
Psoriasis is een huidziekte waarvan men nog niet exact weet wat de beste remedie is. Mensen gebruiken bijvoorbeeld crèmes, medicijnen of ondergaan zelfs professionele behandelingen zoals lichttherapie.
Als we kijken naar ervaringen van mensen die last hebben van psoriasis met behandelingen, dan kunnen we achterhalen welke producten mogelijk ook voor jou werken. Salicylzuur is een voorbeeld van een middel waar veel patiënten positief over praten.
In dit artikel ga ik toelichten hoe je salicylzuur kunt gebruiken tegen psoriasis. Ook vertel ik over de werking, bijwerkingen en effectieve producten.
Inhoudsopgave
Wat is salicylzuur?
Salicylzuur is een ingrediënt. Het wordt ook wel bèta-hydroxyzuur (BHA) genoemd.
Hoewel het woord “zuur” mensen met huidproblemen kan afschrikken, is salicylzuur één van de meest huidvriendelijke zuren.
Veel vrij verkrijgbare huidverzorgingsproducten bevatten salicylzuur. Denk bijvoorbeeld aan exfolianten, reinigers, crèmes en shampoos.
Salicylzuur schijnt mogelijk gunstig te kunnen zijn bij verschillende huidproblemen, zoals acne, eelt, roos, rimpels en dus psoriasis. Dit komt, omdat salicylzuur mogelijk schilfers op de buitenste huidlaag kan losmaken en de huidvernieuwing kan verbeteren.
De meeste salicylzuur producten bevatten tussen de 1 en 10% salicylzuur.
Hoe kan salicylzuur helpen bij psoriasis?
Er is een kans dat salicylzuur kan helpen bij psoriasis. Veel mensen met psoriasis hebben zich immers positief uitgesproken over salicylzuur.
Echter, meer onderzoeken en studies moeten uitwijzen of het daadwerkelijk waar is. Tot op heden is voornamelijk onderzoek gedaan naar de combinatie van salicylzuur met andere ingrediënten.
Wanneer je last hebt van psoriasis, dan ben je waarschijnlijk bekend met de schilferige plakkaten op de huid. Dankzij het aanbrengen van salicylzuur zouden schilfers kunnen worden losgemaakt en zouden plekken kunnen verzachten en minder zichtbaar worden. Tevens kunnen ontstekingen, jeuk, roodheid en zwellingen verminderen.
Bij psoriasis worden nieuwe huidcellen aangemaakt in abnormaal tempo. Van salicylzuur wordt soms gedacht dat het de huidvernieuwing kan normaliseren.
Bovendien wordt salicylzuur gebruikt in combinatie met andere ingrediënten. Door het verwijderen van de schilferige plekken, kunnen namelijk andere ingrediënten of behandelingen beter hun werk doen.
Hoe gebruik je salicylzuur tegen psoriasis?
Ten eerste is het belangrijk dat je altijd kijkt naar de instructies of bijgeleverde bijsluiter van een huidverzorgingsproduct.
Mocht je een nieuw product met salicylzuur gebruiken, dan raad ik je aan eerst salicylzuur op één plek van psoriasis aan te brengen. Vervolgens kan je even de reactie afwachten van je huid.
Mogelijk merk je een tijdelijke verergering van symptomen zoals droogheid en jeuk. Mochten er geen grote bijwerkingen optreden, dan kan je het product gebruiken zoals staat aangeven op de verpakking.
Het is mogelijk meerdere keren per dag salicylzuur aan te brengen op je psoriasis. Hierbij wil ik nogmaals vermelden dat je je moet houden aan de verpakking of de aanwijzingen van je huisarts, apotheker of dermatoloog.
Na te beginnen met salicylzuur, kan het nog enkele weken duren voordat de ernst van je psoriasis verminderd.
Mocht je op zoek zijn naar de beste salicylzuur producten voor psoriasis, dan kan je kijken naar de 7 beste crèmes en zalven tegen psoriasis op het lichaam of de 5 beste shampoos tegen psoriasis op de hoofdhuid.
Mogelijke bijwerkingen van salicylzuur
Door salicylzuur te gebruiken, loop je een risico op bijwerkingen. Dit geldt eigenlijk voor alle producten die je aanbrengt op je huid. Gelukkig zijn de meest voorkomende bijwerkingen van salicylzuur niet heftig. Denk aan een geïrriteerde, droge huid en een branderig gevoel.
Daarnaast bestaat een kans op heftigere bijwerkingen die minder vaak voorkomen. Mocht je last krijgen van bijvoorbeeld verwardheid, hoofdpijn, gehoorproblemen, misselijkheid, oorsuizen of snel ademhalen, zoek dan direct naar medische hulp.
Aangezien salicylzuur verschillende bijwerkingen kan opleveren, raad ik je aan contact op te nemen met een arts voordat je salicylzuur gaat gebruiken tegen psoriasis.
Een arts kan adviezen geven voor jouw specifieke situatie. Denk hierbij aan je leeftijd, de ernst van je psoriasis en je medische achtergrond. Mogelijk is salicylzuur niet geschikt voor jouw huid.
Welk % salicylzuur gebruiken?
Om psoriasis onder controle te houden, kan dus worden gekozen voor een product met salicylzuur. Zoals ik je vertelde, bevat een product meestal een percentage tussen de 1 en 10%.
Aangezien je last hebt van een huidziekte raad ik je aan te kiezen voor het laagste percentage salicylzuur. Hoewel een hogere concentratie effectiever schilfers kan verwijderen, kunnen dergelijke producten te heftig zijn, waardoor psoriasis misschien juist verergerd en bijwerkingen optreden.
Mocht een laag percentage salicylzuur geen effect hebben, dan raad ik je aan een afspraak te maken met een arts. Een hoger percentage kan namelijk alleen worden verkregen op recept.