
Couperose en rosacea zijn twee verschillende huidaandoeningen. Beide huidaandoeningen zijn erg vervelend. Omdat de symptomen van beide huidaandoeningen veel op elkaar lijken, worden ze vaak met elkaar verward. Wil jij zeker weten welke huidaandoening jij hebt? Ga dan langs bij de huisarts of dermatoloog.
De symptomen van rosacea en couperose lijken veel op elkaar. Beide huidaandoeningen zorgen ervoor dat de huid rood wordt. Ook een droge huid is een symptoom van beide huidaandoeningen. Daarnaast komen beide huidaandoeningen ook vaak voor op de wangen en de neus.
Ondanks dat de symptomen van beide huidaandoeningen veel op elkaar lijken, zijn de huidaandoeningen erg verschillend. Vooral de onderliggende problemen die de huidaandoeningen veroorzaken verschillen van elkaar. Daarom is voor rosacea ook een andere behandeling nodig dan voor couperose.
In dit artikel ga ik je helpen het verschil te ontdekken, zodat je weet of je last hebt van rosacea of couperose. Vervolgens kun je hier een passende behandeling op af stemmen.
Inhoudsopgave
Het verschil tussen rosacea vs couperose
Rosacea wordt gezien als een chronische huidaandoening die gekenmerkt wordt door onregelmatige ontstekingen van de huid. Naar schatting heeft ongeveer 10% van de volwassen bevolking last van rosacea. De huidaandoening kan getriggerd worden door diverse factoren.
Rosacea wordt gezien als een huidaandoening waarbij de huid overgevoelig is voor bepaalde prikkels. Deze prikkels veroorzaken ontstekingen van de huid wat resulteert in roodheid, een prikkelend en branderig gevoel van de huid, en puistjes.
In tegenstelling tot acne speelt verstopping van de poriën van de huid geen rol bij rosacea. Hierdoor droogt de huid snel uit. Een ander symptoom van rosacea is het verdikken van de huid. Dit komt met name voor bij rosacea op de neus en wordt ook wel Rhinophyma genoemd.
Couperose is ook een huidaandoening die valt in de categorie voor ‘overgevoeligheid’. Net als bij rosacea voelen patiënten met couperose ook een stekend of brandend gevoel van de huid nadat deze in contact is geweest met bepaalde prikkels
Ook een rode en droge huid zijn symptomen voor couperose. Echter, de roodheid wordt niet veroorzaakt door een ontstekingsreactie. De rode huid die zichtbaar is bij couperose wordt veroorzaakt door het uitzetten van bloedvaten.
Doordat de elasticiteit van de bloedvaten bij couperose drastisch is verminderd zullen deze niet verkleinen bij een flinke bloeddoorstroom. De huid wordt op deze manier zichtbaar erg rood. In het beginstadium van de huidaandoening zal de rode huid tijdelijk zijn. Echter, op de lange termijn kan de roodheid langer zichtbaar worden.
Het duidelijkste verschil tussen rosacea vs couperose is dat couperose gepaard gaat met verzwakte bloedvaten en roscea gepaard gaat met bloedvaten die zich dichter bij het huidoppervlak bevinden. Meestal ontstaat couperose op de neus en wangen en rosacea op de voorhoofd, neus, kin en wangen.
De triggers van couperose vs rosacea
Ondanks dat de werkingsmechanismen van couperose en rosacea verschillen hebben beide huidaandoeningen wel een overlap in triggers. Triggers zijn factoren die de huidaandoening kunnen verergeren of laten opspelen.
Een gemeenschappelijke trigger van couperose en rosacea is de temperatuur. Wanneer de temperatuur plots en extreem verandert, dan worden beide huidaandoeningen getriggerd. Ook lichamelijk actieve activiteiten bij hoge temperaturen zullen de huidaandoening verergeren.
Alcohol kan ook bijdragen aan het opspelen van couperose en rosacea. Daarnaast speelt ook erfelijkheid een rol. Er zijn ook onderzoeken die uitwijzen dat bepaalde warme dranken of gekruid voedsel een oorzaak vormen voor het ontstaan van een couperose of rosacea uitbraak.
Als laatste kan ook emotioneel welzijn een rol spelen in de ontwikkeling van beide huidaandoeningen. Het gaat dan met name om emotionele en fysieke stress.
Wil jij ontdekken welke triggers de huidaandoening bij jou laat opspelen? Dan kun je bijvoorbeeld een dagboek gaan bijhouden waarin je een aantal mogelijke triggers opschrijft op het moment dat je een uitbraak ervaart. Op een gegeven moment zal een patroon ontstaan en zul je ontdekken wat de triggers zijn waarvoor jouw huid gevoelig is.
Couperose of rosacea behandelen
Hieronder zal ik vertellen hoe beide huidaandoeningen kunnen worden behandeld. Zorg dat je zeker weet of je last hebt van couperose of rosacea voordat je begint met een behandeling.
Behandeling van couperose
Er zijn verschillende behandelingen mogelijk voor couperose. Welke behandeling het beste past bij jouw huid kun je bepalen in overleg met een huisarts of dermatoloog. Er zijn verschillende behandelingen die bewezen effectief zijn.
Eén van de behandelingen is cryotherapie. Hierbij wordt een lichaamsdeel blootgesteld aan enorm koude temperaturen. Deze vorm van therapie zal de genezing van de huid bevorderen.
Daarnaast is hydrateren essentieel bij couperose. Het beste kun je een middel gebruiken dat zowel hydraterend als ontstekingsremmend werkt. Dit kan bijvoorbeeld met een crème. Wil je weten welk product je precies nodig hebt? Vraag dan advies van een dermatoloog.
Zoals al eerder genoemd kunnen extreme temperaturen de symptomen van couperose verergeren. Daarom wordt het geadviseerd om de huid te reinigen met lauw water. Warm of koud water zal de roodheid van de huid juist verergeren.
Als laatste zijn er ook meer professionele behandelingen mogelijk. Je kunt bijvoorbeeld een behandeling met lichten ondergaan. Deze behandeling zal de symptomen verminderen voor een langere periode van tijd. Ook CO2-laserbehandelingen zijn effectief tegen de symptomen van couperose.
Behandeling van rosacea
Omdat rosacea en couperose essentieel van elkaar verschillen zijn er ook verschillende behandelingen nodig om de huidaandoeningen te bestrijden. De focus van de behandeling voor rosacea ligt voornamelijk op het verminderen van de symptomen van de huidaandoening.
Bij rosacea is het belangrijk dat je zachte huidverzorgingsproducten gebruikt. Met deze producten voorkom je namelijk ontstekingen van de huid. Het gaat om huidproducten zonder alcohol of ruige exfolianten, zoals zout of zand korrels. Met deze zachte producten dien je de huid twee keer per dag schoon te maken.
Wanneer je een bezoek brengt aan een huisarts of dermatoloog kun je ook topische behandelingen ontvangen voor rosacea. Deze behandeling kan bijvoorbeeld bestaan uit azelaïnezuur. Dit is een zuur welke een ontstekingsremmende werking heeft. Omdat ontstekingen van de huid een symptoom zijn van rosacea kan deze zuur goed werken.
Daarnaast kun je van je huisarts ook antibiotica voorgeschreven krijgen waarmee je de symptomen van rosacea kunt verminderen. Echter, vaak vormen deze antibiotica een tijdelijke oplossing voor de meeste symptomen van rosacea. Gebruik van antibiotica voor de lange termijn wordt afgeraden.
Ook wordt het bij rosacea aangeraden om de huid goed te beschermen tegen de zon. Dit kun je doen door de huid meerdere malen per dag in te smeren met een zonnebrandcrème. Hierbij is het belangrijk dat je een zonnebrand koopt welke zacht is voor de huid en die geen ingrediënten bevat.
Als laatste is het bij bepaalde vormen van rosacea ook mogelijk om een chirurgische ingreep te ondergaan. Deze ingreep wordt gedaan om de verdikkingen van de huid, met name bij het optreden van Rhinophyma, te verwijderen. Hiermee verminderen symptomen van rosacea en wordt de huidaandoening ook minder zichtbaar.