Rozenwater voor gezicht en huid

10 Voordelen van rozenwater voor het gezicht en de huid

Gemiddelde leestijd: 14 minuten
Rozenwater voor gezicht en huid

Een roos is luxueus, geurig en romantisch. Het is dan ook de bloem van de liefde.

Een roos kan nog meer betekenen. Rozen worden namelijk vaak verwerkt in huidverzorgingsproducten door kalmerende, hydraterende en verzachtende eigenschappen.

Het gebruiken van rozenwater voor je gezicht en huid kan tal van voordelen bieden. Daarom gebruiken mensen het al duizenden jaren.

Lees verder om te ontdekken waarom je rozenwater kunt aanbrengen op je gezicht, of het past bij jouw huidtype en wat de beste producten zijn.

Wat is rozenwater?

Rozenwater is simpelweg een combinatie van rozen en water. Deze vloeistof ontstaat wanneer specifieke soort rozenblaadjes hun voedingsstoffen afgeven aan het water tijdens het weken.

Voornamelijk de Bulgaarse Rosa Damascena en de Damascus Roos worden gebruikt voor het bereiden van rozenwater. In Marokko, Egypte en Bulgarije wordt rozenwater in grote mate geproduceerd.

Aangezien in rozenwater veel goede voedingstoffen zitten, zoals antioxidanten en vitamines wordt gedacht dat het kan helpen de huid gezond te houden en huidaandoeningen te bestrijden.

Verder wetenschappelijk onderzoek moet uitwijzen hoe effectief rozenwater daadwerkelijk is voor de huid. Dit geldt echter voor de meeste natuurlijke producten.

Wist jij dat mensen gerechten en dranken maken met rozenwater?

Voordelen van rozenwater voor gezicht en huid

Sinds duizenden jaren gebruiken mensen rozenwater en huidverzorgingsproducten met rozenwater om er mooi uit te zien.

Denk maar eens aan Cleopatra uit het oude Egypte. Zij staat bekend als legendarische schoonheidskoningin en gebruikte rozenwater in haar huidverzorgingsregime.

Hieronder zie je een aantal van de belangrijkste voordelen van rozenwater voor je gezicht en huid.

1. Een glow

Het eerste voordeel van rozenwater is het in balans brengen van de huidoliën en het stimuleren van de bloedcirculatie van de huid. Dit geeft je huid een natuurlijke glow. Met andere woorden krijg je een stralend gezicht.

2. Rode huid verzorgen

Veel mensen hebben last van roodheid in hun gezicht of rode plekken op het lichaam. Door het verkoelende en kalmerende effect van rozenwater kan roodheid verminderen.

3. Hydrateren van de droge huid

Rozenwater kan worden gebruikt als een natuurlijk hydraterend product. Wanneer je huid voldoende vochtig is, krijg je een jeugdige en stralende huid. Daarnaast kunnen droge en schilferige plekken verminderen.

4. Acne, rosacea en andere huidaandoeningen bestrijden

Veel voordelen van rozenwater voor de huid kunnen ook gunstig zijn voor huidaandoeningen. Denk bijvoorbeeld aan het hydraterende effect voor eczeem. Denk ook aan het bestrijden van bacteriën die acne, rosacea en eczeem veroorzaken. Bovendien kunnen ontstekingsremmende eigenschappen gunstig zijn voor psoriasis en huiduitslag.

Rozenwater tegen acne en rosacea
Rozenwater tegen acne, rosacea en huidaandoeningen

5. Beschermende antioxidanten

Je huidcellen hebben de antioxidanten en voedingsstoffen uit rozenwater nodig. Antioxidanten kunnen namelijk vrije radicalen bestrijden die de huid vroegtijdig ouder laten lijken. Ook kan het genezingsproces van de huid verslechteren door vrije radicalen.

6. Rimpels en andere tekenen van huidveroudering tegengaan

Naast dat rozenwater tekenen van vroegtijdige huidveroudering kan hepen voorkomen, kan rozenwater ook bestaande tekenen van huidveroudering bestrijden. Denk bijvoorbeeld aan het verminderen van de zichtbaarheid van rimpels, fijne lijntjes en hyperpigmentatie.

7. Rozengeur

Hou jij van de zoete, subtiele geur van rozen? Overweeg dan rozenwater aan te brengen op je gezicht. In tegenstelling tot andere natuurlijke ingrediënten heeft rozenwater een heerlijke rozengeur. Deze geur wordt zelfs gebruikt in aromatherapie om mentale klachten te verminderen.

8. Huid poriën reinigen

In de poriën van je huid kunnen veel verontreinigheden terecht komen. Dankzij rozenwater kunnen talg en gifstoffen worden weggespoeld. Dit voorkomt het ontstaan van mee-eters en puistjes.

9. Poriën minder zichtbaar maken

Aangezien rozenwater je poriën kan schoonmaken, kunnen deze kleiner en minder zichtbaar worden.

10. Strakke huid

Verstevigende eigenschappen van rozenwater kunnen helpen bij het strakker maken van de huid. Dit kan resulteren in een stevige en volle uitstraling.

Hoe kan je rozenwater gebruiken voor de huid?

Je kunt rozenwater aanbrengen op je gezicht en hals. Ook mag het worden aangebracht op de rest van je lichaam.

Er zijn verschillende huidverzorgingsproducten die rozenwater bevatten. Denk bijvoorbeeld aan een toner, spray, crème of gezichtsreiniger. Ook kan worden gekozen voor puur rozenwater. Mensen brengen dit rechtstreeks aan op hun huid of maken een zelfgemaakt huidverzorgingsmengsel.

Het rozenwater van “Alteya organics” is verreweg het beste om voor te gaan, omdat deze 100% zuiver en biologisch gecertificeerd is. Dit rozenwater mag zelfs worden gebruikt als smaakversterker voor eten en drinken.

Ook heeft Alteya organics gebruik gemaakt van de juiste bereidingswijze, zodat de werkzaamheid van stoffen bewaard is gebleven.

Rozenwater van Alteya organics voor het gezicht

Rozenwater op huid ervaringen

Voordat je besluit rozenwater te kopen, wil je waarschijnlijk weten wat ervaringen zijn van andere mensen die rozenwater hebben aangebracht op hun huid.

Op het internet, in Google en op YouTube, zijn veel positieve ervaringen te vinden over rozenwater. Er zijn nauwelijks slechte reviews achtergelaten.

Natuurlijk is niet iedereen tevreden over rozenwater. Sommigen producten met rozenwater zijn ook gewoon ronduit slecht. Onthoud echter dat niet ieder product goed is voor jouw huidtype, terwijl je hier zelf rekening mee moet houden.

Ook is rozenwater geen wondermiddel die altijd blijft werken. De huid kan er tijdelijk mooier uit komen te zien en huidaandoeningen, zoals puistjes kunnen verminderen door rozenwater. Soms moet echter meer worden gedaan om een lange termijn effect te zien. Denk aan het krijgen van een mooiere huid door te letten op je voeding.

Kort gezegd zijn er meer positieve ervaringen dan negatieve ervaringen te vinden over het gebruiken van rozenwater voor de huid.

Bekijk hier de ervaringen van mensen met het aanbevolen rozenwater uit dit artikel.

Veel gestelde vragen over rozenwater

Zie hieronder een lijst met veel gestelde vragen over het gebruiken van rozenwater voor de huid. Ik merk namelijk dat veel mensen nog zitten met onduidelijkheden.

Is rozenwater goed voor je huidtype?

Alle huidtypes kunnen baat hebben bij verschillende voordelen van rozenwater. Stem wel een kant- en klaar product met rozenwater af op jouw droge, vette of gecombineerde huidtype.

Mag rozenwater worden aangebracht op het gezicht?

Door alle eigenschappen van rozenwater en de zachtheid mag het inderdaad worden aangebracht op het gezicht.

Is rozenwater veilig?

Rozenwater is zeker veilig. Het is simpelweg een combinatie van water en rozenblaadjes. Let wel op andere slechte ingrediënten in een huidverzorgingsproduct.

Je huid kan een allergische reactie geven op rozenwater. Daarnaast kan de huid geïrriteerd raken door de milde rozengeur.

Mag je rozenwater gebruiken tijdens de zwangerschap?

Het gebruiken van puur rozenwater voor de huid is mogelijk tijdens de zwangerschap. Let wederom wel op de overige ingrediënten in een product. Vandaar kun je het beste even contact opnemen met een arts om er zeker van te zijn dat het mag.

Werkt rozenwater goed als toner?

Een natuurlijke toner met rozenwater kan verschillende voordelen bieden voor de huid. Denk bijvoorbeeld aan het reinigen van de poriën, het hydraterende van de huid en het strakker maken van de poriën.

Mag je rozenwater drinken?

Niet alle rozenwaters mogen worden gedronken. Let daarom goed op het etiket van een product. Logischerwijs wil je geen chemische ingrediënten uit huidverzorgingsproducten opdrinken.

Kan je zelf rozenwater maken?

Rozenwater is goedkoop in de winkel of online, maar sommigen mensen vinden het leuk om zelf te maken. Het juiste stoomdestillatieproces voor rozenwater is echter moeilijk, waardoor het mensen niet lukt zuiver rozenwater te verkrijgen. Zelf rozenwater maken is dus waarschijnlijk niet goed voor de huid.

Hoe vaak mag je rozenwater gebruiken?

Het is toegestaan elke dag rozenwater te gebruiken, omdat het zo zacht is voor de huid.

Mag je slapen met rozenwater op je gezicht?

Je kunt gewoon rozenwater aanbrengen op je gezicht of huid voordat je naar bed gaat. Rozenwater wordt bijvoorbeeld vaak gebruikt als toner of hydraterende crème, en deze worden ook niet van de huid gewassen. Dit is eigenlijk meer een kwestie van jouw persoonlijke toepassing en wensen.

Samenvatting

Rozenwater is een natuurlijk product welke is verkregen uit rozenbladeren. Wanneer rozenwater wordt aangebracht op het gezicht kan het verschillende voordelen hebben voor de huid.

Eigenlijk kan rozenwater tal van voordelen hebben. Denk aan het reinigen, hydrateren en verzorgen van de huid. Zelfs huidaandoeningen, zoals acne, rosacea en eczeem kunnen ermee worden bestreden.

Door alle eigenschappen van rozenwater wordt het vaak verwerkt in gezichtsreinigers en toners. Anderen mensen kiezen voor het aanbrengen van puur rozenwater op de huid.

Er wordt steeds meer onderzoek gedaan om de effectiviteit van rozenwater voor de huid te achterhalen.

Tot die tijd is het niet zeker hoe effectief rozenwater werkelijk kan zijn voor het gezicht en de huid. Om deze reden kan het verstandig zijn contact op te nemen met een arts voordat je het gebruikt.

De ervaringen met rozenwater zijn in ieder geval veelal positief.

Misschien was je hier naar op zoek?

Lotte
Vrijwel elke Nederlander heeft in meer of mindere mate last van huidproblemen. Op Huid Tips.nl bespreek ik de verschillende huidaandoeningen. Denk aan informatie over de échte oorzaken en de beste behandelingen. Bovendien krijg je veel tips voor je eigen huidverzorgingsregime.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *