Salicylzuur en eczeem

3 mogelijke voordelen van salicylzuur voor eczeem

Gemiddelde leestijd: 7 minuten
Salicylzuur en eczeem

Tegenwoordig zijn op de markt tienduizenden producten verkrijgbaar om eczeem te verzorgen. Dit maakt het lastig een goed product uit te kiezen.

Salicylzuur is misschien wel één van de bekendste ingrediënten in de huidverzorgingswereld. Het kan namelijk verschillende voordelen opleveren voor de huid en enkele specifieke huidaandoeningen.

Mogelijk hebben salicylzuur en eczeem een positief verband. Op deze pagina ga je de voordelen van salicylzuur voor eczeem ontdekken. Als laatste kom je erachter of het daadwerkelijk de beste keuze is.

De mogelijke voordelen van salicylzuur voor eczeem

Eczeem gaat veelal gepaard met een droge en gevoelige huid. Daarom zijn veel mensen bang hier een “zuur” op aan te brengen. Toch wordt een exfoliant, zoals salicylzuur of glycolzuur wel degelijk soms aangeraden aan eczeem patiënten.

Hieronder zie je de mogelijke voordelen van salicylzuur voor eczeem.

1. Verwijderen van de droge, schilferige huid

Bij eczeem komen droge en rode plekken voor. Ook ontstaat er vaak jeuk. Dat komt, omdat er veel dode huidcellen aanwezig zijn. Door eraan te krabben, begint de ellende weer opnieuw. Het aanbrengen van salicylzuur op de huid met eczeem kan dit tegengaan. Schilfers en dode huidcellen kunnen namelijk worden verwijderd. Ook kan de huidcelvernieuwing worden bevorderd.

2. Beter kunnen opnemen van anderen verzorgingsproducten

Het tweede voordeel van salicylzuur voor eczeem is dat anderen huidverzorgingsproducten beter kunnen worden opgenomen door de huid. Dat kan bijvoorbeeld gunstig zijn voor de hydraterende crème die je gebruikt om uitdroging tegen te gaan. Zonder het gebruiken van salicylzuur is de kans groot dat de hydraterende crème alleen de schilferige, dode huidcellen bereiken in plaats van de verse huidlaag eronder.

3. Krijgen van een zachtere, gladdere en gezondere uitziende huid

Aangezien eczeem je onaantrekkelijke plekken kan geven, kan ik begrijpen dat je de uitstraling van je huid wil verbeteren. Hier kan salicylzuur bij helpen. Naast het kalmeren van eczeem kan salicylzuur er ook voor zorgen dat je een zachtere, gladdere en gezondere uitziende huid krijgt.

Wat is een goed salicylzuur product voor eczeem?

De huid met eczeem is gevoelig. Anderzijds kan salicylzuur juist erg sterk zijn. Daarom lees je soms op het internet dat de huid met eczeem kan uitdrogen. Hier moet ik ze gelijk ingeven. Experts raden namelijk glycolzuur aan voor eczeem in plaats van salicylzuur.

Glycolzuur kan net als salicylzuur dode huidresten verwijderen. Het grote voordeel van glycolzuur is echter dat het een vochtinbrengend effect heeft, terwijl salicylzuur dus voor uitdroging van de huid kan zorgen. Om deze reden kan het beter zijn voor glycolzuur te kiezen in plaats van salicylzuur.

Het is in ieder geval belangrijk dat je een zacht product gebruikt. Beginnen met een laag percentage glycolzuur kan dus verstandig zijn. Ik raad je aan het onderstaande product van het bekende huidverzorgingsmerk “Paula’s Choise” te gebruiken.

Salicylzuur product tegen eczeem

Volgens de experts van Paula’s Choise kan dit product worden gebruikt bij eczeem. Het is ook geschikt te combineren met anderen producten met een werking tegen eczeem.

Hoe gebruik je salicylzuur of glycolzuur voor eczeem?

Ten eerste is het raadzaam niet iedere dag te exfoliëren. Meestal wordt een exfoliant om de paar dagen of één keer per week gebruikt.

Ook raad ik je aan een kant- en klaar huidverzorgingsproduct met salicylzuur of glycolzuur te gebruiken, in plaats van te schrobben over je huid. Je wil namelijk niet de huid die eronder ligt beschadigen.

Na het smeren van de exfoliant op de eczeem kan je een hydraterende crème aanbrengen. Je huid is nu namelijk voorbereid dankzij de exfoliant. Tevens kan hierdoor uitdroging van de huid worden voorkomen.

Maak deze fouten niet

Gebruik in ieder geval geen salicylzuur of glycolzuur als:

  • De eczeem nat is of bloedt

  • De roodheid en irritatie daarna erger worden

  • Je de exfoliant gebruikt om te krabben

Conclusie

Eczeem komt ontzettend vaak voor. Toch hebben weinig mensen de juiste kennis. Daarom blijft eczeem vaak onnodig lang aanhouden.

Door hard te krabben en te schrobben, kunnen klachten van eczeem verergeren. Anderzijds kan een zachte exfoliant wonderen doen voor eczeem. Dit komt, omdat op zachte wijze de schilferige, droge huid worden verwijderd.

Zoals je nu weet kun je beter kiezen voor glycolzuur dan salicylzuur, omdat de kans groot is dat salicylzuur je huid verder uitdroogt.

Misschien was je hier naar op zoek?

Lotte
Vrijwel elke Nederlander heeft in meer of mindere mate last van huidproblemen. Op Huid Tips.nl bespreek ik de verschillende huidaandoeningen. Denk aan informatie over de échte oorzaken en de beste behandelingen. Bovendien krijg je veel tips voor je eigen huidverzorgingsregime.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *