Rosacea op de neus

De oorzaken en behandelingen

Gemiddelde leestijd: 10 minuten
Rosacea op de neus

Rosacea is een huidaandoening die overal op het lichaam voor kan komen. De eerste signalen van rosacea zijn een rode huid en kleine bultjes die lijken op puisten. Er zijn drie verschillende soorten rosacea: vasculaire rosacea, inflammatoire rosacea en phymateuze rosacea. De diverse soorten rosacea kennen veel overlappende symptomen. Een bezoek aan de huisarts kan uitwijzen welk soort rosacea jij hebt.

Elk soort rosacea kan overal op het lichaam ontstaan. Echter, er is één soort rosacea die vaak voorkomt rond de neus. Ook is het mogelijk dat de rosacea rond de neus zich over tijd ontwikkelt tot dit type rosacea. We hebben het dan over phymateuze rosacea

In dit artikel vertel ik je alles wat je moet weten over het krijgen van rosacea op de neus en wat je er tegen kunt doen.

Waardoor krijg je rosacea op de neus?

Er zijn verschillende factoren die ervoor kunnen zorgen dat je rosacea op je neus hebt. Rosacea is een huidaandoening die genetisch overgegeven kan worden. Een stukje erfelijkheid kan dus een belangrijke rol spelen. De precieze oorzaak van rosacea is nog niet bekend helaas.

Daarnaast zijn er ook verschillende triggers die de rosacea kunnen laten opspelen. Deze triggers verschillen per persoon. Hierdoor is het belangrijk dat jij persoonlijk onderzoekt welke triggers bij jou een rol spelen. Immers, als je de triggers hebt ontdekt kun je wellicht blootstelling aan deze triggers verminderen en zo uitbraken van rosacea op de neus verminderen.

Maar hoe ontdek je welke triggers voor jou een rol spelen? Dit kunt je gemakkelijk doen door over tijd een dagboek bij te houden waarin je een aantal factoren opschrijft op het moment van een uitbraak. Denk bijvoorbeeld aan het weer, de hoeveelheid stress die je ervaart, wat je hebt gegeten, etc. 

Een aantal veel voorkomende triggers voor rosacea op de neus zijn: 

  • Warme dranken
  • Alcoholische dranken
  • Extreme temperaturen
  • Zon of wind
  • Emoties, zoals stress en boosheid
  • Bepaalde geneesmiddelen
  • Huid- of haarverzorgingsproducten

Symptomen van rosacea op de neus

Rosacea is een huidaandoening welke gekenmerkt wordt door diverse symptomen. Op de neus zijn de symptomen vaak grotendeels hetzelfde als elders op het lichaam. Een bijzondere vorm van rosacea op de neus is Rhinophyma. Hierover is verderop in het artikel meer te lezen. 

Het eerste en meest voorkomende symptoom van rosacea is blozen. Het gaat dan om blozen op willekeurige momenten. Ook andere rode vlekken op de huid en op het gezicht vormen een kenmerk van rosacea.

Naast vlekken kun je ook bultjes en puistjes op de huid ontwikkelen als gevolg van rosacea. Vaak denken mensen dat zij last hebben van acne. Echter, in sommige gevallen zijn de puistjes gelinkt aan rosacea.

Wanneer je last hebt van rosacea dan kun je ook een zwelling van de kleine bloedvaten op de neus ontwikkelen. Deze zwelling wordt ook wel telangiectasia genoemd. Het gaat dan om de kleine bloedvaten die relatief oppervlakkig onder de huid liggen.

Een symptoom waar veel mensen last van ondervinden is een gevoelige huid. Een gevoelige huid bij rosacea doet vaak pijn, droogt snel uit en raakt geïrriteerd bij de kleinste triggers. De pijn bestaat meestal uit een brandend of stekend gevoel.

Rosacea op de neus: Rhinophyma

Wanneer je last hebt van rosacea op de neus dan is de kans groot dat het om phymateuze rosacea gaat. De huidaandoening brengt het ontstaan van bultjes met zich mee. Deze bultjes op de neus kunnen relatief groot worden en worden veroorzaakt door een toename in de dikte van de huid. 

De desbetreffende bulten ontwikkelen zich in bijna alle gevallen op de neus. Dit is niet alleen vervelend voor de kwaliteit van de huid, maar ook het uiterlijk van de neus kan hierdoor worden aangetast. 

Naarmate de tijd vordert kunnen de bulten op de neus steeds groter worden. Het veranderen van het uiterlijk door deze vorm van rosacea wordt door veel patiënten als vervelend ervaren. Het maakt hen onzeker en ze vinden hun neus simpelweg niet meer mooi.

Wanneer je last hebt van phymateuze rosacea op de neus en je ontwikkelt dergelijke bulten dan wordt dit ook wel Rhinophyma genoemd. Tegenwoordig zijn er, afhankelijk van de hevigheid van de Rhinophyma, verschillende behandelingen beschikbaar om de vormveranderingen van de neus zo veel mogelijk te verminderen.

Een voorbeeld van een behandeling voor Rhinophyma is een laser behandeling. De laser wordt gebruikt door een specialistische dermatoloog of chirurg. De extra hoeveelheid weefsel die is ontstaan als gevolg van het verdikken van de huid wordt verwijderd. Daarnaast wordt de vorm van de neus ook weer terug gebracht naar de oorspronkelijke vorm.

De behandelingen voor Rhinophyma zijn zeer succesvol en zorgen er vaak voor dat de neus weer zijn oude vorm terug krijgt. Meestal is één laser behandeling voldoende. Soms zijn kleinere en minder invasieve onderhoudsbehandeling nodig. De verschillende behandelingen gaan ook vaak gepaard met een antibioticakuur. 

Symptomen van Rhinophyma

Wanneer je last heb van rosacea op de neus dan kan dit zich gaan ontwikkelen in Rhinophyma. Wanneer je ernstig last hebt van Rhinophyma is dit te zien aan de vorm van de neus. Echter, nog voordat de neus drastisch van vorm verander, zijn er al enkele symptomen van Rhinophyma die jij kunt ontdekken.

Een symptoom van phymateuze rosacea, en daarmee Rhinophyma, op de neus is zwelling. Het gaat om een zwelling die geleidelijk steeds erger wordt en de vorm van een bol aanneemt.

Ook olierijke talgklieren vormen een symptoom van Rhinophyma. Naast deze talgklieren heeft de huid op de neus ook vaak vergrote poriën wanneer er sprake is van rosacea op de neus. 

Net als bij andere vormen van rosacea is de huid op de neus vaak rood van kleur en is de oppervlakkigste huidlaag vaak een stuk dikker dan elders op het gezicht. 

Niet alleen de structuur en de vorm van de neus verandert bij rosacea op de neus. De huid kan er ook anders uit gaan zien. Vaak lijkt het alsof de neus bedekt is met een laag was. De huid is daarnaast ruw en oogt een beetje geel. 

Vormen van behandeling voor rosacea op de neus

Welke behandeling het best past bij de rosacea op de neus is afhankelijk van het soort rosacea. Er zijn veel soorten rosacea welke goed reageren op een medicamenteuze behandeling. Denk hierbij bijvoorbeeld aan antibiotica of ontstekingsremmers. Ook kan bepaalde medicatie de ontwikkeling van talg door de huid afremmen. 

De drie soorten antibiotica die momenteel het meest worden voorgeschreven bij de behandeling van rosacea zijn:

  • Metranidazol, sulfacetamide, tatracycline, erytromycine en minocycline. Deze vormen van antibiotica remmen de ontstekingen en verminderen de roodheid van de huid.
  • Tretinoïne en azelaïnezuur. Deze vormen van antibiotica minimaliseren de ontstekingen van de huid op de neus.
  • Isotretinoïne. Dit is een orale capsule die ervoor zorgt dat de talgklieren in de huid minder olie gaan produceren. 

Wanneer er duidelijke symptomen zijn van Rhinophyma dan is een medicamenteuze behandeling vaak onvoldoende. Chirurgie is daarom ook een behandeling die vaak uitgevoerd wordt bij deze vorm van rosacea. Zoals al eerder genoemd kan een dergelijke ingreep gedaan worden met een laser. 

Naast de laserbehandeling kan de verdikking op de huid ook aangepakt worden met behulp van een medisch hulpmiddel zoals een scalpel. Hierdoor kan de neus zijn oude vorm weer terug krijgen. 

Cryochirurgie is een ingreep die werkt met koude temperaturen. De temperaturen zijn zo extreem koud dat abnormaal weefsel op de neus bevriest en gemakkelijk verwijderd kan worden.

Als laatste vorm van behandeling kun je voor Rhinophyma ook dermabrasie gebruiken. Dermabrasie is een kleine draaiende tool die als vorm van gereedschap wordt gebruikt om de bovenste huidlaag van de neus te verwijderen. 

Lotte
Vrijwel elke Nederlander heeft in meer of mindere mate last van huidproblemen. Op Huid Tips.nl bespreek ik de verschillende huidaandoeningen. Denk aan informatie over de échte oorzaken en de beste behandelingen. Bovendien krijg je veel tips voor je eigen huidverzorgingsregime.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *