Puistjes tussen je wenkbrauwen

De oorzaken en behandelingen

Gemiddelde leestijd: 10 minuten
puistjes tussen wenkbrauwen

Acne tussen de wenkbrauwen ontstaat vaak door een combinatie van overtollig talg, dode huidcellen en ander vuil op de huid. Als je vaak last hebt van puistjes tussen de wenkbrauwen, dan kan dit mogelijk duiden op een onderliggend probleem in je lichaam.

Gelukkig zijn er een aantal goede manieren om puistjes tussen je wenkbrauwen te behandelen. Er zijn bijvoorbeeld vrij verkrijgbare middeltjes en voorgeschreven behandelingen die kunnen worden ingezet. Wel is het goed om onderscheid te maken tussen de verschillende soorten bultjes die kunnen verschijnen tussen de wenkbrauwen. Soms gaat het namelijk niet om een puistje, maar om iets anders, wat een andere behandeling nodig heeft.

In dit blogbericht ga ik je alles vertellen wat je moet weten over het ontstaan, voorkomen en behandelen van puistjes tussen je wenkbrauwen.

Wat veroorzaakt puistjes tussen de wenkbrauwen?

De wenkbrauwen vallen onder de T-zone. Dit is het gebied van de kin tot tussen de wenkbrauwen en het voorhoofd. Veel mensen hebben last van puistjes tussen hun wenkbrauwen en andere gebieden in deze zone.

In de zogeheten T-zone wordt meer talg geproduceerd dan op andere plekken van het gezicht. Dit betekent dat de poriën en haarzakjes sneller verstopt kunnen raken met talg en er dus makkelijker mee-eters kunnen ontstaan. Als deze verstopt raken, dan ontstaan puistjes.

Veel mensen besluiten eens in de zoveel tijd hun wenkbrauwen te epileren of te harsen. Dit zorgt echter voor een grotere kans op puistjes, omdat de haarzakjes sneller verstopt kunnen raken. Ook kunnen er ingroeide haartjes ontstaan, die erg lijken op de puistjes.

Naast ontharingsmethoden zijn er nog veel meer zaken die kunnen leiden tot een uitbraak tussen je wenkbrauwen. Het kan bijvoorbeeld te maken hebben met het gebruik van huidverzorgingsproducten. Als jij bijvoorbeeld een crème op oliebasis, wenkbrauwgel of andere irriterende ingrediënten aanbrengt tussen je wenkbrauwen, kunnen deze ingrediënten de poriën laten verstoppen en acne-veroorzakende bacteriën vasthouden. Haarproducten kunnen ook in contact komen met de huid tussen en boven je wenkbrauwen. Ook bepaalde voedingsmiddelen die veel koolhydraten bevatten of zuivelproducten zouden kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van acne. Bovendien kunnen hormonale schommelingen en onderliggende gezondheidsproblemen, zoals de lever de oorzaak zijn.

Blijven puistjes terugkomen?

Je puistjes worden door meer beïnvloed dan wat je erop smeert. Ontdek de top 10 gezonde gewoonten om je huid te verbeteren van binnenuit, in hele korte tijd. 

Ja! Ik wil van mijn puistjes af

De lever en het ontstaan van puistjes

Een fenomeen genaamd ‘face mapping’ is vanuit de Chinese geneeskunde over komen waaien naar Nederland. Men bepaalt dan aan de hand van de plek van een puistje wat het te maken heeft met je algehele gezondheid. Puistjes rond je ogen en tussen de wenkbrauwen zouden een verband kunnen hebben met een slecht werkende lever. Je lever heeft namelijk invloed op het ontgiften van je lichaam. Er is echter geen bewijs dat puistjes rond je wenkbrauwen daadwerkelijk een verband hebben met je lever.

Factoren die invloed hebben op de gezondheid van je lever zijn: alcohol, slechte voedingsmiddelen en onvoldoende lichaamsbeweging.

Andere bultjes dan puistjes tussen de wenkbrauwen

Acne verschijnt meestal als mee-eters, papels en (onderhuidse) puistjes. Er zijn echter ook een aantal andere puistjes-achtige bultjes die tussen de wenkbrauwen kunnen ontstaan. Dit komt bijvoorbeeld door het verstoppen van de haarzakjes. Hieronder zal ik je meer erover vertellen, zodat de bultjes de juiste behandeling krijgen.

Keratosis pilaris

Dit is een veel voorkomende aandoening van de huid die erg lijkt op puistjes. Het zijn kleine, harde bultjes die gepaard gaan met een droge huid. Keratosis pilaris ontstaat vaak op de armen, maar kan dus ook tussen de wenkbrauwen voor komen. Het fijne is dat keratosis pilaris meestal vanzelf verdwijnt en dus niet behandeld hoeft te worden.

Folliculitis

Met folliculitis wordt een ontsteking van de haarzakjes bedoeld. Dit gebeurt vaak wanneer je je lichaam onthaart. Veel mensen verwijderen dan ook haartjes bij de wenkbrauwen. Wanneer de wenkbrauwen bij de wortel worden verwijdert, ontstaat folliculitis. Er kan jeuk en een branderig gevoel ontstaan. Ook zie je blaartjes met pus of grote bulten. Als er zweertjes ontstaan die pijnlijk zijn, kun je een arts om hulp vragen.

Milia 

Dit ziet eruit als kleine, witte bultjes die onder de huid zitten. De bultjes verschijnen door een een grote hoeveelheid keratine in de poriën. Milia is ongevaarlijk en kan tussen de wenkbrauwen zichtbaar worden.

Ingegroeide haartjes

Het verwijderen van haartjes rond je wenkbrauwen kan er ook voor zorgen dat er ingegroeide haartjes ontstaan. Dit gebeurt wanneer haartjes slechts gedeeltelijk worden verwijderd (meestal met een pincet) en terug in de huid groeien. Als het om een verstopt haarzakje gaat, kan er een puistje ontstaan.

Puistjes tussen je wenkbrauwen zelf behandelen

Laat puistjes in ieder geval nooit knappen om te voorkomen dat er gaatjes in je huid ontstaan. De huid tussen de wenkbrauwen is namelijk erg gevoelig en dun, waardoor hier sneller acnelittekens kunnen ontstaan. Tevens kunnen de puistjes zich verspreiden naar andere plekken rondom je wenkbrauwen door het uitdrukken.

Je kunt verschillende vrij verkrijgbare middeltjes proberen om puistjes tussen je wenkbrauwen te behandelen. Hieronder zal ik er een aantal benoemen.

 • Azelaïnezuur: Dit is een vrij verkrijgbaar middel dat je op je huid kunt smeren. Je kunt profiteren van antibacteriële, ontstekingsremmende en antioxiderende werkingen. Het kan worden gebruikt om de huidstructuur te verbeteren en dode huidcellen te verwijderen.
 • Benzoylperoxide: Dit is een middel dat gericht op je puistjes en acneplekjes moet worden gesmeerd. Benzoylperoxide wordt ingezet om de bacterie C. acnes te bestrijden die verantwoordelijk is voor de ontstekingen.
 • Glycolzuur: Dit middel kun je aanbrengen over je hele huid. Het is namelijk de bedoeling om de bovenste huidlaag te reinigen. Hierdoor worden oude huidresten verwijderd en de aanmaak van gezonde cellen gestimuleerd.
 • Retinol: Een ander effectief ingrediënt in huidverzorgingsproducten is retinol. Retinol is afgeleid van vitamine A. Het belangrijkste doel van retinol is het bevorderen van de collageen productie. Hierdoor kan je huid steviger worden.
 • Tea tree olie: Je kunt zowel pure tea tree olie gebruiken door het te mengen met een dragerolie als een kant- en klaar middel met tea tree olie gebruiken. De werkingen van tea tree olie zijn antibacterieel en ontstekingsremmend.

Blijven puistjes terugkomen?

Je puistjes worden door meer beïnvloed dan wat je erop smeert. Ontdek de top 10 gezonde gewoonten om je huid te verbeteren van binnenuit, in hele korte tijd. 

Ja! Ik wil van mijn puistjes af

Puistjes tussen je wenkbrauwen voorkomen

Vrij verkrijgbare behandelingen kunnen erg goed helpen bij het behandelen van puistjes tussen je wenkbrauwen. Mij lijkt dat je echter niet wilt dat je puistjes later weer terugkomen. Daarom ga ik je ook een aantal tips geven om puistjes tussen je wenkbrauwen te voorkomen.

 • Raak je gezicht en puistjes niet aan
 • Gebruik een wenkbrauwtrimmer in plaats van te epileren of te harsen
 • Vermijd het dragen van een pony, omdat er anders oliën en haarproducten tussen de wenkbrauwen kunnen belanden
 • Vermijd het eten van voedingsmiddelen met teveel koolhydraten om te zorgen dat de huid niet te vettig wordt
 • Vermijd stress om te voorkomen dat er hormonale schommelingen ontstaan
 • Zorg dat je elke nacht minimaal 8 uur slaap hebt
 • Was direct je gezicht als er zweet op zit
 • Was je haren regelmatig en overweeg over te stappen van shampoo
 • Verwijder make-up aan het einde van de dag
 • Gebruik non-comedogene cosmetica, omdat deze de poriën niet verstoppen
 • Was je gezicht met heet water voordat je begint met het epileren van je wenkbrauwen
 • Ga niet het gebied van je wenkbrauwen hard schrobben of met sponzen behandelen
 • Breng huidverzorgingsproducten aan met je schone vingertoppen en cirkelvormige bewegingen

Acne laten behandelen door een professional

Merk je geen verschil na het proberen van vrij verkrijgbare middelen of worden de puistjes steeds erger? Dan kun je sterkere middelen, medicijnen of professionele behandelingen laten voorschrijven door een arts of dermatoloog. Een aantal behandelingen die kunnen worden aanbevolen, zal ik hieronder met je doornemen.

 • Orale of actuele antibiotica of geneesmiddelen die de talgproductie reduceren, dode huidcellen verwijderen en acne-veroorzakende bacteriën doden
 • Lichttherapie en laserbehandelingen die acne-veroorzakende bacteriën doden en de zichtbaarheid van littekens verminderen
 • Anticonceptiepillen die zorgen dat de hormonen in je lichaam in evenwicht blijven
 • Chemische peelings die op professionele wijze de bovenste of dieper gelegen huidcellen verwijderen
 • Chirurgische behandelingen om ernstige ontstoken puistjes en cystes te verwijderen
 • Injecties die een puist of ontsteking binnen enkele uren of dagen laten verdwijnen

Samenvatting & gratis e-book

Puistjes en puistjes-achtige bultjes tussen de wenkbrauwen kunnen vaak goed worden behandeld met vrij verkrijgbare middeltjes. In het geval van hardnekkige, pijnlijke bultjes kun je er ook voor kiezen de hulp van een arts of dermatoloog in te schakelen voor een professionele behandeling of recept plichtig geneesmiddel.

Via de onderstaande button kun je mijn gratis e-book downloaden over acne. Hierin leer je meer over het bestrijden van de acneproblemen bij de bron. Op deze manier kun je voor een langere tijd puistjes tussen je wenkbrauwen verminderen.

Gratis boek over acne en puistjes

GRATIS Gids: De top 10 oplossingen voor puistjes

Ontdek hoe je van puistjes kunt afkomen en het terugkeren van acne kunt stoppen, in hele korte tijd.

Ja! Ik wil van mijn puistjes af

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *