Sesamolie voor de huid

9 Voordelen van sesamolie voor de gezondheid van de huid

Gemiddelde leestijd: 12 minuten
Sesamolie voor de huid

Wanneer sesamzaadjes worden afgehaald van de sesamplant en de zaadjes worden geperst, dan kan er sesamolie uitkomen.

Vroeger groeiden sesamplanten alleen in Oost-Afrika en India. Tegenwoordig zijn er veel meer landen met sesamplanten.

Sesamolie is bijvoorbeeld een populaire plantaardige olie om mee te koken. Het smaakt namelijk naar noten en bevat enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetten.

Het gebruiken van sesamolie voor de huid kan ook gunstig zijn. Dankzij meerdere stoffen in sesamolie kan namelijk de gezondheid van de huid verbeteren.

Waarom sesamolie gebruiken voor de huid?

Veel mensen zijn op zoek naar natuurlijke manieren en producten om de gezondheid van hun huid te verbeteren. Het aanbrengen van sesamolie op de huid is hier een goed voorbeeld van, omdat er allerlei vitamines, mineralen en vetzuren inzitten.

In sesamolie zit bijvoorbeeld vitamine E. Deze voedingsstof staat erom bekend de huid te beschermen tegen schadelijke invloeden uit de omgeving. Denk hierbij bijvoorbeeld aan gifstoffen en zonnestralen die het uiterlijk van de huid negatief beïnvloeden.

In sesamolie komen ook een aantal verbindingen voor die ontstekingen kunnen verminderen en de huid kunnen beschermen. Denk bijvoorbeeld aan verbindingen, zoals tocoferol, sesaminol, en sesamin.

Bovendien kunnen vetzuren in sesamolie gunstig zijn voor de huid:

  • oliezuur
  • palmitinezuur
  • stearinezuur
  • linolzuur

De voordelen van sesamolie voor de huid

Door de stoffen die zich bevinden in sesamolie wordt gedacht dat het gunstig kan zijn voor de huid.

Sesamolie staat vooral bekend om de antioxiderende, antimicrobiële, beschermende, kalmerende en ontstekingsremmende eigenschappen.

Aangezien sesamolie waarschijnlijk niet-comedogeen is, hoef je niet bang te zijn dat je poriën zullen verstoppen na het aanbrengen van sesamolie. Om deze reden kan het een goede olie zijn voor zowel de droge als vettere huidtype.

Hieronder zet ik de belangrijkste voordelen van sesamolie voor je huid op een rijtje. Onthoud hierbij dat meer wetenschappelijk onderzoek nodig is.

1. Beschermen

Dankzij antioxidanten in sesamolie kunnen huidcellen worden beschermt tegen schade door vrije radicalen. Dat zijn schadelijke omgevingsfactoren, zoals milieuvervuiling en gifstoffen die de huid vroegtijdig ouder laten lijken. Ook zou het aanbrengen van sesamolie een manier zijn om klachten van een verbrande huid te verbeteren.

Sesamol in sesamolie kan waarschijnlijk gunstig zijn voor het voorkomen van tekenen van huidveroudering die worden veroorzaakt door zonlicht.

2. Acne, eczeem en andere huidaandoeningen bestrijden

Er wordt gedacht dat bacteriën een grote rol spelen in de ontwikkeling van huidaandoeningen, zoals acne, eczeem en rosacea. Door het bestrijden van de bacteriën die deze huidaandoeningen veroorzaken, kunnen klachten afnemen. Aangezien sesamolie waarschijnlijk antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen heeft, wordt gedacht dat het kan helpen. Ook andere eigenschappen van sesamolie kunnen helpen voor het krijgen van een gezondere huid en huidklachten, zoals roodheid, zwelling, psoriasis en voetschimmel.

3. Hydrateren van de droge huid

Dankzij de linolzuur en vetzuren in sesamolie is dit één van de beste producten om de huid te hydrateren op natuurlijke wijze. Samen vormen de stoffen namelijk een beschermende laag op de huid en wordt vocht vastgehouden in de huid. Dit kan resulteren in een zachtere, stralende en niet uitgedroogde of schilferige huid.

4. Een mooier uitziende huid

Een ander groot voordeel van sesamolie is dat het kan bijdragen aan het krijgen van een huid die er mooier uitziet. Dit wordt bereikt met vitamines en vetzuren in sesamolie. Denk bijvoorbeeld aan het herstellen van beschadigde huidcellen. Denk ook aan grove poriën, rimpels en fijne lijntjes die minder zichtbaar kunnen worden gemaakt.

5. Huidbarrière herstellen

Polyfenolen in sesamolie kunnen ervoor zorgen dat de huidbarrière en pH van de huid herstellen. Dit kan ervoor zorgen dat de huid minder snel vettig of juist droog wordt.

6. Poriën verschonen

Sesamolie wordt ook gebruikt als een natuurlijke reiniger. Er kan bijvoorbeeld talg, dode huid en vuil uit de poriën worden verwijderd. Hierdoor kunnen mee-eters worden voorkomen. Ook kan de huid een glow krijgen en gladder worden.

7. Wonden en littekens helpen

Sesamolie kan gunstig zijn voor de bloedcirculatie, het vernieuwen van cellen, het herstellen van littekenweefsel en de toevoer van voedingsstoffen naar de huid. Hierdoor kunnen wonden, een beschadigde huid en littekens van huidaandoeningen beter herstellen.

Mineralen zoals zink, koper, calcium, magnesium en mangaan in sesamolie zijn gunstig voor littekenweefsel en huidcellen

8. Donkere vlekken voorkomen

Dankzij de anti-bruiningseigenschappen van sesamolie kan op de huid een barrière worden gevormd tegen de zon. Denk ook aan sesamol in samolie, wat kan helpen bij het verminderen van de hoeveelheid melanine. Hierdoor kunnen donkere vlekken en hyperpigmentatie worden voorkomen.

9. Hoofdhuid kalmeren

De gunstige stoffen en eigenschappen van sesamolie kunnen bovendien gunstig zijn voor haar, roos en de hoofdhuid. Sesamolie kan bijvoorbeeld je haar gehydrateerd houden.

Onderzoek naar sesamolie en de huid

Er zijn een aantal onderzoeken gedaan naar de voordelen van sesamolie voor de huid.

In 2005 werd bijvoorbeeld een dierstudie gedaan, waaruit bleek dat het aanbrengen van sesamolie op de huid ervoor kan zorgen dat oxidatieve stress kan verminderen. Dit zou betekenen dat huidcellen en weefsels gezonder kunnen blijven.

In een andere dierstudie kwam naar voren dat sesamolie waarschijnlijk kan helpen bij het genezen van tweedegraads brandwonden.

Bovendien kwam in een andere kleine studie naar voren dat pijn aanzienlijk kon verminderen door een combinatie van sesamolie en massage.

Hoe veilig is sesamolie voor de huid?

De meeste mensen kunnen sesamolie gebruiken zonder bijeffecten op te merken. Echter, in het geval van een gevoelige huid kan je een kleine test uitvoeren om te zien of er écht geen allergische reactie of huidirritatie ontstaat.

Het fijne van sesamolie is dat het geen essentiële olie is. Dit betekent dat je het niet hoeft te verdunnen en dus niet het risico loopt een te sterk product smeren op je huid.

Goede sesamolie voor de huid

Wanneer je hebt besloten sesamolie te gebruiken voor je huid, dan is het van belangrijk dat je kiest voor het juiste sesamolie product.

Kies voor koudgeperste en niet-geroosterde sesamolie. Dit type sesamolie heeft namelijk de gunstige stoffen, zoals vitamines, mineralen en vetten behouden tijdens het bereidingsproces, wat dus niet het geval is bij warmgeperste en geroosterde sesamolie.

Vermijd bovendien anderen ingrediënten, chemicaliën of toevoegingen in sesamolie, omdat bewerkte sesamoliën een averechts effect kunnen hebben op je huid.

Een goede keuze kan de sesamolie zijn van “BeriVita“. Deze voldoet namelijk aan alle genoemde eisen. Het gaat dus om een volledig zuivere sesamolie zonder bewerkingen, waardoor je de beste resultaten kunt ervaren op je huid.

BeriVita sesamolie product voor de huid

Hoe kan je sesamolie aanbrengen op je huid?

Gebruik sesamolie bijvoorbeeld voor een massage of het hydrateren van je huid.

Ook kan sesamolie soms worden aangebracht in andere huidverzorgingsproducten, zoals een nachtcrème of scrub.

Enkele manieren om sesamolie te gebruiken voor de huid zijn:

  • Breng sesamolie aan met masserende en cirkelvormige bewegingen op je gezicht en lichaam. Na het vijf minuten in te laten trekken, kan je het er weer van af wassen en zijn de poriën verschoond.
  • Nadat je je huid hebt gewassen, kun je sesamolie aanbrengen om het gebruiken als een hydraterende crème.
  • Breng sesamolie rechtstreeks aan op acne en puistjes. Overweeg het de hele nacht in te laten trekken.
  • Maak een mengsel van sesamolie en andere natuurlijke producten, zoals appelciderazijn, amandelolie, arganolie en water.

Sesamolie gebruiken huidaandoeningen

Gebruik je sesamolie om van acne, acnelittekens of een andere huidaandoening af te komen?

Dan kun je een klein beetje sesamolie aanbrengen op een watje en het deppend aanbrengen op de huid. Het kan dan de hele nacht intrekken in de huid.

Eventueel kun je ervoor kiezen vooraf de huid te exfoliëren, zodat sesamolie makkelijk in de huid kan trekken.

Overleg even met een arts of dermatoloog of sesamolie geschikt is voor de hevigheid van jouw huidaandoening.

Samenvatting

Dankzij verschillende stoffen in sesamolie heeft deze natuurlijke olie waarschijnlijk antioxiderende, ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen.

Het aanbrengen van sesamolie op de huid kan dan ook een positief effect hebben.

Sesamolie kan geschikt zijn voor bijna alle huidtypes. Het kan mogelijk zelfs helpen huidaandoeningen, zoals acne, acnelittekens, eczeem en psoriasis te bestrijden.

Overleg met een arts of dermatoloog of het aanbrengen van sesamolie veilig is in jouw specifieke situatie en geschikt is voor jouw huidtype.

Lotte
Vrijwel elke Nederlander heeft in meer of mindere mate last van huidproblemen. Op Huid Tips.nl bespreek ik de verschillende huidaandoeningen. Denk aan informatie over de échte oorzaken en de beste behandelingen. Bovendien krijg je veel tips voor je eigen huidverzorgingsregime.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *