Rosacea rond de ogen

De symptomen en behandeling

Gemiddelde leestijd: 9 minuten
rosacea bij ogen

Rosacea is een chronische huidaandoening waarvan de oorzaak onbekend is. Het is wel bewezen dat rosacea erfelijk wordt overgedragen, omdat bepaalde genen een rol lijken te spelen bij de huidaandoening. 

Overal op de huid kan rosacea ontstaan. Vaak zien we de symptomen van deze huidaandoening op de wangen, de neus, de kin, het voorhoofd en de ogen. De hevigheid van de symptomen kan verschillen door de tijd heen.

Welke symptomen een individu precies ervaart is afhankelijk van het soort rosacea en de triggers waarvoor de huid van het individu gevoelig is. Vaak wordt er onderscheid gemaakt tussen drie of vier soorten rosacea. De verschillende soorten zijn: erythematotelangiectatic rosacea, papulopustulaire rosacea, phymateuze rosacea en oculaire rosacea. Oogrosacea wordt ook wel oculaire rosacea genoemd.

In dit artikel vertel ik je meer over het ontstaan, voorkomen en behandelen van rosacea bij de ogen.

Oculaire rosacea rond de ogen

De naam ‘oculaire rosacea’ verklapt al waar deze vorm van rosacea voorkomt. Dit type rosacea is te vinden rond de ogen. Het is een vorm van rosacea welke een aantal kenmerkende symptomen heeft. Oculaire Rosacea kan gediagnosticeerd worden door een huisarts of dermatoloog. 

Wanneer je last hebt van rosacea dan zul je een aantal symptomen van deze huidaandoening ervaren. Denk bijvoorbeeld aan symptomen als een rode huid, een droge huid, een branderig of stekend gevoel van de huid en een schrale huid.

Oculaire rosacea is een vorm van rosacea die specifiek voorkomt bij de ogen. Er zijn daarom een aantal symptomen die specifiek zijn voor dit type rosacea. Denk hierbij aan bijvoorbeeld waterige ogen of ogen die met bloed doorlopen zijn. 

Ook geïrriteerde of brandende ogen vormen een symptoom van oculaire rosacea. Niet alleen de oogballen zijn aangetast door deze vorm van rosacea. Ook de huid rondom de ogen kan symptomen vertonen van de huidaandoening. 

De huid rond de ogen kan bijvoorbeeld erg gevoelig zijn. Vaak zijn de oogleden erg gevoelig en geïrriteerd. Ook kunnen er cysten ontstaan op de oogleden. Deze symptomen rond de huid van de ogen vormen vaak de eerste tekenen van oculaire rosacea. 

Waarom heb ik rosacea bij mijn oog?

Ondanks dat er veel onderzoek is gedaan naar rosacea is er nog geen oorzaak gevonden voor deze huidaandoening. Het enige wat bekend is over de oorzaak van rosacea is dat je deze huidaandoening kan overdragen op je nageslacht.

Er zijn geen duidelijke oorzaken voor rosacea. Wel zijn er een aantal factoren waarvan wetenschappers vermoeden dat deze rosacea kunnen veroorzaken of verergeren. Het gaat dan naast erfelijkheid ook om milieufactoren, bepaalde bacteriën, verstopte klieren (eventueel op de oogleden) en wimpermijten. 

Daarnaast gaat het hebben van rosacea ook gepaard met een gevoeligheid voor bepaalde triggers. Deze triggers zijn factoren die de inflammatoire huidaandoening laten opspelen. De triggers zijn vaak niet specifiek voor rosacea rond de ogen en kunnen ook rosacea elders op het lichaam doen opspelen. 

Wat jouw persoonlijke triggers zijn is iets wat je kunt onderzoeken door een dagboek bij te houden. Wanneer het je lukt om de triggers waarvoor jij gevoelig bent te identificeren kun je proberen om deze zoveel mogelijk te vermijden in het dagelijks leven. Dit zal de hoeveelheid rosacea die jij ervaart beperken.

Voorbeelden van enkele factoren die rosacea doen opspelen zijn: gekruid voedsel, alcohol, UV straling, harde wind, emoties en stress, zweten en warme baden of sauna’s. Ook bepaalde huidverzorgingsproducten kunnen de symptomen van rosacea verergeren. 

Behandeling voor oculaire, ogen rosacea

Wanneer jij last hebt van oculaire rosacea dan is dit heel vervelend. Gelukkig zijn er een aantal behandelingen die de oculaire rosacea kunnen beperken of onder controle kunnen houden. Samen met een huisarts, oogarts of dermatoloog kun jij overleggen wat de beste behandeling is voor de symptomen van oculaire rosacea die jij ervaart. 

Voor oculaire rosacea zijn verschillende behandelingen mogelijk. Vaak worden steroïde oogdruppels voorgeschreven of wordt er een steroïde zalf geadviseerd. Deze steroïde vormen van behandeling en zorgen ervoor dat de huid rode kleur van de huid vermindert en de zwelling afneemt.

Daarnaast kun je ook antibiotica krijgen in de vorm van een pil of zalf wanneer je last hebt van oculaire rosacea. De antibiotica zorgen ervoor dat de infectie van het oog verdwijnt en de symptomen van rosacea worden verminderd. 

Kunstmatige tranen kunnen ook helpen bij oculaire rosacea. Kunstmatige tranen kunnen opgewekt worden met behulp van oogdruppels die het vochtniveau in het oog bevorderen. Het is bij oculaire rosacea belangrijk dat je geen oogdruppels gebruikt die bloeddoorlopen ogen behandelen. 

Zoals eerder genoemd gaat oculaire rosacea ook gepaard met symptomen van rosacea op de huid rond de ogen. Als je veel last hebt van symptomen op je oogleden dan kan een oogscrub aangeraden worden. Deze vermindert infecties en voorkomt het ontwikkelen van cysten op de oogleden.

Kan ik blind worden van rosacea bij de ogen?

Oculaire rosacea is een huidaandoening die niet alleen de huid rond de ogen beïnvloedt. Ook de oogballen zelf kunnen aangetast worden door de aandoening. Daarom is het belangrijk dat je bij de eerste tekenen van rosacea naar de dokter gaat voor een tijdige behandeling. 

Nu kun jij je wellicht afvragen of oculaire rosacea schadelijk is voor je zicht. Wanneer je de oculaire rosacea tijdig behandelt en je ogen goed blijft verzorgen dan zal er niks veranderen aan je zicht. Daarom is het belangrijk om snel actie te ondernemen bij bijvoorbeeld geïrriteerde of waterige ogen. 

Wanneer je niet op tijd bent met de behandeling van oculaire rosacea, dan kan deze huidaandoening wel degelijk schadelijk zijn. De symptomen zullen steeds erger worden. In de ernstigste gevallen kan het hoornvlies van de ogen geïnfecteerd raken.

Als je blijft rondlopen met een infectie van het hoornvlies dan kan je wel je gezichtsvermogen verliezen. Wanneer je hier nooit voor naar de dokter gaat dan is er in theorie een kans dat jij je ogen gaat verliezen. Gelukkig is dit iets wat in de praktijk niet vaak voorkomt.

Vaak is een infectie van het hoornvlies pijnlijk genoeg en gaan mensen tijdig naar de dokter. Hierdoor kan hun gezichtsvermogen gered worden. En als je bij de eerste tekenen van rosacea al actie onderneemt dan zal deze vervelende infectie van het hoornvlies zelfs voorkomen worden. 

Wanneer moet ik naar de dokter?

Wanneer je last hebt van rosacea is het altijd belangrijk om een bezoek te brengen aan de huisarts. Dit is belangrijk bij oculaire rosacea, maar ook bij andere soorten van deze huidaandoening. Immers, tijdige behandeling voorkomt ergere symptomen. 

Bij oculaire rosacea is het belangrijk om tijdig naar de huisarts te gaan om mogelijk zichtverlies te voorkomen. 

De symptomen van oculaire rosacea lijken soms in eerste instantie op het hebben van geïrriteerde ogen. Daarom kan het zijn dat je bijvoorbeeld eerst denkt aan een vuiltje in je oog, een wimper in je oog of mogelijke hooikoorts wanneer je deze symptomen ervaart.

Echter, zoals al eerder genoemd kan het vervelende gevolgen hebben wanneer jij de rosacea niet tijdig behandelt. Ga daarom naar de huisarts zodra jij enige irritatie van de ogen ervaart die voor een langer tijd aanhoudt of die lijkt terug te keren. 

Zelfs wanneer je vermoedt dat het iets anders is dan oculaire rosacea is het belangrijk om een bezoek aan de huisarts te brengen. Op deze manier kun je oculaire rosacea uitsluiten en mogelijk een passende behandeling krijgen voor hetgeen dat de symptomen wel veroorzaakt. Kort gezegd is het bij twijfel altijd beter om een bezoek te brengen aan een arts.

Lotte
Vrijwel elke Nederlander heeft in meer of mindere mate last van huidproblemen. Op Huid Tips.nl bespreek ik de verschillende huidaandoeningen. Denk aan informatie over de échte oorzaken en de beste behandelingen. Bovendien krijg je veel tips voor je eigen huidverzorgingsregime.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *