengel?

Nu je alvast iets meer weet over slakkengel wil je waarschijnlijk ook weten wat nou de ervaringen zijn met dit product. Hierbij is het handig om te vermelden dat er tal van slakkengels worden aangeboden, en de producten dus ook een beetje kunnen verschillen.

Enkele ervaringen van mensen met slakkengel zal ik hieronder voor je opsommen:

 • Een man geeft aan dat slakkengel een “koele” gel is, een lekkere geur heeft, een heldere kleur heeft en dat het een rustgevend effect geeft op de huid. De persoon heeft de slakkengel opgenomen in zijn routine, na het reinigen en vóór het hydrateren van de huid. Na enkele weken de slakkengel te testen voelt de huid gehydrateerd aan in plaats van droog en is er een gezonde glans zichtbaar op de huid. Het aanstippen van acne plekjes werkt ook effectief, al na enkele dagen lijkt de grootte van puistjes af te nemen.
 • Een vrouw geeft aan al meerdere maanden slakkengel te gebruiken. Door een hype op YouTube kon ze het niet laten om het eens op haar eigen huid te proberen. Hoewel zij een fobie had voor slakken en misselijk kon worden bij de gedachte van het slijm op haar huid lijkt haar huid wel degelijk baat te hebben bij slakkengel. Er is namelijk niets terug te zien van het slijm in het product. De huid lijkt een stuk meer gekalmeerd te zijn door zo’n relatief goedkoop product te gebruiken.
 • Iemand anders geeft aan dat het slijm makkelijk over de huid glijdt, wel een beetje plakkerig is, maar vrijwel direct wordt opgenomen door de huid. De persoon geeft aan dat zij zich voorheen nog zorgen maakte over de geur en de textuur van slakkenslijm. Na het openen van het potje slakkengel bleek het echter juist een best aangename geur te hebben. Na het aanbrengen van de slakkengel lijkt de huid fris en de lichte eczeem gekalmeerd. Ook is het bijvoorbeeld ideaal voor het kalmeren van droge plekken, zodat make-up goed kan worden aangebracht op de huid.
 • Tot slot geeft iemand aan dat zij een verbetering opmerkte in de textuur van haar huid door het gebruiken van het slakkenslijm. Hiermee bedoelt zij dat haar huid er gladder, schoner en verfijnder uitzag. Ook droge plekken verminderde snel en zichtbaar. De persoon had vooraf niet verwacht dat slakkengel voor zoveel effecten zou kunnen zorgen op de huid, maar na het zelf mee te maken, beveelt ze slakkengel ook aan aan goede vrienden en familie. Wanneer de pot is, koopt zij dan ook weer snel een nieuwe voor zichzelf.

Met welke slakkengel heb ik zelf goede ervaringen?

Aangezien ik meerdere websites beheer die gaan over de huid wil ik natuurlijk op de hoogte blijven van de laatste trends. Slakkengel is zo’n hype en daarom wilde ik het zelf uitproberen.

Persoonlijk heb ik een gecombineerde huidtype. Dit betekent dat mijn gezicht bestaat uit droge en vettige plekken. Ook is mijn huid vatbaar voor acne, waardoor ik soms last hebt van milde tot matige puistjes.

Ik probeerde slakkengel dan ook voor het behandelen van de acne, droge en vette plekken op mijn huid. Tevens wil ik graag dat mijn huid er nog lang jong en gezond uit blijft zien. Al deze problemen zouden kunnen worden tegengaan met slakkengel als we de beloftes van huidverzorgingsbedrijven en blogs op internet mogen lezen.

Ik nam dus de proef op de som en bestelde de slakkengel van “SnailCare“. Over dit product kon ik immers de meeste reviews en ervaringen vinden.

Eigenlijk zijn mijn ervaringen zeer positief. Mijn huid ziet er gezonder uit, minder rood en droog en er verschijnen minder puistjes, terwijl bestaande acne afneemt. Laatst kreeg ik zelfs een compliment op mijn werk dat ik er goed uitzag en mijn huid zo schoon was.

Slakkengel test ervaringen
Slakkengel uittesten

Wat zijn de voor- en nadelen van slakkengel?

Voor elk product, inclusief slakkengel geldt dat er zowel voor- en nadelen te bedenken zijn. Als je slakkengel wil gebruiken om een huidaandoening te behandelen of gewoon je gezicht wil laten stralen, dan moet je dus ook rekening houden met nadelen.

Voordelen

 • Slakkengel is een product dat veel huidproblemen tegelijkertijd kan aanpakken en voorkomen

 • De meeste slakkengels zijn geschikt voor alle huidtypes. Je hoeft hier dus geen rekening mee te houden

 • Mocht je een huidaandoening willen behandelen, dan kun je met slakkengel ook gelijk profiteren van andere voordelen, zoals anti-huidveroudering

Nadelen

 • Door het ophypen en alle promoties door influencers worden de voordelen van slakkengel misschien wat overdreven en weten mensen niet meer wat ze nou kunnen geloven

 • Het gebruiken van huidverzorgingsproducten is geen manier om het lichaam van binnenuit gezond te houden, terwijl je van een slechte algemene gezondheid ook ongezonder kan worden

 • De kwaliteit van slakkenslijm kan verschillen door bijvoorbeeld door de gebruikte extractiemethoden

Slakkengel
Slakkengel

Beoordeling door Lotte,

18 jan 2022
5

Veel mensen spreken over de voordelen van slakkengel voor de huid. Ik nam de proef op de som en besloot het te testen op mijn eigen huid. Het werkt inderdaad, zoals wordt aangegeven. Natuurlijk weet ik niet of het waar is dat tekenen van huidveroudering worden tegengegaan. Toch werkt het wel degelijk voor puistjes en de droge plekjes op mijn huid.

Wordt slakkengel verkocht voor een goede prijs?

Slakkengel wordt verkocht voor een prijs tussen de €2 en €15 euro. Dit geeft aan dat het een zeer betaalbaar huidverzorgingsproduct is. Gemiddeld gezien betaal je voor een goedkope crème al gauw €5 euro. Natuurlijk worden er ook effectievere crèmes verkocht voor tientallen of zelfs honderden euro’s.

Ik vind slakkengel vrij goedkoop. Vooral als we kijken naar alle goede ervaringen van gebruikers en de vele voordelen die het mogelijk kan bieden voor de huid.

Mocht je slakkengel willen proberen, dan kun je op verschillende plekken terecht. Denk aan:

 • Action
 • De Tuinen (Holland & Barret)
 • Drogisterijen
 • Etos
 • bol.com

Slakkengel review conclusie

Slakkengel wordt gemaakt van het slijm van slakken. Hoewel dit vies kan klinken, zou het voordelig kunnen zijn voor de huid. Er zitten namelijk voedingsstoffen in die een bijdrage zouden kunnen leveren aan het gezond houden van de huid en het behandelen van huidproblemen.

Als we kijken naar de ervaringen met slakkengel, dan zou je het zelf ook eens kunnen proberen voor je eigen huid. Dit moet wel in overleg gebeuren met een arts als je het wil gebruiken voor het behandelen van een huidaandoening. Naast (betaalde) promoties van influencers zijn er ook genoeg betrouwbare ervaringen en reviews te vinden van echte gebruikers die hun review deelden zonder hier iets aan te verdienen.

Zelf heb ik de slakkengel getest op mijn gecombineerde en acne-gevoelige huidtype. Zoals je hebt kunnen lezen is mijn review over slakkengel in ieder geval erg positief, maar dit hoeft natuurlijk niet te betekenen dat jij dezelfde resultaten gaat boeken.

Lotte
Vrijwel elke Nederlander heeft in meer of mindere mate last van huidproblemen. Op Huid Tips.nl bespreek ik de verschillende huidaandoeningen. Denk aan informatie over de échte oorzaken en de beste behandelingen. Bovendien krijg je veel tips voor je eigen huidverzorgingsregime.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *