Salicylzuur en rosacea

Is salicylzuur te agressief voor de rosacea-gevoelige huid?

Gemiddelde leestijd: 7 minuten
Salicylzuur en rosacea

Heb je last van rosacea? Dan is het begrijpelijk dat je op zoek gaat naar oplossingen om zo snel mogelijk een einde te maken aan de bijbehorende klachten.

Eén van de redenen waarom ik deze website in het leven heb geroepen, is meer duidelijkheid te geven over huidverzorging en ingrediënten. Als je bijvoorbeeld gaat zoeken naar het gebruiken van salicylzuur tegen rosacea, dan kom je allerlei tegenspraak tegen.

Sommigen mensen beweren dat salicylzuur effectief is voor rosacea, terwijl volgens anderen de huid kan uitdrogen, en het daarom niet geschikt is voor de rosacea-gevoelige huid.

Lees verder om meer te weten te komen over het gebruiken van salicylzuur bij rosacea. Je gaat ontdekken waarom salicylzuur wel of niet effectief kan zijn bij rosacea, en welke producten of alternatieven je het beste kunt gebruiken.

Is het gebruiken van salicylzuur verstandig voor rosacea?

Aangezien er acne-achtige bultjes kunnen ontstaan door rosacea willen sommigen mensen salicylzuur gebruiken. Wellicht kan het echter verstandiger zijn contact met salicylzuur te vermijden als je last hebt van symptomen die horen bij rosacea.

Salicylzuur is een behoorlijk hard samentrekkend middel. Het kan de huid laten uitdrogen. Daarom zijn de meeste producten met salicylzuur niet geschikt voor de huid met rosacea. Waarschijnlijk zal een dermatoloog het je ook afraden.

Aangezien salicylzuur erg sterk is, kunnen er makkelijk teveel goede delen van de huid worden verwijderd. De barrière van de rosacea-gevoelige huid is al aangetast. Een exfoliant met salicylzuur kan dit probleem mogelijk verergeren, omdat je huid snel reageert op een agressief huidverzorgingsmiddel. Om deze redenen kan het wellicht beter zijn te kiezen voor een zeer mild product of een alternatief.

Begrijp echter dat salicylzuur geen slecht ingrediënt is. Het is bijvoorbeeld effectief bij de huidaandoening acne, omdat het verontreinigheden en dode huidcellen uit de poriën kan verwijderen.

Gelukkig zijn er mildere producten om te gebruiken voor rosacea.

Huidvriendelijke salicylzuurproducten en alternatieven

Salicylzuur is dus waarschijnlijk niet de beste keuze als je last hebt van rosacea, omdat het simpelweg te hard is.

Wellicht kan je eens kijken naar azelaïnezuur. Dit ingrediënt is mild voor rosacea. Het kan bijvoorbeeld helpen tegen ontstekingen, verminderen van roodheid en het verminderen van puistjes. In een onderzoek kwam immers naar voren dat dit ingrediënt effectief kon zijn bij rosacea.

Eventueel kun je ervoor kiezen een zeer milde exfoliant met salicylzuur te gebruiken. Er bestaan bijvoorbeeld formules die slechts 1% salicylzuur bevatten. Deze producten kunnen wel geschikt zijn bij rosacea. Het gebruiken van deze 1% salicylzuur exfoliant voor rosacea wordt dan ook aangeraden door het betrouwbare merk ‘Paula’s Choise’.

Salicylzuur product tegen rosacea

Deze milde salicylzuur gezichtslotion kun je gebruiken om de kans te verkleinen dat je rosacea verergert, omdat je huid kan kalmeren en het herstel van je huid kan worden ondersteund. Dit kan bijdragen aan een vermindering van ontsteking, waardoor ook de roodheid en gevoeligheid van je huid verminderen.

Het product is dus zeker het overwegen waard als jij een huid met een zuivere, egalere en gezondere uitstraling wil krijgen.

Hoe gebruik je salicylzuur voor rosacea?

Wanneer je begint met het gebruiken van salicylzuur om je rosacea symptomen onder controle te houden, dan dien je rustig te beginnen. Smeer bijvoorbeeld om de dag. Hierna kun je het één of twee keer per dag aanbrengen.

Smeer salicylzuur met je schone vingertoppen op de plaatsen van je rosacea, en vermijd hierbij de oogleden en onderste wimperrand.

Een exfoliant kun je veelal laten intrekken in de huid, en hoef je dus niet af te spoelen.

Salicylzuur hoort de stap in je huidverzorgingsroutine te zijn na het reinigen en tonen van de huid. Als laatste kun je een dag- of nachtcrème aanbrengen die geschikt is voor rosacea.

Raadpleeg altijd de aangegeven instructies op de verpakking van een product en vraag naar de beste producten en gebruiksaanwijzingen bij een dermatoloog.

Conclusie

Hoewel veel producten met salicylzuur te hard zijn voor de de rosacea-gevoelige huid kunnen lage percentages wel degelijk soms effectief zijn. Agressieve salicylzuur producten zullen echter de symptomen verergeren.

Gebruik bijvoorbeeld een product dat is afgestemd op rosacea. Ook kun je eventueel terecht bij een dermatoloog om medisch advies in te winnen. Dit kan bijvoorbeeld gunstig zijn wanneer je twijfelt of last hebt van hardnekkige rosacea en littekens na rosacea.

Misschien was je hier naar op zoek?

Lotte
Vrijwel elke Nederlander heeft in meer of mindere mate last van huidproblemen. Op Huid Tips.nl bespreek ik de verschillende huidaandoeningen. Denk aan informatie over de échte oorzaken en de beste behandelingen. Bovendien krijg je veel tips voor je eigen huidverzorgingsregime.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *