
Niemand wordt blij van psoriasis. Bij deze huidaandoening ontstaan onaantrekkelijke plekken waar je jezelf erg voor kunt schamen. Daarnaast kan het bijvoorbeeld behoorlijk erg jeuken.
Om de symptomen van psoriasis te onderdrukken, kun je er middelen op smeren. Deze zijn verkrijgbaar in de winkel. Voor professionele middelen en medicijnen op recept kun je terecht bij een arts of dermatoloog.
Er kunnen bijvoorbeeld retinoïden worden gebruikt. Retinol is een minder krachtig type retinoïde, maar welke je zonder recept kunt verkrijgen. Tevens heeft retinol veel voordelen voor de huid. Het is dan ook een populair ingredïent die door veel huidverzorging liefhebbers wordt gebruikt en aanbevolen.
Veel mensen vragen zich af of retinol en psoriasis goed te combineren zijn. Retinol heeft namelijk een aantal eigenschappen die wellicht effectief kunnen zijn tegen psoriasis. Daarnaast willen sommigen personen met psoriasis hun huid beschermen tegen vroegtijdige tekenen van huidveroudering.
Lees verder om meer te ontdekken over de effectiviteit van retinol bij psoriasis.
Inhoudsopgave
Wat zijn psoriasis en retinol?
Psoriasis wordt gezien als een auto-immuunziekte. Deze huidziekte kenmerkt zich door huidcellen welke zich in rap tempo vermenigvuldigen. De huid is niet in staat om alle huidcellen te verwijderen. Het resultaat is dat er een ophoping ontstaat van dikke, rode vlekken of schilfers op de huid.
Klachten van psoriasis kunnen eigenlijk zichtbaar worden over het hele lichaam. Echter, voornamelijk worden de ellebogen, knieën en hoofdhuid benoemd als probleem gebieden door psoriasis patiënten. Dit gaat veelal gepaard met hevige jeuk of een branderig gevoel.
Tevens wordt psoriasis gezien als een chronische aandoening. Dit betekent dat er geen manier bestaat direct en permanent te genezen van psoriasis. Gelukkig zijn er middelen en behandeling beschikbaar die ervoor kunnen zorgen dat de symptomen verminderen.
Anderzijds vragen mensen zich af wat retinol nou eigenlijk is.
Retinol is een derivaat van vitamine A. Het behoort tot een groep genaamd retinoïden. Retinol wordt vaak verwerkt in huidverzorgingsproducten die je online of in een winkel kunt kopen. Het is dan ook minder krachtig dan retinoïden op recept, zoals tretinoïne, razaroteen of acitretine.
Retinol kan ervoor zorgen dat de huid er beter uit komt te zien. Het wordt bijvoorbeeld vaak gebruikt om tekenen van huidveroudering tegen te gaan. Denk bijvoorbeeld aan rimpels en fijne lijntjes, waar niemand op zit te wachten.
Het is goed om te weten dat artsen eerder een sterker geconcentreerd retinoïden zalf of oraal medicijn zullen voorschrijven. Retinol is namelijk een stuk zwakker dan voorgeschreven behandelingen. Daarom kan het langer duren voordat de huid met psoriasis opknapt.
Kan retinol effectief zijn voor psoriasis?
Hoewel er meer onderzoek nodig is, kan retinol hoogstwaarschijnlijk een beetje, maar niet super effectief zijn voor psoriasis.
Dankzij een verhoogde collageenproductie en betere celvernieuwing kunnen klachten van psoriasis afnemen. Hierdoor kan de textuur van de huid verbeteren en kunnen er minder huidcellen opstapelen op de huid.
Wel dien je er dus rekening mee te houden dat er momenteel weinig of zelfs helemaal geen onderzoek is gedaan naar het gebruiken van retinol tegen psoriasis. Daarnaast is retinol misschien niet krachtig genoeg om een verbetering op te merken aan je psoriasis. Artsen zullen eerder sterkere voorgeschreven retinoïden aanbevelen om de klachten van psoriasis in toom te houden.
Hoewel psoriasis misschien kan verbeteren door retinol kan je overwegen magnesium te gebruiken tegen psoriasis. Neem ook eens een kijkje tussen de zogenaamde wondermiddelen tegen psoriasis.
Hieronder bespreek ik eerst wat psoriasis en retinol zijn.
Het gebruiken van retinol voor psoriasis
Wellicht kan retinol een verbetering van psoriasis realiseren. Dat komt onder andere door de mogelijke werking tegen cytokinen. Dit zijn chemicaliën die ontstekingen bevorderen. Ook kan retinol huidcellen regenereren, wat betekent dat beschadigde huidcellen worden hersteld. Retinoïnezuur zorgt hiervoor.
Het effect van de werkingen is dat ontstekingen verminderen en huidcellen minder snel zullen opstapelen. Daarom kan de dikke, droge, schilferige huid verminderen. Psoriasis kan dus minder zichtbaar worden.
Er zijn allerlei producten verkrijgbaar die retinol bevatten. Vaak gaat het om serums en crèmes. Deze producten kunnen ook andere ingrediënten bevatten. Retinol wordt bijvoorbeeld vaak gecombineerd met hyaluronzuur. Dit is een huideigen ingrediënt die een rol speelt bij de hydratatie van de huid, oftewel het verbeteren van een droge huid.
Zorg in ieder geval dat je je houdt aan de aangegeven instructies op de verpakking. Waarschijnlijk wordt bijvoorbeeld aangegeven dat je slechts een dunne laag mag aanbrengen op de plekken van je psoriasis.
Smeer eerst een klein beetje retinol op een klein stukje huid. Op deze manier kun je achterhalen of je huid geïrriteerd raakt. Hierdoor kan je voorkomen dat alle delen van je huid geïrriteerd zullen raken.
Hoewel retinol vrij verkrijgbaar is, raad ik je aan toch contact op te nemen met een arts voordat je dit gaat gebruiken tegen psoriasis. Zij kunnen inschatten welk effect het gaat hebben op de hevigheid van jouw psoriasis.
Hoe veilig is retinol?
Over het algemeen wordt gedacht dat retinol veilig is om te gebruiken. Wel dient contact opgenomen te worden met een arts, omdat je een huidaandoening hebt en de huid overdreven kan reageren op retinol.
Retinol kan zorgen voor een gavere en gezondere huid. Bijkomend voordeel is dat tekenen van huidveroudering worden tegengegaan. Hier is tenslotte veel wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Retinol kan dan ook een enzym afbreken die de aanmaak van collageen tegenhoudt. Gunstig, want collageen houdt je huid jong en je huid gaat hier steeds minder van aanmaken naarmate je ouder wordt.
Bijwerkingen die kunnen optreden door het gebruiken van retinol zijn:
- Een droge huid
- Een rode huid
- Een schilferige huid
- Een jeukende huid
Logischerwijs zullen deze bijwerkingen eerder optreden wanneer een hoge dosis retinol wordt gebruikt of retinol een langere periode wordt gebruikt.
Het is bekend dat je huid even moet wennen aan retinol. Daarom is het raadzaam langzaam op te bouwen.
Tevens zijn er meer dingen belangrijk om te weten. Je mag bijvoorbeeld geen retinol gebruiken als je zwanger bent of borstvoeding geeft.
Bovendien maakt retinol je huid gevoeliger voor zonlicht. Om deze reden kun je overwegen retinol aan te brengen op de psoriasis voordat je naar bed gaat. Gebruik dan wel alsnog de volgende dag een dagcrème met zonbescherming. Je huid kan namelijk de volgende dag alsnog gevoeliger zijn dan normaal. Ook kan de zon ervoor zorgen dat je huid minder snel kan herstellen dan gebruikelijk.
Gezien de bijwerkingen en eisen die gepaard gaan met het gebruiken van retinol meld ik nogmaals dat je een arts dient te raadplegen.
Samenvatting
Retinol wordt vaak verwerkt in huidverouderingsverzorgingsproducten, en dan met name in producten die huidveroudering tegengaan en bestrijden. Het ingrediënt kan ervoor zorgen dat de gezondheid van de huid wordt ondersteund.
Toch is de kans klein dat je een verbetering zult opmerken aan je psoriasis. Een arts of dermatoloog zal dan ook eerder een sterker medicijn of zalf voorschrijven. Dat kunnen anderen retinoïden zijn uit dezelfde familie van retinol.
Aangezien de huid geïrriteerd kan raken door retinol dien je contact op te nemen met een arts voordat je retinol gaat aanbrengen op je psoriasis.