
Steeds meer mensen zoeken naar natuurlijke producten voor de huid. Ook oliën die worden gewonnen van planten en bomen worden steeds populairder.
Waarschijnlijk willen meer personen natuurlijke producten gebruiken, omdat we onszelf meer bewust worden van alle chemische rommel die wordt aangetroffen in huidverzorgingsproducten.
Het gebruiken van saffloerolie voor de huid kan een goede keuze zijn. Deze natuurlijke olie wordt verwerkt als ingrediënt in huidverzorgingsproducten, maar kan ook in pure vorm worden verkregen.
Zoals voor vrijwel alle natuurlijke producten geldt dat er meer wetenschappenschappelijk onderzoek en proeftesten moeten worden gedaan om te weten hoe effectief saffloerolie daadwerkelijk kan zijn voor de huid. Toch wordt gedacht dat saffloerolie bijvoorbeeld kan helpen bij het hydrateren van de huid, het tegengaan van huidveroudering en het bestrijden van huidaandoeningen.
Blijf verder lezen om te ontdekken wat saffloerolie mogelijk kan betekenen voor je huid en gezicht.
Inhoudsopgave
Wat is saffloerolie?
Je kunt de saffloerplant (Carthamus tinctorius) herkennen aan zijn gele en oranje bloemen. De plant wordt ongeveer 1 meter hoog. Elke bloem bevat ongeveer 20 zaden waar de olie uit wordt gehaald.
Saffloerolie wordt dus gewonnen uit de zaden van de saffloerplant. Een andere naam voor saffloerolie is distelolie.
Er wordt gedacht dat saffloerolie een aantal gunstige voordelen kan bieden voor de huid. Er zit namelijk bijvoorbeeld een hoog percentage linolzuur, oliezuur en omega-6-vetzuren in. Ook bevat het vitamine A, D, E en K.
Voordelen van saffloerolie voor de huid en het gezicht
Dankzij de goede stoffen in saffloerolie kan je proberen de gezondheid van je huid te verbeteren met deze olie.
Hieronder zetten we de mogelijke voordelen van saffloerolie voor de huid en het gezicht op een rijtje.
1. Antioxidanten
Antioxidanten kunnen gunstig zijn wanneer zij worden gegeten of worden aangebracht op de huid. Waar antioxidanten het meest bekend om staan, is hun vermogen om tekenen van huidveroudering te verminderen.
Vrije radicalen, zoals zonnestralen en milieuvervuiling kunnen oxidatieve stress veroorzaken. Hierdoor kan de huid vroegtijdig ouder lijken. Antioxidanten gaan vrije radicalen tegen.
Vitamine E, polyfenolen, carotenoïden, flavonoïden, chlorofylen en acacetine zijn belangrijke antioxidanten in saffloerolie.
Acacetine kan een rol spelen bij het voorkomen van collageenafbraak. Collageen is belangrijk om je huid een vol en stevig uiterlijk te geven. Het opvullende effect kan ervoor zorgen dat rimpels verminderen. Vandaar is saffloerolie een krachtig product om te profiteren van anti-huidverouderingsvoordelen.
Andere functies van antioxidanten voor de huid zijn het gezond houden van huidcellen, het herstellen van de huidbarrière en het verminderen van donkere vlekken, oftewel hyperpigmentatie.
2. Ontstekingen verminderen
Een ander voordeel van saffloerolie is het remmen van ontstekingen. Naast dat saffloerolie geschikt is voor gevoelige huidtypes kan het dus ook helpen tegen specifieke huidaandoeningen, zoals eczeem, psoriasis, acne en rosacea. Dit wordt bereikt met ontstekingsremmende eigenschappen.
Dankzij het remmen van ontstekingen kunnen verschillende klachten van huidaandoeningen verminderen. Denk bijvoorbeeld aan het verminderen van de zwelling en roodheid die horen bij acne, eczeem en rosacea. Denk ook aan het remmen van ontstekingen die gepaard gaan met psoriasis. Bovendien bevat saffloerolie vetzuren die kunnen helpen bij het genezen van wonden.
Saffloerolie is niet-comedogeen. Dit betekent dat de poriën niet zullen verstoppen wanneer het wordt aangebracht op de huid.
3. Bacteriën bestrijden
Wegens antibacteriële en schimmeldodende eigenschappen kunnen gisten, schimmels en bacteriën worden besteden. Dergelijke zaken kunnen wonden trager laten genezen en huidaandoeningen veroorzaken.
4. Hydrateren
Oliën staan erom bekend dat ze hydraterend zijn. Dit geldt ook voor saffloerolie. Deze olie kan namelijk een vochtige afdichting over de huid vormen en de huid voeden met essentiële vetzuren en voedingsstoffen die de huid hydrateren en vocht leveren. De huid kan dus vochtiger worden en voorkomen dat er vocht verloren gaat. Dit kan wederom gunstig zijn voor huidaandoeningen die gepaard gaan met een droge, schilferige huid.
5. Littekens verminderen
Door het vermogen van saffloerolie om de collageenaanmaak te bevorderen, de huid te hydrateren, ontstekingen te remmen en wonden te genezen, kan de zichtbaarheid van littekens aanzienlijk worden verminderd.
6. Donkere vlekken en wallen verminderen
Het hebben van donkere vlekken wordt ook wel hyperpigmentatie genoemd. Aangezien saffloerolie serotoninederivaten en acacetine bevat, kunnen donkere kringen onder de ogen, donkere vlekken op de huid en andere huidverkleuringen worden verlicht. Ook kunnen antioxidanten helpen tegen hyperpigmentatie.
Hoe kun je saffloerolie gebruiken voor je huid?
Saffloerolie kan rechtstreeks worden aangebracht op de huid. Wel raad ik je aan vooraf je huid te reinigen met water of een speciale reiniger.
Er bestaan kant- en klare huidverzorgingsproducten die saffloerolie bevatten als ingrediënt. Ook kan ervoor worden gekozen saffloerolie in zijn pure vorm te gebruiken. Er kan dan worden voorkomen dat er andere slechte ingrediënten in contact komen met de huid.
Je kunt het beste kiezen voor de saffloerolie van Berivita. Deze is namelijk koudgeperst en 100% natuurlijk. Er zitten dus geen andere stoffen in die de huid zullen irriteren. Ook zijn de gunstige stoffen voor de huid uit saffloerolie bewaard gebleven.

Het beste kan zijn saffloerolie te gebruiken zoals staat aangegeven op de verpakking van het specifieke product dat je gebruikt. Het verschilt dan ook per saffloerolie product hoe deze moet worden gebruikt.
Een etherische olie van saffloer moet eerst worden verdund met een dragerolie, omdat deze type saffloerolie te sterk is om rechtstreeks aan te brengen op de huid. Gebruik bijvoorbeeld een dragerolie, zoals druivenpitolie, jojoba olie of amandelolie.
Is het veilig om saffloerolie aan te brengen op je gezicht?
Saffloerolie wordt over het algemeen als veilig beschouwd voor vrijwel alle huidtypes. Daarom kan je het dagelijks aanbrengen op je huid. Mocht je een essentiële olie gebruiken, dan mag je deze echter niet te lang gebruiken. Ook dien je te stoppen met het gebruiken van saffloerolie, zodra er huidirritatie of een allergische reactie optreedt.
Kies in ieder geval voor biologische, zuivere kwaliteitsproducten die geen irriterende ingrediënten bevatten.
Het kan ook verstandig zijn zelf even na te gaan of je huid gevoelig is voor saffloerolie. Dit kan simpelweg door een kleine test uit te voeren op een klein stukje huid. Neem simpelweg een klein beetje saffloerolie en laat dit 24 tot 48 uur intrekken in je huid. Wanneer er geen bijwerkingen optreden, dan kun je het waarschijnlijk veilig aanbrengen op de rest van je huid en gezicht.
Bovendien kan je overleggen met een arts of het veilig is saffloerolie aan te brengen op je huid en gezicht.
Conclusie
Veel huidverzorgingsmerken verwerken saffloerolie in hun producten. Het kan namelijk verschillende gunstige eigenschappen hebben voor de huid. Denk aan het verminderen van ontstekingen en het hydrateren van de huid.
Er wordt gedacht dat saffloerolie veilig is om dagelijks aan te brengen op je huid en gezicht. Dit neemt niet weg dat er een risico bestaat op huidirritatie wanneer het in contact komt met je huid.