Hoe kun je puistjes voorkomen?

Blijf de baas over je acne!

Gemiddelde leestijd: 22 minuten
hoe kun je puistjes voorkomen

Puistjes kunnen een enorme last zijn op je schouders. Het voorkomen van puistjes kan dan ook een hoop gedoe, kopzorgen en kosten schelen.

Aangezien puistjes op honderden of zelfs duizenden manieren kunnen ontstaan, zijn er ook talloze dingen die je kunt doen om het ontstaan van puistjes en acne te voorkomen.

Acne is een diepgeworteld probleem dat door zoveel verschillende factoren kan worden veroorzaakt. Het is belangrijk om alle mogelijke triggers te elimineren als je last hebt van acne. Ook moet je deze in gedachten houden als je een mooie huid wilt houden.

Logischerwijs ga ik je hier niet duizenden tips geven om acne te voorkomen. Wel ga je een overzicht krijgen van de belangrijkste factoren die acne veroorzaken. Door hiervan op de hoogte te zijn, kun je puistjes heel goed voorkomen.

De manieren om puistjes te voorkomen zijn gebaseerd op de meest voorkomende redenen voor mislukkingen om van puistjes af te komen.

Blijven puistjes terugkomen?

Je puistjes worden door meer beïnvloed dan wat je erop smeert. Ontdek de top 10 gezonde gewoonten om je huid te verbeteren van binnenuit, in hele korte tijd.

Ja! Ik wil van mijn puistjes af

Puistjes voorkomen op verschillende manieren

Voordat ik ga vertellen hoe je puistjes kunt voorkomen, zal ik je iets meer algemene informatie geven.

Het ontstaan van puistjes begint wanneer de talgklieren teveel talg produceren. Hierdoor kunnen namelijk de poriën verstopt raken en er kan talg in gaan ophopen. Er kunnen ook dode huidresten, zweet en ander vuil in de poriën terecht komen. Het gevolg is dat er mee-eters, oftewel witte of zwarte puntjes ontstaan.

Wanneer een verstopte porie geïnfecteerd raakt door de staphylococcus aureus bacteriën ontstaat een echt puistje.

Als je puistjes wilt voorkomen is het belangrijk om ervoor te zorgen dat dit proces wordt voorkomen. Dit kan op 3 verschillende manieren die onderverdeeld zijn in onderliggende preventiemaatregelen, namelijk:

 1. Bepaald voedsel vermijden
 2. Een gezonde levensstijl
 3. Voorkomen van onderliggende problemen in je lichaam

Wanneer deze punten allemaal in balans zijn, zal er minder acne ontstaan.

Hieronder ga ik je dan ook vertellen hoe je puistjes en acne kunt voorkomen door deze punten in balans te houden.

Puistjes voorkomen door voedingsmiddelen te vermijden

Een gezond voedingspatroon is ontzettend belangrijk voor het behouden van een gezonde huid. Om puistjes te voorkomen, dien je dus een gezond dieet te volgen. Daarbij dien je bepaalde voedingsmiddelen te vermijden of juist te eten of drinken.

De belangrijkste voedingsmiddelen om te vermijden zijn:

 • Zuivelproducten
 • Plantaardige oliën
 • Suikerrijke producten
 • Gluten

Zorg dus in ieder geval dat je deze 4 slechtste voedingsmiddelen voor acne vermijd als je acne wilt voorkomen.

1. Acne voorkomen door jodium en fluoride te vermijden

Probeer producten met fluoride en veel jodium te vermijden. Denk bijvoorbeeld aan de volgende producten:

 • Gefluorideerd kraanwater
 • Fluoridetandpasta
 • Niet-biologische wijn
 • Producten die met pesticiden besproeid zijn

In plaats van jodium binnen te krijgen via slechte producten, kun je ervoor kiezen zeewier te eten en een kelpsupplement te nemen. Het is namelijk wel belangrijk voor de gezondheid van je schildklier en huid om voldoende jodium in je lichaam te hebben. Een supplement dien je altijd te nemen in overleg met een arts.

2. Acne voorkomen door inname van vitamine A, vitamine D en magnesium

Een andere goede manier voor het voorkomen van puistjes is het binnenkrijgen van voldoende vitamines en mineralen.

Je kunt bijvoorbeeld een retinol (vitamine A) supplement innemen. Het eten van een kwart tot halve pond lever en wortelen kan ook effectief zijn om vitamine A binnen te krijgen.

Ook kan het binnenkrijgen van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid magnesium gunstig zijn voor je huid. Dit is vooral goed als je last hebt van angst, stress en slaapgebrek, omdat dit kan duiden op een magnesiumtekort. Tegelijkertijd zijn het triggers van acne. In de moderne samenleving hebben dan ook veel mensen een tekort aan magnesium. Bovendien zijn er sprays met magnesium die je rechtstreeks op je huid kunt aanbrengen.

Zorg tevens dat je voldoende vitamine D binnenkrijgt. Dit kan door minstens een paar keer per week 10 tot 15 minuten met je hele lichaam in de zon te gaan. Ook kun je vitamine D uit een supplement halen. Zorg wel dat je jezelf elk half jaar laat controleren op hoe hoog je vitamine D-spiegels zijn. Je mag namelijk niet meer binnenkrijgen dan de aanbevolen hoeveelheid.

hoe puistjes voorkomen vitamines
Vitamines en mineralen

3. Hoe je puistjes kunt voorkomen met de juiste vetbronnen

Mensen met acne halen vaak hun vetten uit schadelijke bronnen, zoals bewerkte voedingsmiddelen, gebak, toetjes en dergelijke.

Verschillende vetten zijn wel goed om te eten als je puistjes wilt voorkomen, namelijk:

 • Kokosolie
 • Kokosboter
 • Avocado-olie
 • Avocado’s
 • Ongefilterde olijfolie

Het is belangrijk genoeg vetten binnen te krijgen, omdat in vet oplosbare vitamines vet nodig hebben om goed opgenomen te kunnen worden door je lichaam. Uit mijn jaren ervaringen met acne patiënten blijkt dat personen lang niet altijd genoeg vet binnenkrijgen.

Heb je meer honger dan voorheen? Dan eet je waarschijnlijk niet voldoende vetten. Ook kan het dan slim zijn meer zetmeelrijke voedingsmiddelen aan je dieet toe te voegen.

Vermijd plantaardige oliën, zaden, noten en producten die meervoudig onverzadigde vetzuren bevatten. Macadamia’s zijn wel gezond en kunnen helpen bij het voorkomen van puistjes. In restaurants wordt de voeding bijvoorbeeld vaak gebakken in plantaardige oliën, wat niet goed is voor acne.

4. Puistjes voorkomen met vlees

Wil je puistjes voorkomen? Bedenk dan of je al verschillende soorten vlees van verschillende dieren en delen eet. Zoveel mensen nemen bijvoorbeeld kipfilet als belangrijkste bron om eiwitten binnen te krijgen, terwijl dit één van de minst voedzame vleessoorten is.

Je kunt beter kiezen voor vettere stukken of grasgevoerd rood vlees zoals rundvlees, lam, geit of wild. Orgelvlees, merg en bottenbuillon zijn voedzame voedingsmiddelen die kunnen bijdragen aan een huid zonder puistjes.

Bij het voorkomen van puistjes is het dus niet alleen belangrijk om bepaalde dingen niet te eten, maar ook bepaalde dingen wel te eten.

Orgaanvlees zoals lever en hart zijn ontzettend goede voedingsmiddelen, omdat ze zoveel zeldzame voedingsstoffen bevatten zoals vitamine A en CoQ10. Zeker het proberen waard dus als je puistjes wilt voorkomen of er vanaf wilt komen. Daarnaast staan beenmerg en bottenbuillon bekend om hun grote hoeveelheid gelatine en andere micronutriënten. Op het internet zijn genoeg recepten te vinden met deze vleeswaren en delen.

5. Een goede darmgezondheid

Om puistjes te voorkomen is een goede darmgezondheid belangrijk. Het kan daarom verstandig zijn om voldoende gefermenteerde voedingsmiddelen binnen te krijgen om darmproblemen te voorkomen. Eventueel kun je een probioticum nemen van goede kwaliteit. Dit kan extra verstandig zijn als je in de afgelopen 5 jaar antibiotica tegen acne hebt gebruikt.

Tevens is het verstandig 100% verrijkte tarwemeel te vermijden. In de moderne broodtarwe zitten veel gluten, ijzerverrijking en residuen van pesticiden en glyfosaat. Dergelijke producten kunnen auto-immuunziekten en ontstekingsreacties in je lichaam veroorzaken.

Beter is te kiezen voor traditionele tarwesoorten, zoals rogge, eenkoren, emmer en gerst. Kies ook voor de traditionele bereidingstechnieken, zoals weken, kiemen en fermenteren.

Bovendien bevatten bonen en linzen die goed bereid zijn berijd een hoop mineralen en darmondersteunende prebiotische vezels. Spijsverteringsenzymen kunnen helpen de spijsvertering te bevorderen.

6. Een gevarieerd voedingspatroon

Zorg dat je niet elke dag hetzelfde eet, ondanks dat je veel moet letten op het vermijden en kiezen van bepaalde soorten voedingsmiddelen.

Zorg daarom dat je bijvoorbeeld ook deze voedingsmiddelen binnenkrijgt:

 • Zeevruchten
 • Vlees met veel collageen
 • Bottenbouillon
 • Orgaanvlees
 • Eieren
 • Fruit en groenten
 • Zetmeelrijke knollen
 • Zoete aardappelen
 • Biologische granen en bonen
 • Zeewier

Ga dus niet elke dag hetzelfde eten, maar eet gezond en gevarieerd. Je zult dan alle nodige voedingsstoffen binnenkrijgen en geen puistjes krijgen door bepaalde tekorten of overschotten.

7. Koolhydraten vermijden en eten

Bepaalde koolhydraten moeten worden vermeden als je wilt dat er geen acne ontstaat. Dit zijn de geraffineerde koolhydraten die je kunt aantreffen in taart, koekjes en andere suikerrijke voedingsmiddelen. Ze kunnen namelijk de bloedsuikerspiegels laten stijgen.

Wanneer iemand te weinig gunstige koolhydraten binnenkrijgt, kan dit echter zorgen voor angstige gevoelens en vermoeidheid.

Probeer dus eens wat meer zetmeelrijk, koolhydraatrijk voedsel te eten om te controleren of je meer energie en een betere huid krijgt.

8. Biologische voedingsmiddelen en producten uit de nachtschade familie

Voor het voorkomen van puistjes is het verstandig om te kiezen voor voedingsmiddelen die zijn geteeld volgens biologische principes. Denk bijvoorbeeld aan voedingsmiddelen die zijn gemaakt zonder pesticiden of kunstmest.

Probeer eens producten uit de nachtschade familie te vermijden, zoals:

 • Tomaten
 • Aardappen (zoete aardappelen zijn wel goed)
 • Paprika
 • Hete pepers
 • Goji-bessen
 • Ashwagandha
 • Paprika
 • Chilipoeder
 • Aubergines

Controleer of je huid hier gevoelig voor is door er de komende maand niets meer van te eten. Vervolgens eet je er op één dag veel van om te kijken of er klachten ontstaan, zoals gewrichtspijn, stijfheid en slaapstoornissen.

Blijven puistjes terugkomen?

Je puistjes worden door meer beïnvloed dan wat je erop smeert. Ontdek de top 10 gezonde gewoonten om je huid te verbeteren van binnenuit, in hele korte tijd.

Ja! Ik wil van mijn puistjes af

Acne voorkomen door een gezonde levensstijl

Door de bovenstaande suggesties voor je dieet op te volgen, moet het voorkomen van acne al goed lukken. Als je last hebt van acne, zal er minder snel nieuwe acne ontstaan en zal de bestaande acne langzamerhand wegtrekken.

De volgende stap bij het voorkomen van acne is het hebben van een gezonde levensstijl.

1. Ga de natuur in

De eerste manier hoe je acne kunt voorkomen door middel van je levensstijl is de natuur ingaan. Ga dus naar buiten en bezoek eens de echte natuur.

Ga bijvoorbeeld eens 10 minuten rondlopen in een parkje. Het wandelen in de natuur, de ontspanning en het bestrijden van stress kan erg gunstig zijn voor de gezondheid van je huid.

acne voorkomen in de natuur
In de natuur

2. Heb de juiste mensen om je heen

Het is belangrijk om jezelf te omringen met de juiste mensen. Zorg dat zij je ondersteunen en liefhebben. Kritische mensen die je niet steunen kunnen stress opleveren. Zoek daarom naar nieuwe verbindingen om stress en puistjes te voorkomen.

Tegenwoordig hebben mensen geen contact meer met hun buren en hebben we nog maar weinig liefdevolle connecties. Voor veel mensen is de aarde dan ook niet eens een heel fijne plek om te zijn.

Fijne mensen zijn er zeker en zullen zeker helpen bij het voorkomen van acne.

3. Acne voorkomen door elke dag 9 uur te slapen

Diep en lang slapen kan ook gunstig zijn voor je huid. Zorg daarom dat de kwaliteit van je slaap goed is. De volgende dag zal je je meer uitgerust voelen, energieker voelen en direct klaar zijn om de dag te beginnen.

puist voorkomen door voldoende slaap
Voldoende slaap

4. Puistjes voorkomen door voldoende te bewegen

Zorg dat je elke dag je lichaam meerdere keren beweegt. Dit kan zowel in de sportschool als eenvoudig buiten. Je kunt bijvoorbeeld al een stukje wandelen, rekken en strekken of dansen wanneer je favoriete nummer op de radio wordt afgespeeld.

Echter, houd er wel rekening mee dat je niet te veel van je lichaam vraagt, omdat dit stress van je lichaam kan vergroten. Pas dus op met grote stukken hardlopen. Het bedoelen van sporten is bijvoorbeeld dat je lichaam zich ontgift en jij je in het algemeen beter voelt.

5. Vermijd gifstoffen uit het milieu

Er zijn allerlei gifstoffen die met onze huid in aanraking komen. Denk bijvoorbeeld aan landbouwgif en zwembaden met water waarin chloor of fluoride zit.

6. Vermijd bepaalde huidverzorgingsproducten

De kans is groot dat jij huidverzorgingsproducten gebruikt die een hormoonontregelaar zijn of andere puistjes-veroorzakende stoffen bevatten.

Eventueel kun je ervoor kiezen voor betere of natuurlijke alternatieven te kiezen. Het kan moeilijk zijn om de juiste producten te vinden. Veel producten verstoppen namelijk de poriën en veroorzaken dus acne. Let op het label ‘niet comedogeen’ om acne te voorkomen.

7. Stop met roken

Ben je een roker? Stop dan zo snel mogelijk. Roken zorgt namelijk voor oxidatieve stress voor je lichaam en verwijdert het aanwezige vitamine E in je lichaam. Hetzelfde geldt voor marihuana. Je kunt dan beter kiezen om wiet binnen te krijgen zonder het echt te roken, zoals door een vaper te gebruiken of spacecake te eten. Weet wel dat je waarschijnlijk meer slechte dingen gaat eten als je stoned bent. Dit helpt waarschijnlijk niet bij het voorkomen van puistjes.

puistjes voorkomen door stoppen roken
Stoppen met roken

8. Ontspan voldoende

Ontspanning is belangrijk als je acne wilt voorkomen. Zorg bijvoorbeeld dat je het volgende doet:

 • Mediteren
 • Yoga
 • Wandelen in de natuur
 • Tijd doorbrengen met fijne mensen
 • Foute mensen verwijderen uit je leven
 • Voor jezelf zorgen
 • Luisteren naar ontspannende muziek
 • Vermijden van vervelende verplichtingen

Verschillende momenten kunnen stressvol zijn. Denk bijvoorbeeld aan een relatie die is uitgegaan, een presentatie op school, een baan die je bent kwijtgeraakt of een sterfgeval in je familie.

Zorg dat je stress vermijd en probeert te zoeken naar oplossingen om stress te beheersen.

In het geval van een depressie of angststoornis kan het goed zijn om een arts of specialist te bezoeken. Er kan dan bijvoorbeeld gedragstherapie, meditatie en anderen manieren worden ingezet om meer vrede in je leven te krijgen.

9. Puistjes voorkomen door het reinigen van je gezicht

Een goede huidverzorging van het gezicht kan zeker helpen bij het voorkomen van puistjes. Je kunt dan ook verschillende dingen doen om puistjes te voorkomen, namelijk:

 1. Was je gezicht eenmaal per dag met een milde reiniger om talg te verwijderen
 2. Gebruik een toner om talgresten te verwijderen
 3. Exfolieer je huid één keer per week met een exfoliant om dode huidcellen te verwijderen
 4. Gebruik een douchegel met tea tree olie om aanwezige acne-veroorzakende bacteriën te verwijderen
 5. Was je gezicht na een training of andere activiteit om zweet en vuil te verwijderen
 6. Was ’s avonds voordat je gaat slapen alle make-up van je huid

Verstopte poriën en acne kunnen dan ook ontstaan door een combinatie van talg, dode huidcellen, ander vuil en bacteriën.

10. Verspreiding van puistjes voorkomen door ze met rust te laten

Merk je toch dat er eens een puistje ontstaat? Ga hem dan niet aanraken of er zelf in knijpen. Het aanraken en uitknijpen van onzuiverheden kan er namelijk voor zorgen dat de verontreinigden zich zullen verspreiden en er dus meer puistjes ontstaan. Er kunnen zelfs blijvende littekens ontstaan!

11. Overige hygiëne

Er zijn nog meer hygiënische factoren die te maken kunnen hebben met het ontstaan van puistjes en acne.

Zorg bijvoorbeeld dat je de volgende dingen in gedachten houdt:

 • Haarproducten kunnen comedogene ingrediënten bevatten die de poriën verstoppen
 • Vieze kussenslopen en mobiele telefoons kunnen acne op het gezicht laten ontstaan

Blijven puistjes terugkomen?

Je puistjes worden door meer beïnvloed dan wat je erop smeert. Ontdek de top 10 gezonde gewoonten om je huid te verbeteren van binnenuit, in hele korte tijd.

Ja! Ik wil van mijn puistjes af

Voorkom onderliggende aandoeningen in het lichaam

Naast aanpassingen in je dieet en levensstijl kan acne ook ontstaan door onderliggende problemen in je lichaam. Het is dan ook belangrijk om te voorkomen dat er onderliggende aandoeningen in je lichaam ontstaan als je puistjes wilt voorkomen.

1. Houd je hormonen in balans

Ten eerste is het belangrijk dat je de hormonen in balans houdt. Veel mensen die acne hebben, krijgen dit namelijk door een hormonale onbalans.

Er kan bijvoorbeeld een hormonale onbalans ontstaan door de menstruatiecyclus. Dit kan worden tegengegaan met een anticonceptiepil. Bij mannen kunnen er lage testosteron spiegels of hoge oestrogeen spiegels worden gediagnosticeerd.

2. Candida gist vermijden

Een andere oorzaak van acne is de candida gist. Het is dus belangrijk dat je voorkomt dat deze gist bij jouw een grote rol gaat spelen. Dit kan bijvoorbeeld door:

 • Vermijden van suikerrijke voedingsmiddelen en geraffineerde koolhydraten
 • Vermijden van drinken van veel alcohol
 • Zorgen voor een sterk immuunsysteem
 • Stoppen met roken
 • Vermijden van stress
 • Voorkomen van diabetes
 • Gezonde voeding

Mijn beste tips om puistjes te voorkomen

In dit artikel heb je ontzettend veel goede tips gekregen om puistjes te voorkomen.

Zoals verteld zijn er eigenlijk duizenden manieren waarop puistjes kunnen ontstaan, en dus ook duizenden manieren om puistjes te voorkomen.

Wil jij acne snel en voor de langeretermijn verwijderen, of het ontstaan van nieuwe puistjes voorkomen? Dan raad ik je aan om met Leven Zonder Acne aan de slag te gaan. In dit e-book bespreek ik van A tot Z hoe je puistjes kunt verwijderen. Naast het voorkomen van acne krijg je ook een complete huidverzorgingsroutine voor jouw specifieke huidtype.

Via de onderstaande groene knop ga je direct naar de volledige methode!

ONTHULD: De Leven Zonder Acne Methode om snel van puistjes af te komen

Wist je dat het elimineren van acne in 4 stapjes kan? Jij hebt nu de kans om hoe jij je voelt en eruit ziet, compleet te veranderen.

Ja! Ik wil van mijn puistjes af

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *