Puistjes op wangen

Oorzaken en behandelingen

Gemiddelde leestijd: 20 minuten
puistjes op wangen

Iedereen met acne weet dat het een vervelende huidaandoening is. Misschien heb je binnenkort een date of heb je er al jaren last van. Veel personen besluiten agressieve huidverzorgingsmiddelen in te zetten of make-up aan te brengen, terwijl dit alleen maar tot meer en ergere puistjes leidt.

Het probleem is dat je met dit soort producten enkel de symptomen tijdelijk aan het bestrijden bent. Het kan beter werken om het probleem van de puistjes op te lossen door te kijken waar de acne zich manifesteert.

Wanneer je momenteel last hebt van puistjes op je wangen dan wil je er natuurlijk zo snel mogelijk weer van af. Ik wil je dan ook een aantal tips geven voor de acne op je wangen. Het goede nieuws is dan ook dat je verschillende dingen kunt doen om er in een rap tempo van af te komen.

Gaat het om puistjes of rosacea op je wangen?

Merk je dat je wangen rood zijn, puistjes verschijnen en huidirritatie hebt, dan kan dit duiden op acne op de wangen en rosacea. Deze huidaandoeningen lijken namelijk erg sterk op elkaar. Het is echter belangrijk om het verschil te ontdekken, omdat je een andere behandeling moet gebruiken voor jouw specifieke huidprobleem. Wanneer je de verkeerde producten gebruikt voor je huid worden de problemen alleen maar erger.

Voordat je begint met een behandeling dien je dus eerst te onderzoeken of je last hebt van acne of rosacea op je wangen. Denk je dat je rosacea hebt, raadpleeg dan een arts voor een medisch advies.

Voor acne op de wangen ga ik je nu een aantal tips geven. Ik ga de oorzaken met je doornemen en aangeven hoe je ze het beste kunt verwijderen.

Moe van puistjes?

Ontdek wat je vandaag nog kunt doen om puistjes bij de wortel aan te pakken in plaats van tijdelijk de symptomen te bestrijden…

Ja! Ik wil van mijn puistjes af!

Oorzaken van puistjes op wangen

Het gezicht kent verschillende zones, namelijk de U-zone en de T Zone. De U-zone betreft de wangen en de T-zone betreft de neus, de kin en het voorhoofd. Vaak is de huid van de U-zone droog en van de T-zone vettig. We zien dat volwassenen voornamelijk last krijgen van puistjes in de U-zone. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om uitbraken te voorkomen.

Het is belangrijk dat we eerst gaan kijken naar de oorzaken van acne, en dan vooral specifiek de puistjes op je wangen. Je kunt er dan namelijk gerichter op inspelen dan door alleen te leren hoe je tijdelijk de symptomen kunt bestrijden met huidverzorgingsmiddelen.

De droge, vette en gecombineerde huidtypes spelen dus een rol in het ontstaan van puistjes. Tevens is het verstandig om voortaan jouw huidproducten uit te kiezen op basis van je huidtype.

Puistjes op je wangen kunnen bijvoorbeeld ontstaan door je genen. De volgende medeoorzaken worden echter vaker in verband gebracht met puistjes op de wangen.

#1: Vuil beddengoed

Hoewel je dit misschien niet verwacht is vuil op je beddengoed één van de hoofdoorzaken van puistjes op je wangen. In geringe tijd kunnen er een hoop verontreinigheden, zoals schimmels, bacteriën en vuil verzamelen op je lakens en kussenslopen.

Sommigen mensen slapen graag op hun zij, waardoor zij met hun wang op hun kussen liggen. Zij liggen vervolgens bijvoorbeeld zeven uur tussen de verontreinigheden met hun gezicht.

De verontreinigden die zich gedurende de dag verzamelen op je lichaam kunnen dus op je beddengoed terecht komen. Denk ook aan de olie uit je haren en de make-up die sommigen vrouwen niet verwijderen, waardoor de vette huidtype nog erger wordt belast.

puistjes op wangen door beddengoed

#2: Gezicht aanraken

Gedurende de dag komt je gezicht vaak in contact met allerlei verontreinigheden en allergenen. Bedenk maar eens dat je een toetsenbord, deurknop, keukensponsje of telefoon aanraakt. Telkens wanneer jij vervolgens je gezicht aanraakt, kan het vuil op je wangen belanden. Dit kan leiden tot verstoppingen van de poriën.

Bedenk ook dat je niet alleen je wangen aanraakt met je vingers of even op je handen leunt, maar bijvoorbeeld ook wanneer je aan het bellen bent of een mondmasker draagt. Bovendien kun je ook je gezicht belasten met make-up producten die in de poriën ophopen.

#3: Huidverzorgingsregime

Wanneer personen last krijgen van wangacne krijgen zij vaak de neiging om hun wangen overdreven te gaan wassen. Zij kopen een harde scrub of washandje en beginnen te schrobben. Dit kan echter veel te agressief zijn voor de gevoelige huid van de wangen.

Je moet bijvoorbeeld ook letten op je huidtype. Gebruik je momenteel wel huidverzorgingsproducten die passen bij je huidtype? Tevens bevatten veel huidverzorgingsproducten en face washes agressieve ingrediënten, zoals alcohol en synthetische geurstoffen die de acne kunnen verergeren.

Wanneer je je huid niet beschermt tegen invloeden uit het milieu, zoals luchtvervuiling en zonnestralen kan dat ook puistjes laten ontstaan.

Mijn oplossing voor je huidverzorgingsroutine

Krijg een compleet huidverzorgingsregime afgestemd op jouw huidtype en ga direct de emotionele gevolgen van acne tegen

Ja! Ik wil van mijn puistjes af!

#4: Scheermethode

De manier waarop je scheert kan een andere oorzaak zijn van je acne. Door bijvoorbeeld een oud of geleend scheermesje en een scheergel van lage kwaliteit te gebruiken kunnen de wangen geïrriteerd raken. Wanneer de haartjes op de wangen verkeerd worden geschoren, kunnen puistjes-achtige ingegroeide haartjes verschijnen.

acne op wangen door scheerapparaat

#5: Dieet

Misschien is de reden van de puistjes op je wangen je dieet. Hoewel veel artsen blijven volhouden dat er geen verband is tussen voeding en acne zijn er wel degelijk een aantal dingen waar je jezelf best bewust van mag zijn.

Verschillende voedingsmiddelen hebben invloed op je hormonen. Ook kan er sprake zijn van een tekort aan één of meerdere vitamines en mineralen. Dit zijn factoren die wel degelijk vaak in verband worden gebracht met acne.

#6: Hormonen

Je hormonen kunnen eigenlijk een rol spelen bij het ontstaan van puistjes op alle delen van je lichaam, inclusief je wangen. Wanneer de hormonen uit balans raken kan dit leiden tot een verhoogde talgproductie en verstopte poriën. Dit verklaard waarom pubers en zwangere vrouwen ineens last krijgen van puistjes op hun wangen.

#7: Levensstijl

Een ongezonde levensstijl en verstoorde natuurlijke processen zijn niet gunstig voor de puistjes op je wangen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan veel stress, weinig slapen, ongezonde darmen en weinig beweging. Het zijn allemaal zaken die invloed hebben op je hormonen of de algemene gezondheid van je lichaam. Toch kan je er veel aan doen om er van af te komen.

Acne op wangen behandelen

Heb je jezelf kunnen vinden in de bovenstaande oorzaken van puistjes op je wangen? Dan kan het helpen de volgende tips toe te passen in je eigen leven. Door het probleem direct bij de kern aan te pakken, zal je er in de toekomst minder last van ondervinden.

#1: Was je beddengoed vaker

De eerste manier om van puistjes op je wangen op af te komen is door je beddengoed vaker te wassen. Zorg daarom dat je je beddengoed één keer per week in de was stopt. Overweeg daarnaast om je kussensloop elke dag te vervangen of een zachte, schone handdoek op je kussen te leggen. Bovendien kun je besluiten om voortaan te douchen voordat je gaat slapen in plaats van als je wakker wordt.

Vrouwen kunnen slapen met hun haren in een knot om te voorkomen dat de haren op hun wangen rusten en olie of vuil wordt overgebracht. Zorg dan wel dat er geen spanning op je haren komt te staan om je haren gezond te houden!

#2: Stop met het aanraken van je wangen

Het is belangrijk om te stoppen met het continu aanraken van je gezicht, vooral als je niet je handen hebt gewassen. De kans is dan namelijk groter dat er bacteriën en vuil op je wangen terecht komt. Zorg ook dat je geen puistjes op je wangen gaat uitknijpen. Een puistje kan dan namelijk dieper in je huid terecht komen, meer ontstekingen veroorzaken of een litteken worden.

#3: Houd je aan een goede huidverzorgingsroutine

De huidverzorgingsroutine die je gaat gebruiken moet zijn afgestemd op jouw huidtype. Bekijk daarom of in de beschrijving of op de verkapping van een product aangegeven staat of het is bedoeld voor de droge, vette, normale of gecombineerde huidtype. Zorg ook dat er geen agressieve chemicaliën inzitten die de huid nog droger en roder maken.

Begin je met een huidverzorgingsregime? Zorg dan ook dat je je hier aan blijft houden. Je huid moet namelijk even wennen aan de nieuwe middelen om resultaten op te kunnen leveren. Hoewel de acne eerst erger kan worden, is dit vaak vrij normaal. De verontreinigheden zullen namelijk eerst naar de oppervlakte van je huid stromen en via de poriën naar buiten komen waardoor er tijdelijk meer puistjes op je wangen ontstaan. Het kan even duren voordat alle verontreinigheden uit de huid zijn gehaald en je dus goede effecten begint te zien aan je acne. Het is echter belangrijk bij een acnebehandeling niet te snel de handdoek in de ring te gooien. Houd vol!

#4: Gebruik vrij verkrijgbare middeltjes tegen acne

Nu vraag je jezelf waarschijnlijk af wat een goede huidverzorgingsroutine is voor de puistjes op je wangen. Zelf maak ik gebruik van meerdere huidverzorgingsproducten. Hieronder zal ik er een aantal voor je opsommen met hun werkingen.

  • Reiniger: Met een milde gezichtsreiniger kun je zowel in de ochtend en de avond je gezicht ontdoen van alle verontreinigheden. Hiermee voorkom je dat de make-up en het talg zich gaan ophopen in de poriën.
  • Exfoliant: Met een exfoliant kun je eens in de twee weken de dode huidlaag van je huid verwijderen en de aanmaak van gezonde huidcellen stimuleren. Hiermee voorkom je dat dode huidcellen opstapelen in de poriën.
  • Dagcrème: Met een dagcrème kun je elke dag de huid voorzien van voldoende hydratatie en een stevige huidbarrière. Hiermee voorkom je dat de talgklieren teveel talg produceren en de poriën verstoppen. Kies eventueel voor een dagcrème met SPF (sun protection factor) om je puistjes te beschermen tegen de zonnestralen.
  • Bacteriedodend middel: Als laatste kun je dagelijks een bacteriedodend middel gebruiken om de acne-veroorzakende bacterie uit te roeien. Hiermee voorkom je dat de S. aureus bacterie de verstopte poriën gaat ontsteken.

Voor een huidverzorgingsregime ben ik zelf erg fan van middelen die ingrediënten uit de natuur bevatten. Deze leveren namelijk nauwelijks bijwerkingen op en komen vaak van nature voor in de huid. Voor de achtergebleven pigmentvlekken en littekens van acne op mijn wangen gebruik ik bijvoorbeeld 100% pure aloë vera.

Om de bacteriën te bestrijden die puistjes op je wangen veroorzaken is mijn favoriet Gladskin Acne Gel. Deze gel gaat namelijk alleen de slechte bacteriën tegen, terwijl alle andere gezonde bacteriën in leven worden gehouden.

Voor het uitkiezen van een reiniger, exfoliant en dagcrème kan ik je de producten van de merken Biodermal en Paula’s Choise aanraden. Dit zijn merken die al tientallen jaren actief zijn in de huidverzorgingsmarkt. Daarnaast hebben veel acne patiënten er goede ervaringen mee.

#5: Let op je make-up routine

Wanneer huidverzorgingsproducten niet voor jou lijken te werken of je jezelf erg schaamt, wil je waarschijnlijk make-up aanbrengen. Dat is logisch en kan ook wel. Hierbij dien je echter op een aantal dingen te letten. Veel mensen met puistjes op hun wangen zien namelijk hun acne alleen maar erger worden na het gebruiken van make-up.

Zorg ten eerste dat je enkel kiest voor cosmeticaproducten die een label hebben met niet-comedogeen. Dit betekent namelijk dat ze geen ingrediënten bevatten die de poriën verstoppen. Wanneer je de make-up wilt aanbrengen, dien je eerst je gezicht en make-upborstel te wassen. Zorg bovendien dat je niet gaat sporten of slapen met je aangebrachte make-up.

Persoonlijk maak ik gebruik van make-up die tegelijkertijd de huid gezond houdt. De make-up zorgt er bijvoorbeeld voor dat mijn huid gehydrateerd blijft in plaats van volledig wordt afgesloten.

puistjes wangen behandelen met make-up

#6: Let op je scheer routine

Een andere tip voor de behandeling van puistjes op je wangen is het letten op de manier waarop je je wangen scheert. Zorg dus dat je de tijd neemt om te scheren in plaats van je te haasten. Anders zullen de poriën zeker vatbaarder worden voor ontstekingen.

Zorg bijvoorbeeld dat je een scheerschuim gebruikt die past bij jouw huidtype. Veel mannen geven aan dat zij geen puistjes krijgen door scheermesjes te gebruiken die één mes bevatten. Zorg dan wel dat je deze op tijd vervangt voor een nieuwe. Bovendien is het belangrijk om te scheren in de richting van de haargroei. Wanneer je de verkeerde kant op gaat scheren, vergroot je de kans op ingegroeide haartjes

#7: Verander je dieet

Puistjes op je wangen, maar ook op je rug en andere delen van het lichaam kunnen een verband hebben met je voedingspatroon. Dit komt bijvoorbeeld door de hormonale reacties die bepaalde voedingsmiddelen uitlokken.

Bekijk daarom eens de volgende tips voor je dieet:

  • Acne en darmen: Verschillende voedingsmiddelen kunnen leiden tot een betere gezondheid van je darmen. Dit is gunstig voor je insulinespiegel en talgproductie. Zorg daarom dat je voldoende water drinkt om gehydrateerd te blijven. Ook voedingsmiddelen die probiotica bevatten kunnen gunstig zijn voor je darmen. Eet daarom yoghurt en kombucha.
  • Acne en suiker: Aangezien suikerrijke voeding en geraffineerde koolhydraten voor een snelle stijging van je bloedsuikerspiegel kunnen zorgen kan het verstandiger zijn om te kiezen voor voedingsmiddelen met een lage glycemische lading. Kies bijvoorbeeld voor dranken zonder suiker of eet wat bosbessen en aardbeien. Natuurlijke suikers zijn in ieder geval beter voor je dan bewerkte voeding.
  • Acne en voedingsstoffen: Een tekort aan vitamines, mineralen en andere essentiële voedingstoffen kan leiden tot een uitbraak van acne. Zorg daarom dat je voldoende gunstige stoffen binnenkrijgt in je lichaam. Deze vind je bijvoorbeeld in groenten en fruit.
  • Acne en supplementen: Supplementen kunnen bijdragen aan het opvullen van een tekort aan één of meerdere voedingsstoffen. Daarnaast kunnen ze bijvoorbeeld effectief zijn tegen stress, slaapproblemen en de gezondheid van je darmen. Je kunt daarom overwegen in gesprek te gaan met een arts over een supplement, zoals ashwagandha.

#8: Ga gezonder en gelukkiger leven

Een gezond en gelukkig leven kan bijdragen aan het bestrijden van je puistjes en het voorkomen van nieuwe onzuiverheden. Je zult dan namelijk de onderliggende problemen verhelpen die ervoor zorgen dat puistjes steeds terug blijven komen.

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om gezonder en gelukkiger te worden. Neem bijvoorbeeld een abonnement bij de sportschool om sterker te worden, alles even te vergeten en écht een moment voor jezelf te nemen. Ook kun je bijvoorbeeld thuis aan de slag door je te verdiepen in meditatie en ademhalingsoefeningen.

Rook je sigaretten of gebruik je zelfs drugs? Stop hier dan mee. Rook van sigaretten kan bijvoorbeeld gifstoffen in de huid van je wangen brengen. Ook kunnen sigaretten en drugs slecht zijn voor vele algemene processen in je lichaam. Besef bovendien dat dit soort middelen je slechts tijdelijk een goed gevoel geven, terwijl je op de lange termijn jezelf ongezond maakt.

Wanneer naar de huisarts of dermatoloog met puistjes op je wangen?

Wanneer vrij verkrijgbare behandelingen en levensstijlaanpassingen niet aanslaan op de puistjes op je wangen kun je altijd nog naar een huisarts of dermatoloog. Een dermatoloog is een arts die zich focust op huidaandoeningen, zoals acne.

Huisartsen en dermatologen kunnen verschillende behandelingen tegen puistjes aanbevelen. Denk bijvoorbeeld aan receptplichtige medicijnen en zalven. Denk bij hardnekkige acne ook aan chemische peelings, lasertherapieën, of extracties die kunnen worden gebruikt.

Puistjes op wangen bestrijden met Leven Zonder Acne

In dit artikel heb je een aantal goede tips gekregen om te beginnen met het bestrijden van de puistjes op je wangen. Meestal ligt de behandeling bij het toepassen van één of meerdere van de besproken tips.

Ik hoop dat ik je hiermee al een eind op weg heb geholpen en dat je de tips gaat uitproberen in overleg met je arts in je eigen leven. Mocht je hier wel wat hulp bij kunnen gebruiken, dan raad ik je aan om met mijn e-book “Leven Zonder Acne” aan de slag te gaan.

Je gaat dan bijvoorbeeld een exact huidverzorgingsregime krijgen. Deze kun je gebruiken voor de puistjes op je wangen en je persoonlijke huidtype. Ook ga je exact begrijpen welke onderliggende oorzaken een rol kunnen spelen bij de puistjes op je wangen.

Via de onderstaande knop kun je mijn revolutionaire methode bekijken en direct de puistjes op je wangen bestrijden.

ONTHULD: De Leven Zonder Acne Methode om snel van puistjes af te komen

Wist je dat het elimineren van acne in 4 stapjes kan? Jij hebt nu de kans om hoe jij je voelt en eruit ziet, compleet te veranderen.

Ja! Ik wil van mijn puistjes af
Lotte
Vrijwel elke Nederlander heeft in meer of mindere mate last van huidproblemen. Op Huid Tips.nl bespreek ik de verschillende huidaandoeningen. Denk aan informatie over de échte oorzaken en de beste behandelingen. Bovendien krijg je veel tips voor je eigen huidverzorgingsregime.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *