Rosacea natuurlijk behandelen

9 middelen en levensstijl aanpassingen

Gemiddelde leestijd: 15 minuten
Rosacea natuurlijk behandelen

Rosacea is een vervelende huidaandoening. Wanneer je last hebt van rosacea dan is je huid extra gevoelig. Symptomen die horen bij rosacea zijn bijvoorbeeld roodheid die uren aanhoudt, stekend gevoel van de huid, branderig gevoel van de huid, droge huid en jeuk. 

De triggers van rosacea verschillen per persoon. De ene persoon kan al last hebben van rosacea na 5 minuten in de zon te hebben gezeten en de ander kan een stekend gevoel van de huid ervaren na een stukje tegen de wind in gefietst te hebben. 

Gelukkig zijn er ook een aantal manieren waarop jij rosacea kan behandelen. Dit kun je doen door bijvoorbeeld antibiotica te gebruiken. Echter, het is onverstandig om veel antibiotica te gebruiken omdat het lichaam dan een resistentie tegen de antibiotica gaat creëren. Dit is vervelend als de rosacea weer flink opspeelt, maar is extra vervelend als je in het ziekenhuis ligt met een infectie. Daarom is het belangrijk om rosacea natuurlijk te behandelen als dit kan. In dit blog vertel ik je dan ook alles over de manieren om rosacea natuurlijk te behandelen.

Hoe kun je rosacea natuurlijk behandelen?

Wanneer je last hebt van rosacea en je wilt dit natuurlijk gaan behandelen dan wordt het alsnog aangeraden om even langs de huisarts te gaan. Dit wordt geadviseerd om de diagnose van rosacea te bevestigen. Je weet dan zeker dat jouw behandeling moet worden afgestemd op de symptomen en kernoorzaken van rosacea in plaats van een andere huidaandoening.

De symptomen van rosacea lijken op symptomen van andere huidaandoeningen die niet goedaardig zijn. Deze huidaandoeningen kunnen uitgesloten worden door de huisarts. Ook kunnen met dit bezoek ernstige onderliggende oorzaken voor rosacea uitgesloten worden. 

Wanneer je niet extreem veel last hebt van rosacea kun je deze huidaandoening natuurlijk behandelen. Het natuurlijk behandelen van rosacea kan op veel verschillende manieren. Er zijn verschillende alledaagse middelen die je kunt gebruiken. Daarnaast kun je een aantal levensstijl veranderingen ondergaan om op natuurlijke wijze van rosacea af te komen. Processen in je lichaam kunnen namelijk ook een verband hebben met rosacea.

Natuurlijke middelen tegen rosacea – 9 producten uit de natuur

Hieronder vind je allerlei natuurlijke behandelingen tegen rosacea die je zelf kunt proberen. Niet elke vorm van natuurlijke behandeling werkt goed voor ieder individu met rosacea. Daarom is het natuurlijk behandelen van rosacea een kwestie van uitproberen.

1. Aloë Vera

De laatste jaren is de gel van de Aloë Vera plant steeds populairder geworden. Dit komt omdat de gel een verzachtende en hydraterende werking heeft. Omdat rosacea vaak zorgt voor een gevoelige en droge huid kan Aloë Vera helpen om de huid te kalmeren.

Er zijn verschillende manieren waarop jij Aloë Vera kan gebruiken om rosacea natuurlijk te behandelen. Je kunt een gel of crème kopen waarin Aloë Vera als ingrediënt zit. Je kunt ook de gel rechtstreeks van een plant oogsten en op je huid smeren. 

Wanneer je nooit eerder Aloë Vera hebt gebruikt dan kan het verstandig zijn om eerst een klein beetje op een klein stukje huid te smeren. Op deze manier kun je uittesten of je allergisch bent voor Aloë Vera zonder dat je het gelijk over je hele gezicht hebt gesmeerd. 

natuurlijke middelen rosacea aloë vera
Aloë vera als natuurlijke behandeling tegen rosacea

2. Verschillende vitaminen

De symptomen van rosacea zijn erg vervelend en kunnen veel onzekerheid met zich mee brengen. Een tekort aan bepaalde vitaminen kan de symptomen van rosacea verergeren. Daarom kan het helpen om bepaalde vitaminen bij te slikken.

Maar welke vitaminen moet je dan hebben? De vitaminen die een natuurlijke behandeling voor rosacea vormen zijn vitamine B3, vitamine C, zink, magnesium en selenium. Deze vitamines helpen op diverse manieren de rosacea te bestrijden.

De genoemde vitaminen hebben een kalmerende werking op de huid. Ook stimuleren ze de aanmaak van antioxidanten om op deze manier puistjes die als gevolg van rosacea ontstaan te laten verdwijnen. De roodheid van de huid kan verdwijnen doordat de vitaminen de verwijding van de bloedvaten in de huid verminderd. 

3. Kamille

Een ander natuurlijk ingrediënt dat een hydraterende werking heeft is kamille. Dit product zit vaak ook verwerkt in hydraterende crèmes en lotions. Kamille heeft een kalmerende werking tegen de ontstekingen die ontstaan bij rosacea.

Er is wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de werking van kamille als remedie tegen rosacea. Het blijkt goed te werken op het moment dat je het product waarin kamille verwerkt zit gebruikt zoals de instructies aangeven. Ook kamille als etherische olie vormt een natuurlijke behandeling voor rosacea. 

4. Kokosolie

Kokosolie is een natuurlijk product dat gebruikt kan worden voor veel verschillende doeleinden. Het werkt onder andere goed tegen verschillende inflammatoire huidaandoeningen zoals rosacea. 

Er is nog geen wetenschappelijk bewijs voor de werking van kokosolie. Echter, de ontstekingsremmende eigenschappen, antioxidanten en de vocht inbrengende werkingen duiden erop dat kokosolie een natuurlijke behandeling kan vormen tegen rosacea. 

De juiste manier om kokosolie te gebruiken tegen rosacea is door een kleine hoeveelheid op de huid aan te brengen. Het is hierbij belangrijk dat je pure kokosolie gebruikt. Eventueel kun je essentiële oliën gebruiken in combinatie met kokosolie. 

5. Groene thee

Groene thee is niet alleen lekker maar bevat ook nog eens antioxidanten. Je kunt groene thee consumeren in de vorm van thee maar ook als kruidensupplement. Het is wetenschappelijk onderzocht dat groene thee een natuurlijke behandeling kan vormen voor rosacea. 

Maar waarom werkt groene thee tegen rosacea? Dit komt door de antioxidanten die groene thee bevat. Deze verminderen de ontstekingen die ontstaan in de huid als gevolg van rosacea.

Voor optimale resultaten kun je huidproducten gebruiken waarin groene thee verwerkt zit. Het drinken van groene thee zal minder snel effect laten zien met betrekking tot de verbetering van de huid bij rosacea. 

Rosacea natuurlijk behandelen groene thee
Groene thee als natuurlijke behandeling tegen rosacea

6. Appelciderazijn

Wellicht heb je al wel eens gehoord van appelciderazijn als remedie tegen rosacea. Er is geen wetenschappelijk bewijs voor deze natuurlijke remedie. Wanneer je op het internet kijkt dan zul je zien dat veel mensen lovend zijn over de werking van appelciderazijn voor rosacea.

Echter, bij het gebruik van appelciderazijn moet je erg voorzichtig zijn. De harde azijn die verwerkt zit in dit product kan erg schadelijk zijn voor de huid. Daarom kan het bij een gevoelige huid en een slechte huidbarrière verstandig zijn om deze natuurlijke behandeling achterwege te laten. 

7. Tea tree olie

Ook tea tree olie kan gebruikt worden als natuurlijke behandeling tegen rosacea. Het middel is aangetoond effectief tegen de vervelende huidaandoening. Dit komt door de antibacteriële en ontstekingsremmende werking van de stoffen in de olie.

Wanneer je tea tree olie wil gaan gebruiken tegen rosacea dan zul je dit middel moeten verdunnen. De aangeraden verhouding is 1-2 druppels van de tea tree olie en 18 druppels van de dragerolie. Kokosolie kan een goede dragerolie vormen.

Wanneer je huid niet goed reageert op kokosolie dan zijn er ook alternatieve vormen van dragerolie. Je kunt tea tree olie gebruiken met bijvoorbeeld jojoba olie of druivenpitolie. 

8. Havermout

Een bekende natuurlijke behandeling voor rosacea is havermout. De werking van havermout is verbonden aan het versterken van de huid en het behouden van vocht in de huid. Een uitgedroogde huid kan namelijk de symptomen van rosacea verergeren.

Je kunt ervoor kiezen om havermout en water te mengen. Deze pap kun je vervolgens direct op je huid aanbrengen. Vind je dit idee minder prettig? Dan kun je bij de drogist ook een gezichtsmasker verkrijgen waarin havermout verwerkt zit. 

9. Rauwe honing

Rauwe honing vormt ook een natuurlijke behandeling tegen de symptomen van rosacea. De honing kun je op de huid smeren. 

Rauwe honing kan ervoor zorgen dat de huid beter vocht vasthoudt. Hierdoor raakt de huid minder snel uitgedroogd en zal de rosacea minder snel getriggerd worden. Uit onderzoek is gebleken dat kanukahoning zeer effectief is tegen de huidaandoening. 

Uit gebruikerservaringen blijken ook andere soorten honing effectief te zijn. Het is belangrijk dat je een rauwe honing koopt van goede kwaliteit. Kanuka of manuka honing worden het meest aanbevolen. 

Voorkomen is beter dan genezen

Wanneer je last hebt van rosacea dan kan je uitbraken beter voorkomen dan genezen. Er zijn veel verschillende mogelijke oorzaken voor rosacea. Zo spelen genetische factoren een grote rol. Daarnaast zijn er ook specifieke triggers voor rosacea.

Wat rosacea triggert kan verschillen per persoon. Zo kan het weer een trigger zijn. Harde wind of een felle zon kan de symptomen van rosacea verergeren. Daarnaast kunnen voeding en verkeerde huidverzorgingsproducten ook een rol spelen.

Om uitbraken van rosacea te voorkomen kun je bij jezelf nagaan wat de symptomen van rosacea verergert. Dit kun je doen door op het moment van een uitbraak een aantal factoren op te schrijven. Denk aan producten die je hebt gebruikt of de hoeveelheid stress die je ervaart.

Door over tijd te vergelijken wat je hebt opgeschreven kun je wellicht je triggers ontdekken. Vervolgens kun je gepast handelen om de triggers te verminderen of vermijden. Op deze manier zul je een uitbraak voorkomen.

Sommige triggers zijn onvermijdelijk. Het kan ook voorkomen dat je per ongelijk in aanraking bent gekomen met een trigger. Op zulke momenten kun je de uitbraak van rosacea veilig verminderen door één van de hierboven genoemde natuurlijke behandelingen tegen rosacea toe te passen. 

Dagelijkse bescherming tegen UV straling bij rosacea

Overdag schijnt de zon altijd. Zonlicht bevat UV straling. Deze straling kan vervelend zijn voor de huid. Met name mensen die last hebben van rosacea ondervinden vervelende gevolgen van blootstelling aan zonlicht.

Zonlicht kan de symptomen van rosacea namelijk verergeren. Daarom raden dermatologen aan om elke dag goede zonbescherming te gebruiken. Het is belangrijk dat je zachte zonbescherming kiest die de poriën niet verstopt. Ga bijvoorbeeld voor een zonnebrandcrème welke geurvrij is, zinkoxide bevat en waarvan de SPF minimaal 30 is. 

Rosacea natuurlijk behandelen door veranderingen in je levensstijl

Huismiddeltjes kunnen effectief zijn om rosacea op natuurlijke wijze te verminderen of helemaal te verwijderen. Het is echter ook belangrijk om de rosacea van binnenuit te behandelen. Dit kan door je lichaam in het algemeen gezond te houden en een aantal aanpassingen te doen aan je levensstijl.

Hieronder geef ik je een aantal tips om rosacea natuurlijk te behandelen van binnenuit.

  • Vermijd stress, angst en boosheid om rosacea geen kans te geven
  • Let erop welke producten je eet of drinkt die een uitbraak veroorzaken
  • Ga meer voedingsmiddelen eten die erom bekend staan rosacea ontstekingen af te remmen
  • Krijg voldoende vitamines en mineralen binnen voor een optimale werking van je lichaam
  • Zorg voor een goede spijsvertering en darmgezondheid
  • Stop met roken
  • Beweeg voldoende

Wat kun je doen als natuurlijke behandelingen en aanpassingen niet werken?

Heb je verschillende natuurlijke behandelingen en levensstijl aanpassingen geprobeerd, maar lijkt niets te werken? Dan kun je altijd nog naar een medisch advies vragen bij een arts of dermatoloog of vrij verkrijgbare middelen van de drogist uitproberen.

Er zijn verschillende medische behandelingen die effectief kunnen zijn voor de behandeling van rosacea. Denk bijvoorbeeld aan producten met ingrediënten, zoals benzoylperoxide, azelaïnezuur, clindaymicine en retinoïden.

Conclusie

Wanneer je last krijgt van rosacea, dan kun je een keuze maken uit tal van natuurlijke behandelingen. De opties omvatten middelen die kunnen worden aangebracht op de huid en levensstijl veranderingen.

Het beste kan zijn om rosacea aan te pakken op meer dan één vlak. Zorg bijvoorbeeld dat je de huid gaat verzorgen met natuurlijke middelen, maar ook je lichaam van binnenuit gezonder gaat maken. Vaak merken patiënten dat hun rosacea opknapt als de binnenkant van het lichaam ook gezond is geworden.

Mocht je natuurlijke producten tegen rosacea willen uitproberen, dien je een arts te raadplegen. Ook kun je zelf een patch test uitvoeren. Dit betekent dat je een beetje van het middel aanbrengt op de binnenkant van je elleboog of de achterkant van je oor voordat je het op je rosacea-gevoelige huid van je gezicht gaat smeren. Mocht er na 24 uur geen reactie zijn ontstaan, dan is het waarschijnlijk veilig om aan te brengen op de rosacea op je gezicht.

Werken de natuurlijk behandelingen tegen rosacea niet, geeft de huidaandoening pijn of word je dagelijkse leven erdoor verstoord? Zorg dan dat je contact op gaat nemen met een arts om te praten over professionele behandelingen tegen rosacea. Natuurlijke behandelingen kunnen zeker effectief zijn, maar om snel van rosacea af te komen, kan een behandeling van een medisch professional ook helpen.

Lotte
Vrijwel elke Nederlander heeft in meer of mindere mate last van huidproblemen. Op Huid Tips.nl bespreek ik de verschillende huidaandoeningen. Denk aan informatie over de échte oorzaken en de beste behandelingen. Bovendien krijg je veel tips voor je eigen huidverzorgingsregime.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *