Rozenolie voor het gezicht

10 voordelen van rozenolie voor het gezicht en de huid

Gemiddelde leestijd: 12 minuten
Rozenolie voor het gezicht

Wil je je gezicht mooi en jeugdig houden? Overweeg dan het gebruik van een natuurlijke huidolie, zoals rozenolie.

Er zijn maar liefst 1000 rozenblaadjes nodig om één druppel etherische olie te maken. Vandaar is rozenolie een zeldzaam, gewild en soms ook een vrij duur product.

De volgende Valentijnsdag kan jij dus rozenolie in plaats van een boeket rozen vragen. Nadat je deze geurige olie hebt aangebracht op je gezicht wil je waarschijnlijk niet meer anders.

Blijf verder lezen om te ontdekken wat de voordelen zijn van rozenolie voor het gezicht, hoe je het gebruikt op je huid en wat de beste producten zijn.

Wat is rozenolie?

Rozen zien er mooi uit en ruiken lekker. Daarom zijn veel mensen bekend met rozen.

Sinds duizenden jaren wordt rozenolie gebruikt om verschillende schoonheidsredenen.

Men denkt dat de roos al ongeveer 35 miljoen bestaat en er ongeveer 150 soorten bestaan. Ze groeiden voornamelijk in Alaska, Mexico en Noord-Afrika. Tegenwoordig worden rozen over de hele wereld geteeld.

Het is niet makkelijk om rozenolie te maken. De verse bloemen moeten bijvoorbeeld met de hand worden geplukt. Dezelfde dag vindt het destillatieproces plaats.

Pure rozenolie wordt met stroom gedestilleerd uit de verse bloembladen van Damascus Roos of Rosa Damascena. Voor het produceren van 1 kilo rozenolie zijn bijvoorbeeld 3000 tot 4000 kilo verse bloemen nodig. Dit maakt het een zeldzame en korstbare etherische olie.

Het is moeilijk om pure, biologische rozenolie te vinden die traditioneel is bereid. Toch moet je hier wel naar zoeken, omdat anders niet kan profiteren van dezelfde effecten voor je gezicht en huid. Rozenoliën worden namelijk vaak bewerkt, waardoor de werkzaamheid drastisch verminderd.

Voordelen van rozenolie voor het gezicht, het lichaam en de huid

In rozenolie komen verschillende verbindingen en stoffen stoffen voor, waarvan wordt gedacht dat ze gunstig kunnen zijn voor de huid.

Rozenolie bevat bijvoorbeeld vitamine A, C en E en omega 3 en 6.

Dankzij de voedingstoffen in rozenolie wordt gedacht dat het gunstig kan zijn het aan te brengen op het gezicht en de huid.

Hieronder staan dan ook de belangrijkste voordelen van rozenolie.

Houd er rekening mee dat er meer wetenschappelijk onderzoek moet worden gedaan naar het gebruiken van rozenolie voor de huid, en daarom nu enkel nog kan worden gesproken over mogelijke voordelen van rozenolie.

1. Hydrateren van een droge huid

Ten eerste wordt rozenolie gebruikt om een droge huid te hydrateren en meer vocht vast te houden in de huid. De vetzuren in rozenolie kunnen namelijk helpen bij een droge, schilferige huid. Daarnaast kan rozenolie helpen de huidbarrière te versterken. Hierdoor kan je huid zich beter beschermen tegen invloeden van buitenaf.

Rozenolie wordt soms gezien als natuurlijke vervanger voor het huideigen, hydraterende hyaluronzuur.

2. Ontstekingen remmen op de huid

Ook staat rozenolie bekend om zijn ontstekingsremmende eigenschappen. Vandaar wordt het ingezet voor huidaandoeningen die gepaard gaan met huidirritatie, zwelling en roodheid. Denk bijvoorbeeld aan eczeem, acne, littekens, wallen en striae.

3. Werkingen tegen huidveroudering

Rozenolie wordt vaak verwerkt als ingrediënt in anti-huidveroudering producten. Dankzij de krachtige verbinding “eugenol” en de antioxidanten “citronellol” en “geraniol” kan rozenolie helpen bij het bestrijden van vrije radicalen die tekenen van veroudering veroorzaken. Vrije radicalen kunnen namelijk huidweefsel beschadigen, wat resulteert in rimpels en fijne lijntjes.

Dankzij het positieve effect op de collageenaanmaak kunnen bijvoorbeeld ook bestaande tekenen van huidveroudering verminderen en rimpels worden “opgevuld” en glad gestreken.

4. Bestrijden van bacteriën

Rozenolie heeft antibacteriële eigenschappen dankzij Citral. Daarom kan het bijvoorbeeld worden gebruikt tegen huidaandoeningen die gepaard gaan met bacteriën, zoals acne, rosacea en eczeem. In een onderzoek werd bijvoorbeeld aangetoond dat rozenolie de acne-veroorzakende P. acnes effectief en snel kon bestrijden.

5. Kalmeren van de huid

Door voedende, verzachtende en desinfecterende effecten kan de huid worden gekalmeerd. Hierdoor kan irritatie verminderen. Geef je huid een natuurlijke, stralende glans met rozenolie.

6. Reinigen van de huid

Een andere manier waarop rozenolie de huid ten goede kan komen, is het zuiveren van de huid. Er kunnen namelijk gifstoffen worden verwijderd uit de buitenste huidlagen.

7. Verbeteren van doorbloeding van de huid

Een goede doorbloeding van je huid is belangrijk. Via het bloed worden namelijk voedingstoffen gestuurd naar je gezicht en andere delen van je huid. Door de zuurstof kunnen nieuwe huidcellen worden gevormd. Dit resulteert in een gezonder ogende huid. Ook kan de huid zich beter herstellen.

8. Zichtbaarheid verminderen van donkere vlekken en littekens

Ook kan rozenolie helpen donkere vlekken, hyperpigmentatie en littekens minder zichtbaar te maken. Het kan dus bijdragen aan het lichter maken van de huid. Tevens kunnen samentrekkende effecten van rozenolie ervoor zorgen dat poriën minder zichtbaar worden. Je weet wel, die zwarte puntjes op je neus.

9. Verhogen van effectiviteit van huidverzorgingsproducten

Dankzij het vermogen van rozenolie om de doorlaatbaar van de huid te verhogen, kunnen andere ingrediënten en producten effectiever werken.

10. Verminderen van stress

Bovendien kan rozenolie worden ingezet om stress te verminderen. Wanneer jij jezelf niet goed voelt van binnen is dat vaak ook terug te zien aan je huid. De zoete geur van rozenolie schijnt te kunnen helpen de geest te ontspannen, het lichaam te kalmeren en stress te verminderen. Het inhaleren van het aroma van rozenolie kan dus helpen voor een betere huid.

Hoe kan je rozenolie aanbrengen op het gezicht?

Het gebruiken van rozenolie voor het gezicht is makkelijk.

Simpelweg neem je wat rozenolie en verdun je dit met een dragerolie of neutrale gezichts- of lichaamscrème. Alle essentiële oliën, zoals rozenolie moeten worden verdund voordat zij mogen worden aangebracht op de huid, omdat ze zo sterk zijn.

Het fijne is dat rozenolie makkelijk kan worden geabsorbeerd door de huid. Het is namelijk licht en niet vettig. Vandaar kan je het ook gewoon overdags gebruiken, bijvoorbeeld onder een serum of vochtinbrengende crème. Bekijk wel op de verpakking of dit ook geldt voor het rozenolie product welke jij gaat aanbrengen op je gezicht.

De hoeveelheid rozenolie in kant- en klare huidverzorgingsproducten is vaak minimaal. Daarnaast is deze vaak op verkeerde wijze gemaakt, waardoor je niet kunt profiteren van alle voordelen voor je huid.

Om alle voedingstoffen binnen te krijgen, kan je het beste kiezen voor pure rozenolie. De rozenolie van BeriVita is 100% puur, op de juiste wijze geproduceerd en geschikt om aan te brengen op het gezicht.

Product met rozenolie voor gezicht en huid

Is Weleda rozenolie goed voor het gezicht?

Hoewel wij zien dat in Google veel wordt gezocht naar “Weleda Rozenolie” raden wij deze Wilde Rozen Bodyolie af.

In de omschrijving van Weleda staat aangegeven dat deze olie enkel is verrijkt met de geur van rozenbloesem. Ook is er gebruik gemaakt van rozenbottelolie in plaats van rozenolie. Rozenbottelolie wordt echter gemaakt van de resten van rozen, en is dus veel minder effectief voor het gezicht.

Hoewel de voordelen van amandelolie voor de huid het overwegen waard zijn, lijkt ons dit dus geen geschikt product als je op zoek bent naar het beste product om te profiteren van de voordelen van rozenolie.

Is rozenolie veilig?

Het gebruiken van verdunde rozenolie voor het gezicht wordt beschouwd als veilig. Dat wil echter niet zeggen dat je er geen huidirritatie of allergische reactie van kunt krijgen. Het is namelijk een natuurlijk product.

Je mag geen rozenolie innemen via je mond. Ook mag rozenolie niet in de slijmvliezen terecht komen. Tevens dien je rozenolie uit de buurt te houden van kinderen. Dit lijken ons echter logische stappen.

Houd er rekening mee dat rozenolie niet mag worden gebruikt tijdens de zwangerschap. Onderzoek moet namelijk nog uitwijzen of etherische oliën problemen kunnen veroorzaken voor de zwangerschap.

Bovendien moet een arts worden geraadpleegd wanneer je rozenolie wil gebruiken om een huidaandoening, zoals acne of psoriasis te verzorgen.

Voer een test uit op een klein stukje huid om het effect te zien en te voorkomen dat er een allergische reactie ontstaat op je gezicht.

Samenvatting

Rozenolie is een etherische olie van bloemen van de Rosa Damascena of Damascus Roos.

Er wordt gedacht dat rozenolie verschillende positieve effecten kan hebben voor de huid en het gezicht. Denk bijvoorbeeld aan het hydrateren van de huid, het remmen van ontstekingen en het tegengaan van huidveroudering.

Je kunt overwegen rozenolie te gebruiken om een natuurlijke glans en jeugdig uiterlijk te proberen te krijgen. Kies dan wel voor pure rozenolie, omdat kant- en klare huidverzorgingsproducten vaak bewerkt zijn met schadelijke ingrediënten.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *