Retinol tegen rosacea

Krijg je een uitbraak of is retinol effectief?

Gemiddelde leestijd: 11 minuten
Retinol tegen rosacea

Gebruik je voorgeschreven rosaceabehandelingen van een dermatoloog of arts? Dan kun je in overleg met je zorgverlener beslissen alsnog een dagelijkse huidverzorgingsroutine na te leven.

Mensen met rosacea willen namelijk ook bijvoorbeeld hun huid gezond oud laten worden zonder dat er vroegtijdig tekenen van huidveroudering zichtbaar worden.

Iemand met rosacea heeft een gevoelige huid. Daarom kan het gevaarlijk zijn bepaalde huidverzorgingsproducten en ingrediënten aan te brengen op deze huidtype. Een ding waar nog veel discussie over wordt gevoerd, is het gebruiken van retinol tegen rosacea.

Veel mensen vragen zich af of retinol rosacea klachten kan laten verminderen of juist verergeren. Lees verder om meer te ontdekken over het combineren van retinol en rosacea.

Kan retinol effectief zijn voor rosacea?

Het korte antwoord is dat retinol inderdaad effectief kan zijn voor rosacea.

Retinol heeft namelijk een aantal eigenschappen die kunnen helpen bij rosacea. Denk bijvoorbeeld aan het bevorderen van de collageenaanmaak en de celvernieuwing. Dit kan onder andere helpen tegen de puistjes-achtige bultjes en de ongelijkmatige textuur van rosacea.

Anderzijds kan retinol een sterk ingredient zijn. Mogelijk zelfs te sterk voor de huid met rosacea. Om deze reden kun je praten met een arts over het gebruiken van retinol tegen rosacea.

Laten we eerst kort rosacea en retinol onder de loep noemen.

Rosacea

Rosacea gaat gepaard met een ontstoken huid.

Hoewel deze huidaandoening niet besmettelijk is, kunnen er wel degelijke andere vervelende klachten optreden, zoals:

 • Blozen
 • Roodheid op de huid
 • Zichtbare bloedvaten
 • Droge huid
 • Puistjes-achtige bultjes en onderhuidse ontstekingen
 • Hobbelige huidtextuur

Retinol

Retinol is een lid uit de familie retinoïden. Dat zijn vitamine A derivaten.

Retinol wordt voornamelijk geprezen als huidverjongingswonder.

Enkele voor- en nadelen van retinol zijn:

 • Meer collageen aanmaken

 • Minder fijne lijntjes, rimpels en hyperpigmentatie

 • Minder zonneschade en zonnevlekken

 • Een dikkere huid door de celvernieuwing te verhogen

 • Veroorzaken van een geïrriteerde en droge huid

Door het veroorzaken van huidirritatie en een droge huid is het lastig te bepalen of retinol een goede keuze is voor iemand met een zeer gevoelige huid, zoals rosacea.

Het gebruiken van retinol voor rosacea

Aangezien mensen met rosacea wellicht kunnen profiteren van de voordelen, en hun huid willen beschermen tegen vroegtijdige huidveroudering kan retinol wel degelijk het overwegen waard zijn.

Je kunt proberen te voorkomen dat retinol huidirritatie en een droge huid oplevert.

Begin met een huidverzorgingsproduct welke een licht percentage retinol bevat.

Ook hoef je het niet direct iedere dag of nacht aan te brengen op je huid. Om te beginnen kun je het 2 of 3 nachten per week aanbrengen. Op deze manier kan je je huid een aantal weken laten wennen aan de sterkte van retinol.

De effecten van retinol op rosacea

Wanneer je huid gewend is geraakt aan de retinol, dan kun je profiteren van de volgende effecten:

 • een verhoogde collageenproductie
 • een versnelde huidregeneratie
 • een gereguleerde talgproductie

Deze effecten kunnen ervoor zorgen dat de ontstekingen en klachten van rosacea verminderen.

Voor iemand met een rosacea-gevoelige huid kan het raadzaam zijn het gebruiken van een nieuwe behandeling of huidverzorgingsproduct eerst te overleggen met een arts. Dit geldt dus ook voor retinol.

Misschien kan een arts een voorstel doen voor een product met laag percentage retinol. Tevens kan hij of zij een inschatting maken hoe je huid erop gaat reageren. Eventueel kan in overleg met een arts retinol ook vaker worden aangebracht op rosacea.

Aanbevolen retinol voor rosacea

Al vaker hebben we geschreven over het huidverzorgingsmerk CeraVe. Zij maken namelijk gebruik van huideigen ceramiden. Tevens maken zij gebruik van een unieke technologie, waardoor 24 uur achter elkaar ingrediënten worden afgegeven aan de huid. Dit resulteert in een langdurige hydratatie. Tevens bevat dit product zonbescherming en dus het hydraterende, huideigen hyaluronzuur.

Het volgende retinolproduct raden wij aan voor je rosacea. Via de onderstaande knop kun je het product bekijken en er meer over lezen.

Product met retinol tegen rosacea

Retinol en een huidverzorgingsroutine tegen rosacea

Naast het gebruiken van retinol zijn er meer dingen die je kunt overwegen om klachten van rosacea te verminderen.

Je kunt bijvoorbeeld dagelijks een milde gezichtsreiniger gebruiken. Op deze manier kan je je huid reinigen op zachte wijze. Dit kan de kans op nieuwe puistjes verkleinen.

Voor de droogheid en roodheid van rosacea kan je een exfoliant gebruiken. Ook een exfoliant kan hard zijn voor de huid. Daarom kun je beginnen met het aanbrengen van salicylzuur op je rosacea om de dag.

Bekijk ook: “salicylzuur tegen rosacea

Eventueel kan je een crème gebruiken die antioxidanten en hydraterende en huidherstellende ingrediënten bevat. Dit kan ook een dagcrème met retinol zijn. Een alternatief is hyaluronzuur. Dit is een huideigen ingrediënt dat de huid kan hydrateren en tekenen van huidveroudering kan tegengaan.

Bekijk ook “hyaluronzuur tegen rosacea

Overdags is het gebruiken van een zachte zonbescherming gewenst. De zon kan namelijk het vermogen van de huid vertragen om zich te herstellen. Daarnaast kan retinol je huid gevoeliger maken voor zonlicht.

Bijwerkingen van retinol

Door het aanbrengen van retinol op je rosacea bestaat een kans dat je huid geïrriteerd raakt. Dit kan echter ook gebeuren bij een normale huid of andere huidaandoening. Toch is het bij rosacea extra raadzaam de effecten in de gaten te blijven houden.

Er zijn enkele bijwerkingen die kunnen ontstaan door retinol, namelijk:

 • een rode of verkleurde huid
 • een branderig of jeukerig gevoel
 • een droge, schilferige huid

In enkele gevallen mag retinol helemaal niet worden gebruikt. Dit geldt bijvoorbeeld voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.

Iedereen kan een verschillend effect ervaren van retinol. Houd er rekening mee dat retinol bij sommige rosacea patiënten de klachten heeft laten verergeren.

Samenvatting

Hoewel retinol soms wordt beschouwd als gevaarlijk voor rosacea beweren anderen experts het tegenovergestelde.

Je kunt dan ook overwegen het gebruik van retinol langzaam op te bouwen en de effecten op je rosacea aan te kijken. Doe dit in overleg met een arts of dermatoloog. De effecten van retinol kunnen in ieder geval gunstig zijn voor de klachten van rosacea. Denk bijvoorbeeld aan het remmen van ontstekingen.

Vergeet geen zonnebrandcrème te smeren als je retinol gebruikt. Bovendien zijn er meer externe factoren die rosacea kunnen laten ontstaan en in stand kunnen houden. Daarom kan het bijvoorbeeld gunstig zijn stress te vermijden.

Lotte
Vrijwel elke Nederlander heeft in meer of mindere mate last van huidproblemen. Op Huid Tips.nl bespreek ik de verschillende huidaandoeningen. Denk aan informatie over de échte oorzaken en de beste behandelingen. Bovendien krijg je veel tips voor je eigen huidverzorgingsregime.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *