Rosacea in de winter

Tips om rosacea de baas te blijven in de winter

Gemiddelde leestijd: 7 minuten
Rosacea in de winter

Sommige seizoenen kunnen ervoor zorgen dat klachten die horen bij huidaandoeningen toenemen. Voor sommige mensen voelt de winter dan ook aan als een eindeloze tijd. Dit geldt eigenlijk voornamelijk voor personen die last hebben van rosacea. Door de wisselende temperaturen, de kou en de droge warme lucht kan de huid namelijk meer vocht verliezen. Hierdoor kan de barrière van de huid verslechteren.

In deze blog ga ik toelichten waarom je meer last kunt krijgen van rosacea in de winter. Daarnaast ga je ook enkele tips krijgen om rosacea te beheersen in de wintermaanden.

De oorzaken van rosacea in de winter

Hoewel experts niet weten wat de precieze oorzaken zijn van rosacea wordt gedacht dat het immuunsysteem van patiënten overactief reageert op levende micro-organismen op de huid, zoals bacteriën en schimmels. Door de werking van het immuunsysteem ontstaan vervolgens symptomen van rosacea, zoals ontstekingen, irritaties, pustels en roodheid. Ook kunnen mensen last krijgen van zichtbare kleine bloedvaatjes op hun gezicht.

Weersomstandigheden zoals extreme kou en wind gaan vaak gepaard met de winter. Dit kan er echter voor zorgen dat de bloedvaten in je huid samentrekken, omdat je lichaam de warmte bij zich wil houden. Vervolgens kom je vanuit het koude weer thuis in de warmte terecht en deze temperatuurwisseling kan nogal een schok zijn voor je huid. Denk ook aan de warme verwarming thuis en het warme water uit je kraan of douche die allemaal vocht uit je huid kunnen halen. Hierdoor lijkt de huid droger te worden en kan de hoeveelheid jeuk toenemen. De droge huid is vervolgens weer vatbaarder voor rosacea veroorzakende bacteriën.

Bovendien dien je uit te kijken met het dragen van bepaalde kledingstukken in de winter. Mensen hebben in het seizoen de neiging zichzelf dik in te pakken met sjaals, dikke truien en jassen. Natuurlijk kan dit lekker zijn, maar wol geeft waarschijnlijk meer rosacea problemen. Ook kunnen schurende kledingstukken puistjes openmaken en de huid irriteren, wat je natuurlijk liever wil voorkomen. Bovendien kun je meer gaan zweten als je jezelf dik hebt ingepakt, terwijl rosacea verergert door zweet. De poriën kunnen namelijk verstopt raken met zweet.

Tips om de baas te blijven over rosacea in de winter

Nu we weten wat de voornaamste oorzaken zijn van rosacea die specifiek in de winter ontstaat, wordt het ook makkelijker effectief rosacea te bestrijden tijdens het koude seizoen. Naast het bestrijden en voorkomen van de oorzaken zijn er nog meer dingen die je kunt doen om de huid te beschermen.

Logischerwijs is het raadzaam contact op te nemen met een arts of dermatoloog wanneer de klachten erg zijn of niet lijken te verminderen. Zij kunnen dan bijvoorbeeld een passend medicijn of een crème voorschrijven.

Zie de onderstaande tips om de baas te blijven over rosacea in de winter.

 • Ondanks dat je huid minder wordt blootgesteld aan de zon in de winter is het wel degelijk verstandig je huid te blijven beschermen tegen schadelijke zonnestralen. Denk ook aan de sterke zonnestralen op je huid die worden weerkaatst door ijs, sneeuw of bergen tijdens een wintersportvakantie. Zorg daarom dat je een minerale SPF (afkorting voor Sun Protection Factor) 30 of hoger op je huid smeert.
 • Let op de temperatuur die je instelt en de tijd die je doorbrengt tijdens het douchen. Douche bijvoorbeeld 10 minuten met een temperatuur van 30 tot 37 graden. Hoewel het verleidelijk kan zijn, dien je ook niet te dicht bij de openhaard te zitten.
 • Draag alleen kledingstukken die zacht en ademend zijn. De meeste katoenen kledingstukken zijn veilig voor rosacea patiënten. Eventueel kun je een sjaal om je wangen, neus en mond doen om je huid te beschermen tegen de wind en kou, maar vermijd dan dus wel irriterende stoffen. Ga ook niet overdrijven in de hoeveelheid kleding die je draagt om zweet op de huid te voorkomen.
 • Aangezien je veel tijd doorbrengt in de slaapkamer kun je overwegen op deze plaats een luchtbevochtiger te plaatsen. Op deze manier blijft de lucht vochtig en zal de huid minder snel uitdrogen.
 • Er zijn genoeg milde huidverzorgingsproducten die rosacea effectief kunnen aanpakken. Denk bijvoorbeeld aan een antibacteriële crème of gel tegen rosacea. Ook kunnen hydraterende crèmes goed zijn de droogheid van de huid met rosacea tegen te gaan.
 • Blijf goed voor jezelf zorgen en maak je niet te druk. Zorg dus dat je je algemene gezondheid ook niet verwaarloost. Voldoende slapen en sporten kunnen hierbij helpen. Vermijd stressvolle situaties, doe ontspannende oefeningen zoals een meditatie of trakteer jezelf eens op een massage.

Houd in de winter een soort van dagboek bij waarin je bijhoudt welke triggers gepaard gaan met jouw rosacea uitbraken, zodat je in het vervolg gerichte acties kunt ondernemen.

Een extra tip voor rosacea in de winter is het letten op je voedingspatroon. Natuurlijk wil je meegenieten met je familie en vrienden bij het kerstdiner en oudjaarsavond. Voor veel mensen horen daar lekker eten en een drankje bij. Houd er wel rekening mee dat wordt gedacht dat bepaalde voedingsmiddelen en dranken, zoals alcohol waarschijnlijk rosacea kunnen verergeren. Door in de winter de juiste voedingsstoffen uit je dieet te halen, kan je huid juist rustiger worden. Bovendien moet je oppassen voor het drinken van te warme dranken, zoals warme chocolademelk. De plotselinge warmte die je voelt in je lichaam kan namelijk ook weer rosacea verergeren. Laat warme dranken dus eerst wat afkoelen.

Gladskin: een doorbraak in de aanpak van rosacea

 • Vermindert effectief de roodheid en ontstekingen van rosacea
 • Staphefekt™ bestrijdt uitsluitend de slechte rosacea bacteriën op de huid
 • Winnaar meest impactvolle innovatie Europa 2018
 • Hypoallergeen en dermatologisch getest
 • Veel van de tevreden klanten hebben al meer dan tien producten geprobeerd, voordat ze Gladskin ontdekten
Bekijk en Bestel direct op Bol.com
Lotte
Vrijwel elke Nederlander heeft in meer of mindere mate last van huidproblemen. Op Huid Tips.nl bespreek ik de verschillende huidaandoeningen. Denk aan informatie over de échte oorzaken en de beste behandelingen. Bovendien krijg je veel tips voor je eigen huidverzorgingsregime.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *