Shea butter voor gezicht en huid

9 voordelen van shea butter gebruiken voor je gezicht en huid

Gemiddelde leestijd: 12 minuten
Shea butter op de huid van het gezicht

Shea butter is één van de beste hydraterende ingrediënten voor de huid.

Het hydrateren van je huid is slechts één reden voor het gebruiken van shea butter voor je gezicht en huid. Door alle gunstige bestanddelen in shea butter kan dan ook worden geprofiteerd van veel meer voordelen.

Shea butter wordt ook wel karetéboter genoemd. Het wordt vaak verwerkt als ingrediënt in producten van populaire huidverzorgingsmerken. Ook kan je ervoor kiezen pure shea butter aan te brengen op je huid.

Blijf verder lezen om te ontdekken wat de voordelen zijn van shea butter voor je gezicht, of het veilig is voor je huid en waar je op moet letten bij het aanschaffen van shea butter.

Wat is shea butter?

Shea butter is een plantaardige boter of vet. Het wordt gewonnen uit noten en fruit van de Afrikaanse karitéboom. Shea butter ziet er uit als een lichtbeige of gele en dikke boter. Ook ruikt het naar noten.

Shea butter noten voor het gezicht
Verzamelen van sheanoten

Er wordt gedacht dat shea butter veel voordelen kan bieden voor de huid en huidaandoeningen. Hierdoor wordt het zelfs “Tree of Life” en “Moeder Natuur Conditioner” genoemd. De boterzachte shea boter wordt dan ook al sinds vele jaren gebruikt om allerlei redenen.

In shea butter komen verschillende vetzuren, antioxidanten, vitamines en mineralen voor. De belangrijkste zijn:

  • Stearinezuur
  • Oliezuur
  • Fytosterolen
  • Vitamine A, D en E
  • Allantoïne

Je kunt bijvoorbeeld profiteren van een hydraterende, verzachtende en ontstekingsremmende werking voor de huid.

Door shea butter aan te brengen op je lichaam of gezicht kan de huid verstevigen, kalmeren en het uiterlijk verbeteren. Bovendien kan deze boter vrijwel onmiddellijk doordringen in de huid.

In sommige landen wordt zelfs shea butter gegeten om meer voedingsstoffen binnen te krijgen.

Voordelen van shea butter voor je gezicht en huid

Dankzij stoffen in shea butter kan het gunstig zijn om het aan te brengen op je gezicht en huid. Houd hierbij wel rekening dat er onvoldoende wetenschappelijk onderzoek is gedaan naar de werkelijke effecten van shea butter voor de huid.

Hieronder bespreek ik de belangrijkste voordelen van sheaboter voor de huid met je.

1. Hydrateren van de huid

Shea butter wordt vaak verwerkt in gezichtscrèmes en bodylotions, omdat het een verzachtende en hydraterende werking heeft. Dit wordt bereikt met vitamines A, E en F en vetzuren, zoals linolzuur, oliezuur en stearinezuur in shea butter. Ook kan de natuurlijke beschermende vochtbarrière van je huid worden versterkt. Het resultaat is een huid die er gezonder uitziet en minder droog en dof is.

Het hydrateren van de huid kan gunstig zijn voor zowel de droge als vette huidtype.

2. Remmen van ontstekingen op de huid

Dankzij ontstekingsremmende en kalmerende eigenschappen van shea butter kan de geïrriteerde huid tot rust komen. Veel huidaandoeningen gaan gepaard met ontstekingen. Denk bijvoorbeeld aan acne, eczeem en psoriasis. Kaneelzuur in shea butter kan tekenen van ontsteking, zoals zwelling en roodheid snel laten verminderen.

3. Verbeteren van littekens, striae en wonden

Een ander voordeel van shea butter gebruiken, is het verbeteren van littekens en wonden. Dankzij vitamine F en vetzuren kan littekenweefsel worden verzacht en de genezing van wonden worden bevorderd.

4. Bestrijden van huidaandoeningen

De voordelen van shea butter voor het gezicht en de huid kunnen ook gunstig zijn voor personen die last hebben van een huidaandoening. Denk bijvoorbeeld aan het hydrateren van de huid. Dit is gunstig voor acne, omdat de talgklieren dan weer een normale hoeveelheid talg produceren en de poriën dus minder snel zullen verstoppen. Ook kan de droge, schilferige, jeukende en ontstoken huid van eczeem verminderen.

Er wordt zelfs gedacht dat shea butter bacteriën en schimmels kan bestrijden die huidaandoeningen, zoals acne, rosacea en eczeem veroorzaken.

5. Voorkomen van rimpels, fijne lijntjes en vroegtijdige veroudering

Dankzij antioxidanten in shea butter kan deze wonder boter ervoor zorgen dat je huid er langer jonger uit blijft zien. Vitamine A en E die worden aangebracht op het gezicht kunnen namelijk vrije radicalen bestrijden die de huid vroegtijdig oud laten lijken. Om deze reden wordt gedacht dat shea butter rimpels en fijne lijntjes op het gezicht kan helpen voorkomen.

Ook kunnen de vitamines A, E en F de bloedsomloop stimuleren en de aanmaak van nieuwe, gezonde huidcellen bevorderen. Bovendien kunnen triterpenen in shea butter gunstig zijn voor de hoeveelheid collageen in je huid. Dergelijke eigenschappen van shea butter kunnen de huid voller en soepeler maken en zelfs bestaande tekenen van huidveroudering tegengaan.

6. Kalmeren van verbrande huid

Ook kan een door de zon verbrande huid worden gekalmeerd. Wegens het remmen van ontstekingen door oliën in shea butter kan de roodheid op de huid verminderen. Daarnaast kan tegelijkertijd vocht vast worden gehouden door de hydraterende werking op de huid, waardoor jeuk en roodheid verminderden.

Shea butter kan het hele jaar door worden gebruikt. Door alle eigenschappen is shea butter altijd bruikbaar.

7. Verzachten van lippen

De lippen zijn zeer gevoelig, omdat de huid dun is op deze plaats. Droge lippen kunnen er weer soepel, glad en zacht uit komen te zien.

8. Kalmeren van hoofdhuid

Tevens kan shea butter gunstig zijn als je last hebt van je hoofdhuid. Denk bijvoorbeeld aan roos, een droge hoofdhuid of puistjes op de hoofdhuid. Door het hydrateren en kalmeren van de hoofdhuid kunnen problemen worden verminderd.

9. Verzorgen van droge handen

We hebben allemaal weleens last van droge handen. Aangezien shea butter de droge huid kan hydrateren, kan het worden gebruikt als een handcrème. De zijdezachte boter laten je handen weer zacht aanvoelen. Je kunt shea butter ook gebruiken voor het verzorgen van je voeten.

Hoe kan je shea butter gebruiken voor je gezicht?

Je kunt shea butter kopen in een natuurvoedingswinkel of online webshop.

Sommige mensen kiezen ervoor een kant- en klaar huidverzorgingsproduct met shea butter te gebruiken. Het gevaarlijke hiervan is dat er chemische ingrediënten in kunnen zitten die de huid verslechteren en de werking van shea butter verminderen.

Onze voorkeur gaat daarom uit naar het aanbrengen van pure, onbewerkte shea butter op het gezicht of de huid. Een goede keuze is de volledig zuivere shea butter van “Berivita“.

Shea butter product voor de huid

Zorg dat je je gezicht hebt gewassen, voordat je shea butter aanbrengt op je gezicht. Daarnaast adviseer ik je altijd de instructies door te nemen die staan op de verpakking van een shea butter product.

Bewaar je shea butter uit de buurt van zonlicht en hoge temperaturen om shea butter goed te houden en de werkzaamheid te behouden.

Is het veilig shea butter aan te brengen op je huid?

De kans is klein dat er bijwerkingen ontstaan door het gebruiken van shea butter. Ook bevatten shea butter noten weinig boomnoot eiwitten, waardoor er waarschijnlijk geen allergische reactie ontstaat. Toch lopen personen met een notenallergie een risico.

Om er zeker van te zijn dat straks je gezicht niet volledig onder de uitslag zit, kan je een kleine test uitvoeren op een klein dun stukje van je huid, zoals aan de binnenkant van je elleboog. Wacht 24 tot 48 uur om te kijken of er huiduitslag ontstaat. Als dat het geval is, dan ga je het natuurlijk niet meer aanbrengen op je gezicht.

Momenteel is een discussie gaande over de vraag of shea butter de poriën verstopt. Waarschijnlijk is dit niet het geval, omdat vetzuren van shea butter het huideigen talg nabootsen.

Samenvatting

Shea butter is een voedend en verzachtend natuurlijk product dat ervoor zorgt dat de huid vocht goed kan vasthouden. Ook kan bijvoorbeeld worden geprofiteerd van antioxiderende, ontstekingsremmende, versterkende en kalmerende eigenschappen.

Het aanbrengen van shea butter op je gezicht kan als resultaat hebben dat je huid er gezonder uitziet en boterzacht aanvoelt.

Door alle voordelen van shea butter verwerken zowel goedkope als duurdere huidverzorgingsmerken het in hun producten. Wie echter het beste wil voor zijn of haar huid zou pure, zuivere shea butter moeten overwegen.

Misschien was je hier naar op zoek?

Lotte
Vrijwel elke Nederlander heeft in meer of mindere mate last van huidproblemen. Op Huid Tips.nl bespreek ik de verschillende huidaandoeningen. Denk aan informatie over de échte oorzaken en de beste behandelingen. Bovendien krijg je veel tips voor je eigen huidverzorgingsregime.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *