Rozemarijn olie voor de huid

9 Grootste voordelen van rozemarijn olie voor de huid

Gemiddelde leestijd: 10 minuten
Rozemarijn olie voor de huid

Waarschijnlijk ben jij bekend met rozemarijn, omdat het wordt gebruikt voor het bereiden van maaltijden.

Echter, rozemarijn wordt ook gezien als één van de planten met de beste geneeskrachtige eigenschappen voor het lichaam, waaronder de huid.

Uit de rozemarijn plant wordt rozemarijn olie gewonnen. Hierin bevinden zich dus verschillende stoffen uit rozemarijn. De olie wordt verkocht in flesjes.

Rozemarijnolie wordt vaak gebruikt door personen om een gezondere huid te krijgen. Steeds meer wetenschappers beginnen te onderzoeken welke effecten rozemarijn olie daadwerkelijk kan hebben voor de huid.

Lees verder om meer te ontdekken over de voordelen omtrent het gebruiken van rozemarijn olie voor de huid.

Wat is rozemarijn olie?

Een andere naam voor rozemarijn is Rosmarinus officinalis. Dit is een stuik met groene, geurende bladeren en paarsblauwe bloemen. Mensen omschrijven de geur van de bladeren als hout.

De rozemarijn plant wordt ongeveer 1 meter hoog en kan prima groeien in het Nederlandse klimaat.

Rozemarijn olie is een essentiële olie die wordt verkregen uit de blaadjes, takken en bloemen van de rozemarijnplant door middel van stoomextractiemethoden.

Sinds duizenden jaren gebruiken mensen rozemarijn olie voor huid en haar. Er wordt bijvoorbeeld gedacht dat het kan helpen tegen bacteriën, het remmen van ontstekingen en het bestrijden van vrije radicalen die de huid kunnen beschadigen.

Rozemarijnolie heeft de voordelen te danken aan een aantal verbindingen en bestanddelen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Cineole
  • Kamfer
  • Pineen

Er moet meer wetenschappelijk onderzoek worden gedaan om zeker te weten hoe effectief rozemarijn olie kan zijn voor de gezondheid van de huid.

War kan rozemarijn olie betekenen voor de huid?

Rozemarijn olie kan mogelijk verschillende voordelen bieden voor de huid. Het kan zelfs gunstig zijn voor huidaandoeningen, zoals acne en eczeem.

Onthoud dat er meer onderzoek moet worden gedaan naar de voordelen van rozemarijn olie voor de huid.

Je kunt mogelijk profiteren van de volgende voordelen van rozemarijn olie.

1. Acne tegengaan

Dankzij het vermogen om bacteriën en schimmels te bestrijden, wordt gedacht dat rozemarijnolie effectief kan zijn tegen acne. Wanneer acne-veroorzakende bacteriën worden bestreden, kunnen logischerwijs klachten van acne verminderen. Hierdoor kan bestaande acne worden tegengegaan en kunnen nieuwe puistjes worden voorkomen.

2. Poriën verkleinen

Een ander geliefd voordeel van rozemarijn olie voor de huid is het verkleinen van de poriën. Dankzij haar natuurlijke samentrekkende eigenschap kunnen grote poriën verkleinen en kan de huidteint strakker worden. Dit voordeel kan voornamelijk gunstig zijn voor de vette huidtype met zichtbare poriën.

3. Fijne lijntjes en rimpels verminderen

Rozemarijn olie is een natuurlijke antioxidant. Hierdoor biedt de olie een beschermende functie voor de huid. Dit betekent bijvoorbeeld dat vrije radicalen kunnen worden bestreden. Vrije radicalen zijn slechte stoffen uit de omgeving die de huid vroegtijdig ouder laten lijken en het herstellende vermogen van de huid verslechteren. Het uiterlijk van fijne lijntjes en rimpels kan dus worden verbeterd dankzij rozemarijn olie. Daarnaast kunnen nieuwe tekenen van huidveroudering worden tegengehouden.

4. Vieze geur op huid bestrijden

Rozemarijn wordt vaak verwerkt in gezichtsreinigers, omdat het vieze lichaamsgeuren kan bestrijden. De vieze geuren ontstaan door bacteriën in de huid en verontreinigheden dat je uitzweet. Door het bestrijden van bacteriën kan een vieze geur op de huid worden bestreden.

5. Wallen en donkere kringen onder de ogen verminderen

Dankzij de diuretische eigenschappen van rozemarijnolie kan er meer vocht uit de huid worden getrokken. Rozemarijn wordt bijvoorbeeld ook vaak verwerkt in oogcrèmes, omdat het de bloedstroom kan verhogen. Hierdoor kunnen wallen en donkere kringen onder de ogen verminderen. Ook kan de teint van de huid gelijkmatiger worden.

6. Cellulitis bestrijden

Bij cellulitis is er sprake van ontsteking van de huid en onderhuids bindweefsel. Gifstoffen kunnen zich namelijk ophopen onder de huid. Door rozemarijnolie kunnen gifstoffen en afvalstoffen beter worden afgevoerd, zodat klachten van cellulitis kunnen verminderen.

7. Verminderen van ontstekingen

De toestand van huidaandoeningen, zoals acne, eczeem en rosacea kan mogelijk verbeteren door het gebruiken van rozemarijnolie. Dit komt door de ontstekingsremmende eigenschappen van terpenen in rozemarijn olie. Denk bijvoorbeeld aan de roodheid en zwellingen op de huid die kunnen verminderen.

8. Hydrateren

De droge huidtype kan baat hebben bij rozemarijn olie, omdat het kan helpen bij het hydrateren van de huid. Dit betekent dat droge en schilferige plekken kunnen verminderen. Dat kan wederom gunstig zijn voor acne, omdat een goed gehydrateerde huid minder talg hoeft te produceren. Ook klachten van eczeem kunnen verbeteren. De huid met eczeem is immers vaak erg droog, waardoor schilfers en jeuk ontstaan.

9. Hoofdhuid verzorgen

Als laatste kan rozemarijn olie gunstig zijn voor de hoofdhuid. Denk bijvoorbeeld aan het verbeteren van een jeukende en droge hoofdhuid. Denk ook aan het bestrijden van roos. Dat komt door het verbeteren van de bloedsomloop en het versterken van de haarfollikels.

Hoe gebruik je rozemarijn olie voor de huid?

Rozemarijn olie heeft dus waarschijnlijk verschillende eigenschappen die gunstig kunnen zijn voor de huid. Toch moet rozemarijn olie voorzichtig worden gebruikt.

Rozemarijn olie is zeer geconcentreerd. Het moet dan ook worden verdund met een dragerolie, voordat het mag worden aangebracht op de huid. Kies bijvoorbeeld voor een mengsel van rozemarijn olie met arganolie.

Je kunt rozemarijn olie gebruiken als een gezichtsolie. Dit hoort de laatste stap te zijn van je dag- of nachthuidverzorgingsroutine. Je brengt de rozemarijn olie dus bijvoorbeeld aan voordat je je zonnebrandcrème hebt opgesmeerd.

Rozemarijn olie in huidverzorgingsproducten

Ben je verleid door alle voordelen van rozemarijn olie? Dat kan ik begrijpen, en je bent niet de enige. Door alle potentiele voordelen van rozemarijn olie wordt het verwerkt in verschillende populaire huidverzorgingsproducten.

Door alle keuzes is het belangrijk dat je kiest voor de juiste rozemarijn olie.

Het is bijvoorbeeld belangrijk te letten op de extractiemethode. Kies voor stoom gedistilleerde rozemarijnolie, zodat je weet dat de gunstige voedingsstoffen niet verloren zijn gegaan tijdens het bereidingsproces.

Kijk ook naar certificeringen, organisaties achter certificeringen, overige ingrediënten en het land van herkomst.

Een goede rozemarijn olie is die van “BeriVita“, omdat deze 100% natuurlijk is en dus geen toevoegingen bevat die slecht zijn voor de huid.

Rozemarijn olie voor huid van BeriVita

Conclusie

Rozemarijn olie kan gunstig zijn voor de huid. Het kan bijvoorbeeld helpen tegen een acne-gevoelige en vette huidtype. Ook kunnen tekenen van huidveroudering worden tegengegaan.

Kort gezegd kan je door het aanbrengen van rozemarijn olie op de huid weer een jeugdige, stralende en verfrissende gloed krijgen.

Er zijn verschillende huidverzorgingsproducten met rozemarijn olie verkrijgbaar op de markt die je kunt proberen. Het beste kan zijn te kiezen voor pure rozemarijn olie, zodat je contact met slechte ingrediënten kunt voorkomen.

Misschien was je hier naar op zoek?

Lotte
Vrijwel elke Nederlander heeft in meer of mindere mate last van huidproblemen. Op Huid Tips.nl bespreek ik de verschillende huidaandoeningen. Denk aan informatie over de échte oorzaken en de beste behandelingen. Bovendien krijg je veel tips voor je eigen huidverzorgingsregime.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *