Puistjes op het voorhoofd

Oorzaken, behandelingen & voorkomen

Gemiddelde leestijd: 12 minuten
puistjes op het voorhoofd

De huid van het voorhoofd is erg dun en gevoelig. Hierdoor verschijnen er waarschijnlijk vaker puistjes op het voorhoofd dan op andere lichaamsdelen.

Puistjes ontstaan wanneer de poriën onder het huidoppervlak vol beginnen te raken met verontreinigheden.

Er zijn talloze factoren die meespelen bij de ontwikkeling van acne en pukkels. Denk bijvoorbeeld aan hormonale invloeden, stressvolle situaties en een slechte huid hygiëne.

Het goede nieuws is dat puistjes geen groot risico zijn voor je gezondheid. Toch kan de betekenis van puistjes wel degelijk een verstoord proces in je lichaam zijn. Ook kun je jezelf minder aantrekkelijk vinden en kan het veel ander ongemak veroorzaken.

In deze blog ga ik de oorzaken en behandelingen bespreken van puistjes op je voorhoofd. Ook ga je manieren ontdekken om in de toekomst veel minder last te hoeven ondervinden van onzuiverheden op je voorhoofd.

Oorzaken van puistjes op je voorhoofd

Er zijn verschillende soorten bultjes die kunnen ontstaan bij acne, namelijk: whiteheads, mee-eters, puistjes en cysten. Deze onzuiverheden kunnen overal op het lichaam ontstaan, maar verschijnen voornamelijk op het gezicht, de schouders, de rug en de borst. Een specifieke plek voor het ontstaan van puistjes is het voorhoofd. Ontzettend veel mensen hebben hier last van. Bij voorhoofd acne ontstaan vaak rode, kleine bultjes of veel puistjes met een witte kop.

Op het voorhoofd zitten poriën. Hierin bevinden zich talgkliertjes die talg produceren. Echter, de poriën kunnen verstopt raken wanneer het overtollige talg, de dode huidresten en de bacteriën geen weg meer kunnen vinden om uit de huid te ontsnappen. Wanneer dit gebeurt, kunnen de verstopte poriën ontstoken raken waardoor puistjes zichtbaar worden.

Er zijn verschillende zaken die ervoor kunnen zorgen dat de talgklieren meer talg gaan produceren dan eigenlijk nodig is. Zoals je nu weet kan een te grote hoeveelheid talg bijdragen aan het ontstaan van puistjes op je voorhoofd. Denk aan de volgende factoren:

 • Hormonale veranderingen: Sommigen periodes in het leven gaan gepaard met hormonale veranderingen. Denk bijvoorbeeld aan de puberteit (jeugdpuistjes), de menstruatie en de zwangerschap. Ook kunnen bepaalde voedingsmiddelen en stressvolle situaties invloed uitoefenen op de aanmaak van bepaalde hormonen.
 • Medicatie: Voor sommigen aandoeningen en klachten zijn medicijnen benodigd die gepaard kunnen gaan met een bijwerking, zoals acne.
 • Hygiëne: Een specifieke oorzaak van puistjes op het voorhoofd is het onvoldoende wassen van de haren en het gezicht waardoor de huid vettig wordt. Dit gebeurt vooral bij vrouwen die graag hun haren in een pony dragen.
 • Schoonheidsproducten: Sommigen schoonheidsproducten, zoals gels, waxen, oliën en shampoo bevatten ingrediënten die de poriën verstoppen. Soms komen deze producten per ongeluk in contact met je voorhoofd.
 • Huidirritatie: Make-up producten en kledingstukken komen in contact met je voorhoofd en kunnen leiden tot huidirritatie. Ook kan het veelvuldig aanraken van je voorhoofd acne veroorzaken en verergeren.

Andere puistjes-achtige huidaandoeningen op het voorhoofd

Bovendien kunnen er andere puistjes-achtige bultjes ontstaan op het voorhoofd. Denk bijvoorbeeld aan een infectie van de haarzakjes, een allergie voor stoffen, eczeem, schimmelacne of rosacea.

Ook kan er roos in je haar zitten wat vervolgens op je voorhoofd en slaap terecht komt. Het vet kan dan in de poriën verstoppingen veroorzaken.

Zelf puistjes op je voorhoofd behandelen

Bij acne kan er sprake zijn van een lichte, matige of ernstige uitbraak. Wanneer de puistjes zich voornamelijk op je voorhoofd bevinden, dan heb jij waarschijnlijk een lichte tot matige vorm van acne. Deze puistjes kunnen doorgaans goed worden behandeld met vrij verkrijgbare huidverzorgingsproducten.

In de huidverzorgingsmarkt zijn misschien wel tienduizenden verschillende producten verkrijgbaar. Dit zijn bijvoorbeeld gels, lotions, en crèmes. Je kunt het beste kiezen voor speciale anti-acne middeltjes. Enkele ingrediënten in deze producten en hun functies zijn:

 • benzoylperoxide om acne veroorzakende bacteriën te doden
 • salicylzuur om de poriën te reinigen en dode huidcellen te verwijderen
 • retinol om gezonde nieuwe huidcellen aan te maken
 • glycerine om de huid gehydrateerd te houden en de talgproductie in balans te houden

Acnebehandelingen voor puistjes op je voorhoofd kun je online kopen of gewoon in een drogisterij bij jou in de buurt.

Het is de vraag wat het gebruik van reguliere acnemiddeltjes jou gaat opleveren. De ervaringen verschillen namelijk nogal per persoon. Soms is er even tijd nodig om het beste product voor jouw huid te vinden. Het kan echter verstandiger zijn voor de acne-gevoelige huid om te blijven bij één type crème of merk.

Houd er rekening mee dat het zomaar één of zelfs twee maanden kan duren voordat puistjes volledig verdwijnen. Ook is het handig om te weten dat puistjes op je voorhoofd aan het begin van een behandeling erger kunnen lijken. Dit komt door de verontreinigheden die naar de oppervlakte van je huid stromen. Om deze redenen is het dus van belang om geduld te hebben en vol te houden.

Professionele behandelingen voor puistjes op je voorhoofd

Een optie voor het behandelen van puistjes op je voorhoofd is de schoonheidsspecialist. Kies dan wel voor een hoogwaardig, professioneel bedrijf. Zij kunnen verschillende dingen doen om puistjes op je voorhoofd te behandelen. Denk bijvoorbeeld aan het veilig verwijderen van de puistjes met speciale apparatuur. Ook hebben zij professionele verzorgingsmiddeltjes, zoals maskers die ze kunnen aanbrengen op je gezicht. Een voordeel van deze schoonheidsbehandeling is dat het een rustgevend gevoel kan geven.

In het geval van ernstige acne kan het nodig zijn een arts te raadplegen en een zwaardere behandeling te ondergaan. Vaak zijn er dan niet alleen puistjes op je voorhoofd aanwezig, maar ook op andere andere delen van je gezicht en lichaam. Een arts kan aanbevelen om een actuele crème of gel voor te schrijven, of orale medicatie, oftewel medicijnen. Ook zijn er laserbehandelingen en chemische peelings beschikbaar.

Bij ernstige acne kan een professionele behandeling raadzaam zijn. Onderhuidse puistjes geven namelijk een grotere kans op littekens en infecties.

Acne op voorhoofd behandelen met natuurlijke middelen

Er zijn verschillende producten uit de natuur die waarschijnlijk kunnen werken tegen acne. Er zijn in ieder geval meerdere onderzoeken gedaan en de producten zitten al in vele huidverzorgingsproducten verwerkt.

Enkele voorbeelden van natuurlijke producten die je kunt gebruiken tegen acne op je voorhoofd zijn:

 • Aloë vera: Kies voor 100% pure aloë vera en breng het aan op je puistjes en littekens.
 • Tea tree olie: Meng een paar druppels tea tree olie met water of een dragerolie en smeer het op je voorhoofd met een wattenschijfje. Tea tree olie werkt antibacterieel.
 • Zink: Neem in overleg met een arts zink in als een supplement. Dit sporenelement werkt antibacterieel, remt ontstekingen af en vermindert de talgproductie.
acne voorhoofd en aloë vera
Aloë vera plant tegen puistjes op je voorhoofd

Eventueel kun je na zelf onderzoek te doen een gezichtsmasker maken van natuurlijke ingrediënten. Maak hiervoor een mengsel van 2 a 3 theelepels aloë vera-gel en 3 a 4 druppels tea tree olie. Dit kun je aanbrengen op je schoongemaakte gezicht in de avond. Was het er daarna weer van af in de ochtend. De volgende avond kun je het mengsel opnieuw aanbrengen.

Iets anders wat mij heeft geholpen om puistjes op mijn voorhoofd te behandelen is een warm kompres. Hiervoor heb ik geen officieel kompres gebruikt, maar simpelweg een warm washandje. Deze breng ik dan twee keer per dag aan op mijn voorhoofd. Dit heeft bijvoorbeeld als doel om overtollig talg te verwijderen. Daarnaast zullen verontreinigheden in je poriën sneller naar de oppervlakte van je huid stromen. De puistjes rijpen dan dus sneller, en zullen dus ook sneller verdwijnen.

Puistjes op voorhoofd voorkomen

Het belangrijkste onderdeel van het voorkomen van puistjes op je voorhoofd is een goede hygiëne. Natuurlijk kan er soms een hormonale onbalans ontstaan, bijvoorbeeld rondom de menstruatie periode. Toch kan een goed huidverzorgingsregime de uitbraak op je voorhoofd minimaliseren.

Enkele tips die je kunt gebruiken om acne te voorkomen zijn:

 • vermijd het dragen van petten, hoeden, mutsen, bandana’s en hoofdbanden die de huid van je voorhoofd afsluiten
 • was zweet zo snel mogelijk van je voorhoofd af
 • knip je pony of gebruik een elastiekje om je haren uit de buurt te houden van je voorhoofd
 • vermijd agressieve schoonheidsproducten op je voorhoofd
 • gebruik een gezichtsreiniger om vuil en talg van je gezicht te wassen
 • gebruik een exfoliant om de poriën nog dieper te reinigen
 • raak geen puistjes aan en knijp geen puistjes uit
 • laat geen make-up op als je gaat slapen
 • gebruik make-up met het label “niet-comedogeen”
 • eet gezond en zorg dat je alle voedingstoffen binnenkrijgt
 • was je handen vaker, want je raakt je voorhoofd meer aan dan je denkt
 • vermijd lang in de zon te gaan

Het is uiterst belangrijk om nooit puistjes uit te knijpen. Dit kan er namelijk voor zorgen dat puistjes zich gaan verspreiden of littekens en putjes ontstaan. Ook kunnen bacteriën van je vingers worden overgebracht op je voorhoofd, waardoor een infectie ontstaat.

Conclusie & wat je nu het beste kunt doen

Je hoeft je niet te schamen voor de puistjes op je voorhoofd. Ontzettend veel mensen hebben hier last van. Dit komt bijvoorbeeld door specifieke periodes in het leven, stressvolle situaties, schoonheidsproducten en een slechte huid hygiëne.

De meeste personen met puistjes op hun voorhoofd kunnen dit prima zelf behandelen met vrij verkrijgbare gels en crèmes. Persoonlijk houd ik meer van natuurlijke middelen, zoals aloë vera. Dit product heeft mij bijvoorbeeld ook geholpen om van een acnelitteken af te komen.

Schaam je jezelf voor de puistjes op je voorhoofd? Ben je gewoon helemaal klaar met acne en alles wat er bij komt kijken? Nog belangrijker: wil jij de echte onderliggende oorzaken van acne ontdekken, zodat je er ook in de toekomst minder last van zult hebben?

Dan moet je echt even mijn e-book bekijken.

Via de onderstaande knop kun je direct aan de slag!

ONTHULD: De Leven Zonder Acne Methode om snel van puistjes af te komen

Wist je dat het elimineren van acne in 4 stapjes kan? Jij hebt nu de kans om hoe jij je voelt en eruit ziet, compleet te veranderen.

Ja! Ik wil van mijn puistjes af
Lotte
Vrijwel elke Nederlander heeft in meer of mindere mate last van huidproblemen. Op Huid Tips.nl bespreek ik de verschillende huidaandoeningen. Denk aan informatie over de échte oorzaken en de beste behandelingen. Bovendien krijg je veel tips voor je eigen huidverzorgingsregime.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *