Shea butter tegen eczeem

Waarom je zou moeten beginnen met het gebruiken van shea butter tegen eczeem

Gemiddelde leestijd: 10 minuten
Shea butter tegen eczeem

Miljoenen personen last van een type eczeem. De meest gehoorde klachten van eczeem zijn droogheid, schilfering, roodheid, ontsteking en korstvorming. Klachten die gepaard gaan met eczeem kunnen jaren aanhouden.

Gelukkig zijn er manieren om eczeem onder controle te houden. Je kunt bijvoorbeeld terecht bij een arts voor een behandeling op recept. Anderen kiezen liever voor het gebruiken van producten uit de natuur. Vaak hebben deze namelijk minder bijeffecten dan professionele behandelingen.

Blijf verder lezen om meer te ontdekken over het verband tussen shea butter en eczeem.

Manieren om eczeem te verzorgen of behandelen

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om klachten van eczeem tegen te gaan. Denk bijvoorbeeld aan vrij verkrijgbare producten, voorgeschreven medicijnen en natuurlijke producten die je kunt gebruiken om symptomen onder controle te houden. Het is vaak afhankelijk van de ernst en oorzaak wat een geschikte behandeling voor jou is.

Voorbeelden van manieren om eczeem onder controle te krijgen en houden zijn:

 • Zalven en crèmes die roodheid en andere klachten van eczeem tegengaan
 • Crèmes en pillen die worden voorgeschreven door artsen en dermatologen
 • Vrij verkrijgbare producten zonder alcohol en geur- en kleurstoffen
 • Luchtbevochtigers om een droge lucht tegen te gaan
 • Crèmes en zalven die de droge huid hydrateren
 • Oefeningen om stress tegen te gaan
 • Lichttherapie waarbij met krachtige stralen wordt geschenen op eczeem
 • Natuurlijke producten, zoals shea butter

Wat is shea butter?

Shea butter wordt ook wel karitéboter genoemd. Dit gele vet wordt gewonnen middels persing van pitten en noten van de Afrikaanse karitéboom. Sinds vele jaren gebruiken mensen shea butter om gerechten te bereiden en huid en haar te verzorgen.

Shea butter wordt vaak verwerkt als ingrediënt in huidverzorgingsproducten. Lotions, crèmes en shampoos kunnen bijvoorbeeld shea butter bevatten.

Daarnaast kan pure shea butter worden gebruikt. Dit kan worden verkregen in natuurvoedingswinkels, boerenmarkten, natuurspeciaalzaken en webshops.

Er wordt vaak gedacht dat shea butter kan helpen tegen eczeem, omdat het bijvoorbeeld hydraterende, ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen heeft.

Bekijk ook: “shea butter voor gezicht en huid

Het gebruiken van shea butter tegen eczeem

Het gebruiken van shea butter tegen eczeem kan een goede keuze zijn. Het is namelijk een natuurlijk product welke smelt op de huid door de menselijke temperatuur en snel kan worden opgenomen in de huid. Hier kan het onder andere transepidermaal watervlies verminderen, zodat de huid meer vocht vast kan houden. Shea butter wordt dan ook vooral gezien als plantaardige moisturizer.

Shea butter kan de volgende gunstige voordelen bieden voor de huid met eczeem:

 • Shea butter kan de diepere lagen van de huid bereiken en hydrateren. Dit resulteert in minder droge, schilferige en jeukende plekken.
 • Ook kan shea butter een beschermende laag vormen op je huid, zodat zij zich beter kan beschermen tegen invloeden die in de eerste instantie eczeem kunnen veroorzaken.
 • Kaneelzuur in shea butter kan helpen tegen ontstekingen, waardoor de roodheid en zwelling van eczeem plekken kunnen verminderen.
 • Dankzij het verbeteren van de collageenaanmaak, kan de huid beter gehydrateerd blijven en kunnen bacteriën worden bestreden. Het is bekend dat Staphylococcus aureus bacteriën een rol spelen bij het meest voorkomende type eczeem, namelijk atopisch eczeem.
 • Antioxidanten in shea butter kunnen helpen bij het tegengaan van antioxidatieve stress. Het effect van shea butter is dat de huid zichzelf beter kan genezen.
 • Vetten in shea butter kunnen de huid kalmeren, zodat de pijn van eczeem kan verminderen.

BeriVita biedt shea butter aan van de hoogste kwaliteit. Deze is namelijk 100% natuurlijk, en dus onbewerkt. Ook is de shea butter geschikt om aan te brengen op de huid.

Shea butter product om te gebruiken tegen eczeem

Breng shea butter bijvoorbeeld aan nadat je in bad hebt gelegen of onder de douche bent geweest. Na het droogdeppen van de huid kan je shea butter aanbrengen op de plekken van je eczeem. Dit kan zowel op je lichaam als op je gezicht zijn.

Aangezien shea butter zo zacht en mild is, mogen bepaalde producten zelfs worden gebruikt bij baby’s die last hebben van eczeem.

Kan shea butter bijwerkingen opleveren voor de eczeem-gevoelige huid?

Hoewel shea butter vaak wordt gebruikt in huidverzorgingsproducten of als pure vorm, bestaat er wel degelijk een risico op een allergische reactie of huidirritatie.

Vandaar wordt aangeraden een beetje shea butter te testen op een klein stukje huid. Dit kun je als volgt doen:

 • Was de huid waar je de shea butter wil testen
 • Droog deppend af met een zachte, schone handdoek
 • Breng binnen een paar minuten de shea butter aan op het gereinigde gebied
 • Wacht 24 tot 48 uur af om te kijken wat de reactie van je huid is

Bij eventuele gevoeligheid kan shea butter direct huidirritatie opleveren, maar dit kan dus ook een aantal uren of dagen duren. Bij een vreemde reactie of verergering van eczeem dien je direct te stoppen met het gebruiken ervan.

Je dient contact op te nemen met een arts of dermatoloog om te praten over de geschiktheid van shea butter voor eczeem. Eventueel kan dan direct een allergietest worden uitgevoerd. Ook mag shea butter in sommige gevallen niet worden gebruikt in combinatie met reguliere eczeem behandelingen.

Veelgestelde vragen over shea butter en eczeem

Hieronder staan een aantal veelgestelde vragen op een rijtje over het gebruiken van shea butter tegen eczeem.

Het is mogelijk een eczeemcrème te maken door shea butter te laten smelten. Eventueel kan worden gekozen andere oliën, boters of ingrediënten toe te voegen om te profiteren van nog meer voordelen voor eczeem.

Aangezien de huid met eczeem gevoelig is, kan je het beste kiezen voor shea butter die ongeraffineerd en volledig natuurlijk is. Kant- en klare huidverzorgingsproducten kunnen bijvoorbeeld toegevoegde alcohol en geuren bevatten die een averechts effect kunnen hebben op eczeem. De huid kan dan verder uitdrogen.

Shea butter wordt voornamelijk gebruikt bij eczeem als vochtinbrengende crème. Dat neemt niet weg dat je kan profiteren van veel meer voordelen van shea butter voor je eczeem, zoals het tegengaan van ontstekingen. Bovendien kan je als extra voordeel profiteren van anti-huidveroudering voordelen.

Online zijn inderdaad goede ervaringen te vinden van personen die shea butter hebben gebruikt tegen hun eczeem. Iemand probeerde bijvoorbeeld op de ene arm vaseline en op de andere arm shea butter te testen. Hieruit bleek dat shea butter effectiever was en de klachten van eczeem verminderde.

Samenvatting

Zoals bij alle natuurlijke producten geldt, moet je contact opnemen met een huisarts of dermatoloog voordat je shea butter gaat gebruiken tegen eczeem. Zij kunnen een medisch advies geven.

Hoewel er nog geen product verkrijgbaar is waarmee eczeem direct en permanent kan worden verholpen, zijn er manieren om eczeem onder controle te houden. Dit kan mogelijk met shea butter.

Ongeraffineerde shea butter kan helpen tegen eczeem door onder andere het hydrateren van de huid en het remmen van ontstekingen.

Lotte
Vrijwel elke Nederlander heeft in meer of mindere mate last van huidproblemen. Op Huid Tips.nl bespreek ik de verschillende huidaandoeningen. Denk aan informatie over de échte oorzaken en de beste behandelingen. Bovendien krijg je veel tips voor je eigen huidverzorgingsregime.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *