Puistjes door stress

Hoe kom je er snel van af?

Gemiddelde leestijd: 9 minuten
puistjes door stress

Er zijn ontzettend veel factoren die een rol spelen bij het krijgen van puistjes. Veel personen met acne geven bijvoorbeeld aan dat hun acne erger wordt door stress.

Verschillende vormen van stress kunnen ervoor zorgen dat er uit het niets een acne uitbraak ontstaat. Denk bijvoorbeeld aan spanning voor een toets, een eerste date of een hoge werkdruk. Soms pieker je over dingen waar je geen controle over hebt. Ook kan je lichaam bijvoorbeeld stress ervaren wanneer je te fanatiek gaat sporten.

Stress kan op verschillende manieren ervoor zorgen dat er puistjes ontstaan. Dit komt bijvoorbeeld omdat het invloed heeft op processen in je lichaam. In dit artikel vertel ik je alles over het ontstaan van puistjes door stress en hoe je er snel van af kunt komen.

Stress en acne

Je levensstijlkeuzes hebben veel invloed op je huid. Misschien heb je een slecht dieet en krijg je niet alle voedingstoffen binnen die je nodig hebt. Op deze website heb ik al vaak geschreven over voeding en de relatie met puistjes. Echter, een andere belangrijke oorzaak van acne is stress. Waarschijnlijk heb je dit al eerder gehoord, of weet je uit persoonlijke ervaring dat het waar is. Als jij van puistjes af wilt komen, dan zul je hier dan ook iets aan moeten doen.

Er zijn allerlei zaken die stress kunnen veroorzaken voor je lichaam. Hierbij kan onderscheid worden gemaakt tussen lichamelijke stress en psychologische stress. Omgevings- en andere fysieke stressfactoren zijn bijvoorbeeld slaap, blootstelling aan zon en gifstoffen, lichaamsbeweging en bepaalde medicijnen. Nog veel meer zaken kunnen stressvol zijn. Denk bijvoorbeeld aan breuken, overlijden, ziekte, mislukkingen, perfectionisme, emoties opkroppen en druk zijn.

Stress heeft invloed op acne, omdat het voor een aantal hormonale veranderingen in je lichaam zorgt. Hierbij zijn de bijnieren, androgenen en cortisol betrokken die de activiteit van IGF-1 nabootsen. Dit zijn hormonen die de talgproductie verhogen en het lichaam meer gevoelig maakt voor ontstekingen.

Wegens de stress komt het hormoon cortisol vrij. Dit is een zogenoemd “stress hormoon” die ervoor zorgt dat je glucose kunt verbranden voor energie in plaats van deze op te slaan. Soms is je cortisol te hoog en kan er insulineresistentie optreden. Hierdoor blijft je bloedsuikerspiegel hoog en kan je alvleesklier niet voldoende insuline uit pompen. Zowel de hoeveelheid insuline als je hoge bloedsuikerspiegel zorgen ervoor dat je poriën verstoppen en ontstoken raken.

Ook heeft stress invloed op je immuunsysteem. Hierdoor kan je lichaam zich minder goed beschermen tegen de acne veroorzakende bacteriën.

Er zitten niet alleen maar nadelen aan stress. Het heeft ook een goede functie. Wanneer jij een geliefde in groot gevaar ziet, ren je direct naar die persoon toe om te gaan helpen. Stress zorgt er dan ook voor dat je bijvoorbeeld sneller en krachtiger wordt.

Hoe ziet stressacne eruit?

Aangezien puistjes door stress worden veroorzaakt door een verhoogde talgproductie lijkt het op de acne die je kreeg toen je een tiener was. Het verschil tussen stressacne en normale puistjes is dat ze meestal verschijnen op de T-zone. Dit is het vette gebied van je gezicht, namelijk je voorhoofd, neus en kin.

Stressacne herken je dan ook aan een combinatie van mee-eters, whiteheads en rode bultjes. Wanneer je stress hebt, kunnen er meerdere puistjes tegelijkertijd ontstaan. In het geval van hormonale acne verschijnen ze echter vaker één voor één.

Misschien heb je nooit puistjes, maar alleen tijdens stressvolle periodes en gebeurtenissen. Personen die genetisch meer vatbaar zijn voor acne kunnen ook een verergering ondervinden tijdens stress.

Wat kun je doen tegen stress?

Het is niet makkelijk om van stress af te komen. Vooral als dit te maken heeft met schoolexamens en stressvolle banen kun je er niet altijd iets tegen doen. Ook lukt het vaak niet langdurig van stress af te komen met een pilletje van een arts. Er zijn mensen die kunnen helpen bij het beheersen van stress, zoals hulpverleners, psychologen en andere holistische zorgverleners. Zij kunnen technieken aanleren waardoor jij je minder gestresst gaat voelen.

Wanneer jij je alleen maar stressvol blijft voelen, worden er ontzettend veel stresshormonen aangemaakt. Hierdoor gaat je lichaam nooit echt ontspannen en zullen er steeds nieuwe ontstekingen blijven ontstaan. Wanneer je lichaam tot rust komt, kan het zichzelf pas gaan herstellen. De gifstoffen kunnen dan uit het lichaam worden gereinigd, wonden kunnen genezen, nieuwe gezonde cellen kunnen worden aangemaakt en acne kan genezen.

Voor sommigen is stress de belangrijkste oorzaak van hun acne, terwijl het voor anderen gewoon een onderdeel is van hun acne. Toch kan het in beide gevallen werken om het gevoel van stress te gaan verminderen.

Er zijn allerlei dingen die je kunt doen om te ontspannen en minder stress te hebben. De oplossing zal voor iedereen anders zijn. Hieronder geef ik je een aantal tips:

  • Neem eens een luxe bad met een goed glas wijn
  • Begin met yoga of ademhalingsoefeningen
  • Boek een massage
  • Ga eens een avondje uit met vrienden
  • Lees een boek over het verminderen van stress middels mindfulness
  • Lees een goed boek of kijk een film
  • Begin een dagboek
  • Huur een oppas voor je kinderen, zodat je wat tijd voor jezelf hebt
  • Ga sporten op een rustig tempo
  • Maak een wandeling in een mooi natuur gebied

Hoe verzorg je de acne-gevoelige huid?

Wanneer jouw acne ontstaat door stress, dan werkt het het beste om acne aan te gaan pakken bij de stress. Zorg er dus voor dat je zelf aan de slag gaat met het beheersen van je stress of zoek hier hulp voor.

Om tussentijds nog sneller van puistjes af te komen, kun je de acne-gevoelige huid gaan verzorgen met middelen. Er zijn namelijk een aantal anti-acne middeltjes die de huid reinigen, verzorgen en herstellen.

Kies er bijvoorbeeld voor elke avond je gezicht te gaan wassen met een zachte reiniger. Hiermee kun je verontreinigheden van je gezicht wassen, zodat de poriën niet verstoppen. Om de poriën nog dieper te reinigen, kun je wekelijks een exfoliant gebruiken. Hiermee wordt ook de aanmaak van gezonde huidcellen gestimuleerd. Ook kun je dagelijks een antibacterieel middel gebruiken om de acne veroorzakende bacteriën onder controle te houden. Bovendien kun je een vochtinbrengende crème aanbrengen op je huid om deze gehydrateerd te houden. Dit is een basis huidverzorgingsroutine die kan helpen voor alle huidtypes met acne.

Puistjes door stress: wat je moet weten

Stress is één van de vele factoren die horen bij het ontstaan van acne en puistjes. Puistjes kunnen door stressvolle situaties ontstaan, omdat het invloed heeft op de aanmaak van het zogenaamde stress hormoon cortisol.

Merk je dat je puistjes krijgt door stress? Dan is het raadzaam om hier wat aan te gaan doen. Daarnaast kun je ook gaan letten op andere zaken uit je levensstijl. Ook kun je jouw huidverzorgingsregime nog eens doornemen. Misschien sla je een stap over of gebruik je producten die niet passen bij je huidtype.

Bij het starten met het behandelen van je puistjes kun je het beste even mijn gratis e-book downloaden. Je ontdekt dan wat de meeste mensen fout doen, en wat hiervoor de oplossingen zijn. De tips kunnen ook helpen als jij puistjes krijgt door stress.

Gratis boek over acne en puistjes

GRATIS Gids: De top 10 oplossingen voor puistjes

Ontdek hoe je van puistjes kunt afkomen en het terugkeren van acne kunt stoppen, in hele korte tijd.

Ja! Ik wil van mijn puistjes af
Lotte
Vrijwel elke Nederlander heeft in meer of mindere mate last van huidproblemen. Op Huid Tips.nl bespreek ik de verschillende huidaandoeningen. Denk aan informatie over de échte oorzaken en de beste behandelingen. Bovendien krijg je veel tips voor je eigen huidverzorgingsregime.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *