Schimmelacne

Dit is wat je nu kunt doen tegen schimmels

Gemiddelde leestijd: 10 minuten
zichtbare schimmelacne

Soms denk je dat je last hebt van acne en puistjes, terwijl het eigenlijk iets anders is. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van schimmelacne in plaats van normale acne.

In het geval van schimmelacne raken de haarzakjes van je huid geïnfecteerd. Doorgaans verschijnen er dan kleine puistjes van dezelfde grootte, die flink kunnen jeuken.

Bij schimmelacne kunnen er whiteheads en huidirritatie ontstaan. Vandaar lijkt het zoveel op acne. Toch zijn er een aantal punten waaraan je kunt herkennen met welke vorm van acne jij te maken hebt. Dit is belangrijk, omdat de huidaandoeningen baat hebben bij een andere type behandeling.

In deze blog ga ik je dan ook vertellen hoe je kunt herkennen of het om schimmelacne gaat en hoe je deze onzuiverheden kunt behandelen.

Wat zijn de oorzaken van schimmelacne?

Het eerste verschil tussen schimmelacne en normale acne is de manier waarop de onzuiverheden ontstaan.

Bij normale acne ontstaan de puisten door een ophoping van bacteriën en vuil in de poriën terwijl schimmelacne ontstaat door een overgroei van gist, een soort schimmel. Andere woorden voor schimmelacne zijn schimmelfolliculitis en Malassezia folliculitis. Schimmelacne is dan ook eigenlijk een specifieke vorm van folliculitis.

Bij iedereen leeft de gist die schimmelacne veroorzaakt op de huid. Soms kan je lichaam de balans tussen de verschillende schimmels en bacteriën niet meer in evenwicht houden. Er ontstaat dan een overgroei aan schimmels of zelfs een schimmelinfectie. Het gevolg is dat de haarzakjes geïnfecteerd raken en puistjes-achtige bultjes verschijnen. Schimmelacne kan dan ook ontstaan op alle plekken op je lichaam waar haartjes zitten.

Verschillende zaken kunnen een invloed hebben bij het ontstaan van schimmelacne. Denk bijvoorbeeld aan zweterige, strakke trainingskleding, bepaalde medicatie, dieet veranderingen, seizoensveranderingen, stressvolle situaties en vochtige omgevingen. In sommige gevallen is de gevoeligheid voor gistgroei genetisch bepaald. Het zijn allemaal situaties waarbij de groei van gist kan worden gestimuleerd wat vervolgens wordt blootgesteld aan je huid.

Hoe herken je schimmelacne?

Het is belangrijk om zeker te weten of je last hebt van schimmelacne of normale acne. Wanneer je de verkeerde behandeling inzet om je huidaandoening te behandelen kunnen de onzuiverheden namelijk langer blijven aanhouden en zelfs erger worden. Misschien heb je dus wel last van schimmelacne wanneer anti-acnebehandelingen niet werken.

Let bijvoorbeeld ook op de grootte van de puistjes. Bij schimmelacne zijn de puistjes bijna allemaal even groot en komen ze voor in clusters. In het geval van normale acne verschijnen puistjes en bultjes van verschillende groottes op veel delen van de huid. Een ander duidelijk verschil tussen schimmelacne en acne is dat bij schimmelacne meer jeuk kan ontstaan. Vaak ontstaat schimmelacne op het voorhoofd. Bovendien ontstaat schimmelacne door schimmels en normale acne door bacteriën of hormonen.

Wegens de vele gistgroei wordt je vatbaarder voor andere gist gerelateerde huidaandoeningen. Er kan bijvoorbeeld psoriasis en roos ontstaan.

Mocht je er zelf niet uitkomen welke huidaandoening je hebt, dan kan een dermatoloog je hierbij helpen. Zij kunnen dan vaststellen om welke huidaandoening het gaat. Daarnaast kunnen zij gelijk een passende behandeling aanbevelen.

Meer mannen dan vrouwen krijgen last van schimmelacne.

Acne door candida gist

Een andere soort gist die acne kan veroorzaken noemt men candida. Het is een gist die zich bevindt in de darmen. De candida gist produceert gifstoffen die op verschillende manieren ongunstig kunnen zijn voor je huid en lichaam.

Candida kan worden aangepakt middels verschillende behandelingen. Het kan verstandig zijn om de hulp in te schakelen van een natuurgeneeskundige. Zij kunnen vaststellen om het om candida gaat en verschillende aanbevelingen doen om sneller te genezen.

Bekijk eens of je last hebt van candida door deze bron van Thuisarts.nl te raadplegen.

De beste behandelingen voor schimmelacne

Zoals reeds aangegeven dien je schimmelacne anders te behandelen dan normale acne. Bij een schimmelinfectie is het bijvoorbeeld belangrijk om de hoeveelheid gist en bacteriën op je huid recht te trekken. Er zijn verschillende behandelingen en gewoontes die je hierbij kunnen helpen.

Ga in ieder geval nooit in de bultjes knijpen, omdat dit de problemen flink kan verergeren.

Hieronder deel ik een aantal tips tegen schimmelacne.

1. Draag geen strakke kledingstukken meer

De wrijving van strakke kledingstukken kan ervoor zorgen dat er schimmelacne ontstaat. Ook kan de lage luchtstroom ervoor zorgen dat er meer gist gaat groeien. Het is daarom verstandiger om kleding te dragen gemaakt van losse, ademende stoffen. Op deze manier kan je huid adem blijven halen en wordt deze niet helemaal afgesloten. Vergeet ook niet om je bezwete fitnesskleding te verwisselen als je een training hebt gehad.

2. Stap vaker onder de douche

Een goede hygiëne is belangrijk om snel van schimmelacne af te komen. Zorg daarom dat je regelmatiger gaat douchen en vieze kleding vervangt na lichaamsbeweging of een werkdag. Douche ook na een training. Op deze manier voorkom je een ophoping van gist die is ontstaan door de zweterige omgeving in je kleding.

3. Gebruik een lichaamszeep of middel tegen schimmels

Verschillende huidverzorgingsproducten kunnen helpen om schimmels en gisten tegen te gaan. Gebruik bijvoorbeeld een roosshampoo of voetschimmelzeep om je lichaam te wassen tijdens het douchen. Deze zepen kun je meerdere keren per week gebruiken als je een nieuw puistje ontdekt. Na het verdwijnen van een puistje kun je het blijven gebruiken, bijvoorbeeld nog één keer per week, om de gist en bacterie balans ook in de toekomst op peil te houden. Er zijn speciale schimmelcrèmes vrij verkrijgbaar in de winkel, of zelfs orale antischimmelmiddelen via een dokter. Logischerwijs helpen deze crèmes bij het verwijderen van schimmels uit de haarzakjes. Bovendien kun je een vochtinbrengende crème gebruiken om de natuurlijke barrière van je huid stevig te houden en te helpen beschermen tegen schimmels.

4. Let op je voeding

Gisten hebben een verband met suikerhoudende koolhydraten. Daarom kan het verstandig zijn je dieet aan te passen. Ga de overgroei van gist tegen door een gevarieerd dieet met veel fruit, groenten, eiwitten en andere gunstige voedingstoffen voor acne.

Moet ik naar een arts?

Werken vrij verkrijgbare middelen en aanpassingen aan je dieet niet voor de behandeling van schimmelacne? Houden de problemen langer aan dan 3 weken? Dan wordt het tijd om contact op te nemen met een arts of dermatoloog. Normaal gesproken hoor je namelijk verbetering te zien na 2 tot 4 weken.

Een arts kan dan bijvoorbeeld een antischimmelmedicijn worden voorschrijven. Mogelijk werkt dit beter dan een actuele behandeling tegen schimmels.

Mochten de symptomen van schimmelacne terugkeren nadat je klaar bent met een behandeling, maak dan weer opnieuw een afspraak. Door verschillende behandelingen te proberen kun je de best passende schimmelbehandeling vinden. Ook kun je tips krijgen om schimmelacne in de toekomst te voorkomen.

Conclusie

Hoewel de naam anders doet lijken is schimmelacne eigenlijk geen echte acne. Bij schimmelacne is er namelijk sprake van een overgroei van gist waardoor de haarzakjes geïnfecteerd raken. Ook werken anti-acnebehandelingen.

Een speciaal middel tegen schimmels en het aanpassen van je dieet kunnen het beste werken tegen schimmelacne. Als deze behandelingen niet werken, dan kun je de hulp inschakelen van een arts of dermatoloog.

Wanneer je de echte oorzaken van acne bij de bron wilt bestrijden, raad ik je aan om mijn gratis e-book te downloaden. Hierin ga je ontdekken hoe onderliggende processen in je lichaam een verband kunnen hebben met acne. Ook krijg je een passend huidverzorgingsregime voor jouw huidtype.

Gratis boek over acne en puistjes

GRATIS Gids: De top 10 oplossingen voor puistjes

Ontdek hoe je van puistjes kunt afkomen en het terugkeren van acne kunt stoppen, in hele korte tijd.

Ja! Ik wil van mijn puistjes af
Lotte
Vrijwel elke Nederlander heeft in meer of mindere mate last van huidproblemen. Op Huid Tips.nl bespreek ik de verschillende huidaandoeningen. Denk aan informatie over de échte oorzaken en de beste behandelingen. Bovendien krijg je veel tips voor je eigen huidverzorgingsregime.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *